Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 στις 17.00

Επόμενη συνέλευση Φεστιβάλ Ελευθεριακής Τέχνης

Καθώς πλησιάζει το πέρας της αρχικής προθεσμίας αποστολής έργων, η ανοιχτή συνέλευση του Φεστιβάλ Ελευθεριακής τέχνης συζήτησε το ζήτημα υλοποίησής του φεστιβάλ εντός του πλαισίου που θέτει ο ιός covid-19. Συμφωνήθηκε πως οραματιζόμαστε ένα φεστιβάλ όπου θα μπορούν να βρεθούν την ίδια στιγμή, στον ίδιο τόπο πολλά άτομα, ενώ γύρω τους θα διαδραματίζονται καλλιτεχνικά δρώμενα και θα εκτίθενται έργα. Ωστόσο, αυτό το φεστιβάλ θα θέλαμε να γίνει με τρόπους πως μας κάνει όλ@ να νοιώθουμε ασφαλείς και ευχάριστα, που τα έργα δεν θα κινδυνεύουν από καιρικές συνθήκες λόγω αναγκαστικής υπαίθρια έκθεσής τους, που όλ@ θα μπορούμε να είμαστε στο εκεί και τώρα- χωρίς φόβο. Κρίθηκε πως ένα τέτοιο φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα και αμέσως ξεκινήσαμε να προτάσσουμε ιδέες που θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε άμεσα, όχι αντί- του φεστιβάλ, αλλά προ- αυτού, δηλαδή με την ελπίδα και τα σχέδια να οργανώσουμε το φεστιβάλ αργότερα, σύμφωνα με τους δικούς μας όρους.

Οι ιδέες που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα κινούνται από αιχμηρές παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους, διεκδίκηση πάρκων, πλατειών, υποστήριξη κινηματικών χώρων, αλληλοτροφοδότηση των δράσεων με καταληψιακούς χώρους, έως και χρήση όλων των εργαλείων μας, από ψηφιακά μέχρι… μολύβια και σπρέι. Συμφωνήθηκε να απευθυνθεί κάλεσμα σε όσα καλλιτεχνόπαδια έχουν ήδη στείλει έργα και προς όσα ενδιαφέρoνται για τη συνδιοργάνωση του φεστιβάλ, ώστε στην επόμενη μας συνάντηση να σχεδιάσουμε τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής των προ-φεστιβαικών εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν αντί του μαζικού φεστιβάλ και θα περιλαμβάνουν προβολές, workshop, συλλογικά εικαστικά έργα, graffiti, ποιητικές βραδιές, ραδιοφωνικές εκπομπές… και ό,τι άλλο προταθεί στην επόμενη συνέλευση. Συνεπώς 24/10 στις 17:00 θα μαζευτούμε για την συνέλευση που θα έχει αποφασιστική δύναμη αναφορικά με τις δράσεις αυτές, τους τόπους και ημερομηνίες διεξαγωγής τους. Έχουν ήδη διατυπωθεί αρκετές σκέψεις για το περιεχόμενο και τη δομή αυτών των επιμέρους δράσεων και όταν ξαναβρεθούμε όλα μαζί, θα καταλήξουμε στην επιλογή και τον προγραμματισμό τους.

Μέχρι το επόμενο Σάββατο λοιπό, ας σκεφτούμε όλα μας πρόσθετες πιθανές προτάσεις δράσεων (που είτε μπορούμε να τρέξουμε τα ίδια -πχ μάθημα φωτογραφίας - ή τα προτείνουμε για συλλογική υλοποίηση).

Βεβαίως, υπό το φως αυτής της απόφασης, το κάλεσμα για αποστολή έργων δεν έχει λόγο να διακοπεί. Θα ακολουθήσει νέα αφίσα και κείμενο όπου θα επεξηγείται μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία. Οπότε, το Σάββατο αναπρογραμματίζουμε τις δράσεις ελευθεριακής τέχνης και μέχρι την άνοιξη μπορείτε να στέλνετε έργα σας για να συμμετέχουν είτε στα προ-φεστιβαλικές δρώμενα ή/και στο φεστιβάλ.

πηγή : https://libartfest.blackblogs.org/
πηγή : email που λάβαμε στις 15 Οκτωβρίου 13h