Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 στις 13.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Αντιπολεμική πορεία

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!

ΔΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥΣ

Η απειλή του πολέμου είναι κάτι που ακούμε μονίμως στις ειδήσεις των 8, αλλά και μια απειλή που εντείνεται στην περιοχή. Αυτό το γεγονός επιβάλλει την αντιπολεμική κινητοποίηση εργαζομένων και νεολαίας. Ζούμε σε μια εποχή όπου η χώρα μας γεμίζει επικίνδυνες αμερικανικές βάσεις και γίνεται πολεμικό ορμητήριο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ με την συμφωνία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κλιμακώνεται η εντατική πολεμική προετοιμασία και αντιπαράθεση με την Τουρκία για τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες, ενώ εντείνονται οι απάνθρωπες πολιτικές ενάντια στους πρόσφυγες στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου. Η αντιπροσφυγική υστερία της κυβέρνησης στρώνει το δρόμο σε φασιστικές ομάδες που μαζί με τα τάγματα εθνοφυλακής «έχουν αναλάβει δράση» απέναντι στους πρόσφυγες.

Τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από τις συνέπειες της κρίσης και του 10χρονου μνημονιακού κεκτημένου, τη στιγμή που τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα της χώρας δοκιμάζεται από την πανδημία του covid19, η κυβέρνηση επιλέγει να διαθέσει περισσότερα από 10 δις. για εξοπλισμούς! Ήδη το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει πενταπλασιασμό των εξοπλιστικών δαπανών από 0,5 στα 2,5 δις. για το 2021! Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μπει για τα καλά στην καταστροφική κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών. Νέα μοίρα 18 μαχητικών 4ης γενιάς αεροσκαφών Ραφάλ γαλλικής κατασκευής, εκσυγχρονισμός των F-16, τέσσερις νέες φρεγάτες, τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα Ρομέο, τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ, νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς, τορπίλες βαρέως τύπου για το ΠΝ, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την ΠΑ! Και όλα αυτά με το παράλληλο σχέδιο πρόσληψης 15.000 νέων μόνιμων στελεχών στις ένοπλες δυνάμεις, στην κατεύθυνση του να μετατραπεί ο στρατός σε επαγγελματικό, να είναι ακόμα πιο απόμακρος και εχθρικός στον λαό.

Η νεολαία πληρώνει ίσως το βαρύτερο τίμημα των πολεμοκάπηλων σχεδίων της κυβέρνησης. Πέρα από τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, την παιδεία της αγοράς, την ανεργία και την μετανάστευση η νεολαία ετοιμάζεται να ντυθεί στα χακί από τα 18 και μάλιστα με αύξηση της θητείας. Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας και η υποχρεωτική στράτευση στα 18 αποτελούν ουσιαστικό πλήγμα στα δικαιώματα της νεολαίας. Επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες των νέων στρατευμένων, δημιουργεί κλίμα μιλιταριστικής και εθνικιστικής λοβοτομής. Αντί ο νέος να παίρνει την πανεπιστημιακή γνώση και να έρχεται σε επαφή με τις τάσεις αμφισβήτησης, θα περνά την πύλη του στρατοπέδου και θα παραδίδεται στον μιλιταρισμό και τους καραβανάδες. Καταπίεση, εκμετάλλευση, συντριβή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας, εκπαίδευση στην υποταγή στην κάθε εξουσία και στα «εθνικά δίκαια». Από το σχολείο απευθείας στον στρατό, γιατί θέλουν υπάκουα-πειθαρχημένα-αναλώσιμα στρατιωτάκια για μια ζωή! Μακριά από την μόρφωση, χωρίς δικαιώματα στην δουλειά, κρέας για τα κανόνια. Έτσι φαντάζεται το μέλλον της νέας γενιάς η κυβέρνηση της ΝΔ, το πολιτικό σύστημα, οι επιχειρηματίες και οι στρατηγοί.

Ελεύθερη ζωή - όχι από τα 18 στο χακί. Καμία σκέψη για αύξηση στρατιωτικής θητείας, αγώνας για μείωσή της και για πλήρη δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα στους φαντάρους.

Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα - κονδύλια για την παιδεία, την υγεία, τις κοινωνικές ανάγκες.

Έξω οι βάσεις, έξοδος από το ΝΑΤΟ, καμιά συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ-ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 24/10/2020 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ!

ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΑΚΙ! ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!'

Αγώνας για την ειρήνη και τη φιλία των λαών / όχι στην πολεμική προετοιμασία

Λαός και νεολαία δεν είναι αναλώσιμοι

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, δεν πολεμάμε για κεφάλαιο, πολυεθνικές, εξορύξεις, ΝΑΤΟ!

ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ_ΝΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Οκτωβρίου 22h


1 2 3 4

Αντιπολεμική-αντιμιλιταριστική διαδήλωση

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΑΟΖ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

ΜΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΤΟΠΙΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τους τελευταίους μήνες η ένταση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού έχει οξυνθεί. Στο δημόσιο λόγο κυριαρχεί το αφήγημα για την "τουρκική προκλητικότητα" που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Φροντίζουν για τη δημιουργία αυτού του κλίματος τα εγχώρια ΜΜΕ και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Το πεδίο της ένοπλης διαπραγμάτευσης και αντιπαράθεσης είναι αποκαλυπτικό: ΔΕΝ αφορά τις περιοχές "εθνικής κυριαρχίας" αλλά κομμάτια διεθνών θαλασσών που πρόκειται να γίνουν ΑΟΖ προκειμένου να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις ντόπιες και πολυεθνικές εταιρείες υδρογονανθράκων.

ΔΕΝ υπάρχει μονομερής "τουρκική προκλητικότητα". Το ελληνικό κράτος έχει ευθύνη για τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, οι ενέργειες του είναι επίσης επιθετικές και πυροδοτούν τον πολεμικό ανταγωνισμό:

  • Η επέκταση 12 μίλια στη θάλασσα (ή η απειλή επέκτασης) από την Ελλάδα είναι μονομερής επιθετική ή αμυντική κίνηση;
  • Τα δέκα μίλια κρατική κυριαρχία στον αέρα (περισσότερα από τη θάλασσα) με προεδρικό διάταγμα του 1931 ήταν και είναι μονομερής επιθετική ή αμυντική κίνηση;
  • Ο αγωγός ΕASTMED εξυπηρετεί Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ και αποκλείει Τουρκία-Ρωσία;
  • Υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν από τις εξορύξεις και την οικοπεδοποίηση της θάλασσας; Φροντίζει το κράτος να δράσει ως ένοπλος διαπραγματευτής τους;
  • Στο Καστελόριζο, που είναι ιδιαίτερα πιθανό ένα νέο θερμό επεισόδιο , πόσα μίλια είναι το ''εθνικά δίκαιο'' να οριστεί-οριοθετηθεί η ΑΟΖ του, από τη στιγμή που με ''διεθνοδικαιικούς'' όρους (αφού μιλάμε για ''γεωπολιτική'') απαιτείται διακρατική συμφωνία προσδιορισμού των ΑΟΖ της περιοχής με τα συνορεύοντα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας;
  • Συνδέεται ή όχι το άνοιγμα των ''εθνικών θεμάτων'' (μακεδονικό, ελληνοτουρκικά) με την ταξική πάλη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Με πρόσχημα την "τουρκική προκλητικότητα", το ελληνικό κράτος δημιουργεί κλίμα μιλιταρισμού, ρατσισμού, εθνικισμού. Διατηρεί τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα, κρατά τους φαντάρους κλεισμένους χωρίς άδειες, στέλνει φύλλα πορείας για ενδεχόμενη επιστράτευση σε όλη τη χώρα. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει δαπάνες δισεκατομμυρίων για όπλα: αγορά γαλλικών αεροπλάνων Rafale, αμερικανικών ελικοπτέρων Romeo και 4 φρεγατών, αναβάθμιση των γερμανικών φρεγατών MEKO και των αμερικανικών F-16, προοπτικά ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, ανασυγκρότηση της πολεμικής βιομηχανίας (ΕΛΒΟ, ΕΒΑ) και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. «Εξετάζουμε την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Διευκολύνει πάρα πολύ τον προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων. Δημιουργεί καθεστώς ισότητας για όλους. Μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Ισραήλ και Κύπρο, θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18». «...Η στρατιωτική θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών.», έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Τα δύο κράτη πέρα από τον ανταγωνισμό τους, συνεργάζονται στον πόλεμο απέναντι σε μετανάστ(ρι)ες, εργαζομένους, ενάντια στους "εχθρούς-λαούς" στο εσωτερικό τους. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας φυλακίζουν από κοινού μετανάστες στο σύστημα hot spot - στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στην Ελλάδα, η απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών από το κράτος δικαιολογείται εν μέρη στην βάση μιας εθνικής-θρησκευτικής ενότητας των Ελλήνων ενάντια στην Τουρκία και τους μουσουλμάνους μετανάστες που στέλνει εδώ. Η αντιμεταναστευτική στάση μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας είναι εν μέρη αποτέλεσμα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, της μιλιταριστικής-εθνικιστικής ρητορικής και πρακτικής του ελληνικού κράτους προς επίρρωση της επιθετικής του εξωτερικής πολιτικής.

Ελλάδα και Τουρκία δεν διστάζουν να θυσιάζουν τεράστιες μάζες του πληθυσμού και χιλιάδες ζωές σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο. Μετανάστες και μετανάστριες πνιγμένοι/ες στο Αιγαίο, πυροβολημένοι/ες στον Έβρο, φυλακισμένοι/ες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όταν δεν εργάζονται σε άθλιες συνθήκες. Ντόπιες εργατικές τάξεις με όλο και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, όλο και πιο πειθαρχημένες.

Οι εργαζόμενες, οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι φτωχοί στις δύο πλευρές του Αιγαίου, δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από τον ορισμό ΑΟΖ, την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, την κυριαρχία του δικού μας κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα κέρδη από τις ενδεχόμενες εξορύξεις θα τα καρπωθούν πολυεθνικές της ενέργειας. Ο ενισχυμένος ρόλος στην περιοχή είτε της Ελλάδας είτε της Τουρκίας σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει καλύτερους όρους ζωής για μας. Εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη για την αστική τάξη, τους πλούσιους της κάθε χώρας. Από την προσπάθεια του Ελληνικού κράτους να ορίσει ΑΟΖ έχουμε μόνο να χάσουμε. Χάνουμε από τα χρήματα που πάνε σε

στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Χάνουμε από το μιλιταριστικό κλίμα εθνικής ενότητας που βάζει τα συμφέροντα του έθνους, δηλαδή της εθνικής αστικής τάξης (των πλουσίων), πάνω από όλα καταστέλοντας και καταγγέλλοντας σαν εθνοπροδοτικά τα κινήματά μας. Και στο ενδεχόμενο ο ανταγωνισμός των δύο χωρών να οδηγήσει σε πόλεμο, κινδυνεύουμε να χάσουμε την ίδια μας τη ζωή, για τα συμφέροντα αυτών που στην "ειρήνη" μας εκμεταλλεύονται και ορίζουν τις ζωές μας.

//ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ, ΑΝΕΡΓΟΙ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ. ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

//ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΟΖ , ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΞΟΡΎΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

//ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

//ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΕΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ,

//ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ HOT-SPOTS ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ, ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,

//ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ Ο ΦΡΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΟΥ,Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

//ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ, ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 24/10 13:00 ΣΤΗ ΚΑΜΑΡΑ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ANTIWAR

πηγή : email που λάβαμε στις 21 Οκτωβρίου 10h


1 2 3 4

Αντιπολεμική/αντιμιλιταριστική κινητοποίηση

για ολόκληρο το κείμενο στο site: taksiki-antepithesi.gr

Να μπλοκάρουμε την πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ και των αστικών τάξεων της περιοχής σε κοινό διεθνιστικό αγώνα με τους λαούς των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να νικήσουμε, μιας και σε αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι της ιστορίας κάτι που θα ισχύει τόσο στην περίπτωση πολέμου όσο όμως και στην περίπτωση της ειρήνης σε περιόδους άγριου καπιταλισμού. Και για να νικήσουμε χρειάζονται δύο βασικές παραδοχές:

Οι συσχετισμοί αυτή τη στιγμή είναι αρνητικοί για την παγκόσμια εργατική τάξη και τους λαούς, ο ιμπεριαλισμός αλλά και τα καπιταλιστικά κράτη δεν έχουν αντίπαλο δέος, οι εθνικισμοί καταφέρνουν ακόμα να μας κρατάν διαιρεμένους. Ταυτόχρονα αρνητικές είναι και οι ισσοροπίες που υπάρχουν και μέσα στο προλεταριάτο που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και που παρακολουθεί αμήχανο τις εξελίξεις, φοβισμένο καθώς βρίσκεται μέσα σε μια κατάσταση ημιανεργίας-ημιεργασίας, ανακυκλούμενο διαρκώς από δουλειά σε δουλειά, απασχολούμενο κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, μακριά από μαζικούς χώρους εργασίας που κυριαρχούσαν προηγούμενες δεκαετίες ενώ τέλος παραμένει απομακρυσμένο, όχι άδικα, από την συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΓΣΕΕ που ανοιχτά πλέον αναπαράγει θέσεις και αιτήματα των αστών. Οι αγώνες βρίσκονται σε ύφεση, η λογική της ανάθεσης στη σοσιαλδημοκρατία, η διαρκής άμυνα αλλά και η λογική του μικρότερου κακού εξασθένησαν τις ταξικές και λαϊκές αντιστάσεις των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας, οι μαζικές πορείες καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της κρατικής καταστολής ή ακόμα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων έχουν χρόνια να εκδηλωθούν. Υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς, από το αντιπολεμικό μέχρι την υπεράσπιση της φύσης και από τις πρωτοβουλίες για στήσιμο ή ζωντάνεμα σωματείων μέχρι τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό που κρατάν τη φλόγα αναμμένη, αλλά μένοντας ασυντόνιστες από κλάδο σε κλάδο και από θεματική σε θεματική αδυνατούν να δώσουν τις απαραίτητες και συνολικές απαντήσεις που αρμόζουν απέναντι στο μέγεθος της καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης των αστών. Αυτή λοιπόν είναι μια πρώτη παραδοχή.

Είναι αστικός μύθος το ότι όλα τα παραπάνω, το ότι οι ήττες επαναστατικών προσπαθειών αλλά και η πολυετής κρίση στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα, σήμαναν κάποια οριστική νίκη του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού αλλά και το τέλος της ιστορίας. Το Βιετνάμ δεν είναι τόσο παλιά ιστορία για το πως μπορούν να τσακιστούν οι ιμπεριαλιστές που δεν είναι παρά χάρτινοι τίγρεις, η Παλαιστίνη συνεχίζει να παλεύει, οι Ζαπατίστας το ίδιο, παρόμοια και ο λαός της Βολιβίας. Αντίστοιχα οι προλεταριακές και κοινωνικές εξεγέρσεις αυτής και της προηγούμενης χρονιάς στην Αμερικάνικη ήπειρο έδειξαν ότι ο γίγαντας ξυπνάει σιγά-σιγά από τις ίδιες τις συνθήκες φτώχειας και άγριας καταστολής που του επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον, ενώ άγριες απεργίες με πρωτοφανή μαζικότητα ξεσπούν σε μία σειρά από χώρες της δύσης αλλά και της περιφέρειας. Οι αιτίες υπάρχουν. Οι αφορμές υπάρχουν. Και αν κάτι χρειάζεται η εποχή μας είναι η, βήμα το βήμα, ύφανση ενός νέου σχεδίου απελευθέρωσης της εργατικής τάξης και της ανθρωπότητας, που θα βάλει τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στη λεηλασία της φύσης, στους πολέμους, που θα βάλει στο επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών όλων των ανθρώπων. Αυτό που μας λείπει λοιπόν είναι ένα σχέδιο αλλά μαζί και η ψυχολογία που θα μας φέρουν οι νίκες στους μικρούς καθημερινούς αγώνες. Οι μικρές νίκες που θα μας ξανακάνουν να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις και στη δική μας δράση, αλλά και οι μεγάλες νίκες κοντινών ή μακρινών επαναστάσεων που θα σπάσουν το μεγαλύτερο μύθο του καπιταλισμού που αυτοπαρουσίαζεται ως "μονόδρομος" για την ανθρωπότητα. Τον μύθο που κατάφερε να σπάσει παρά την γραφειοκρατική εξέλιξή της, η επανάσταση στη Ρωσία το 1917 γεμίζοντας ελπίδα και όνειρα τους λαούς όλου του κόσμου.

Έχοντας στον νου μας λοιπόν τη μοριακή δουλειά που οφείλουμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς μέσα στην τάξη και την κοινωνία, αλλά και το ότι το μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας μπορεί και πρέπει να γίνει, ξέρουμε καλά πως η αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική πάλη θα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Το βάθεμα της ανάλυσης μας πάνω στις ρευστές γεωπολιτικές εξελίξεις δρα παράλληλα με το πλάτεμα της δουλειάς μας μέσα στην εργατική τάξη για να καλλιεργήσουμε, όσο μας αναλογεί και κόντρα στην μονόπλευρη αστική προπαγάνδα, τον προλεταριακό διεθνισμό, την ανάγκη για ειρήνη και φιλιά στους λαούς αλλά κυρίως για τη συγχρονισμένη πάλη τους ενάντια στον κοινό εχθρό.

Μαζί με τους νέους και τις νέες, θα παλέψουμε για να μπλοκάρουμε την πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ και του Ελληνικού κράτους. Μαζί με τους μετανάστες και τις μετανάστριες θα παλέψουμε ενάντια στις βίαιες επαναπροωθήσεις, τα βασανιστήρια, τους θανάτους αλλά και τον εγκλεισμό τους σε δομές που διαχειρίζεται η αστυνομία και ο στρατός. Μαζί με τους γείτονες λαούς θα παλέψουμε για να φύγουν οι βάσεις των ιμπεριαλιστών από την περιοχή αλλά και για να πάψουν τα ντόπια εκμεταλλευτικά καθεστώτα να μας ξεζουμίζουν και να μας προετοιμάζουν ως κρέας για τα κανόνια τους. Μαζί με τους μαθητές και τους φοιτητές θα παλέψουμε για να καταργηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα λεφτά αυτά να δοθούν για την υγεία, την παιδεία, τις κοινωνικές ανάγκες, θα παλέψουμε για να πάψουν τα πανεπιστήμια να είναι παραμάγαζα έρευνας για ΝΑΤΟ, στρατό, αστυνομία. Θα παλέψουμε ενάντια στις υπερεξουσίες που παίρνει ο στρατός, ενάντια στην στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής, ενάντια στην αύξηση της θητείας και στην στράτευση στα 18. Μαζί με την εργατική τάξη θα παλέψουμε κόντρα στη σιωπή νεκροταφείου που επιβάλουν οι αστοί στα μετόπισθεν για να μπορέσουν ανενόχλητοι να επιδοθούν στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς τους, θα στήσουμε ξανά το εργατικό κίνημα στα πόδια του, θα ξαναζωντανέψουμε τα εργατικά σωματεία, τις παλιές και νέες μορφές οργάνωσης και αυτοάμυνας των φτωχών στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές. Για να βάλουμε μπροστά τα εργατικά συμφέροντα που τσακίζει η εθνική ενότητα, η ενότητα που μας ζητούν να έχουμε μαζί με τα παράσιτα αυτής της κοινωνίας, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες.

Να κάνουμε τον αγώνα ενάντια στον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό, τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, τον αγώνα αλληλεγγύης στους μετανάστες, τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό που αποτελεί βασικό εργαλείο διαίρεσης της εργατικής τάξης, κομμάτι κάθε μικρού και μεγάλου αγώνα, που θα ζωντανέψει και θα ξαναφέρει στο προσκήνιο το παγκόσμιο προλεταριάτο που θα τελειώσει αυτή τη φορά μια και καλή με τον καπιταλισμό και τα κράτη.

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε., ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΩΝ
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24/10 ΣΤΙΣ 13.00
στην Αθήνα στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)
Επικοινωνία: tathexess@riseexup.net, taksexiki-anteexpithesi@exespiv.neext



1 2 3 4

Αντιπολεμική συγκέντρωση

Το ελληνικό κράτος παρέχοντας σταθερά εκδούλευση στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές επιζητεί την πριμοδότησή του από τους τελευταίους στον αέναο ανταγωνισμό του με το τουρκικό κράτος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γερμανοί, Γάλλοι και Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, για να πειθαρχήσουν το ελληνικό και το τουρκικό κράτος στις επιταγές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για διπλωματικούς συμβιβασμούς γίνονται μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, καθώς τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα έχουν κατακλύσει τη Μεσόγειο. Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως η κατάσταση στη γειτονιά μας είναι ιδιαίτερα έκρυθμη. Αυτοί που ανάβουν τα φιτίλια του πολέμου θέλουν να παρουσιαστούν ως ειρηνοποιοί, για να προωθήσουν τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων και να διαμορφώσουν κατά την επιλογή τους τη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο οι ιμπεριαλιστές πυροδοτούν τους διακρατικούς ανταγωνισμούς, τόσο θα επιβουλεύονται την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, ενώ ταυτόχρονα θα θησαυρίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς οι αντίστοιχες επενδύσεις και οικονομικές συμφωνίες θα χρησιμοποιούνται πάντοτε ως εκβιαστικοί όροι για κάθε φαινομενική βοήθεια που υπόσχονται οι πάτρωνες στους υφιστάμενούς τους.

Οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει στο ελληνικό κράτος τον ρόλο του επιτηρητή στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει μετατραπεί η ελλαδική επικράτεια σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκη βάση. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός διαγκωνίζεται αδιάκοπα με τον ρωσικό και κινεζικό παράγοντα στην περιοχή. Οι Ρώσοι προσπαθούν να απλώσουν χέρι επιρροής στην Κύπρο (βλ. επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κύπρο) και τη Σερβία (βλ. κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Σερβίας στη Λευκορωσία), ενώ οι Κινέζοι ανταγωνίζονται και επιδιώκουν να υπερφαλαγγίσουν το αμερικανικό κεφάλαιο σε μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, όμως, οι ΗΠΑ πασχίζουν να κρατήσουν την Τουρκία «αγκυροβολημένη στη Δύση», όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Όπως και να 'χουν τα πράγματα οι φιλονικίες και οι ανταγωνισμοί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κράτους δεν αφορούν καθόλου τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται με εκείνα των μονοπωλιακών ομίλων, όπως είναι η Exxon Mobile, η Total και τα ΕΛΠΕ, που πρόκειται να θησαυρίσουν από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η υφιστάμενη διακρατική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη νομή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στην περιοχή, μέσω της οριοθέτησης των ΑΟΖ, της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και τον έλεγχο του διαμετακομιστικού εμπορίου της ενέργειας.

Τα κράτη επιχειρούν τυφλώσουν τους λαούς με το εθνικιστικό δηλητήριο, ώστε να συρθούν σε πόλεμο για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Έτσι, έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο πολεμοκάπηλο κλίμα, μια πυρετώδης πολεμική προετοιμασία και μια έντονη κινητοποίηση και εγρήγορση στον ελληνικό και τον τουρκικό αστικό στρατό. Μονομερείς και μυωπικές καταγγελίες εξακοντίζονται από την εκάστοτε πλευρά, η καθεμία εκ των οποίων διεκδικεί το «δίκιο» με το μέρος της υπερασπίζοντας την αστική της τάξη. Φυσικά, οι ιμπεριαλιστικές κόντρες και τα εθνικιστικά αφηγήματα που γίνονται αυτές τις μέρες σημαίες των δύο κρατών σιγοντάρονται συστηματικά και επιτηδευμένα από τον αστικό τύπο και τα εντεταλμένα στην υπηρεσία των καπιταλιστών καθεστωτικά ΜΜΕ, προσπαθώντας να διαμορφώσουν μια ροπή του κοινωνικού σώματος προς την αστική και εθνικιστική αντίδραση.

Το ελληνικό κράτος που δαπανά ετησίως 2,4% του ΑΕΠ του για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα της περαιτέρω στρατιωτικοποίησής του: προσλήψεις 15.000 μόνιμων στρατιωτικών, πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18, διπλασιασμός του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δαπάνες, επιθυμία για αγορά αεροπλάνων, τορπιλών, πυρομαχικών από τη Γαλλία, πιθανή αγορά φρεγατών από τη Γερμανία και αναβάθμιση 84 αεροσκαφών F-16 που θα κοστίσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Το ελληνικό κράτος σκορπάει τα λεφτά από τα δημόσια ταμεία, αυτά που αρπάζει από τον λαό που μοχθεί και πεινάει, για να αναβαθμίσει τον μιλιταριστικό του μηχανισμό, ο οποίος συνάδει με την επιχειρούμενη αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του ελληνικού κεφαλαίου, τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αλλά και την καταστολή κάθε επιχειρούμενης μαζικής έκφρασης της κοινωνικής ανυπακοής και της ταξικής οργής των από τα κάτω. Τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να διοχετευτούν για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών του λαού, για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα βοηθήματα και τα επιδόματα, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, το ρεύμα και το νερό των φτωχών. Το κράτος, όμως, μάς δείχνει με κάθε ευκαιρία ποια τάξη υπηρετεί… δηλαδή τους ολίγους και προνομιούχους, τους κεφαλαιοκράτες.

Σε μια πιθανή εμπόλεμη σύρραξη ή θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στη λαιμητόμο του ιμπεριαλιστικού σφαγείου θα τεθούν οι λαοί της περιοχής, οι παραγωγοί του πλούτου και η νεολαία των δύο χωρών. Όμως, οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι, σε όποια μεριά του χάρτη και αν βρισκόμαστε, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Οφείλουμε να αντιληφθούμε την κοινότητα των ταξικών μας συμφερόντων και με βάση αυτή να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας απέναντι σε όσους μας καταπιέζουν και ζουν από τον μόχθο μας. Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε για τα συμφέροντα των ντόπιων και διεθνών αφεντικών, δεν πρόκειται να πολεμήσουμε για καμία πατρίδα, ούτε να στρέψουμε τις κάννες των όπλων προς τις εργατικές τάξεις των άλλων χωρών, από τις οποίες προσπαθούν να μας χωρίσουν με κάθε τεχνητό μέσο οι κυρίαρχοι, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο διαλύτη της ταξικής συνείδησης (π.χ. έθνος, σύνορα, θρησκεία).

Καθήκον των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων είναι να σαμποτάρουν τη μηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου και να αποτρέψουν τη διάχυση του εθνικιστικού δηλητηρίου στο κοινωνικό σώμα! Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη η ενδυνάμωση του διεθνούς αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού και του ανυποχώρητου αντικαπιταλιστικού, επαναστατικού αγώνα. Μόνο ενωμένο το παγκόσμιο προλεταριάτο, ταξικά οργανωμένο και πολιτικά συγκροτημένο, μπορεί να αποτρέψει τα πολεμικά σχέδια της καπιταλιστικής ολιγαρχίας, να συγκρουστεί και να ανατρέψει το κράτος και τους κεφαλαιοκράτες, για να διευθύνει συλλογικά, ακηδεμόνευτα και οριζόντια την οικονομική και κοινωνική ζωή, ανοίγοντας τον δρόμο για την οικοδόμηση της ακρατικής και αταξικής κοινωνίας, του ελευθεριακού κομμουνισμού.

ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ, ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ, ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/10, 13:00, ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

lib_exthess@hoextmail.coexm

libertasalonica.wordpress.com

*Ζητούμε από τον κόσμο που θα στηρίξει την κινητοποίηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, να τηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις και να επιδείξει το δέον αίσθημα ευθύνης. Απέναντι στην εγκληματική ανευθυνότητα της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, η οποία προσανατολίζεται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των καπιταλιστικών συμφερόντων, εμείς οφείλουμε να σταθούμε με συλλογικό αίσθημα υπεύθυνοι και αλληλέγγυοι στους διπλανούς μας, στην τάξη μας. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!