Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 στις 15.00

Συζήτηση για συνθήματα και γκρι τοίχους+Workshop με στένσιλ και σπρέι

Ραντεβού Δευτέρα 26/10 στις 15:00 στο αίθριο Φιλοσοφικής! Μετά τη συζήτηση, workshop με σπρέι και στένσιλ (και καφεδάκι) στην Κατάλη-Ψ (αίθουσα 513, 5ος όροφος). Φέρτε και τα δικά σας υλικά!

Πόσο ουδέτεροι είναι όντως οι γκρι τοίχοι της Φιλοσοφικής και το τοπίο γύρω μας στην πόλη που ζούμε; Είναι πολιτικά ουδέτερη μια πόλη με ψηλά κτίρια, άδειους και κενούς τοίχους, μια πόλη με μαγαζιά δέκα φορές περισσότερα από πάρκα και πλατείες, "ανέκφραστα" πεζοδρόμια και πεζούλια; Τι σημαίνει το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της σχολής βάφουν πιο γρήγορα τους τοίχους από ότι παρέχουν κωλόχαρτο στις τουαλέτες; Οι γκρι τοίχοι της Φιλοσοφικής κι η προσπάθεια να κρατηθούν ως τέτοιοι αποτελεί μια πτυχή της κυριλοποίησης της σχολής, αυτόν τον βαθύτατο πολιτικό σκοπό του εκσυγχρονισμού των πανεπιστημίων στα μέτρα των "σοβαρών" ευρωπαϊκών πανεπιστημίων: γκρι τοίχοι, μπάρες, κάμερες, μπάτσοι, έλεγχος και πειθάρχηση, ερευνητικά προγράμματα για τις σκοπιμότητες του στρατού και της αστυνομίας για καταστολή στα σύνορα και στο εσωτερικό των πόλεων. Αυτό που βλέπουμε εμείς στα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι τα άσπρα κελιά της συμμόρφωσης.
Άρα, το πολιτικό μήνυμα είναι απλό: θέλουν μια πόλη "καθαρή" δηλαδή ανέκφραστη, όπου το μόνο που εκφράζεται είναι η επιθυμία της κατανάλωσης και ο καταναγκασμός της εργασίας μέσα σε αυστηρά προσδιορισμένους χώρους και χρόνους. Ο κάθε χώρος προορίζεται για να υπηρετήσει μια συγκεκριμένη λειτουργία: τα πολυκαταστήματα για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι και να ξοδεύουν οι καταναλωτές, τα σχολεία για να μαθαίνουν τα παιδιά αυτό που θεωρείται σωστό και με τον τρόπο που θεωρείται σωστό για το ίδιο το σύστημα, οι χώροι τέχνης για να εκφραζόμαστε μόνο μέσα και όχι έξω από αυτούς πχ. τα θέατρα και τα σινεμά για ψυχαγωγία (όπου και αυτά τώρα με τα μέτρα για τον ιό γίνονται ακόμα πιο αποστειρωμένα). Το ίδιο ισχύει με τα πανεπιστήμια: έχουν την πολύ συγκεκριμένη λειτουργία εκπαίδευσης/ κατάρτιση εργατικού δυναμικού. Όλοι αυτοί οι αυστηροί διαχωρισμοί της καπιταλιστικής μητρόπολης αμφισβητούνται με την αναγραφή πολιτικών συνθημάτων με ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΟΗΜΑΤΑ στους τοίχους και τα πεζούλια, τα παγκάκια και τα αμφιθέατρά της...

Γι' αυτό και τη Δευτέρα θέλουμε να συναντηθούμε, να μοιραστούμε τις σκέψεις μας γύρω από την πρακτική των συνθημάτων που αποτυπώνουν αυτά που βιώνουμε και που δε θέλουν να ακούγονται και να γράφονται.

Ελευθεριακό σχήμα Φιλοσοφικής

πηγή : https://www.facebook.com/events/1005307639980…
πηγή : email που λάβαμε στις 23 Οκτωβρίου 15h