Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 στις 11.00

Απεργία κλάδου Επισιτισμού - Τουρισμού

Δεν βάζουμε ούτε δευτερόλεπτο τη ζωή μας σε κίνδυνο - Στις 2 Νοεμβρίου απεργούμε

ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ-ΤΟΥΡΙΣΜΟ: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, NAI, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΑΣ

Aπό το πρώτο πακέτο μέτρων την προηγούμενη Άνοιξη μετά το τέλος της καραντίνας, μας έγινε σαφές πως η ανεργία, η βίαιη φτωχοποίηση και ο καθημερινός κίνδυνος από τον Covid-19 θα αποτελεί την νέα πραγματικότητα της ζωής μας. Το κράτος και η κυβέρνηση των νεοφιλεύθερων και ακδροδεξιών ανθρωπάριων, επέλεξε να ανοίξει τα σύνορα για την καλοκαιρινή σεζόν, μην γελιόμαστε, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Αψήφησε τις γνωματεύσεις της επιστημονικής κοινότητας, κατά τις οποίες ένας από τους κύριους παράγοντες υπερμετάδοσης του νέου ιού είναι οι μετακινήσεις, πόσω μάλλον οι μη ελεγχόμενες. Επέλεξε ουσιαστικά να «κινηθεί η οικονομία» με ρίσκο τις ζωές των ανθρώπων και ειδικά των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και την εστίαση, δίνοντας απλά έναν Οδηγό για την επανεκίνηση του κλάδου με διευκρινήσεις πως να πλένουμε τα χέρια μας και πώς να φοράμε την μάσκα. Γέλασαν ακόμη και τα αντισηπτικά!

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εστίαση και ο τουρισμός αποτέλεσαν υγειονομικές βόμβες, μιάς και η κύρια κατεύθυνση των μέτρων ήταν η ατομική ευθύνη των εργαζομένων. Στα χέρια μας ήταν η απολύμανση όλων των επιφανειών και χώρων πιθανών εστιών, από την κουζίνα, τα τραπεζοκαθίσματα και τα δωμάτια, μέχρι και τις τουαλέτες, η αγορά ειδικών μασκών, η διαχείριση του ακραίου συνωστισμού, πάντα με χαμόγελο, η ανοχή στούς αρνητές της μάσκας και του ιού, αφού είναι πελάτες και έλεγχοι δεν πραγματοποιούνταν. Όλα αυτά έπρεπε να συμβαίνουν με εμάς να μην διαμαρτυρόμαστε, εφόσον πάλι καλά έχουμε δουλειά, έχουμε ένα εισόδημα. Το εισόδημα, ωστόσο, όπως δείχνουν τα νούμερα έπεσε στο 60% από την προηγούμενη χρονιά, όπως και το εργατικό δυναμικό ήταν σε πλήρη έλλειψη. Η αδήλωτη εργασία όπως πάντα βασίλευε, η υλικοτεχνική υποδομή για καθαριότητα και απολύμανση άφαντη, τα βαρέα και ανθυγιηνά ένσημα, η διαχείριση ύποπτων και πιθανών κρουσμάτων, τα μαζικά τεστ, επίσης ανύπαρκτα. Η ανεργία προ των πυλών να κορυφώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ μας και το άγχος του Covid-19 να μας κρατά αποστασιοποιημένους από τους αγαπημένους μας.

Κανείς άνθρωπος δεν χρειάζεται να ζει σε αυτήν την εξαθλίωση.

Έρχονται, λοιπόν, μετά την συνειδητή επιλογή της μετατροπής των χώρων εργασίας μας σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, για την οποία έδωσαν εκατομμύρια στα ΜΜΕ ώστε να μας πείσουν πως αποτελεί την πλέον υπεύθυνη πολιτική για την πανδημία, να τους κλείσουν δίνοντας μας 500 ευρώ. Προφανώς, και έπρεπε ο κλάδος να κλείσει με 2000 κρούσματα ανά ημέρα, προφανώς και δεν θα πηγαίναμε στην δουλειά με ρίσκο τη ζωή μας, όμως οι όροι που πλαισιώνουν το κλείσιμο δεν συντελούν παρά στη βίαιη φτωχοποίησή μας. Ούτε λόγος από τους κρατικούς λοπωδύτες για τις χιλιάδες απολύσεις που έχουν συμβεί ήδη και πρόκειται με μαθηματική ακρίβεια να συμβούν αμέσως μετά την λήξη των μέτρων, διατηρούν μόνο των αριθμό των εργαζομένων και όχι τους ίδιους τους εργαζόμενους, μιας και μας υπολογίζουν μόνο ως νούμερα και όχι ως ανθρώπους. Ούτε λόγος, για την ενίσχυση του κλάδου με προσωπικό, με υλικοτεχνική υποδομή απολύμανσης και νέες ειδικότητες, μαζικά τεστ. Ούτε λόγος για τους χιλιάδες ανέργους του κλάδου, τα αυστηρά κριτήρια για την χορήγηση του πενιχρού επιδόματος, την παύση πληρωμών λογαριασμών. Την τελευταία, χάρισε μόνο στην εργοδοσία.

Για εμάς είναι βέβαιο ότι μόνο με την αλληλεγγύη και την οργάνωση των εργαζομένων μπορούμε να βελτιώσουμε τις άθλιες συνθήκες που επιβάλουν στη ζωή μας οι «λίγοι ανεύθυνοι»: το Κράτος και το Κεφάλαιο. Θέλουμε τα πάντα, εδώ και τώρα. Ένα απλό κλείσιμο της εστίασης, της Τέχνης και του αθλητισμού δεν μπορεί να σταματήσει τον κίνδυνο από τον Covid-19 και την οικονομική εξαθλίωση του κόσμου της Εργασίας. Για τους χώρους εργασίας μας έχουμε λόγο εμείς, εμείς που εργαζόμαστε αμέτρητες ώρες εκεί και ο λόγος μας έχει την δυνατότητα να ακουστεί παντού μόνο με μαζικές, διαρκείς και αλλεπάλληλες απεργίες. Η κλαδική επισιτισμού - Τουρισμού της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, η οποία παρεμβαίνει στο συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού, συμμετέχει και καλεί σε απεργία όλων των εργαζομένων του κλάδου την Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου και στην συγκέντρωση και πορεία την ίδια μέρα στις 11 π.μ στην πλ. Κλαυθμώνος.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- ΚΑΜΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 800 ΕΥΡΩ ΕΠΙΔΟΜΑ
- ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΠΡΙΝ, ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- ΜΑΖΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΥΣ/ΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
- ΠΛΗΡΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΝΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
- ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΑ ΒΑΕ
- ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΤΑ 800 ΕΥΡΩ
- ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΦΟΡΙΑ
- ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΜΜΜ
- ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΗΝ 20ΕΤΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
- ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
- ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ 3.500 ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΑΦ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ
- ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΣΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ, ΟΧΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

πηγή : http://rocinante.gr/den-vazoume-oute-defterol…