τι; : πορεία θεματική : Πολυτεχνείο

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 στις 14.00

26 καλέσματα : 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25

Πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

post image

Η καραντίνα, τα αντιδημοκρατικά μέτρα και η επίθεση στις κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις δεν είναι «προσωρινά». Η κυβέρνηση παραδέχεται ανοιχτά πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για καιρό με περιορισμό των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Το δόγμα «δουλειά - σπίτι - δουλειά και σκασμός» έρχεται να αντικαταστήσει το παλιό «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια».

Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο φανερό πως τα μέτρα που νομοθετεί καθημερινά δεν έχουν να κάνουν για την περίφημη «επιδημία» του Covid-19. Η οικονομική ύφεση που ανέμεναν τα επιτελεία πέρυσι, εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και χρησιμοποιείται εργαλειακά ο Κορονοϊός για να περάσουν μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των πληρωμένων υπερωριών, οι μαζικές απολύσεις και η συμπίεση των μεροκάματων μετατρέπει τον μισθό σε επίδομα και φιλοδώρημα. Οι μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι διαλύονται κάτω από την πριμοδότηση των σουπερμάρκετ και των ιντερνετικών κολοσσών.

Ο δεύτερος κύκλος επίθεσης του παγκόσμιου αστισμού μετά το 2009-2012 έρχεται να αποτελειώσει ότι μπόρεσε να διασωθεί από τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Γι` αυτό, σε παράλληλο επίπεδο η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να διαλύσει κάθε εργαλείο του ταξικού κινήματος. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων, καταλήψεων, αντισυγκεντρώσεων και απεργιών, οι επιθέσεις σε κοινωνικές καταλήψεις και στα Εξάρχεια, η κατάργηση του ασύλου είναι κομμάτι της απορρύθμισης των εργαλείων της ταξικής πάλης. Η στοχοποίηση της νεολαίας με αφορμή των Κορονοϊό έρχεται να εκδικηθεί για την παρουσία της μετά την εξέγερση του Γρηγορόπουλου: το κλείσιμο των σχολών και η πανεπιστημιακή αστυνομία σκοπό έχει να διαλύσει τις μισητές (για το αστικό κράτος) φοιτητικές συνελεύσεις, ενώ εδώ και έξι μήνες έχει βαλθεί να κλείσει κάθε κοινωνικό της χώρο έξω από τους στρατώνες και το κατηχητικό: καφέ-μπαρ, γήπεδα, πλατείες αποτελούν τον άξονα του κακού για το Μητσοτάκη.

Φυσικά ο αστικός μηχανισμός δουλεύει ρολόι: Λεφτά μοιράζονται στα μίντια και στους εργολάβους και εκταμιεύονται πολεμικοί εξοπλισμοί δισεκατομμυρίων ευρώ για τους καραβανάδες. Την ώρα που δουλεύει η εθνικιστική και ρατσιστική προπαγάνδα, οι μετανάστες στοιβάζονται σε καμπ - φυλακές και μαζί με τους φυλακισμένους ζουν μια απάνθρωπη «φούσκα» σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Τα σύνορα κλείνουν ερμητικά για πρόσφυγες και μετανάστες και φράχτες υψώνονται στον Έβρο.

Με αυτή την πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή! Τα λοκντάουν, η καραντίνα, η ποινικοποίηση των συναθροίσεων, του συγχρωτισμού και της μάσκας δεν έχουν υγειονομικό στόχο αλλά την τρομοκράτηση του ταξικού κινήματος και τη διάχυση του φόβου και της εγκατάλειψης μέσα στον κοινωνικό ιστό. Η λύση απέναντι σε ασθένειες δεν είναι η «ατομική ευθύνη» αλλά η κοινωνική πρόνοια και η δημόσια υγεία. Η κρατικοποίηση των φαρμακοβιομηχανιών και των ιδιωτικών κλινικών, ο πολλαπλασιασμός των δημοσιών δαπανών για την υγεία με την εξάπλωση ενός πολυεπίπεδου συστήματος υγείας σε συνδυασμό με την άνοδο της ποιότητας του βιοτικού επιπέδου των πληβείων τάξεων είναι η μοναδική και αποτελεσματική άμυνα.

Δεν χαρίζουμε την πραγματική αγανάκτηση των λαϊκών μαζών στην ακροδεξιά, στους ψεκασμένους και στους εθνικιστές. Κάθε μέρα που αναβάλλουμε τη μετωπική μάχη με την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ δίνουμε χώρο σε κάθε «πατριώτη» να «μάχεται για τον ελληνικό τρόπο ζωής που χάνεται». Οι αγώνες του BlackLivesMatter και του κινήματος ενάντια στης απαγόρευση των εκτρώσεων στην Πολωνία έδωσαν ένα ισχυρό ράπισμα στην παγκόσμια ακροδεξιά και στο κλίμα καραντίνας που προσπαθούσε να επιβάλλει.

Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου έρχεται σαν συνέχεια της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η διαδήλωση της 1η Μαΐου αποτέλεσε το τέλος της καραντίνας και την επαναφορά της «κανονικότητας» των πολιτικών δράσεων και κινητοποιήσεων. Στις 17 του Νοέμβρη απαντάμε στο Χρυσοχοΐδη, στον Μπογδάνο και στο πολιτικό επιτελείο του αστισμού που αναπολεί μέρες απαγορεύσεων σαν του 1980 και θέλει να βάλει το ταξικό κίνημα σε λοκντάουν.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να στηθεί ένα Πολυτεχνείο «ελεύθερο» από μπάτσους τουλάχιστον για το τριήμερο 15 - 17/11 που θα καταλήξει στη διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όλοι και όλες στη διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη, 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Δεν ξεχνάμε 47 χρόνια μετά πως το Πολυτεχνείο του 1973 δεν ήταν γιορτή, αλλά εξέγερση και πάλη ταξική!

Αθήνα, 09/11/2020

κάλεσμα : ΟΡΜΑ - Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1608338/


Το Πολυτεχνείο σταθμός για την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, μετά την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής και την ήττα του Τραμπ

Κεερφα-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

9 Νοεμβρίου

Το Πολυτεχνείο σταθμός για την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, μετά την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής και την ήττα του Τραμπ

Τρίτη 17 Νοέμβρη, Πλατεία Κλαυθμώνος 2μμ

Διαδηλώνουμε μαζί με τους εργαζόμενους και την νεολαία ενάντια σε μιά κυβέρνηση που θέλει να βάλει στη καραντίνα και το γύψο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες , που διαλύει τα δημόσια νοσοκομεία την ώρα που τα έχουμε ανάγκη για να σωθούν οι ζωές μας.

Οι πιο επικίνδυνοι ιοί είναι ο ρατσισμός και ο φασισμός, η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση είναι της ΝΔ που άφησε ανεξέλεγκτο το κορονοϊό να σκορπάει το θάνατο.

Πάει πολύ να έχουν το θράσος να ζητάνε και ματαίωση της πορείας του Πολυτεχνείου εκείνοι που ευθύνονται για τους νεκρούς του κορονοϊού που ανεβαίνουν καθημερινά. Οι αγώνες μας θα σώσουν ζωές είτε πρόκειται για πρόσφυγες που πνίγονται στα κλειστά σύνορα της Ευρώπης φρούριο είτε για κόσμο που κινδυνεύει εξ αιτίας του κορονοϊού και της ανευθυνότητας της κυβέρνησης.

Φέτος διαδηλώνουμε στη πορεία τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου μετά από μεγάλες νίκες του κινήματος. Έχουμε κάθε λόγο να πανηγυρίζουμε γιατί στείλαμε τους ναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή! Χαιρόμαστε για την ήττα του Τραμπ στις ΗΠΑ, μια ήττα του ρατσισμού, του σεξισμού, της ισλαμοφοβίας, μια ήττα που την έκανε δυνατή η δυναμική εμφάνιση του κινήματος Black lives matter! O Mπάιντεν δεν πρόκειται να φέρει αλλαγές και για αυτό παντού κλιμακώνουμε ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή.

Και εδώ συνεχίζουμε για να επιβληθούν σκληρότερες ποινές στην έφεση των χρυσαυγιτών, όπως ζητάει η πολιτική αγωγή. Όπως μετά την πτώση της χούντας δεν σταμάτησε ο αγώνας για την αποχουντοποίηση έτσι και τώρα δίνουμε συνέχεια στην αντιφασιστική νίκη της 7ης Οκτώβρη! Συνεχίζουμε για να ξηλώσουμε την ακροδεξιά των ναζί σε Δήμους και περιφέρειες , να βάλουμε φρένο στους Βελόπουλους αλλά και για να λογοδοτήσουν εκείνοι που τους κάλυπταν στο κρατικό μηχανισμό, στην Αστυνομία, την δικαιοσύνη!

Συνεχίζουμε για να ξηλώσουμε τον Χρυσοχοίδη που επιτέθηκε με μίσος στο πλήθος των αντιφασιστών διαδηλωτών στις 7 του Οκτώβρη την ώρα που άρχισαν να πανηγυρίζουν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Είναι η ίδια πολιτική που έστειλε την Αστυνομία να επιτεθεί στα Γραφεία του ΣΕΚ και σε αντιφασίστες διαδηλωτές στο Γαλάτσι.

Συνεχίζουμε για να την μετατρέψουμε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής σε ήττα των ρατσιστικών πολιτικών της κυβέρνησης και της ΕΕ που πνίγουν πρόσφυγες στο Αιγαίο και στον Εβρο, φυλακίζουν και αποκλείουν κατατρεγμένους πρόσφυγες σε Αμυγδαλέζες και Μόριες η Καρα Τεπέ.

Οι εξεγέρσεις και η αντίσταση απλώνεται στη μία χώρα μετά την άλλη! Στη Νιγηρία η νεολαία ξεσηκώθηκε ενάντια στις σφαγή διαδηλωτών στο Λάγκος και το Ιράκ συγκλονίζεται από μεγάλες διαδηλώσεις. Τα "Πολυτεχνεία" της γενιάς μας απλώνονται και οι πρόσφυγες που έρχονται εδώ κουβαλάνε αυτές τις εμπειρίες. Είναι καλοδεχούμενοι!

Είναι ώρα να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία ώστε να βρουν στέγη άστεγοι, πρόσφυγες και Ρομά. Να βρουν δουλειά οι άνεργοι εργαζόμενοι. Να μπει τέλος στο εξευτελισμό και την εξαθλίωση των προσφύγων στα καμπ στο όνομα της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης που καταδιώκει τους πρόσφυγες στιγματίζοντας τον ως "εισβολείς και πράκτορες του Ερντογάν".

Να απαιτήσουμε άσυλο, χαρτιά και στέγη για όλους.

Να κλείσουν τα στρατόπεδα προσφύγων, να ανοίξουν τα σύνορα και οι πόλεις, να μπει τέλος στον αποκλεισμό στα νησιά.

Να σταματήσει η εξοντωτική πολιτική κατά των δικαιωμάτων των μεταναστών, με τις καθυστερήσεις στην χορήγηση και ανανέωση αδειών και στη χορήγηση ιθαγένειας.

Όλοι και όλες στην πορεία του Πολυτεχνείου, μαζί με τις κοινότητες μεταναστών και του πρόσφυγες, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 2μμ!

πηγή : https://www.antiracismfascism.org/index.php/2…


Όλες/όλοι στον γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου, Πλ. Κλαυθμώνος, 2μμ. Στην καραντίνα η κυβέρνηση, όχι οι κατακτήσεις και οι διεκδικήσεις μας!

Όλες και όλοι στον τριήμερο γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου,

Πλατεία Κλαυθμώνος, 2μμ

Στην καραντίνα η κυβέρνηση, όχι οι κατακτήσεις και οι διεκδικήσεις μας!

Ανακοίνωση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σχετικά με τις δηλώσεις Πέτσα - Χρυσοχοΐδη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου δηλώνουμε ότι η πορεία του Πολυτεχνείου θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι!

Η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη που με την εγκληματική της πολιτική άφησε τον λαό έκθετο στην πανδημία, καθώς μήνες τώρα δεν προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις ούτε πήρε κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους και τον κόσμο στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στις κοινωνικές δομές...

Η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη που αξιοποιεί την πανδημία για να πάρει βαριά αντιλαϊκά μέτρα με το αντεργατικό τερατούργημα, τους πλειστηριασμούς, την εκπαίδευση, θέλει να απαγορεύσει τις αντιστάσεις και πρώτα απ' όλα την πορεία του Πολυτεχνείου!

Δεν θα περάσουν!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, να αγνοήσουμε τις κυβερνητικές απειλές και να πραγματοποιήσουμε κανονικά τον τριήμερο γιορτασμό και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα την σπάσει. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

πηγή : http://antarsya.gr/node/5781


Πολυτεχνείο 2020: Στον δρόμο του Νοέμβρη να σπάσουμε τη χουντική απαγόρευση της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου (προκήρυξη της ΟΚΔΕ)

Πολυτεχνείο 2020

Στον δρόμο του Νοέμβρη του '73:

Να σπάσουμε τη χουντική απαγόρευση της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου.

Να διώξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να σταματήσουμε την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, το τσουνάμι αντεργατικών μέτρων.

-

17 Νοέμβρη όλοι/ες στη Διαδήλωση του Πολυτεχνείου

Αθήνα: 2μμ πλ. Κλαυθμώνος | Θεσσαλονίκη: 3:30μμ Πολυτεχνείο

Πάτρα: 6μμ Παράρτημα | Γιάννενα: 6μμ Δόμπολη

-

47 χρόνια πριν, η εξέγερση του Πολυτεχνείου έθετε τις βάσεις για την ανατροπή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, και άνοιγε τον δρόμο για νέους μεγαλειώδεις αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα. Οι Έλληνες καπιταλιστές, υπό την πίεση αυτών των αγώνων, και φοβούμενοι την αναζωπύρωση της φλόγας της εξέγερσης, αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν στην εργατική τάξη το σύνολο σχεδόν των εργασιακών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων που είχε μέχρι σήμερα.

Τα δικαιώματα αυτά προσπαθούν εδώ και πάνω από 30 χρόνια να ξηλώσουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Σήμερα, παραμονές της επετείου της εξέγερσης, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται σε πιο δεινή θέση από ποτέ.

Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι μπροστά στην πανδημία και τη νέα οικονομική κρίση

Η κυβέρνηση των «α(χ)ρίστων» της ΝΔ, παρά τις αλαζονικές δηλώσεις ότι κατάφερε να κρατήσει ασφαλή την ελληνική κοινωνία από την πανδημία, είναι η μόνη υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μας κινδυνεύουν καθημερινά, όχι γιατί «έτσι γίνεται παντού», όπως μας λένε τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ, ή γιατί δήθεν φταίει η απείθαρχη νεολαία. Αλλά γιατί το σύστημα υγείας δεν ενισχύθηκε καθόλου στο διάστημα από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της εξάπλωσης του ιού. H κυβέρνηση δεν έδωσε λεφτά για άνοιγμα ΜΕΘ, πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, περισσότερα τεστ, πρόσληψη εκπαιδευτικών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, πύκνωμα των συγκοινωνιών. Και δεν τα έδωσε, επειδή προτίμησε τα χορταστικά «δωράκια» σε μεγάλο κεφάλαιο, καναλάρχες, ιδιωτικές κλινικές, την αποπληρωμή του χρέους, προσλήψεις ΕΠΟΠ και αστυνομικών, εξωφρενικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Το δεύτερο κύμα, όμως, φέρνει την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη όχι μόνο με τον υγειονομικό κίνδυνο, αλλά και μ' αυτόν της φτώχειας και εξαθλίωσης. Η νέα κρίση, που είχε ήδη ξεκινήσει, επιταχύνθηκε ραγδαία από την πανδημία. Αν και οι προβλέψεις ανατρέπονται καθημερινά, πάντα προς το χειρότερο, όλα δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας την πιο μεγάλη κρίση στην ιστορία του καπιταλιστικού συστήματος. Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό. Ειδικά ο ελληνικός καπιταλισμός, ήδη σε κατάσταση μισοχρεωκοπίας, έχει χαράξει πορεία κατακόρυφης ύφεσης, που σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά μέτρα φέρνουν εκτίναξη ελλειμμάτων, χρεών και λουκέτων, τεράστια αύξηση της ανεργίας, απώλεια εισοδημάτων, καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου. Ο εφιάλτης της κρίσης και της φτώχειας είναι ίσως μεγαλύτερος και απ' αυτόν του κορονοϊού, αφού ήρθε για να μείνει, ειδικά όσο αυτά τα διεφθαρμένα και ανίκανα αστικά επιτελεία διαχειρίζονται την κατάσταση.

Κυβέρνηση και καπιταλιστές κάνουν την κρίση «ευκαιρία»

Δεν αντιμετωπίζουμε «όλοι μαζί» τον κορονοϊό και την κρίση, όπως μας λέει ο Μητσοτάκης στα διαγγέλματά του. Η κυβέρνηση, ακόμα περισσότερο απ' ό,τι στο 1ο lockdown, επιτίθεται λυσσασμένα στα δικαιώματά μας. Μόλις τον τελευταίο μήνα, έχει περάσει το τερατούργημα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που καταδικάζει εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα σε μια ζωή με μόνο σκοπό την αποπληρωμή των χρεών τους, ενώ χαρίζει στις τράπεζες ακόμα και την α΄ κατοικία. Στο νέο νομοσχέδιο Βρούτση για τα εργασιακά, θεσμοθετεί επίσημα την κατάργηση του 8ώρου, το φακέλωμα των σωματείων, τη μετατροπή της απεργίας σε άπιαστο όνειρο, τη νομιμοποίηση από την πίσω πόρτα της εργοδοτική ανταπεργίας (λόκ άουτ), την επιβράβευση της ρουφιανιάς και απεργοσπασίας. Ετοιμάζει σειρά από ακόμα αντιδραστικότερα νομοσχέδια, συμπληρώνοντας τις προηγούμενες αντεργατικές ΠΝΠ, χτυπώντας παντού. Είναι μια κυβέρνηση που λειτουργεί κατά παραγγελία και εκτελεί απροκάλυπτα πλέον τις επιταγές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Η αστυνομοκρατία, καταστολή και πατριδοκαπηλία θυμίζουν 7ετία

Η απόπειρα απαγόρευσης της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου δια στόματος Χρυσοχοΐδη είναι το κερασάκι στην τούρτα της αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης που επιβάλλει η κυβέρνηση. Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους και νέους, αυτοί, οι μόνοι ένοχοι για τον εκτροχιασμό της πανδημίας, να απαγορεύουν δήθεν για την ασφάλειά μας τον γιορτασμός τη σημαντικότερης στιγμής του εργατικού κινήματος στη χώρα μας τα τελευταία 50 χρόνια.

Η κρατική καταστολή είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα στην αντεργατική θύελλα. «Καρότο» δεν υπάρχει πια, αλλά μόνο «μαστίγιο». Τα σώματα ασφαλείας είναι τα μόνα που ενισχύονται, λες και ο ιός αντιμετωπίζεται με ΜΑΤ και ΔΙΑΣ. Η κυβέρνηση επανέφερε προκλητικά τη θεωρία των «δύο άκρων». Αμέσως μετά την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ, όπου εξαπέλυσε όργιο καταστολής στη μεγαλειώδη συγκέντρωση, δηλώνει ότι τώρα θα πατάξει τον «κόκκινο φασισμό». Δηλαδή τους αγωνιστές και τις οργανώσεις της αριστεράς (ειδικά της επαναστατικής), το εργατικό κίνημα, όποιον διεκδικεί.

Παράλληλα, συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια ανταγωνισμού με τον τούρκικο καπιταλισμό. Προσπαθεί -μάταια όπως φαίνεται- να κερδίσει ξανά την εύνοια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, να επιβεβαιωθεί ως ο πιο πρόθυμος και δεδομένος σύμμαχος της δολοφονικής συμμαχίας στη ΝΑ Ευρώπη. Καταχρεώνει τον ελληνικό λαό με νέους εξοπλισμούς, μας βάζει καθημερινά αντιμέτωπους με τον κίνδυνο «επεισοδίων» ή μιας σύγκρουσης, για να κερδίσουν Έλληνες και ξένοι καπιταλιστές από τους υδρογονάνθρακες, αυτοί που την ίδια στιγμή απαιτούν μείωση των μισθών και αρπαγή των σπιτιών μας.

Μπορούμε και πρέπει να τους ανατρέψουμε, πριν να είναι αργά

Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής, πίστωσης χρόνου. Όσο η κυβέρνηση επιβάλλει lockdown σε μας, τους «από κάτω», αυτή συνεχίζει και οξύνει τις επιθέσεις της εναντίον μας. Είναι πια σαφές, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η υποτιθέμενη «αντιπολίτευση», δεν ενδιαφέρονται για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, αλλά για τη σωτηρία του χρεωκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού, ισοπεδώνοντας τα δικαιώματα μας, βάζοντας στο γύψο το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Η μόνη λύση είναι να ακολουθήσουμε το κόκκινο νήμα του Νοέμβρη του '73, για να αποτινάξουμε το ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν.

-

  • Κάτω η απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Όλοι στις διαδηλώσεις. Να ανατρέψουμε τις χουντοαπαγορεύσεις των διαδηλώσεων και της κυκλοφορίας.
  • Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση, εθνικοποίηση όλης της υγείας και φαρμακοβιομηχανίας. Μαζικά τεστ για όλους.
  • Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για εξοπλισμούς. Διαγραφή του χρέους - Έξω από Ευρώ/ΕΕ.
  • Κάτω ο νέος νόμος για τα εργασιακά. Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
  • Έξω βάσεις, ιμπεριαλιστές, ΝΑΤΟ. Πάλη ενάντια στον εθνικισμό και την απειλή του πολέμου.

-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/12514


Η χουντική απαγόρευση της διαδήλωσης δεν θα περάσει! Όλοι στις διαδηλώσεις 17/11

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, 2020

Με σημαία τον κόκκινο Νοέμβρη του 1973!

Η χουντική απαγόρευση της διαδήλωσης δεν θα περάσει!

Όλοι στις διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

-

17 Νοέμβρη όλοι/ες στη Διαδήλωση του Πολυτεχνείου

Αθήνα: 2μμ πλ. Κλαυθμώνος | Θεσσαλονίκη: 3:30μμ Πολυτεχνείο

Πάτρα: 6μμ Παράρτημα | Γιάννενα: 6μμ Δόμπολη

-

Φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον ταξικό αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας που ανέτρεψε τη Χούντα και έχτισε τα θεμέλια όλων των μέχρι πρότινος κοινωνικών μας κατακτήσεων. Σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, η κυβέρνηση ΝΔ ξεδιπλώνει τη νεοφιλελεύθερή της βαρβαρότητά, ξεγυμνωμένη πλέον από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, προσπαθώντας να ξηλώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση που κέρδισε ο ελληνικός λαός με σκληρούς αγώνες και το αίμα του. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγειονομική περίθαλψη της κοινωνίας, ενώ τα κρούσματα και οι νεκροί αυξάνονται, οι ΜΕΘ γεμίζουν και η οικονομία καταρρέει, χωρίς να φαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα που θα μας βγάλει από αυτήν την ζοφερή κατάσταση. Αντίθετα, προωθούν το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» και φορτώνουν τις ευθύνες στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Από το προηγούμενο lockdown, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, περνάνε μία σειρά μέτρων που διαλύουν πλήρως την εργατική νομοθεσία. Όλο και περισσότεροι νέοι γίνονται θύματα της τεράστιας ανεργίας (η ανεργία φτάνει στο 40%), αυξάνονται κατακόρυφα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οδηγώντας σε μία περαιτέρω φτωχοποίηση-καθίζηση του βιοτικού επιπέδου όλης της ελληνικής κοινωνίας. Η ψήφιση του νέου Πτωχευτικού κώδικα, αλλά και του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου-έκτρωμα, αποτελούν επί της ουσίας ένα νέο μνημόνιο που συμπληρώνει τις δεκάδες αντεργατικές Π.Ν.Π. Ταυτόχρονα ενισχύουν με κάθε τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο, ημέτερους στις ΔΕΚΟ, τα ΜΜΕ δίνοντας δεκάδες δις ενισχύσεις και φόρο-ελαφρύνσεις. Η υγεία-παιδεία-ασφάλιση-δικαιώματα θυσιάζονται στην αποπληρωμή των τοκογλύφων της Ε.Ε. και της «διάσωσης» του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού.

Ο νόμος Κεραμέως και η επίθεση στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση

Τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε μια παρόμοια διαλυτική κατάσταση. Βασικός στόχος της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, αποτελεί η ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ανίκανοι να διαχειριστούν την τεράστια οικονομική κρίση, καταργούν την δημόσια εκπαίδευση, μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε «σούπερ-μάρκετ» δεξιοτήτων. Ο διαρκής αντιεκπαιδευτικός νόμος Κεραμέως που ψηφίζεται αποσπασματικά από την περασμένη χρονιά, μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην γενίκευση των διδάκτρων, στα κλεισίματα σχολών και στα ξεπουλήματα - ιδιωτικοποιήσεις: Θεσπίστηκαν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και θερινών σχολείων με δίδακτρα, συνδέθηκε η αξιολόγηση με την χρηματοδότηση οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα δαπανών, εξισώθηκαν τα πτυχία ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, καταργώντας ουσιαστικά το άρθρο 16 του συντάγματος. Το μεγάλο χτύπημα, όμως που συμπληρώνει όλα τα προηγούμενα, αποτελεί το νέο ν/σ Κεραμέως που θα κατέβει προς ψήφιση τους επόμενους μήνες. Μέχρι τώρα οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  • Το 20% της χρηματοδότησης (πλέον, επιχορήγησης) που θα χορηγείται στα πανεπιστήμια θα ορίζεται μετά από αξιολόγηση με σκληρά νεοφιλελεύθερα κριτήρια που θα οδηγεί σε κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση ιδρυμάτων: Την αναλογία φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το ν+2 και των φοιτητών κάτω από ν+2, οι βαθμοί εισαγωγής, τον αριθμό των ξενόγλωσσων και προγραμμάτων αριστείας, το ποσοστό επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων στο αντικείμενο των σπουδών τους. κ.α.
  • Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ: Προσπαθούν να επιρρίψουν τις τεράστιες ευθύνες για την διάλυση των πανεπιστημίων στους ίδιους τους μαθητές και φοιτητές και ταυτόχρονα να αποκλείσουν από την εκπαιδευτική διαδικασία τα παιδιά των εργαζομένων. Θεσπίζεται η Βάση του 10, ενώ τα τμήματα θα καθορίζουν την βάση εισαγωγής για ένα ή και περισσότερα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
  • Θεσπίζεται «η παρουσία μάνατζερ στα πανεπιστήμια επί θεμάτων που σχετίζονται με την οικονομικά των ιδρυμάτων»: Για να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν σαν αγορά, πουλώντας παροχές και πανάκριβα προγράμματα σπουδών, αναζητώντας χρηματοδότηση πρέπει να αλλάξει και το πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των πανεπιστημίων.
  • Διαγραφές φοιτητών που ξεπερνούν το ν+2.
  • Διάλυση των πτυχίων μέσω της παροχής τίτλων σπουδών (πτυχία αλά καρτ) που θα προκύπτουν από την άθροιση διαφόρων μαθημάτων από ξεχωριστά τμημάτων. Αυτοί οι τίτλοι δεν θα έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο και κυρίως δεν θα έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αυτό το «Business Plan», όπως το αποκαλεί το ίδιο το Υπουργείο, στερεώνει το Πανεπιστήμιο της Αγοράς και την εμπορευματοποίηση της παιδείας. Οι πρυτάνεις με σκοπό να «πιάσουν τους στόχους», θα προβούν σε καταστροφικές αποφάσεις (πχ. διαγραφές φοιτητών), θα ενισχύσουν το δόγμα της αριστείας και του ανταγωνισμού, θα αναγκάσουν όλο και περισσότερους φοιτητές να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να σπουδάσουν και τέλος οι φτωχοί ουσιαστικά δεν θα μπορούν να σπουδάζουν.

Καταστολή, τρομοκρατία και πατριδοκαπηλία που θυμίζουν την χούντα της 7ετίας

Αυτή η ολοκληρωτική επίθεση στοχεύει στην διάλυση της κοινωνίας και στο στραγγαλισμό της εργατικής τάξης. Έτσι, η κυβέρνηση θωρακίζει το σχέδιο της απέναντι σε οποιαδήποτε αντίδραση, ενεργοποιώντας και ενισχύοντας τους μηχανισμούς καταστολής της. Προσπαθούν να παγιώσουν ένα βάρβαρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, που από την μία χτυπά αλύπητα όποιον διεκδικεί και αγωνίζεται, και από την άλλη σπέρνει την τρομοκρατία ενάντια σε εργαζομένους, φτωχούς και νεολαία. Ήδη από πέρσι έχουν ψηφιστεί μια σειρά μέτρων που χτυπάνε τις κατακτήσεις του κινήματος, τα εργαλεία και τις δομές του συλλογικού αγώνα. Καταργούν το Άσυλο και φέρουν την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, καταργούν το δικαίωμα στην Απεργία με τη καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ ταυτόχρονα σπεύδουν να καταργήσουν ουσιαστικά και τον συνδικαλισμό.

Παράλληλα ψήφισαν τον χουντικό νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να δίνεται άδεια από την αστυνομία για την υλοποίηση μιας συγκέντρωσης - διαδήλωσης και ζητούνται τα στοιχεία των αγωνιστών. Κορωνίδα του κατασταλτικού ρεσιτάλ της Κυβέρνησης αποτελεί η ανακοίνωση για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, έλεγχο εισόδου, κάμερες εντός των πανεπιστημίων και επιβολή πιο αυστηρών ποινών, όταν ένα αδίκημα πραγματοποιείται εντός των πανεπιστημίων, από ότι αν γίνει έξω από αυτά με στόχο την καταστολή των αγώνων και του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Η χούντα των Α(χ)ρίστων, δεν δίστασε να προχωρήσει και στην απαγόρευση της διαδήλωσης της 17 Νοεμβρίου! Αυτή η δικτατορική απόφαση αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα της αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης που επιβάλλει η κυβέρνηση. Το ταξικό μίσος που εξαπολύουν μέσα από τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς, δείχνουν το σκληρό και βάρβαρο προφίλ του «δημοκρατικού τόξου».

Ταυτόχρονα, με όλα τα παραπάνω, η ελληνική αστική τάξη δε διστάζει να προχωρήσει σε πολεμικούς σχεδιασμούς απέναντι στο τουρκικό καπιταλισμό, φέρνοντας όλο και πιο κοντά ένα «θερμό επεισόδιο». Μετατρέπει την Ελλάδα σε μία απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, συμμαχεί με τους μεγαλύτερους δολοφόνους του πλανήτη και ξοδεύει κολοσσιαίες ποσότητες χρημάτων σε πολεμικούς εξοπλισμούς, σε φράχτες στον Έβρο, στον στρατό και στην αστυνομία. Αφού χτυπούν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, τώρα θα μας ζητήσουν να πολεμήσουμε, να πεθάνουμε δηλαδή για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους κόντρα στην «τουρκική επιθετικότητα».

Καμία ανοχή, είναι επικίνδυνοι και πρέπει να τους ανατρέψουμε! Τώρα που χτυπούν όλα μας τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, η εξέγερση του πολυτεχνείου μας δείχνει τον δρόμο! Οφείλουμε να βαδίσουμε ξανά στον δρόμο του Νοέμβρη, ώστε να ανασυγκροτήσουμε το φοιτητικό κίνημα για να δώσει μια απάντηση σε όλη αυτή τη τρομοκρατία. Μέσα από συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις να χαράξουμε το δικό μας σχέδιο κόντρα στα βάρβαρα σχέδια της κυβέρνησης. Να ανασυγκροτήσουμε δυνάμεις και να ετοιμαστούμε για τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας που θα ανατρέψουν αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.

  • Κάτω η απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Όλοι στις διαδηλώσεις. Να ανατρέψουμε τις χουντικές απαγορεύσεις των διαδηλώσεων και της κυκλοφορίας.
  • Κάτω η κρατική καταστολή - Υπεράσπιση του Ασύλου - Υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση
  • Κάτω ο νέος ν. Κεραμέως - Όχι στα Δίδακτρα - Όχι στις αξιολογήσεις
  • Υγειονομικά μέτρα για όλους - Ανοιχτά πανεπιστήμια
  • Όχι στον πόλεμο - Έξω οι βάσεις και οι Ιμπεριαλιστές - Αλληλεγγύη των λαών και των εργατών

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)

πηγή : https://www.okde.gr/archives/12535


ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ | Τοπικός Συντονισμός Αθήνας της Α.Π.Ο - Ο.Σ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 17ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ Αναρχική Πολιτική Οργάνωση- Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων | Τοπικός Συντονισμός Αθήνας

Τα Πολυτεχνεία δεν «επιτρέπονται» από κάποιον για αυτό και δεν μπορούν να απαγορευτούν από κανέναν.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ | ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Ιστορικά, έναν και μοναδικό λόγο έχει το κράτος να ενδιαφερθεί για την υγεία των υπηκόων του: ότι αυτοί δουλεύουν και παράγουν τα κέρδη των αφεντικών και πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν. Όμως και αυτός ο υπολογισμός υπάγεται στους όρους κέρδους-ζημιάς. Εάν η περίθαλψη αποδεικνύεται πολύ ακριβή τότε προτιμούν να την αφήσουν να ξεπέσει στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εν μέσω τρομερής ανεργίας η παραγωγή μπορεί να συνεχιστεί με όσους και όσες παραμείνουν υγιείς χωρίς υπερβολικό κόστος. Ταυτόχρονα προκύπτουν δύο νέες ευκαιρίες για το κράτος και τα αφεντικά. Η πρώτη έχει να κάνει με την ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση των μισθών των «εξαρτημένων» εργαζόμενων. Όταν κόσμος πεθαίνει και μένει άνεργος, προφανώς είναι ώρα για περαιτέρω μειώσεις, έτσι η πανδημία μετατρέπεται σε rapid υγειονομικό μνημόνιο. Επιπλέον, οι εξουσιαστές δεν παύουν να «οραματίζονται». Σκεπτόμενοι ότι δεν πρέπει αυτή η χρυσή ευκαιρία να χαθεί μέσα στην πιθανή προσωρινότητα της κατάστασης σπεύδουν να νομοθετήσουν, μονιμοποιώντας τη φρίκη του δεκαώρου, της απλήρωτης εργασίας, των υποχρεωτικών υπερωριών και φυσικά της έμμεσης αλλά εντελώς αποτελεσματικής απαγόρευσης της απεργίας. Έτσι διασφαλίζεται ότι θα ενταθεί απρόσκοπτα η αναπαραγωγή της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης με ακόμη χειρότερους όρους, πέρα από το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει η πανδημία.

Ένα ερώτημα προκύπτει πολύ ξεκάθαρο από τις εξελίξεις. Εφόσον το κράτος όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να προστατεύσει τους υπηκόους του αποτελεσματικά, αλλά σχεδιάζει με λεπτομέρειες τον ταξικό στραγγαλισμό τους, διατρανώνοντας ταυτόχρονα τον αναλώσιμο χαρακτήρα των εργαζομένων και την περισσευούμενη ύπαρξη των ανέργων και των συνταξιούχων, τι μπορούν να κάνουν οι φτωχοί για να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να πεθάνουν σαν ζώα σε κάποια ουρά ή σε κάποια θλιβερή αίθουσα αναμονής ή σπίτι τους περιμένοντας μια βοήθεια που δεν μέλλει να έρθει; Η απάντηση είναι γνωστή σε όλους, κοινή σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου και απολύτως απαραίτητη όταν τα πράγματα φτάνουν στο μη περαιτέρω: να εξεγερθούν! Κι εδώ έρχεται να μεγαλουργήσει το βασικό σκέλος της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας. Η νομιμοποίηση της αστυνομικής παρουσίας και επέμβασης σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, η διάλυση του κοινωνικού χώρου και η επιλεκτική απαγόρευση των σημαντικότερων τρόπων αντίστασης και διεκδίκησης των καταπιεσμένων, οι συνεχείς ανηλεείς ξυλοδαρμοί αγωνιστών χωρίς καμία αφορμή (Αθήνα, Γαλάτσι 1η Νοέμβρη, Πάτρα 7 Νοέμβρη κ.α) αποκαλύπτουν τους βαθύτερους πόθους της κρατικής προσταγής για την εφαρμογή ολοκληρωτικών πολιτικών έναντι της κοινωνικής βάσης.

Από τις αρχές Νοέμβρη σε ολόκληρη τη χώρα έχει κηρυχθεί καθολικό lock down για δεύτερη φορά. Κι αν την πρώτη φορά το κοινωνικό σώμα προβληματισμένο από την άγνωστη απειλή έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ περιστέλλονταν de facto οι κοινωνικές και πολιτικές του ελευθερίες, ελπίζοντας στην κρατική συνδρομή, σήμερα αναγκάζεται να επανέλθει σε συνθήκες εγκλεισμού και ακόμη αυστηρότερου αυταρχισμού, ενώ έχει παρακολουθήσει τους προηγούμενους μήνες ένα όργιο κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος προς διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, (σκοίλ ελικίκου, κατασκευαστικές) βαρόνους των ΜΜΕ και άλλες μεγαλομανείς ηλιθιότητες (βλέπε περιπάτους). Μέσα σε αυτήν την άθλια για τους πληβείους κατάσταση, όπου οι ανεπαρκείς ΜΕΘ είναι πλήρεις με ευθύνη εξολοκλήρου δική τους έρχεται ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Μ. Χρυσοχοΐδης να ανακοινώσει την απαγόρευση της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου. Με αυθάδικη κουτοπονηριά μάλιστα ταξινομεί την 17η Νοέμβρη πλάι στις εθνικές και θρησκευτικές παράτες της 28ης Οκτωβρίου και του Πάσχα. Όμως η 17η Νοέμβρη δεν υπάρχει για να «μας θυμίζει όσα μας ενώνουν» σαν υμνητικό τραγουδάκι του Σαββόπουλου από τα «τραπεζάκια έξω», αλλά για να ορκιζόμαστε στους νεκρούς της Χούντας ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επιβληθεί ο κρατικός τρόμος, η αστυνομοκρατία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η έσχατη καταπίεση και η γυμνή απανθρωπιά. Η απαγόρευση της διαδήλωσης δεν είναι μέτρο καταπολέμησης της πανδημίας, αλλά κρατική ανακοίνωση για μονομερές πάγωμα της κοινωνικής και ταξικής πάλης από την πλευρά των εργαζομένων και της νεολαίας, των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων. Αυτοί άλλωστε δεν πρόκειται να σταματήσουν την προώθηση των αντιδραστικών νομοσχεδίων, ήδη για τον Δεκέμβρη έχουν δρομολογήσει την ολοκληρωτική ανατροπή του εργατικού κώδικα και από εμάς θα ζητήσουν να κάτσουμε μέσα και να τους βλέπουμε να επιτίθενται στις ζωές μας χωρίς αντίπαλο.

Οι πολιτικές τους αποτελούν την πιο ξεκάθαρη αποκάλυψη της υποκρισίας τους, καθώς τολμούν να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα της καταστολής την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Αυτήν για την οποία εμείς είμαστε ικανοί να θυσιάσουμε τα πάντα ενώ αυτοί δεν είναι ικανοί να φροντίσουν για το παραμικρό. Η μόνη πραγματική ανανέωση εξοπλισμού που έγινε αυτό το χρονικό διάστημα δεν αφορούσε τα νοσοκομεία αλλά την αστυνομία. Νέα κράνη, νέες ασπίδες, νέα χημικά… για την αποτελεσματική εφαρμογή των πιο παλιών μεθόδων καταπίεσης: ξύλο, βασανισμοί, απαγορεύσεις. Το κράτος δεν μπορεί και δεν θέλει να προσφέρει ΟΥΤΕ ΥΓΕΙΑ ΟΥΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στους πληβείους, θέλει να δουλεύουμε χωρίς κανένα δικαίωμα και να το βουλώνουμε, ενώ διαμορφώνει συνθήκες εξαθλίωσης και κανιβαλισμού για να επιβάλλει την τρομοκρατία του. Απαγορεύει σήμερα 47 χρόνια μετά την εξέγερση την πορεία του Πολυτεχνείου, ενώ έχει ήδη ψηφίσει το γνωστό νομοσχέδιο περιστολής των διαδηλώσεων. Στο Πολυτεχνείο οι αναρχικοί θα είμαστε παρόντες, όχι εξαιτίας κάποιου ιδεοληπτικού καπρίτσιου, αλλά γιατί αν δεν διασφαλίσουμε σήμερα ότι οι καταπιεσμένοι θα μπορούν να αντιστέκονται ενάντια στους δημίους τους, τότε είμαστε ήδη νεκροί! Ο χρόνος είναι τώρα και ο τόπος είναι εδώ. Γνωρίζουμε ότι δεν έχετε ούτε ίχνος των ηθικών διλημμάτων όπως αυτών που πρόσφατα επικαλεστήκατε σε μια άλλη, βολική για εσάς, συνθήκη και δεν διστάζετε να αιματοκυλήσετε τους φτωχούς με τους ένστολους μπράβους σας, πολύ πιο σύντομα όμως από ότι περιμένετε οι φωνές που επιχειρείτε να φιμώσετε σήμερα θα ακουστούν πιο δυνατές μέσα από το σκοτάδι της δυστοπικής κανονικότητας σας. Όπως δεν πολεμάμε την πανδημία μαζί με το κράτος αλλά παρά τη θέλησή του, με πυξίδα την αλληλοβοήθεια και εργαλείο τις δομές αλληλεγγύης και αντίστασης έτσι δεν περιμένουμε καμία άδεια για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και να διαδηλώσουμε εναντίον του. Τα Πολυτεχνεία δεν «επιτρέπονται» από κάποιον για αυτό και δεν μπορούν να απαγορευτούν από κανέναν.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 17ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ

κάλεσμα : Αναρχική Πολιτική Οργάνωση- Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων | Τοπικός Συντονισμός Αθήνας

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1608381/


Κάλεσμα για το Πολυτεχνείο 2020

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ζει!

Η διαδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973, ενάντια στις απαγορεύσεις και την καταστολή της Κυβέρνησης, θα γίνει, από τους εργαζόμενους και νεολαίους, που τιμούν εδώ και 47 χρόνια, την άσβεστη φλόγα της.

Μέσα στην αποτυχία της να αντιμετωπίσει την πανδημία με την ανεξέλεγκτη διαχείριση της "επανεκκίνησης" μιας καταρρέουσας οικονομίας, η κυβέρνηση των δούλων του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, αμφισβητεί τις πολιτικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης από την ανατροπή της χούντας και μετά, ενώ επιχειρεί να περάσει σωρεία αντεργατικών μέτρων εν τω μέσω πανδημίας. Δεν θα περάσει! Το αίμα του Νοέμβρη δεν χύθηκε επί ματαίω και η διαδήλωση για όσα η μνήμη του αντιπροσωπεύει, είναι αδιαπραγμάτευτη υπόθεση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας, ιδιαίτερα στον νυν καιρό.

Συγχρόνως με την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το υγειονομικό σύστημα της χώρας, διαμορφώνοντας μια τραγική κατάσταση για τον λαό με τον λοιμό του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία και όσοι ακόμα δουλεύουν, παίρνουν μισθό πείνας.

Η εργατική τάξη, είναι σε τροχιά αναμέτρησης με την κυβέρνηση της δεξιάς. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, είναι επίκαιρα όσο ποτέ και μαζί με την απαίτηση για Υγεία σε μια ανθρώπινη Ζωή, προσδιορίζουν την πολιτική σημασία της φετινής διαδήλωση της 17 Νοέμβρη και την αναγκαιότητα της κινητοποίηση όλων στους δρόμους.

Η Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, μαζί με όλες τις οργανώσεις και εργατικές συλλογικότητες που καλούν στην φετινή διαδήλωση του Πολυτεχνείου, καλεί την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, να είναι στην πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

κάλεσμα : Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά

πηγή : https://ergatikisymmaxia.blogspot.com/2020/11…


ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

«Η επαναστατική μνήμη και ο ανατρεπτικός αγώνας δεν μπαίνουν σε καραντίνα»

Στα πλαίσια διαχείρισης της πανδημίας, η οποία αποτελεί έναν από τους κρίκους στην αλυσίδα διαχείρισης της πολύπλευρης καπιταλιστικής κρίσης (οικονομικής, υγειονομικής, περιβαλλοντικής), το καθεστώς ισοπεδώνει δικαιώματα και κατακτήσεις, επιχειρώντας ταυτόχρονα να θωρακίσει το νομικό του οπλοστάσιο απέναντι στις κοινωνικές - ταξικές αντιστάσεις. Εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου αντικοινωνικής επίθεσης που σκορπίζει τη φτώχεια και το θάνατο, αναγκάζοντας μας να φυτοζωούμε μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης υγειονομικής και βιοποριστικής επισφάλειας, το καθεστώς απαιτεί να υποστείλουμε τις σημαίες της αντίστασης, απειλώντας και στιγματίζοντας μας ως υπευθύνους για την διασπορά της πανδημίας. Και ενώ απαιτούν να μην σηκώνουμε κεφάλι, υπό την απειλή των απαγορεύσεων και της διάχυτης κρατικής τρομοκρατίας, την ίδια στιγμή, κατατίθενται νομοσχέδια - λαιμητόμοι για τα εργασιακά - κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία έχουν κατακτηθεί με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες μέσα στην ιστορία της ταξικής πάλης.

Το καθεστώς επιταχύνει την ολομέτωπη επίθεση, εξαθλιώνοντας μας στους χώρους εργασίας, τρομοκρατώντας μας στους δρόμους και θανατώνοντας μας στα υπό κατάρρευση δημόσια νοσοκομεία. Και την ίδια στιγμή, η επιβολή προσχηματικών απαγορεύσεων στο όνομα της πανδημίας, έρχεται να λειτουργήσει ως μηχανισμός ολοκληρωτικού παροπλισμού και όχι προστασίας της κοινωνίας. Μας καταδικάζουν στην απομόνωση και τη μοναξιά, εγκλωβίζοντας μας στα διαμερίσματα - κλουβιά παλεύοντας να βγάλουμε το ενοίκιο, να εκτελούμε- για ψίχουλα και χωρίς δυνατότητα αντίστασης- τις εντολές των καπιταλιστών και του πολιτικού τους προσωπικού μέσα στις γραμμές της καπιταλιστικής παραγωγής, να παλεύουμε με την κατάθλιψη, τα ψυχοφάρμακα και το άγχος αποξενωμένοι μέσα στην ιδιώτευση, να διαμαρτυρόμαστε και να εξοργιζόμαστε εικονικά, συνδεδεμένοι στο σύγχρονο Matrix χωρίς να μπορούμε να βγούμε στους δρόμους. Μας θέλουν να ζούμε μέσα στη φτώχεια, το φόβο, την παραίτηση και τα ψεύτικα βιώματα μιας εικονικής πραγματικότητας.

Την στιγμή που το προμελετημένο κρατικό έγκλημα οδηγεί στη θανατοπολιτική της διαλογής ασθενών και της εγκατάλειψης στο θάνατο, το καθεστώς εξακολουθεί να επικαλείται την ''ατομική ευθύνη'', προσπαθώντας να αποκρύψει τις πασιφανείς συλλογικές-κρατικές ευθύνες για την εν εξελίξει κοινωνική ευθανασία. Εξακολουθεί, μάταια, να προσπαθεί να μας πείσει ότι η διαχείριση της πανδημίας γίνεται προς όφελος της δημόσιας υγείας και όχι των πλουσίων που αυξάνουν τα κέρδη τους στις πλάτες μας.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια πράγματα…

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που εφάρμοσαν τις μνημονιακές πολιτικές στον χώρο της υγείας και αποτελείωσαν τα ούτως η άλλως υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και το σύστημα υγείας. Δεν είμαστε εμείς στα payroll της Novartis και άλλων μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών ρυθμίζοντας τις τιμές των φαρμάκων στην αγορά προς όφελος του κεφαλαίου και στήνοντας δίκτυα «ανομίας» στον χώρο της υγείας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που οδήγησαν ανθρώπους στον θάνατο εξαιτίας της αδυναμίας τους να βρουν την αναγκαία φαρμακευτική περίθαλψη. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας άνοιξαν χωρίς ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα τον τουρισμό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα εξαπλωνόταν η πανδημία, θυσιάζοντας ζωές συνανθρώπων μας για τα κέρδη της τουριστικής περιόδου. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που υπογράφουν συμβόλαια δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς αντί να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και το δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπου κόσμος συνωστίζεται ο ένας πάνω στον άλλον. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που βαφτίζουν «τρομοκράτες» τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, που τους φυλακίζουν, τους επικηρύσσουν με προκλητικά ποσά ενώ η φτώχεια θερίζει, τους κατασκευάζουν κατηγορητήρια για να τους καταστείλουν. Δεν είμαστε εμείς που ψηφίζουμε νόμους που δίνουν ασυλία στους εγκληματίες του λευκού κολάρου, τα golden boys των τραπεζικών ομίλων, που χαρίζουν χρέη πολλών εκατομμυρίων σε βιομήχανους και εφοπλιστές. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα επιβάλλουν τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας όσων είναι πνιγμένοι στα χρέη, πετώντας τους στο δρόμο ή αναγκάζοντας τους να πληρώνουν ισόβια τους τραπεζικούς ομίλους για να μπορούν να ζήσουν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Υπεύθυνοι για όλα αυτά είναι το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό που εφορμούν με λύσσα για να ισοπεδώσουν και τις τελευταίες κοινωνικές κατακτήσεις, για να τσακίσουν εν τη γενέσει της οποιαδήποτε κοινωνική-ταξική αντίσταση.

Η φετινή 17 Νοέμβρη θα πρέπει να αποτελέσει ένα εφαλτήριο συσπείρωσης της χειμαζόμενης κοινωνίας και των δυνάμεων της αντίστασης. Να βρεθούμε στους δρόμους μαζικά, να σπάσουμε την κρατική τρομοκρατία και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στο κράτος ότι η αντεπίθεση των κοινωνικών-κινηματικών δυνάμεων έχει ξεκινήσει. Η μαζική κινητοποίηση τιμής και μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 73' και τους νεκρούς της, σε αυτή τη συγκυρία συνδέεται διαλεκτικά με την ανάγκη του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος να αποτελέσει την σπίθα μιας κοινωνικής εξέγερσης που θα σαρώσει τα οικονομικά και πολιτικά σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου. Που θα απαντήσει οργανωμένα και συλλογικά στην καπιταλιστική κρίση που όλο και βαθαίνει, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι καταπιεσμένοι. Που θα δώσει πολιτικές και κοινωνικές απαντήσεις στην απελπισία και την ανέχεια που παράγει ο καπιταλισμός.

Η 17 Νοέμβρη αποτελεί έναν πρώτο σταθμό στις κρίσιμες μάχες του επόμενου διαστήματος, ανοίγοντας τον δρόμο στην απεργιακή κινητοποίηση της 26ης Νοεμβρίου ενάντια στα αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ, αλλά και στην πορεία τιμής και μνήμης στον αναρχικό μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στις 6 Δεκέμβρη, όπου το αναρχικό κίνημα θα κληθεί να σηκώσει, όπως και κάθε χρόνο, το πολιτικό βάρος και την ευθύνη της πραγματοποίησής της. Το μήνυμά μας προς τον κόσμο του αγώνα είναι σαφές και ξεκάθαρο:

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ-ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ-ΝΑ ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ

17 ΝΟΕΜΒΡΗ-26 ΝΟΕΜΒΡΗ-6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ

ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 14:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

-ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1608411/


Πολυτεχνείο 2020: Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δε θα περάσει. Διαδηλώνουμε για "Ψωμί - Παιδεία - Υγεία - Ελευθερία"

Με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού η κυβέρνηση της ΝΔ απειλεί ότι θα απαγορεύσει τη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου. Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πανδημία και το λοκντάουν που επέβαλε, για να προωθήσει την ποινικοποίηση και την απαγόρευση κάθε αντίδρασης των φτωχών λαϊκών μαζών στις πολιτικές της, οι οποίες σκορπάνε τη φτώχεια και το θάνατο στην κοινωνία, προκειμένου να φορτωθούν οι συνέπειες κι αυτής της κρίσης στις πλάτες των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων και να διασωθούν τα κέρδη των πλούσιων.

Προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες για την έξαρση του νέου κύματος της πανδημίας στους "ανεύθυνους" νέους που βγαίνουν μια βόλτα στη γειτονιά τους, για να αποκρύψει το γεγονός, ότι το αποκλειστικός υπεύθυνος για την τραγική εξάπλωση του κορονοϊού είναι η πολιτική της κυβέρνησης:

Είναι το περιβόητο "άνοιγμα στον τουρισμό", με την κυνική παραδοχή ότι η εξάπλωση της πανδημίας θα αντισταθμιστεί από οικονομικές επιτυχίες, οι οποίες κι αυτές αποδείχτηκαν αυταπάτες.

Είναι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, υπέρ των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Είναι η συστηματική άρνηση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθημερινά και να μολύνονται από τον COVID 19, επειδή η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δαπανήσει τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά καινούργιων λεωφορείων και την πρόσληψη περισσότερων οδηγών, αλλά δαπανά υπέρογκα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αγορά των πολεμικών αεροσκαφών Rafal και για νέα οπλικά συστήματα.

Επίσης εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρη τη χώρα είναι αναγκασμένοι να εργάζονται ή να αναζητούν εργασία για να επιβιώσουν, σε συνθήκες που ευνοούν την ταχεία μετάδοση της ασθένειας και καθιστούν ανεφάρμοστα τα μέτρα προστασίας.

Ταυτόχρονα, δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, έχουν καταδικαστεί με κυνισμό και απανθρωπιά να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες: οι πρόσφυγες/μετανάστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι φυλακισμένοι, οι άστεγοι…

Μέσα σ' αυτή τη καταστροφή που βιώνει η κοινωνία, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής, που αποτελεί τον βασικότερό της στόχο: την πλήρη κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, με το πρόσχημα της διάσωσης της οικονομίας που έχει πληγεί από την πανδημία. Το νέο λοκντάουν που έχει επιβάλει (παρά την αντίθετη άποψη των περισσότερων επιστημόνων), δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ζουρλομανδύα που προσπαθεί να φορέσει η κυβέρνηση στην κοινωνία για να υλοποιήσει μια πολιτική η οποία έχει γίνει ήδη μισητή από τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών μαζών.

Η φετινή διαδήλωση του Πολυτεχνείου δεν είναι -και ποτέ δεν ήταν- μια επετειακή εκδήλωση μνήμης. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να είναι μια μαζική εκδήλωση της επιθυμίας μας να καταδικάσουμε μια πολιτική που σκορπά την εξαθλίωση, τον απάνθρωπο αυταρχισμό και το θάνατο.

Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας καλεί τον λαό της Καλλιθέας να συμμετάσχει στη διαδήλωση της 17 Νοέμβρη, ο καθένας μας κι η καθεμιά μας με την αίσθηση της ατομικής ευθύνης για την προστασία του εαυτού μας, του διπλανού μας, του φίλου μας και του συναδέρφου μας.

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…


ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ: Ζούμε για να αφανίσουμε τους δικτάτορες αυτού του κόσμου- Πολυτεχνείο 2020

από ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ

Οι πράξεις και οι επιλογές των ανθρώπων φέρουν συνήθως νοήματα πολλαπλά. Έτσι και η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκτός από 'εκδήλωση μνήμης' λειτουργεί για το αναρχικό κίνημα ως μια μέρα αγώνα, μια μέρα όπου οι ριζοσπαστικές ομάδες συνεχίζοντας να εκφράζουν το ανένταχτο και ανυπάκουο μήνυμα της εξέγερσης του '73 προβάλλουν κάθε χρόνο την ίδια μέρα, το επίδικο της κάθε εποχής και διατυπώνουν την κριτική τους, απέναντι στην τοπική και την παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα. Υπό αυτή την έννοια, η εξέγερση του 1973 θεωρείται «πάντοτε επίκαιρη», γιατί προσλαμβάνεται ως συμβάν του παρελθόντος που συνεχίζει να 'μιλά' στο παρόν.

Οι πράξεις και οι επιλογές των ανθρώπων φέρουν συνήθως νοήματα πολλαπλά. Έτσι και η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκτός από 'εκδήλωση μνήμης' λειτουργεί για το αναρχικό κίνημα ως μια μέρα αγώνα, μια μέρα όπου οι ριζοσπαστικές ομάδες συνεχίζοντας να εκφράζουν το ανένταχτο και ανυπάκουο μήνυμα της εξέγερσης του '73 προβάλλουν κάθε χρόνο την ίδια μέρα, το επίδικο της κάθε εποχής και διατυπώνουν την κριτική τους, απέναντι στην τοπική και την παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα. Υπό αυτή την έννοια, η εξέγερση του 1973 θεωρείται «πάντοτε επίκαιρη», γιατί προσλαμβάνεται ως συμβάν του παρελθόντος που συνεχίζει να 'μιλά' στο παρόν.

Αποτελεί άραγε η φετινή επέτειος άλλη μια τέτοια περίσταση ή λόγω της έκτακτης συγκυρίας της πανδημίας θα πρέπει να ακυρωθούν οι κατ'έθιμον εκδηλώσεις; Εάν κανείς αποκριθεί στο ερώτημα έχοντας ως αφετηρία (αλλά και ως τελικό σημείο) της σκέψης του ένα υγειονομικό επιχείρημα - περί αποφυγής της εξάπλωσης του ιού υπό συνθήκες συνάθροισης πλήθους που μεγενθύνει το κίνδυνο, τότε η απάντηση θα πρέπει να είναι αναμφισβήτητα η ακύρωση των συγκεντρώσεων. Σε έναν τέτοιο συλλογισμό η υγειονομική διάσταση της πανδημίας θεωρείται σημαντικότερη όλων των άλλων πτυχών και ιεραρχείται πρώτη ως κριτήριο λήψης απόφασης.

Εάν, από την άλλη μεριά, ο κίνδυνος του covid19 θεωρηθεί λιγότερο σημαντικός από το ευρύτερο κοινωνικό επίδικο της εποχής μας, τότε η επέτειος της εξέγερσης πρέπει να τιμηθεί κανονικά. Εάν δηλαδή εκτιμήσουμε πως αφήνοντας την εξουσία να κυβερνά ερήμην της κοινωνίας και να αποφασίζει ανεξέλεγκτα βλάπτουμε μακροχρόνια πολύ περισσότερο την υγεία μας και τη ζωή μας, καθώς εν δυνάμει στερούμαστε κατακτήσεις αγώνων που δόθηκαν μέσα στις δεκαετίες, τότε η απόφαση να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μπαίνει σε πρώτη μοίρα, ειδικά για όσους από εμάς δεν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες ή δεν έχουμε στο κοντινό μας περιβάλλον ανθρώπους που κινδυνεύουν άμεσα.

Στην πρώτη περίπτωση, η απόφαση προσανατολίζεται στα άτομα, στις εμπρόσωπες διαδράσεις τους και στην βιολογική υπόστασή τους στο παρόν. Στη δεύτερη, τα άτομα τοποθετούνται μέσα σε πιο περίπλοκες σχέσεις με το κοινωνικό τους περιβάλλον, και τα σώματα πολιτικοποιούνται ρητά συνενώνοντας το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον μέσα από πολιτισμικές σημασίες που παραπέμπουν σε αντιλήψεις και αξίες ενός αντι-ηγεμονικού κόσμου. Εν μέσω πανδημίας και οι δύο απαντήσεις είναι ασφαλώς σεβαστές.

Ωστόσο, το Κενό Δίκτυο, αποφάσισε να ακολουθήσει τη δεύτερη διαδρομή- το ρίσκο της συνέχισης του αγώνα, όχι μόνο γιατί αισθανόμαστε κάπως άβολα με τα κοστούμια των στυγνών ορθολογικών επιλογών. Κυρίως, όμως, επειδή η επέτειος της εξέγερσης επιτρέπει και σε εμάς και σε όλους μας να στοχαστούμε και να εκφράσουμε δημόσια τον αποτροπιασμό μας για τη κρατική διαχείριση της πανδημίας, διατηρώντας συνάμα μια κριτική στάση που θεωρούμε όχι μόνο πολιτικά γόνιμη και ριζοσπαστική, αλλά και ευθυγραμμισμένη με μια ορισμένη γνώση που συσσωρεύεται διαρκώς αναφορικά με τον κόσμο στον οποίο κατοικούμε και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτόν.

Συναισθανόμενοι τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί η ασθένεια, παρατηρούμε με δέος την απρόβλεπτη τροπή της ιστορίας, αλλά και τα μυστήρια της ζωής. Ωστόσο, η πανδημία του Covid-19 σύντομα θα αρχίσει να υποχωρεί και με τη συμβολή των νέων εμβολίων θα τεθεί υπό έλεγχο. Αυτή τη στιγμή, όμως, πρέπει να κατανοήσουμε το μήνυμα που στέλνει στις κοινωνίες μας. Και το μήνυμα αυτό είναι διπλό.

Από τη μια μεριά, έχει να κάνει με τη χρήση των οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι πόροι αυτοί έτσι κι αλλιώς ανήκουν σε όλους μας. Επομένως, το αίτημα για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, την ουσιαστική ενίσχυση του Ε.Σ.Υ με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και επαρκείς υποδομές για τις ανάγκες ιατρικής φροντίδας όλων είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, κοινωνικά δίκαιο, λογικά επιβεβλημένο, ηθικά και πολιτικά ορθό. Μια σε βάθος μεταρρύθμιση του Ε.Σ.Υ προς χάριν του δημόσιου, συνολικού και δωρεάν χαρακτήρα παροχής φροντίδας, με δυο λόγια, συνιστά τη διεκδίκηση που κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά ή να απεμπολίσει.

Την ίδια στιγμή, δεν θρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε καλά πως ούτε η νεοσυντηρητική κυβέρνηση της Ν.Δ, ούτε οι «αστοί» υποστηρικτές της, ούτε οι κρατικοδίαιτες βδέλες που ξέρουν να πλουτίζουν χωρίς να παράγουν τίποτε θα ενδιαφερθούν για το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν γίνεται να μας πείσουν πως θα στηρίξουν έναν θεσμικό χώρο για να μοιράσουν σε όλους κάτι το οποίο οι ίδιοι δεν θεωρούν πως είναι κοινό, κάτι που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να πουλιέται και να αγοράζεται και μάλιστα ακριβά- την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ. Είναι η απουσία του όρου «ενσυναίσθηση» από το λεξιλόγιό τους που τους κάνει να μην μπορούν να φανταστούν τις αγωνίες και τους φόβους των χαμιλόμισθων, των φτωχών και των αποκλεισμένων. Και αυτή η απουσία συμπόνιας είναι η άλλη όψη του ταξικού ρατσισμού που εκδηλώνεται στις επιλογές τους. Φανερά, ή συγκεκαλυμμένα πάει χέρι-χέρι με τον κοινωνικό δαρβινισμό τους.

Ακόμη κι αν όροι σαν αυτοί ('ταξικός ρατσισμός', 'κοινωνικός δαρβινισμός') φαντάζουν ξένοι στους νεοσυντηρητικούς, οι αντιλήψεις στις οποίες παραπέμπουν δεν παύουν να αποτελούν μέρος της καθημερινής κοινής τους λογικής, δηλαδή κομμάτι του βιωμένου πολιτισμού τους. Αυτή η υπαρξιακή συνθήκη, σύμφυτη με το ταξικό έθος, είναι στην πραγματικότητα και ο βαθύτερος λόγος που οι εκπρόσωποι της αντίδρασης απεργάζονται ασταμάτητα την αποδιάρθρωση της εργασίας. Πραγματικά πιστεύουν πως κάποιοι άνθρωποι «αξίζουν» και κάποιοι όχι, πως ό,τι δεν φέρνει κέρδος δεν «αξίζει» να υπάρχει.

Από την άλλη μεριά, το μήνυμα του κορωνοϊού συνδέεται με την οικολογική καταστροφή που συντελείται κάθε στιγμή σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Covid-19 δεν είναι απλώς άλλος ένας δύσκολα αντιμετωπίσιμος ιός της γρίπης που καλεί την επιστήμη να τον «νικήσει» για να επιστρέψουμε μετά όλοι ήσυχοι στις δουλειές μας. Ο τρόπος αρχικής μετάδοσης του ιού και ο τόπος προέλευσής του, δηλαδή η μεταπήδησή του από την 'άγρια' ζωή στην κτηνοτροφία και από εκεί στον άνθρωπο, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την αλληλεξάρτηση ανθρώπου-περιβάλλοντος. Οι κυρίαρχες εκδοχές της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» συναρτώνται με διαφορετικούς τρόπους με την διαδικασία της καταστροφής του περιβάλλοντος και και την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Εισβάλλοντας σε μέχρι πρότινος 'ανέγγιχτα' οικοσυστήματα, η κινητοποιούμενη από το κέρδος τεχνική διαδικασία μαζικής παραγωγής αγαθών και προϊόντων εισβάλλει ταυτόχρονα στα μικροβιολογικά υποστρώματα του περιβάλλοντος και τα επηρεάζει, απειλώντας την ύπαρξή μας με τρόπους πολλαπλούς. Για να το πούμε απλά, ο κορωνοϊός είναι προπομπός των καταστροφικών συνεπειών που επιφέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη γιατί δημιουργήθηκε από τις ίδιες διαδικασίες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Πιστή στην πολιτισμική της λογική που θέλει τον άνθρωπο εξωτερικό στοιχείο του κόσμου, η καπιταλιστική μεγαμηχανή εξαπολύει την επίθεσή της πάνω στις ψυχές και τη σάρκα των όντων, καταλαμβάνει κάθε σπιθαμή εδάφους και μετατρέπει το φυσικό χώρο σε δικό της διάκοσμο. Ενώ εκμηδενίζει τους ανθρώπινους κόσμους -τους διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης και αντίληψης- ο πολιτισμός που καθορίζεται από την ιδέα ότι μπορεί να ελέγξει τα πάντα, κάθε μορφή ζωής και ύλης του περιβάλλοντος, έρχεται αντιμέτωπος με το συμβάν εκείνο που ισοδυναμεί με την ασθένεια και το θάνατο.

Καθώς η 'έρημος' συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς τα κορμιά συνεχίζουν να υποτάσσονται στη δύναμη εκείνη που μεθοδικά οργανώνει την απίσχανση του πολιτικού φαινομένου και αποπειράται την εξαφάνιση της πολιτικής σύγκρουσης - μια νέα, δυστοπική πραγματικότητα ανατέλλει ακόμα και όταν ο ακριβής χαρακτήρας της μας διαφεύγει και αδυνατούμε να την προσδιορίσουμε: η κοινωνική επιστροφή στον οίκο, στην ιδιώτευση κυριαρχεί και η πόλη (προσωρινά;) ερημώνει. Από πού άραγε θα αναδυθεί τώρα η σχετική ενότητα του αντι-ηγεμονικού στοιχείου που θα αναμετρηθεί με την πλανητική κυριαρχία;

Υπό συνθήκες πανδημίας η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θέτει ένα ερώτημα που υπερβαίνει τα στενά όρια της ελληνικής πραγματικότητας με ιδιαίτερο τρόπο. Σε έναν όλο και πιο αλληλοσυνδεόμενο κόσμο, πού ακριβώς τελειώνει μια δύσκολη υγειονομική πραγματικότητα και πού ξεκινά η επιθυμία όλων των καταπιεσμένων για σημαντικές αλλαγές σε πλανητική κλίμακα;

Έχει έρθει ίσως η εποχή που η επιθυμία θα αναποδογυρίσει τον κόσμο. Θα χρειαστεί βεβαίως, λίγη ειλικρίνεια. Όπως έγραψαν πρόσφατα οι σύντροφοι της 'Αόρατης Επιτροπής' από τη Γαλλία: «Όσο η αλήθεια δεν θα τίθεται ως ζητούμενο, ζητούμενο δεν θα υπάρχει. Τίποτα δεν θα υπάρχει. Τίποτα εκτός από αυτό το διαπλανητικό τρελάδικο. Οι αλήθειες είναι πολλαπλές, το ψέμα όμως είναι ένα, γιατί έχει συνασπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια στην παραμικρή αλήθεια που θα θελήσει να αναδυθεί».

Την ίδια στιγμή, γνωρίζουμε φυσικά πως πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία θα επιλέξουν να μείνουν σπίτι και να φροντίσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Πολλοί θα επιλέξουν να προστατεύσουν συγγενικά πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, νεογέννητα μωρά και παιδιά αποφεύγοντας να συνευρεθούν στα πλαίσια μιας μεγάλης διαδήλωσης. Τους προτρέπουμε να μετατρέψουν το μπαλκόνι του σπιτιού τους σε κομμάτι της διαδήλωσης, να φτιάξουν το δικό τους πανό- το δικό τους σύνθημα, να το κρεμάσουν από το μπαλκόνι τους στέλνοντας ένα σινιάλο ελευθερίας σε όλους τους γείτονες τους.

Δεν θεωρούμε την απόφαση όσων από εμάς αποφασίσουν να μην διαδηλώσουν ως απολιτίκ ή ηττοπαθή στάση, δεν απαξιώνουμε τις επιλογές τους, δεν έχουμε σκοπό να επιβάλλουμε μια μορφή αγωνιστικού ψυχαναγκασμού. Γνωρίζουμε όμως πως υπάρχουν πολλά πράγματα που ενώνουν εμάς που θα επιλέξουμε να διαδηλώσουμε και όσους θα επιλέξουν να μην κατέβουν στο δρόμο. Όλοι εμείς μοιραζόμαστε την ίδια οργή και την ίδια απελπισία. Οργή για μια νέο-φιλελεύθερη υπερσυντηρητική κυβέρνηση που φαντάζεται πως θα μας σώσει από την επιδημία με γελοίες απαγορεύσεις και υπακοή στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς. Οργή για ένα σύστημα που παράγει μόνο αυταπάτες, κρίση, επιδημίες, θάνατο, ψευδείς επιθυμίες και σκουπίδια. Οργή και απελπισία.

Απελπισία καθώς βλέπουμε εκατομμύρια ανέργους χωρίς εισόδημα, ηλικιωμένους χωρίς αξιοπρέπεια, νέους χωρίς μέλλον, παιδιά χωρίς χαμόγελο, καλλιτέχνες χωρίς δικαίωμα έκφρασης, λαούς χωρίς δικαίωμα δημόσιας συνάθροισης, σχολεία χωρίς δασκάλους, νοσοκομεία χωρίς νοσοκόμες, πόλεις χωρίς πλατείες, διαβάτες με περιορισμούς κυκλοφορίας, ανθρώπους με άδεια βλέμματα και άδειες τσέπες. Την ίδια στιγμή οι βουνοκορφές και οι θάλασσες ιδιωτικοποιούνται, το πράσινο τσιμέντο φτάνει στις αετοφωλιές και η «πράσινη ανάπτυξη» καταστρέφει το περιβάλλον μας και τα χωριά μας.

Άρα, ό,τι και αν αποφασίσεις για την διαδήλωση της 17 Νοέμβρη ξέρουμε πως καταλαβαίνεις. Η απόφαση μας να αρνηθούμε την απαγόρευση της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου και να κατέβουμε στο δρόμο ενάντια στην κρατική διαχείριση της επιδημίας του Covid 19 στέλνει ένα σινιάλο προς τους καταπιεσμένους και τους απελπισμένους. Όταν θα συναντηθούμε πραγματικά κανένας δεν θα μπορεί να αισχροκερδεί εις βάρος μας και να μας διατάζει.

Συνάμα, στέλνουμε και ένα σινιάλο στη κυβέρνηση: 46 χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του νομίζουν πως είναι βασιλιάδες, πως μπορούν να κυβερνάνε με διαταγές χωρίς να λογοδοτούν στη κοινωνία, να επιτρέπουν και να απαγορεύουν τη ζωή μας κατά βούληση. Ξεχνάνε όμως, πως οι βασιλιάδες δεν υπάρχουν πλέον γιατί κόψαμε τα κεφάλια τους.

___________

Το Κενό Δίκτυο θα συμμετάσχει στην διαδήλωση του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020 στο μπλοκ του οικολογικού δικτύου SUPPORT EARTH

Συγκέντρωση ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ - ΏΡΑ 14.00 μ.μ.

https://voidnetwork.gr/2020/11/14/polytexneio…

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1608472/


Ρουβίκωνας: Κάλεσμα για την πορεία της 17ης Νοεμβρίου

https://rouvikonas.gr/archives/4650

post image

Η πραγματικότητα του κοινωνικού αγώνα είναι γεμάτη δύσκολα διλήμματα. Ακριβώς γιατί οι στιγμές που είναι πιο αναγκαίος από ποτέ είναι οι στιγμές που σκίζεται το πέπλο της κανονικότητας και οι κρίσεις βγάζουν στη φόρα τις αντιφάσεις, όσο και τις αντιθέσεις, του καθεστώτος στο οποίο ζούμε.

Αυτό που η κοινωνική βάση έχει τώρα απέναντί της είναι μια πανδημία που συνοδεύεται από καλπάζουσα φτώχεια και ένα κράτος που αδιαφόρησε για την αντιμετώπιση του 2ου κύματός της, αλλά δεν αδιαφόρησε καθόλου να εκμεταλλευτεί την κρίση εις βάρος της βάσης. Όταν σε αυτές τις συνθήκες επιλέγουν να εξοπλίζουν την αστυνομία με φρενήρεις ρυθμούς σε πόρους και προσωπικό, όταν περνάνε πτωχευτικό κώδικα που οριστικοποιεί τη μεταφορά πλούτου από τα εργατικά και χαμηλά μικροαστικά στρώματα προς την κορυφή, όταν μπαίνουν τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο χωρίς να υπάρχει καν κατάληψη, κάτι πάει άσχημα. Η βελόνα του δείκτη απομακρύνεται από έναν, με συλλογική συναίνεση, εγκλεισμό για να αντιμετωπιστεί ο υγειονομικός κίνδυνος και κινείται ταχύτατα προς ένα στρατιωτικό νόμο χαμηλής έντασης.

Στρατιωτικοί νόμοι προφανώς δε γίνονται αποδεκτοί.

Και δε βοηθάει καθόλου ότι την κύρια ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας και την επαπειλούμενη αδυναμία του Ε.Σ.Υ. να ανταποκριθεί, τη φέρει το κράτος. Αυτός ο μηχανισμός που δεν είπε όχι στους καπιταλιστές του τουρισμού που ήθελαν κέρδη, δεν είπε όχι στο διεθνές τουριστικό κεφάλαιο που δεν ήθελε τεστ, δεν είπε όχι στην εκκλησία που λειτουργούσε σαν ατζέντης του ιού στις επικίνδυνες ηλικίες. Αυτός ο μηχανισμός που έφτιαξε ελάχιστες, για τις ανάγκες, Μ.Ε.Θ., δεν προσέλαβε προσωπικό κι «επιτάσσει» ιδιωτικές κλινικές στις καλύτερες τιμές της αγοράς για τους καπιταλιστές της υγείας. Τα ΜΜΕ βρίσκονται σε συγχορδία περισσότερο από ποτέ άλλοτε στις καθεστωτικές γραμμές. Παράλληλα άλλα κομμάτια των ελίτ ξοδεύουν εκατομμύρια σε μεγάλους περιπάτους και διακοσμήσεις, κάτω από τις οποίες θα κυκλοφορεί μόνο αστυνομία. Αστυνομία που στρατιωτικοποείται με μηχανοκίνητα τμήματα, καινούριο εξοπλισμό, μηχανισμούς παρακολούθησης, ιπτάμενα μέσα, νέους νόμους και χιλιάδες προσλήψεις-στρατολογήσεις. Αν αφήσουμε το λογικό φόβο για την υγεία στην άκρη, κανείς δε μπορεί να αμφιβάλει ότι όλα αυτά αποπνέουν μια δικτατορική οσμή. Παράλληλα με μια βεβαιότητα της αδυναμίας του κράτους να ανταποκριθεί στο πιο βασικό καθήκον του, αυτό που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της υποτιθέμενης αναγκαιότητάς του. Να διαχειριστεί και να οργανώσει ανθρώπινη δύναμη και τεχνικά μέσα για να αντιμετωπίσει έναν συλλογικό κίνδυνο.

Αυτό το κράτος λοιπόν επέλεξε να απαγορεύσει τη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου.

Μη μπορώντας να πει όχι στις ακροδεξιές φωνές που ήθελαν εκδίκηση γιατί δεν έγιναν οι παρελάσεις, δημιουργώντας φαινομενικά «από το τίποτα» μια εστία πρόκλησης προς όλο τον κόσμο του αγώνα πάνω στο πάντα ενοχλητικό συμβολικό και πολιτικό φορτίο αυτής της επετείου. Επιδιώκει το πολιτικό προβοκάρισμα, όχι μόνο πολιτικών δυνάμεων αλλά και όλης της βάσης. Είναι ένα σινιάλο πειθάρχησης, μια δοκιμή.

Το δίλημμα του να αξιολογηθεί κάθε φορά τι βαραίνει περισσότερο είναι διαρκές, σε τέτοιες ειδικά συνθήκες. Και είναι πάντα δύσκολο, κάθε επιλογή που γίνεται έχει κόστος. Έχει κόστος το κάλεσμα στην επέτειο παρά την απαγόρευση, έχει κόστος και η πειθάρχηση. Και άμεσα και μακροχρόνια κόστη. Στη συγκυρία κρίνουμε ότι η απειθαρχία στην απαγόρευση από το κράτος της φετινής πορείας του Πολυτεχνείου είναι απαραίτητη. Διότι πρέπει να αντιληφθούμε πως παρά την επίμονη προσπάθεια να μας παραπλανήσει, η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου ελάχιστα αφορούσε υγειονομικούς λόγους. Ήταν πολιτική απόφαση με πολιτικές στοχεύσεις από τη μεριά όλου του καθεστώτος. Και το είδαμε ακόμα πιο ξεκάθαρα όταν τα ΜΑΤ μπήκαν στο Πολυτεχνείο, όταν χτυπούσαν αλληλέγγυους στα Εξάρχεια και στη ΓΑΔΑ.

Η απάντησή μας, αυτό που αρμόζει στις άμεσες ανάγκες, αλλά κι αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα από οτιδήποτε άλλο στο πνεύμα και την ουσία της εξέγερσης του '73 είναι το να κατέβουμε στην πορεία στις 17/11.

Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 14:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Καλούμε τον κόσμο που θα συμμετέχει να τηρήσει όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κλπ).

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

κάλεσμα : Ρουβίκωνας


Διαδήλωση και πορεία για το Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη 2020

Δεν μένουμε σπίτι, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και τραβάμε για τους δρόμους του αγώνα!


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση των Κρίσεων από την ΝΔ, μετατρέπεται πλέον ξεκάθαρα σε ακροδεξιά πολιτική.

Σε όλο τον κόσμο, οι αντιδράσεις ενάντια στην ακροδεξιά διαδέχονται η μία την άλλη: από την Αμερική και τον ξεσηκωμό ενάντια στις ρατσιστικές δολοφονίες, έως την Πολωνία, όπου οι γυναίκες βγήκαν στο δρόμο και διεκδικούν το να ορίζουν ελεύθερα το σώμα τους, ενάντια στις απαγορεύσεις των εκτρώσεων. Όλες/οι έρχονται αντιμέτωποι/ες με την καταστολή.

Και εδώ, παρά τα όσα συμβαίνουν, απαιτούν να κάτσουμε σπίτι. Ενώ αυτοί, από την 1η καραντίνα, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κατήργησαν το 8ώρο, επέβαλλαν εργασία τις Κυριακές, ψήφισαν τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο κα. Ενώ, πλέον, η πολιτική τους κατέληξε σε εκατοντάδες νεκρούς στα νοσοκομεία (λόγω κόβιντ και όχι μόνο), νεκρούς στις φυλακές και χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις αστυνομικών για να περιορίζουν τις αντιδράσεις.

Μπροστά σε αυτά, έχουμε κάθε λόγο να αντιδράσουμε ΤΩΡΑ.

Επιλέγουμε την συλλογική αντίσταση και κατεβαίνουμε στον δρόμο (παίρνοντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον ιό).

Καλούμε στην πορεία της 17 Νοέμβρη.

Αλληλεγγύη στις/ους συλληφθέντες/ίσσες της 13 Νοέμβρη, που προσπάθησαν να κρατήσουν το Πολυτεχνείο ανοικτό.

κάλεσμα : Ελευθεριακή Συνέλευση Βαβέλ


[ΚτΒ] Για το Πολυτεχνείο, τα Πολυτεχνεία, τις μάχες και "τους καιρούς που μέλλονται για να 'ρθουν"...

Τρίτη 17 Νοέμβρη. Πολυτεχνείο 2020. Όλοι και Όλες στους δρόμους *. * με τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων, μέτρων προστασίας και αυτοάμυνας (μάσκες, γάντια κλπ), και με ψυχή βαθιά...

Για το Πολυτεχνείο, τα Πολυτεχνεία, τις μάχες και "τους καιρούς που μέλλονται για να 'ρθουν"...

Η μόνη σκέψη που έκανα ήταν να προφυλαχτώ πίσω από τα σταματημένα αυτοκίνητα. Γύριζα πάνω κάτω σαν δαιμονισμένος με όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση, για ν' αποκρυσταλλώσω μια σωστή και αντικειμενική εικόνα για το τι επικρατούσε μέσα σ' αυτό το τρελό παιχνίδι της φωτιάς και του αγωνιστικού πάθους που κυριαρχούσε στους γύρω μου. Δεν μπορώ, μα την αλήθεια, δεν μπορώ να περιγράψω αυτό ακριβώς που έζησα και δεν μπορώ να δώσω μια αντικειμενική εξήγηση των αισθημάτων που βίωσα εκείνο το βράδυ...

Γ.Β, Νοέμβρης 1973.

Ι.

Οι αστυνομικές εισβολές στις 13/11/2020 στο κάτω Πολυτεχνείο και την Πολυτεχνειούπολη, οι συλλήψεις 92 συντρόφων και συντροφισσών, το πογκρόμ προσαγωγών που ακολούθησε στα Εξάρχεια, έπειτα από την ολοκλήρωση διαδήλωσης αλληλεγγύης, αποτέλεσαν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εφαρμογή της κυβερνητικής απαγόρευσης "του φετινού εορτασμού του Πολυτεχνείου".

Οι συγκεκριμένες κατασταλτικές επιχειρήσεις καθώς και οι αντίστοιχες στην Πάτρα στις 7 και τις 14/11 (όπως κι εκείνες που έχουν εξαπολυθεί τους τελευταίους μήνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καρδίτσα, Χανιά κ.α, αλλά και αυτές που έπονται...) έφεραν στο προσκήνιο αυτό που η ίδια η -διαρκώς επιδεινούμενη- ασφυκτική πραγματικότητα ομολογεί εδώ και καιρό, τουλάχιστον σε όποιους και όποιες έχουν ακόμα αυτιά για ν' ακούσουν και μάτια για να δουν. Ταυτόχρονα, εγγράφονται ως μια ακόμα από τις στιγμές της αγωνιστικής ιστορίας, με την οποία έχει δεθεί ιστορικά αυτό το κτίριο, αυτοί οι δρόμοι, αυτή η συνοικία, αυτή η πόλη, αυτός ο τόπος.

Εν μέσω της πανδημίας και της διαμορφωμένης πρωτόγνωρης συνθήκης, ενώπιον της μακροχρόνιας και συνολικής (υγειονομικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής) κρίσης που επιταχύνεται, το κεφάλαιο και το κράτος του, ο φασισμός, ο ιμπεριαλισμός και οι πολιτικοί υπάλληλοι τους δεν έχουν να προσφέρουν στη χειμαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία και την πολυεθνική εργατική τάξη, στη νέα εργαζόμενη βάρδια και την προλεταριακή νεολαία, στον πληθυσμό των φυλακών και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, τίποτα άλλο εκτός από φτώχεια και φόβο, βία, πόλεμο και θάνατο.

ΙΙ.

Είναι η βία των αστών, των πλούσιων και των χορτάτων. Η θρασύδειλη βία των ένστολων και μη μαντρόσκυλων τους. Η γλώσσα της παραπληροφόρησης των μηντιακών παπαγάλων τους, ενάντια σε αυτούς και αυτές που αλέθονται από την καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική κρεατομηχανή, η οποία ταυτόχρονα -εγχώρια και διεθνώς- ανεβάζει ολοένα στροφές.

Είναι η βία με την οποία σαρώνεται ότι είχε απομείνει όρθιο από τις λαϊκές κατακτήσεις και τα κοινωνικά-εργατικά δικαιώματα (όπως εκείνα για το οχτάωρο και τις υπερωρίες, τις διαδηλώσεις και τις απεργίες). Είναι η βία των εκκενώσεων πολιτικών-στεγαστικών καταλήψεων και δομών αλληλεγγύης, της στοχοποίησης πολιτικών συλλογικοτήτων, των κρυφών και φανερών, φυσικών και ψηφιακών παρακολουθήσεων, των παρενοχλήσεων και των επικηρύξεων, των κατευθυνόμενων "ρεπορτάζ", των φαλκιδευμένων δικογραφιών και των διογκωμένων κατηγορητηρίων, των διώξεων, των προσαγωγών και των συλλήψεων, των εκδικητικών μεταγωγών και προφυλακίσεων αγωνιστών και αγωνιστριών.

Είναι ο πόλεμος της "γ' ελληνικής Δημοκρατίας" ενάντια στον αιώνιο "προβοκάτορα και εχθρό λαό", στον οποίο και ξεδιάντροπα χρεώνει την ψευδεπίγραφη "ατομική ευθύνη της διασποράς του Covid 19". Είναι ο φόβος που ακροβατεί ανάμεσα στον κίνδυνο του θανάτου από τον ιό και το κίνδυνο του θανάτου από την πείνα. Είναι ο φόβος για το αύριο, για τη διαρκή υποτίμηση του προλεταριάτου και την προλεταριοποίηση των μεσοστρωμάτων, για την καλπάζουσα ανεργία και το βάθεμα της ανέχειας, για το αναμενόμενο κύμα χιλιάδων κατασχέσεων πρώτων κατοικιών από τις (ανακεφαλαιωμένες και χιλιοπληρωμένες με δημόσιο χρήμα) τράπεζες, οι οποίες περιμένουν πως και πως το νέο πτωχευτικό κώδικα ενώ -εν τω μεταξύ- παραγράφουν τα χρέη της ντόπιας (επιχειρηματικής, μιντιακής, πολιτικής) ολιγαρχίας. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τη "μεταμνημονιακή" εξακολούθηση και το βάθεμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των κερδών και κοινωνικοποίησης των χρεών.

Είναι ο φόβος με τον οποίο -στην παρούσα συγκυρία- βρίσκονται αντιμέτωποι όλοι-ες όσοι-ες είναι αναγκασμένοι-ες να συνεχίζουν να δουλεύουν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, κινώντας αυτόν τον αρρωστημένο κόσμο, την αναπαραγωγή και τη κερδοφορία του. Άλλωστε, ως γνωστό, για συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους και τομείς "η κρίση είναι πάντοτε ευκαιρία". Ως προς αυτό, μια πρόχειρη ματιά σε συγκεκριμένους τρέχοντες ισολογισμούς εγχώριων και διεθνών μονοπωλιακών ομίλων, είναι αρκούντως ενδεικτική...

Είναι η βία της αντιλαϊκής-αντεργατικής διαχείρισης της πανδημίας, με τα νοσοκομεία απεδακατισμένα και το υποστελεχωμένο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ να βρίσκεται πλέον (από καιρό) στα όρια του. Είναι η βία που επιβάλλεται εν μέσω της δεύτερης καραντίνας, υπό το φόβο της επιβολής προστίμων, της αστυνομικής απαγόρευσης "συνάθροισης άνω των τεσσάρων ατόμων" και της νυχτερινής κυκλοφορίας, έπειτα από το -υγειονομικά καταστρεπτικό- καλοκαιρινό άνοιγμα της χώρας, προς χάρη της "βαριάς βιομηχανίας" του τουρισμού, με την εγκληματική και ταξικά εκδικητική διαχείριση μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, σπουδών και εγκλεισμού, με την κυνική νεοφιλελεύθερη στατιστική που -ενώ οι αριθμοί των εξακριβωμένων κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων αυξάνονται εκθετικά- "δεν μπορεί να γεννάει" λεωφορεία, ΜΕΘ και σχολικές αίθουσες, αλλά μπορεί να γεννάει στρατιωτικούς και αστυνομικούς εξοπλισμούς, φυλακές και ("ανοιχτά" ή "κλειστά") στρατόπεδα συγκέντρωσης, μπάτσους και νατοϊκές βάσεις, μπουκώνοντας -ταυτόχρονα- με "έκτακτα κονδύλια" τα καθεστωτικά ΜΜΕ που ξερνάνε αμάσητη την κρατική προπαγάνδα.

ΙΙΙ.

Μην τους φοβάσαι τους μπαμπούλες! Είναι ευάλωτοι!

Σύνθημα από την πολυήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου το Γενάρη του 1990 από "τον ανθό της ελληνικής νεολαίας", μετά την αθώωση από την αστική "δικαιοσύνη" του ένστολου δολοφόνου Αθανάσιου Μελίστα.

Μέσα σε αυτή τη δυστοπική συνθήκη, οι κυβερνητικοί "νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας", οι ιστορικοί απόγονοι του δοσιλογισμού και του μοναρχοφασισμού, οι πιο γνήσιοι από τους κληρονόμους της ευρωατλαντικής εθνικοφροσύνης και της πολεμοκάπηλης πατριδοκαπηλίας, της ανιστόρητης "θεωρίας των δύο άκρων", του μεταπολιτευτικού "ανήκομεν εις τη Δύσιν" και του εγχώριου νεοφιλελευθερισμού -χαίροντας της συναίνεσης σύσσωμου του αντιπολιτευόμενου αστικού πολιτικού προσωπικού- διαλαλούν μέσω του (παρασημοφορημένου από το FBI) σερίφη-υπουργού παντός καιρού, πως ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν -με πρόσχημα την "τήρηση των περιοριστικών μέτρων ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας"- τους δρόμους της Αθήνας, κατά τη διάρκεια των απαγορευμένων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τη 47η επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 και της αντιφασιστικής-αντιιμπεριαλιστικής πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Είναι φοβισμένοι, γι' αυτό τρομοκρατούν και παραπληροφορρούν. Γιατί ξέρουν ότι η δίκαιη λαϊκή οργή σιγοβράζει και τίποτα δεν μπορεί να τους εγγυηθεί πως δεν θα εκραγεί. Η υποκρισία τους (ως προς τα "υγειονομικά" και όχι τα πολιτικά κίνητρα τους) περισσεύει, εν τούτοις δεν είναι αρκετή έτσι ώστε να κρύψουν τους μύχιους πόθους τους, για να τελειώνουν "μια και καλή με την ιδεολογική αριστερή ηγεμονία, τις μεταπολιτευτικές εκκρεμότητες, την ανομία και τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, τις πορείες και τις απεργίες, τους αναρχικούς και τους αντιεξουσιαστές, τους συνδικαλιστές, τους διαδηλωσάκηδες και τους μπαχαλάκηδες...".

Γι αυτό ωρύονται και σκούζουν: γιατί όπως τότε, έτσι και τώρα, έτσι και πάντα, θα εξακολουθούν να φοβούνται τη λαϊκή οργή και την ταξική εξέγερση εκείνων που "όταν φτάσουν σ' ένα ορισμένο σημείο, μπορούν να κάνουν ότι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν"...

Γι' αυτό λυσσομανάνε: για να σβήσουν από τη συλλογική Μνήμη τα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του '73, των Πολυτεχνείων του '80, του '85, του '90, του '94, του '95, του 2008...

Γι' αυτό θέλουν να πέσουν στη λήθη οι νεκροί εκείνου του Νοέμβρη, αλλά και των επόμενων, ο Ιάκωβος Κουμής, η Σταματίνα Κανελλοπούλου, ο Μιχάλης Καλτεζάς.

Γι' αυτό θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία. Για να κοπεί το νήμα που κρατάει δεμένα τα αντικρατικά-αντιεξουσιαστικά νοήματα, τα αντιφασιστικά-αντιιμπεριαλιστικά περιεχόμενα και τα διαχρονικά διδάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, των Πολυτεχνείων...

Η απαγορευμένη διαδήλωση της Τρίτης 17ης Νοέμβρη 2020 αποτελεί έναν από τους κομβικούς σταθμούς της δύσβατης αλλά αναγκαίας διαδρομής της Αντίστασης και του Αγώνα, για την υπεράσπιση της Μνήμης από τη λήθη, της ανθρώπινης Αξιοπρέπειας από την εξουσία, της Εξέγερσης από τη σιγή νεκροταφείου.

Για το Πολυτεχνείο, για τα Πολυτεχνεία, για τις μάχες που έρχονται, για την απεργία -ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο- στις 26 Νοέμβρη, για τη δωδέκατη επέτειο της κρατικής δολοφονίας του αναρχικού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη, για "τους καιρούς που μέλλονται για να 'ρθουν"...

Αλληλεγγύη σε όλες και όλους τους προσαχθέντες, τραυματίες, συλληφθέντες και συλληφθείσες στο κάτω Πολυτεχνείο, την Πολυτεχνειούπολη και τα Εξάρχεια στις 13/11 και στην Πάτρα στις 7 και τις 14/11/2020.

Τρίτη 17 Νοέμβρη. Πολυτεχνείο 2020.

Ψωμί - Παιδεία - Υγεία - Ελευθερία.

Άμεση ενίσχυση -έστω και τώρα !- της δημόσιας Υγείας, των ΜΜΜ και της Παιδείας

και όχι του στρατού, των ΜΜΕ και της αστυνομίας.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό.

Η κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Όλοι και Όλες στους δρόμους *.

* με τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων, μέτρων προστασίας και αυτοάμυνας (μάσκες, γάντια κλπ), και με ψυχή βαθιά...

κάλεσμα : Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)

Αθήνα, Νοέμβρης 2020


Κάλεσμα στην Πορεία του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 14:00 στην Πλ. Κλαυθμώνος

post image

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 14:00, ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ & ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID19

Να σπάσουμε τον φόβο και την κρατική τρομοκρατία.

46 χρόνια μετά την πτώση της Δικτατορίας πολλά πράγματα από αυτό το καθεστώς είναι ακόμα εδώ και άλλα επανέρχονται με βία και γοργούς ρυθμούς. Όλα αυτά τα χρόνια, η πτώση της δικτατορίας και η υποτιθέμενη εγκαθίδρυση της δημοκρατίας έχει αποτελέσει για το κράτος ένα χαλί κάτω από το οποίο κρύβει τα αίσχη του. Όλα αυτά τα χρόνια, το κράτος εκτονώνει τον φασισμό του πάνω στα σώματα των ανθρώπων που έψαξαν καταφύγιο στην Ελλάδα, αφαιρεί αργά και μεθοδικά κάθε κεκτημένο αγώνα και βυθίζει την εργατική τάξη στην εξαθλίωση, την μιζέρια και την ανελευθερία.

Και για αυτό, σήμερα, χρησιμοποιώντας ως αφορμή έναν απειλητικό ιό απολλύει κάθε δημοκρατική επίφαση και μαζί προσπαθεί να απολέσει και όλη την αντιστασιακή συνείδηση, την ιστορική Μνήμη, τα γεγονότα της Εξέγερσης και τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην Δικτατορία. Θέλει να σβήσει τον αγώνα των ανθρώπων ενάντια στον κρατικό μηχανισμό και τις μονάδες καταστολής, ακριβώς γιατί σε τέτοιες κρίσιμες συνθήκες, το φάντασμα της κοινωνικής Εξέγερσης είναι ο μεγαλύτερος φόβος της εξουσίας.

Ο πόλεμος ενάντια στην μνήμη κρατάει χρόνια. Κρατάει από την πρώτη φορά που κάποιος εκπρόσωπος της εξουσίας είπε ότι ο αγώνας ενάντια στην Χούντα και η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ειρηνικά γεγονότα. Ένα ψέμα για την επικράτηση της αστικής ειρήνης και για την νομιμοποίηση του κρατικού μονοπωλίου της βίας και της εκμετάλλευσης κάτω από την σκεπή των νέων αφεντικών. Ο αγώνας ενάντια στην δικτατορία ήταν ένοπλος και αιματηρός. Είχε καταλήψεις, συγκρουσιακές πορείες και καταστροφές, εισβολές σε υπουργεία και βόμβες. Δράσεις και πρακτικές που μαζί με τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις καθημερινές κοινωνικές αντιδράσεις αντανακλούσαν τον συνολικό αγώνα. Είτε αυθόρμητα είτε οργανωμένα η απάντηση στους βασανιστές ήταν επίδικο: Πολιτική, ηθική και ψυχολογική ανάγκη. Ο δρόμος για την κοινωνική απελευθέρωση θα περνούσε από πάνω τους. Και αυτός ο αγώνας δεν τέλειωσε ποτέ, δεν δικαιώθηκε, συνεχίζεται.

46 χρόνια μετά την πτώση της Δικτατορίας πολλά πράγματα από αυτό το καθεστώς είναι ακόμα εδώ και άλλα επανέρχονται με βία και γοργούς ρυθμούς. Ποιος και ποια θα το πίστευε ότι την πτώση της Χούντας θα ακολουθούσαν στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών/-τριων σε δολοφονικές συνθήκες διαβίωσης και απαγόρευση εξόδου. Ποιος και ποια θα το πίστευε ότι το κράτος θα συνέχιζε να εκδικείται με συλλήψεις και βασανιστήρια τους αντιφρονούντες, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες μέσα και έξω από τις φυλακές, με βίαιη καταστολή ακόμα και σε μαθητές/-τριες Ότι στις φυλακές θα απαγόρευε τα επισκεπτήρια, ότι θα απαγόρευε την κυκλοφορία και θα θέσπιζε τον αναγκαστικό κατ' οίκον εγκλεισμό. Ποιος και ποια θα περίμενε ότι την πτώση της Χούντας θα ακολουθούσε απαγόρευση διαδηλώσεων, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, παρακολουθήσεις και επικηρύξεις, ποινικοποίηση δημοσιεύσεων που αμφισβητούν την κρατική διαχείριση, ασυλία σε τραπεζίτες και νομιμοποίηση εργοδοτικής αυθαιρεσίας, θα εφάρμοζε μαζικές διώξεις σε κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στην φυσική καταστροφή και τη λεηλασία των περιοχών τους. Ποιος και ποιά θα φαντάζονταν ότι θα διέλυαν τα δημόσια νοσοκομεία σε τέτοιο βαθμό που σήμερα πλέον οι γιατροί είναι αναγκασμένοι/ες να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Που πλέον αν είσαι ανασφάλιστος/η ή αν είσαι μετανάστρης/ρια κινδυνεύεις σοβαρά να μη διακομιστείς καν. Τι να πούμε για την κρατική παιδεία που αποκτά πιο εντατικοποιημένα και τιμωρητικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα το περιεχόμενο της γίνεται πιο εθνικιστικό και χριστιανικό-ορθόδοξο; Τι να πούμε για τα πανεπιστήμια, τα οποία ήταν ανέκαθεν τα καταφύγια του αγώνα και τώρα μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε χώρους παραγωγής φθηνού εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού κατά παραγγελία των καπιταλιστικών αναγκών; Πανεπιστήμια όπου οι εταιρίες διαμορφώνουν το σπουδαστικό πρόγραμμα και η αξιολόγηση τους έχει ως κριτήριο την αποστείρωση από κάθε έκφραση αντίστασης και ανατρεπτικής γνώσης. Σε βαθμό μάλιστα, που το κράτος ετοιμάζεται να συγκροτήσει πανεπιστημιακά σώματα ασφαλείας για να εξυπηρετήσει το λεγόμενο εκσυγχρονισμένο πανεπιστήμιο.

Για την αναπαραγωγή και προστασία ενός τέτοιου καθεστώτος προσληφθηκαν χιλιάδες αστυνομικοί φρουροί, συγκροτήθηκαν και ενισχύθηκαν σώματα ειδικών δυνάμεων. Οι μπάτσοι είναι ο μόνος "δημόσιος τομέας" που δεν σταμάτησε ποτέ να διογκώνεται.Όσο μεγαλώνει φτώχεια και η ανελευθερία τόσο πληθαίνουν τα σώματα ασφαλείας ακριβώς γιατί η δουλειά τους είναι να διατηρήσουν τις υπάρχουσες συνθήκες. Συμμορίες τραμπούκων που έχουν καταλάβει τις γειτονιές μας και δεν διστάζουν να επέμβουν σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Αντίστοιχα τα συνοριακά τείχη ενισχύονται και στρατιωτικοποιούνται περαιτέρω, το κράτος οχυρώνεται με εξοπλιστικά συστήματα που κάνουν πραγματικότητα τις εκτελέσεις κατατρεγμένων, αν δεν δολοφονηθούν από το λιμενικό ενώ εξωθούνται μεσοπέλαγα στα πλαίσια των επιχειρήσεων push-back. Σε αυτό τον πόλεμο εντείνει την στρατολόγηση του πληθυσμού με την θητεία να επιβάλλεται όλο και πιο πολύ στα 18 και τους μισθοφόρους να αυξάνονται. Σε μια συνθήκη όπου οι πόροι επενδύονται στην καταστολή και στο πόλεμο και όχι στις κοινωνικές ανάγκες, όσοι και όσες δεν είναι χρήσιμοι/ες στο καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής-κατανάλωσης βιώνουν μια πραγματική εξαθλίωση και ταπείνωση και καταλήγουν ζωές που δεν αξίζουν να βιωθούν. Μια συνθήκη, με αφορμή τον Covid19 ξεκινάει να αφορά όλο και περισσότερα κομμάτια της κοινωνικής βάσης, ενώ η ζωή όλων αποκόπτεται τελείως από το ζήτημα της ελευθερίας και καταλήγει να είναι ένα απλό ζήτημα αναπαραγωγής.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η διαχείριση του Covid-19 χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και όχι για την προστασία της υγείας της κοινωνίας, ως εκ τούτου η απαγόρευση τέτοιων εορτασμών και κινητοποιήσεων δεν αποτελεί μέτρο προστασίας αλλά καταστολής. Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι και όλες μας ότι ανέκαθεν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα συγκροτούνταν με δικαιολογίες που αφορούσαν τον δημόσιο κίνδυνο. Ο πραγματικός δημόσιος κίνδυνος όμως είναι τα ίδια τα αυταρχικά καθεστώτα. Η πραγματική αιτία συγκρότησής τους είναι η ίδια η ροπή της εξουσίας να ολοκληρωθεί απέναντι στην κοινωνία, ώστε να επιβάλει την υποταγή και να διασφαλίσει τον έλεγχο και την καθυπόταξη της όποιας αντίστασης σε αυτή. Γι' αυτό και για να τελειώσουν οι δικτατορίες μια για πάντα πρέπει να τελειώσουν τα κράτη. Στις συνθήκες που ζούμε σήμερα ο αντιδικτατορικός αγώνας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ αλλά αυτή τη φορά πρέπει να δοθεί χωρίς κρατικές αυταπάτες.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΆΞΗ ΟΤΙ ΛΕΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ. ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΦΕΤΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΕ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ, ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

Η λύση στον Covid-19, την φτώχεια και την καταπίεση είναι να πάρουμε εμείς οι καταπιεσμένοι/ες και οι εκμεταλλευόμενες/οι την κοινωνική οργάνωση και τους οικονομικούς πόρους στα χέρια μας ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε για την υγεία, την παιδεία και την ελευθερία μας, έτσι όπως εμείς αυτόνομα θα ορίσουμε ότι πρέπει να είναι. Με αδιαμεσολάβητους αγώνες, με συντονισμένη οργάνωση γειτονιών-λαϊκών συνελεύσεων και σωματείων, αυτοοργανωμένων συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων, να τσακίσουμε τις δυνάμεις καταστολής και τα αφεντικά τους, να χτίσουμε στο σήμερα τις προϋποθέσεις για τον κόσμο που επιδιώκουμε.

Για έναν κόσμο Αυτοοργάνωσης, Ισότητας, Αλληλοβοήθειας και Ελευθερίας

ΤΑ ΧΟΥΝΤΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

ανοιχτό πολυτεχνείο & αλληλέγγυες/οι


Αντιφασιστική - Αντιιμπεριαλιστική Πρωτοβουλία


Κάλεσμα ανυπακοής στην χουντική απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, οι τελευταίες μέρες δεν μπορεί παρά να δημιουργούν ένα κόμπο στο στομάχι κάθε ανθρώπου που στοιχειωδώς αντιλαμβάνεται τις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η ανακοίνωση του αρχηγού της ΕΛΑΣ που βγήκε Σάββατο βράδυ στη δημοσιότητα και απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων, έρχεται σαν κορύφωση του χουντικού παροξυσμού της κυβέρνησης μετά την εκκένωση του ιστορικού χώρου του Πολυτεχνείου και το σόου τρομοκράτησης που στήθηκε αμέσως μετά απέναντι σε όποιον περπατούσε στη γειτονιά των Εξαρχείων, αλλά και την από καιρό ανακοινωμένη απαγόρευση της διαδήλωσης στις 17 Νοέμβρη.

Είναι φανερό πλέον ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση η οποία είναι επικίνδυνη για τις ζωές και το μέλλον μας. Μια κυβέρνηση που έβαλε τα κέρδη των ξενοδοχειακών μονάδων πάνω από την υγεία, που δεν έκανε τεστ σε όσους ήρθαν για διακοπές, ενώ ταυτόχρονα περηφανευόταν ότι νίκησε τον ιό. Μια κυβέρνηση που της φαίνεται αδιανόητο να δώσει λεφτά για να αυξήσει τα δρομολόγια των ΜΜΜ, αλλά ανεβάζει προκλητικά tweets με τον στόλο από μηχανάκια και περιπολικά που αγόρασε. Μια κυβέρνηση που αγοράζει πανάκριβα όπλα αντί για κλίνες ΜΕΘ, που προσλαμβάνει αστυνομικούς και ΕΠΟΠ, αλλά όχι γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, που τελικά εφαρμόζει το δόγμα «ο ιός γιατρεύεται με ξύλο και χημικά».

Μια κυβέρνηση η οποία τους οχτώ μήνες που εμείς κλειστήκαμε στα σπίτια μας, δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει το πολύπαθο σύστημα υγείας, για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στις σχολικές αίθουσες. Την ίδια στιγμή εμείς συνεχίσαμε κανονικά να παλεύουμε για τα προς το ζην, πολλές φορές χωρίς μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, ενώ κάναμε κουτσουρεμένες διακοπές. Η κυβέρνηση πέταξε τις θυσίες μας στον κάλαθο των αχρήστων αφήνοντας τον ιό να σαρώνει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται σήμερα να τα βάλει με την «απείθαρχη νεολαία», που με κάποια περίεργα μαθηματικά -ενώ ο Τσιόδρας ομολογεί ότι ο ιός κολλάει κατά 86% σε κλειστούς χώρους, φταίνε οι νέοι και οι νέες που βγήκαν στις πλατείες για να ξεσκάσουν.

Είναι λογικό λοιπόν η κυβέρνηση αυτή να φοβάται γιατί καταλαβαίνει ότι πλέον μας εξοργίζει με κάθε της κίνηση. Όσο κι αν προσπαθούν να επικαλεστούν υγειονομικά κριτήρια, η απαγόρευση των συναθροίσεων και της ίδιας της πορείας, είναι αποτέλεσμα του φόβου τους ότι η πορεία στις 17 Νοέμβρη θα είναι μια αντικυβερνητική μαζική διαδήλωση, από ένα λαό που κουράστηκε να τους βλέπει να τα κάνουν μπάχαλο και να του ζητάνε και τα ρέστα από πάνω. Καταλαβαίνουν ότι όπως κάθε χρόνο η πορεία του Πολυτεχνείου δεν θα είναι πανηγυράκι σαν τις παρελάσεις που στήνουν αυτοί, αλλά δήλωση αντίστασης και ανυπακοής. Καταλαβαίνουν ότι αν ο κόσμος αναθαρρέψει και αντιληφθεί ότι μπορεί να διαδηλώνει μαζικά τηρώντας όλα τα μέτρα για να μην διαδίδεται ο ιός, τότε και στις 26 Νοέμβρη θα γίνει μια μαζική απεργία και θα σπάσει το μούδιασμα που δικαιολογημένα υπήρχε το προηγούμενο διάστημα. Θέλουν τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία σε καραντίνα για να μπορούν να περάσουν κι άλλους νόμους σαν τον νέο πτωχευτικό κώδικα, για να νομιμοποιήσουν το 10ωρο δουλειάς, για να μας στερήσουν βασικές ελευθερίες.

Οι μέρες που ζούμε κουβαλάνε ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσουν από πάνω μας όπως έκαναν τα τανκς του Παπαδόπουλου. Δεκάδες εργατικές συλλογικότητες, σωματεία, οργανώσεις και κόμματα έχουν ήδη βγάλει ανακοινώσεις ότι η πορεία την Τρίτη θα γίνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ο λαός και θέλει και ξέρει να προστατεύει και να αυτό-προστατεύεται. Το Radical I.T. θα είναι στην διαδήλωση και θα κατέβουμε όλοι και όλες με μάσκες, με αυστηρή τήρηση αποστάσεων και χωρίς φυσικά συμμετοχή νοσούντων, ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων. Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να είναι εκεί μαζί μας, να μην δώσει τόπο στην οργή. Όπως κάναμε τον Δεκέμβρη του 2008, όπως κάναμε στις πλατείες και στις μεγάλες απεργίες του 2010-2012, να σταματήσουμε να κοιτάμε τις εξελίξεις αμήχανοι και αμήχανες μπροστά σε μια οθόνη και ας βγούμε στο δρόμο να τις καθορίσουμε.

  • ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ
  • ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 15:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Radical I.T.

πηγή : https://www.radicalit.gr/2020/11/15/kalesma-p…


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2020

Όλοι και όλες στους δρόμους λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα συλλογικής κοινωνικής αυτοπροστασίας!

Pasamontaña

πηγή : http://pasamontana.blogspot.com/2020/11/2020.…


Αγώνας για ψωμί - υγεία - παιδεία - ελευθερία!

Συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου

Η έξαρση του δεύτερου κύματος πανδημικής εξάπλωσης της νόσου covid-19 είναι εδώ, με τάση περαιτέρω αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων και των θανάτων, κάτι που διαψεύδει το «ελληνικό success story» του Μητσοτάκη. Πλέον, η υποτίμηση της ανάγκης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και στήριξης των εργαζομένων συνοδεύεται και από μια κατασταλτική αντιμετώπιση που ενοχοποιεί τους πολίτες χωρίς να θωρακίζει την κοινωνία έναντι του ιου. Αντιθέτως, εντείνει τις ταξικές ανισότητες στο εσωτερικό της, μετακυλίοντας τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις κυρίως στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε για να κάνει τους αναγκαίους μαζικούς, μόνιμους διορισμούς στο ΕΣΥ, στην παιδεία και τις μεταφορές, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να υλοποιηθεί ο εντοπισμός με μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση και η απομόνωση των περιστατικών της νόσου covid-19, να ανοίξει και να στελεχώσει νέες ΜΕΘ. Δεν έλαβε ουσιαστικά στοχευμένα μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων που αποδεδειγμένα πλήττονται σοβαρότερα (σε γηροκομεία, προσφυγικά camps κλπ.). Αντίθετα, προσανατόλισε κρίσιμα κονδύλια στην Αστυνομία, τους ιδιώτες κλινικάρχες και καναλάρχες, στις πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, προχώρησε σε μπαλώματα διορισμών προσωρινής υποπληρωμένης εργασίας. Λαμβάνουν μόνο μέτρα που δεν κοστίζουν χρηματικά.

Ακριβώς επειδή δεν έκανε και δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα από όλα αυτά μας πήγε ξανά σε νέο συνολικό lock down και έχει την πλήρη ευθύνη για αυτό. Δεν ήταν αναπόφευκτο, η πολιτική της διάλυσης και της υποτίμησης, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, του ΕΣΥ το κάνει να φαίνεται «αναπόφευκτο» σε ένα φαύλο κύκλο που θα διαρκέσει πολύ. Δεν συναινούμε σε μια τέτοια επανάληψη «εκτάκτων συνθηκών» στις οποίες η ίδια η χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής θα οδηγεί διαρκώς.

Η κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πρωτίστως ζήτημα «ατομικής ευθύνης» και επιβολής περιορισμών και απαγορεύσεων, καλής αστυνόμευσης και όχι ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, στήριξης των εργαζομένων, βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, ειδικής μέριμνας για τις ευπαθείς ομάδες. Δεν διστάζει μέσα σε αυτό το «νοσηρό» περιβάλλον να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή νέο πτωχευτικό κώδικα και να διακηρύσσει ότι θα προχωρήσει στην ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου Βρούτση που επιχειρεί να θεσμοθετήσει περαιτέρω ευελιξία των ωραρίων εργασίας και απλήρωτες υπερωρίες (ως ρεπό ή μείωση ωρών σε περίοδο μειωμένης δουλειάς), να αυξήσει το ετήσιο όριο νομίμων υπερωριών, να θεσμοθετήσει ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα σωματεία, να αυξήσει το προσωπικό ασφαλείας σε απεργίες, να ποινικοποιήσει πρακτικές όπως η κατάληψη εργασιακών χώρων καθιστώντας μία απεργία παράνομη σε τέτοια περίπτωση κλπ.

Για αυτό, το εργατικό κίνημα δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» στην εξουσία, ειδικά όταν αξιοποιούν κυνικά την «ευκαιρία» για να θεσπίσουν μέτρα τα οποία δεν έχουν υγειονομική στόχευση αλλά στόχευση στα εργασιακά και τα δημοκρατικά δικαιώματα, τον εργαζόμενο κόσμο και τη νεολαία. Το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να επιμείνει περισσότερο από ποτέ στη διεκδίκηση και ικανοποίηση των αιτημάτων που αρθρώθηκαν ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας και να αντισταθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια να στραφούν τα τελευταία ή τυχόν άλλα «ψευτομέτρα» εναντίον του.

Αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό κέντρο αναγνωρίζει τον κίνδυνο τα διάφορα πληττόμενα στρώματα να κλιμακώσουν και να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους, δημιουργώντας προοπτικές σοβαρής αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής. Η ψήφιση του νόμου για τις διαδηλώσεις και η πρόσφατη προσπάθεια υλοποίησής του, η εξαγγελία για νέο συνδικαλιστικό νόμο, τα συχνά επεισόδια καταστολής και η ακραία αντιδημοκρατική εκτροπή με την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου (ενάντια και σε ό,τι προβλέπει το αστικό Σύνταγμά τους) δείχνουν πλέον ότι ο δρόμος που επιλέγουν είναι η ανοιχτή καταστολή των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων. Το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να μείνει ανενεργό απέναντι σε αυτό το σχεδιασμό ειδικά σε μία στιγμή που η κυβέρνηση όχι απλώς δεν παγώνει την προώθηση αντιλαϊκών και αντεργατικών νομοθετημάτων, αλλά διακηρύσσει ότι σκοπεύει να τα ψηφίσει εντός του lock down! Για αυτό, δεν έχει καμία νομιμοποίηση να ζητά από την κοινωνία να «μείνει σπίτι» όταν προωθεί την ψήφιση τέτοιων νόμων. Σταθμίζουμε την πορεία της επιδημίας και λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας σε κάθε αναγκαία κινητοποίηση θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Για αυτό εμείς δεν αντιμετωπίζουμε επετειακά την 17η Νοέμβρη και τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τιμούμε τους νεκρούς αυτής της εξέγερσης, αλλά δίνουμε τη μάχη για τους νεκρούς σήμερα που καθημερινά δημιουργεί η καταστροφική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας. Δίνουμε τη μάχη για το μέλλον μας στην εργασία ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου, δίνουμε τη μάχη για ζωή που αξίζει να ζεις και όχι απλά για επιβίωση. Θα είμαστε στο δρόμο για τις σημερινές ανάγκες και τα δικαιώματά μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια να επιστρέψουμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Ο Σύλλογος Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής καλεί στη συγκέντρωση και πορεία σωματείων και φορέων στις 17/11, ώρα 15.30 στην πλ. Κλαυθμώνος.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2020/11/16/α…


Πολυτεχνείο 1973 - Πολυτεχνείο 2020 ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία!

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

Από τη μία νεολαίοι, φοιτήτριες, μαθητές, εργάτριες, άνεργοι, αριστερές, αναρχικοί

Κι από την άλλη τανκς, χωροφύλακες, στρατιωτικοί, δεξιοί και διάφοροι κυρ Παντελήδες

ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΦ' Ω ΕΤΑΧΘΗ

Εν μέσω πανδημίας καταλαβαίνουμε όλοι και όλες ότι το κράτος για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η διατήρηση των προνομίων και των κερδών για τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Η υγεία των πληβείων είναι κάτι που δεν απασχολεί τους κυβερνώντες. Ο μοναδικός στόχος τους είναι πως θα καταφέρουν να εντείνουν την λεηλασία της φύσης και της κοινωνίας και να επιβάλλουν δυσμενέστερους όρους καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Κι αυτό ακριβώς πετυχαίνουν επιβάλλοντας με αφορμή την πανδημία ένα μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης μέσα στο οποίο ψηφίζονται ή νομοθετούνται με ΚΥΑ νομοσχέδια για το περιβάλλον, τα εργασιακά, τα σωματεία, το άσυλο, τις διαδηλώσεις, την υγεία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλακές. Ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης όπου με όχημα την πανδημία οι μπάτσοι πληθαίνουν και οι γιατροί μειώνονται. Ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης όπου ο ιός κολλάει σε πλατείες, πάρκα, ακρογιαλιές, πορείες και καφέ ενώ δεν κολλάει στα εργασιακά κάτεργα, τις εκκλησίες και τα ΜΜΜ. Ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης όπου μέσα στα σχολεία δεν κολλάει ή κολλάει ανάλογα με τις άδειες που πρέπει να πάρουν οι γονείς.

Ένα μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης όπου θεωρεί η εξουσία ότι μπορεί να απαγορεύει την πορεία αντίστασης και μνήμης για την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην τότε εξουσία. Ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιχειρεί να σβήσει τη μνήμη της 17ης Νοέμβρη, της 6ης Δεκέμβρη και κάθε κίνηση ταξικής και κοινωνικής χειραφέτησης των από τα κάτω και να ξαναγράψει την ιστορία…όμως ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Αλληλεγγύη στις/στους 92 συλληφθείσες/έντες από την εκκένωση του Πολυτεχνείου και της πρυτανείας του ΕΜΠ στις 13 Νοεμβρίου 2020.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ 17ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ - 2ΜΜ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti

πηγή : https://vogliamotutto.espivblogs.net/2020/11/…


Βίντεο για τα γεγονότα στο πολυτεχνείου

από Αναρχικές

Βίντεο για τα γεγονότα στο πολυτεχνείο12-13 Νοέμβριου 2020

https://www.liveleak.com/view?t=99IDi_1605534…

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 14:00, ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ & ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID19

Να σπάσουμε τον φόβο και την κρατική τρομοκρατία.

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1608548/


Πολυτεχνείο 1973 - Πολυτεχνείο 2020 ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία! | Τρίτη 17 Νοεμβρίου ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ - 2ΜΜ

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

Από τη μία νεολαίοι, φοιτήτριες, μαθητές, εργάτριες, άνεργοι, αριστερές, αναρχικοί

Κι από την άλλη τανκς, χωροφύλακες, στρατιωτικοί, δεξιοί και διάφοροι κυρ Παντελήδες

ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΦ' Ω ΕΤΑΧΘΗ

Εν μέσω πανδημίας καταλαβαίνουμε όλοι και όλες ότι το κράτος για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η διατήρηση των προνομίων και των κερδών για τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Η υγεία των πληβείων είναι κάτι που δεν απασχολεί τους κυβερνώντες. Ο μοναδικός στόχος τους είναι πως θα καταφέρουν να εντείνουν την λεηλασία της φύσης και της κοινωνίας και να επιβάλλουν δυσμενέστερους όρους καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Κι αυτό ακριβώς πετυχαίνουν επιβάλλοντας με αφορμή την πανδημία ένα μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης μέσα στο οποίο ψηφίζονται ή νομοθετούνται με ΚΥΑ νομοσχέδια για το περιβάλλον, τα εργασιακά, τα σωματεία, το άσυλο, τις διαδηλώσεις, την υγεία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλακές. Ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης όπου με όχημα την πανδημία οι μπάτσοι πληθαίνουν και οι γιατροί μειώνονται. Ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης όπου ο ιός κολλάει σε πλατείες, πάρκα, ακρογιαλιές, πορείες και καφέ ενώ δεν κολλάει στα εργασιακά κάτεργα, τις εκκλησίες και τα ΜΜΜ. Ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης όπου μέσα στα σχολεία δεν κολλάει ή κολλάει ανάλογα με τις άδειες που πρέπει να πάρουν οι γονείς.

Ένα μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης όπου θεωρεί η εξουσία ότι μπορεί να απαγορεύει την πορεία αντίστασης και μνήμης για την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην τότε εξουσία. Ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιχειρεί να σβήσει τη μνήμη της 17ης Νοέμβρη, της 6ης Δεκέμβρη και κάθε κίνηση ταξικής και κοινωνικής χειραφέτησης των από τα κάτω και να ξαναγράψει την ιστορία…όμως ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Αλληλεγγύη στις/στους 92 συλληφθείσες/έντες από την εκκένωση του Πολυτεχνείου και της πρυτανείας του ΕΜΠ στις 13 Νοεμβρίου 2020.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ 17ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ - 2ΜΜ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

κάλεσμα : αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti


Όταν ο Μωυσής αποδεικνύεται Κούλης, ο αυταρχισμός συναθροίζεται με το κράτος

Ό,τι ο δόλος κρύβει, ο χρόνος ξεσκεπάζει, έχει γράψει ο Σαίξπηρ. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει και για την περίπτωση του Κυριάκου. Που ως Κούλη τον γνωρίσαμε και μετά για ένα διάστημα λόγω της επιτυχίας (όλων μας) και (κυρίως) λόγω της Λίστας Πέτσα, παρουσιάστηκε ως ο Μωυσής που μας έσωσε. Τελικά με το δεύτερο κύμα του Κορωναιού να κορυφώνεται, ο Μωυσής ξαναέγινε Κούλης. Κούλης αδιάφορος για τους πολλούς, αφόρητα αλαζών και ακραιφνώς νεοφιλελεύθερος. Κούλης που άφησε οχτώ μήνες να περάσουν χωρίς να ενισχύσει τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, χωρίς να πυκνώσει τα δρομολόγια στις συγκοινωνίες, χωρίς να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό ελέγχου των μέτρων στους χώρους δουλειάς, χωρίς να διορίσει δασκάλους και καθηγητές, χωρίς να στηρίζει αποφασιστικά τους πληττόμενους από την κρίση. Που πρόλαβε όμως να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Απέναντι σε μια επιδημία που δεν αστειεύεται αφού δεν έχουμε ανοσία απέναντί της, ο Κούλης μας και η κυβέρνησή του έκαναν λίγα από αυτά που έπρεπε και πολλά από αυτά που δεν έπρεπε. Την ίδια ώρα το λιβανιστήρι των ΜΜΕ ήταν αντιστρόφως ανάλογο της πολιτικής αποτελεσματικότητάς του -του Κούλη μας του αρέσει πολύ να τον παινεύουν…. Η όλη κατάσταση θα ήταν φοβερά αστεία, αν δεν ήταν αβάσταχτα τραγική.

Απορία ψάλτου βηξ και αποτυχία κράτους χωροφύλαξ. Από ένα σημείο και μετά η αποτυχία μιας πολιτικής γίνεται τόσο φανερή που δεν φτάνει η προπαγάνδα, οπότε έρχεται η ώρα του αυταρχισμού και του αστυνομικού κράτους. Η απαγόρευση των συναθροίσεων για τις ημέρες του Πολυτεχνείου μόνο ως πρόσχημα έχει τους υγειονομικούς λόγους. Άλλωστε, η όλη κινητοποίηση θα ήταν περιορισμένη, με τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Στην ουσία η απαγόρευση αποτελεί μια απροκάλυπτη επίδειξη αυταρχισμού που έχει σα στόχο σε πρώτο χρόνο να τρομοκρατήσει όσους αντιστέκονται και να ευχαριστήσει όσους αρέσκονται στη βία του ισχυρού. Σε δεύτερο χρόνο ο στόχος είναι να εμπεδωθεί ένα νέο καθεστώς ασφυκτικά περιορισμένων ελευθερίων και αστυνομικής ασυδοσίας. Βλέπετε, ο Κούλης δεν το θέλει το κράτος μόνο όταν πρόκειται για ΜΕΘ. Όταν πρόκειται για ΜΑΤ, μια χαρά το υποστηρίζει το μεγάλο και σπάταλο κράτος -όπως κάθε νεοφιλελεύθερος άλλωστε... Γι' αυτό ο «μετριοπαθής», «κεντρώος» και «φιλελεύθερος» Κούλης και η κυβέρνησή του έφεραν αυτό το χουντικό (χωρίς εισαγωγικά) διάταγμα της απαγόρευσης των συναθροίσεων.

Στις 17 Νοέμβρη ενισχύουμε την προσπάθεια της Συνάντησης για μια Διεθνιστική Αντικαπιταλιστική Αριστερά να σπάσει την απαγόρευση με στοχευμένο τρόπο και τηρώντας πάντα όλα τα μέσα προφύλαξης. Για υγεία και αλληλεγγύη, κόντρα στην αστυνομοκρατία.

κάλεσμα : Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα


Πρέπει να κατέβουμε και φέτος στο Πολυτεχνείο. Ειδικά φέτος. Το ξέρουμε, δεν είναι μια εύκολη απόφαση για κανένα και καμιά μας - κι εμάς μας παίδεψε πολύ. Δεν είναι ο φόβος για τα πρόστιμα, η απαγόρευση του Χρυσοχοΐδη, ή η απειλή της κρατικής καταστολής - η οποία τελευταία δείχνει να χάνει κάθε μέτρο. Είναι η γνήσια έγνοια μας, ως άνθρωποι που πάνω από όλα αγαπάμε τη ζωή και πριν από όλα βάζουμε την αλληλεγγύη, μη τυχόν και βλάψουμε έστω κι έναν συνάνθρωπό μας, συμβάλλοντας στη μετάδοση του ιού.
....
Η πανδημία όμως, οι απαγορεύσεις, οι συνέπειές της πάνω στην οικονομία και την εργασία, δεν θα κρατήσουν μια - δυο εβδομάδες, για να πάμε πάσο και να κάνουμε υπομονή.
Θα κατέβουμε λοιπόν στην πορεία, όχι για να γιορτάσουμε την επέτειο, όχι γιατί «το Πολυτεχνείο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», αλλά για να νιώσει αυτή η κυβέρνηση ότι έχει αντίπαλο. Ότι ακόμα κι αν φαίνεται να μην έχει αντιπολίτευση,
....
Τέλος, θέλουμε να συμφωνήσουμε ότι τουλάχιστον όσοι και όσες πορευτούμε μαζί, θα τηρήσουμε χωρίς εκπτώσεις όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση του υγειονομικού κινδύνου.

🚩17 Νοέμβρη καλούμε:
Συγκέντρωση, Σταδίου και Πεσμαζόγλου στις 3 μ.μ, στην Αθήνα.

Συγκέντρωση, Πολυτεχνείο ΑΠΘ (Γωνία Εναντίας προς τη Βιβλιοθήκη) στις 3.30 μ.μ, στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση μας: https://synantisi.org/.../sto-polytechneio-na…

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

πηγή : https://www.facebook.com/synantisigiatinarist…


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Βρισκόμαστε αντιμέτωπα με την κρατική διαχείριση του covid που επιβάλλει τη ραγδαία αυξανόμενη καταστολή μέσω της αστυνομοκρατίας και κάθε μορφής τεχνολογικού ελέγχου. Η κυκλοφορία και η μαζικότητα αρκούν για να νομιμοποιηθούν συλλήψεις ατόμων, που κατηγορούνται διασπορά του ιού. Δηλώνουμε πως δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο κράτος και στη διαχείριση μίας υποτιθέμενης πανδημίας που προπαγανδίζεται και χρησιμοποιείται εργαλειακά, με σκοπό την πρόκληση φόβου για την εφαρμογή μέτρων ελέγχου, καταστολής και περιθωριοποίησης όλο και περισσότερων ατόμων. Ο εγκλεισμός και η απομόνωση ήταν, είναι και συνεχίζει να επιβάλλεται ολοένα και εντονότερα ως κανονικότητα, ενώ ταυτόχρονα ποινικοποιείται κάθε μορφή ελευθερίας. Το κράτος εσκεμμένα δίνει υπεραξίας στους θανάτους που προκαλούνται από την μετάδοση ενός ιού, ενώ δε δίνεται καμία σημασία και δε λαμβάνεται καμία ευθύνη για τους θανάτους λόγω συνθηκών φτώχειας, εγκλεισμού, ρατσισμού και λοιπών μορφών καταπίεσης που επιβάλλει η κυριαρχία σε ανθρώπινα και μη άτομα, των οποίων η ύπαρξη υποτιμάται και αποκλείεται κοινωνικά. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι το κράτος θα σταματήσει να διαχειρίζεται κάθε πεδίο ύπαρξης, για να συνεχίσει να συντηρεί, να προσαρμόζει και να εξελίσσει το σύστημα που το θρέφει, δηλαδή τον καπιταλισμό, εκμεταλλευόμενο τον ανθρώπινο φόβο μπροστά στο υγειονομικό «τέρας» που δημιουργεί. Το «τέρας» αυτό τρομοκρατεί και επιβάλει όλο και μεγαλύτερη πειθήνια. Για τα άτομα που αντιδρούν, τα πρόσφυγα, τα μεταναστά, τα φτωχά, τα φυλακισμένα, τα διωκόμενα αγωνιστά, τα χρήστα, τα έγκλειστα ζώα (βλ. μαζική εξόντωση εκατομμυρίων μινκ) στενεύει όλο και περισσότερο ο κλοιός και σε περιπτώσεις καταλήγει σε βασανισμό και θάνατο.

Εκφράζουμε την προσωπική μας ανάγκη για ανυπακοή στον ολοκληρωτισμό που γιγαντώνεται και τον βιώνουμε καθημερινά, αλλά και την ανάγκη για δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης σε όποιο αγωνίζεται και επιθυμεί να σπάσει την τρομοκρατία του κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυα στις αντιδράσεις των διαφόρων συλλογικοτήτων και ατόμων το τελευταίο διάστημα, που τα μέτρα περιορίζουν. Αντιλαμβανόμαστε απαραίτητη την παρουσία μας στο δρόμο και συγκεκριμένα στην πορεία της 17 Νοέμβρη ενάντια στον εγκλεισμό που μας επιβάλλεται και όχι μόνο σαν μία ανάγκη να τιμήσουμε οποιαδήποτε επετειακή γιορτή.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ 13ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΙΣ

ΠΟΥΣΤΑΡΕΣ, ΤΡΑΝΣ, ΛΕΣΒΙΕΣ, ΙΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

κάλεσμα : Queer αναρχικά

πηγή : email που λάβαμε στις 16 Νοεμβρίου 20h


Το πολυτεχνείο ζει - Όλοι/ες στην πορεία Τρίτη 15:30 πλατεία Κλαυθμώνος

Από τις 15 Νοεμβρίου, ξημερώματα, έως τις 18 Νοεμβρίου με ΦΕΚ το οποίο υπογράφεται από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των δημοσίων συναθροίσεων στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα. Για όσους δε γνωρίζουν, αυτό έχει γίνει δυο φορές στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Η πρώτη ήταν την 21η Απριλίου του 1967 και η δεύτερη την 17η Νοεμβρίου του 1973…

Με πρόσχημα την πανδημία, κυβέρνηση, κανάλια και συνολικά το σύστημα εξουσίας προβάλλοντας τη θεωρία της ατομικής ευθύνης και την στοχοποίηση των λαϊκών αντιστάσεων, επιδιώκουν αφενός μεν να μεταθέσουν τις ευθύνες για την εγκληματική τους πολιτική όλους αυτούς τους μήνες που άφησε το σύνολο του κόσμου έρμαιο της πανδημίας και από την άλλη να ξεμπερδεύουν με ότι εμπνέει, δίνει όραμα και ελπίδα στον κόσμο για ζωή, δικαιοσύνη και ελευθερία. Για εμάς οι εκδηλώσεις και η διαδήλωση του Πολυτεχνείου δεν είναι - ποτέ δεν ήταν - μια επετειακή εκδήλωση μνήμης. Είναι η λεπτή εκείνη κλωστή του τότε με το σήμερα για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα απαγόρευσης της πορείας σε κυβέρνηση και αστυνομία. Καταδικάζουμε το κλίμα εκφοβισμού, τρομοκρατίας και καταστολής. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να καταδικάσουμε την πολιτική που σκορπά την εξαθλίωση, τον απάνθρωπο αυταρχισμό και το θάνατο.

Ως Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας - Υδραγωγείο, καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στην πορεία της 17ης Νοέμβρη, 3.30μμ στην πλ. Κλαυθμώνος

Συμμετέχουμε, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, μάσκες-αποστάσεις.

Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας (Υδραγωγείο)

πηγή : http://ydragogeio.gr/polytrexneio-2020-poreia…