Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 στις 21.00

Διαδικτυακή εκδήλωση: Το βάθος του ουρανού παραμένει κόκκινο!

Από την αντιδικτατορική αντίσταση και την εξέργεση του Νοέμβρη στους αγώνες του σήμερα

Διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν οι:

Γιάννης Φελέκης, Δημήτρης Παπαχρήστος, αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Δημήτρις Γαρρής, Ελένη Κυραμαργιού, ιστορικοί, μέλη της οργάνωσης.

Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία σύμφωνα με το γνωστό σύνθημα. Πράγματι, δεν μπαίνουν· είτε γιατί δεν το θέλουν οι κρατούσες τάξεις, δεν το επιθυμούν οι κυρίαρχοι στο μέτρο που τις φοβούνται, είτε γιατί οι άνθρωποι που τις πραγματοποίησαν είναι ακόμα εδώ μαζί μας. Έτσι, η μνήμη μένει ζωντανή, ζώσα και κινητοποιός. Το «Πολυτεχνείο», η φοιτητική και εργατική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 δεν έγινε σε κάποιο μακρινό παρελθόν. Δεν έπεσε από τον ουρανό, ούτε βασίστηκε σε κάποιο εγχειρίδιο έτοιμης επαναστατικής πρακτικής. Το γέννησε η ανάγκη του καταπιεζόμενου ελληνικού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη μαζί με την ασυμβίβαστη αποφασιστικότητα της νεολαίας της εποχής. Το συνέδραμε ο αθηναϊκός λαός που με ρίγη συγκίνησης ένιωθε το δίκιο του αγώνα. Το Πολυτεχνείο μπορεί να μην προκάλεσε την άμεση πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, αλλά χωρίς το Πολυτεχνείο, χωρίς το αίμα των αγωνιστών και των αγωνιστριών του, δεν θα είχαμε την παραδειγματική τιμωρία των χουντικών ένα χρόνο μετά.

Οι παρακαταθήκες του «Πολυτεχνείου» είναι πολλές και στέκουν ακόμη και σήμερα ζωντανές πηγές έμπνευσης. Σήμερα, σε μια εποχή που ο αχαλίνωτος νεοφιλελευθερισμός επιχειρεί μεθοδευμένη επίθεση στα δικαιώματα του λαού, στα κεκτημένα χρόνων και αγώνων. Σήμερα, που η νεοσυντηρητική κυβέρνηση της Ν.Δ. εντατικοποιεί την καταστολή και την αυταρχικοποίηση, το «Πολυτεχνείο» στέκει σαν φάρος αντίστασης. Σε αυτή τη δύσκολη σημερινή συγκυρία μας, το ψωμί, η παιδεία και η ελευθερία είναι ξανά πυρακτωμένα διακυβεύματα. Σε αυτή λοιπόν τη στιγμή, πέρα από εθιμοτυπικές ασκήσεις μνήμης, εμείς επιλέγουμε να κουβεντιάσουμε με τους δρώντες πρωταγωνιστές της πρόσφατης αγωνιστικής μας ιστορίας, επιλέγουμε να αναστοχαστούμε πάνω στην επικαιρότητα του Νοέμβρη, να αποδείξουμε στα λόγια και στην πράξη πως το σύνθημα έχει ουσία και δίκιο. Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία!

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Η ανάγκη μας όμως να ανατρέξουμε στα γεγονότα παραμένει. Ο αντιδικτατορικός αγώνας και η εξέγερση του Νοέμβρη επιμένουν. Μας θυμίζουν, ή καλύτερα, μας μαθαίνουν, πως οι εξεγέρσεις ανοίγουν πάντα δρόμους στο αύριο, όταν το σήμερα είναι επισφαλές και οι αποκάτω σε αδιέξοδο.
Πιάνοντας το νήμα από το '73 μέσα από διαφορετικές εξιστορήσεις ανθρώπων που δε συμβιβάστηκαν με την ανελευθερία, φτάνουμε στις δικές μας μέρες. Κοινός παρονομαστής η διαρκής ανάγκη για διεκδίκηση και αναμέτρηση, ακόμα κι όταν οι συσχετισμοί είναι δυσμενείς.

Διοργανώνουμε λοιπόν, αυτή την εκδήλωση με την πίστη ότι οι εμπειρίες δικών μας ανθρώπων, των συντροφ(ισσ)ων μας μπορούν να συμβάλουν στη σύνθεση ενός ιστορικού τεκμηρίου, και πιο πολύ πως μπορούν να αποτυπώσουν κάτι χρήσιμο: τη θέση πως η πραγματικότητα σε κάθε συνθήκη είναι διακύβευμα.

Για να μην απαλείψουμε τα ίχνη της αντίστασης.

Για να μην εγκαταλείψουμε τις εμπειρίες του αγώνα στη λήθη.

Για να μείνει το βάθος του ουρανού πάντα κόκκινο.

πηγή : https://www.facebook.com/synantisigiatinarist…