Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 στις 10.30 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

(αλλαγή τοποθεσίας) Απεργιακή συγκέντρωση

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 26/11πλατεία Ελευθερίας ώρα 10:30

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 26/11

πλατεία Ελευθερίας ώρα 10:30

τηρώντας αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες, αποστάσεις)

 • Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα
 • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού
 • Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται φανερό με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν οδηγήσει την πανδημία εκτός ελέγχου, το ΕΣΥ να καταρρέει, τα κρούσματα να αυξάνονται.

Την ίδια ώρα τα εργασιακά δικαιώματα μπαίνουν στο «γύψο», οι εργοδότες «τρίβουν» τα χέρια τους με όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που περνούν στην πανδημία, ενώ όποιος προσπαθεί να αντισταθεί φιμώνεται από τις δυνάμεις καταστολής. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει λεφτά για τους τραπεζίτες, για εξοπλισμούς και την αστυνομία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για όλα τα παραπάνω και για το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία. Το εκκολαπτήριο της επιδημίας είναι οι χώροι εργασίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που χρησιμοποιούν αναγκαστικά και καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι για να μετακινηθούν προς και από τους χώρους εργασίας. Είναι η εργοδοτική υγειονομική ασυδοσία στους χώρους εργασίας. Υπάρχει πλήθος καταγγελιών για εκβιασμούς από εργοδότες σε εργαζόμενους να εργάζονται με συμπτώματα, να μην κάνουν τεστ κι ακόμα κι αν κάνουν να μην δηλώνονται τα αποτελέσματα. Η κίνηση στους δρόμους και στα ΜΜΜ το πρωί από κόσμο που πηγαίνει στην δουλειά του είναι ασφυκτική σαν να μην υπάρχει επιδημία. Την ίδια ώρα απογειώνεται το υποκριτικό προπαγανδιστικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης του κάθε νέου και γενικά του κάθε απλού ανθρώπου για να κουκουλωθούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, του κράτους και των εργοδοτών.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών άρμεξαν πακτωλούς δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού χρήματος για δεκαετίες και τώρα εκβιάζουν στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που είχε ποτέ η χώρα. Η κυβέρνηση, με καθυστέρηση και αφού τα παρακάλια της προς τους κλινικάρχες δεν έπιασαν τόπο, ενώ πέθαινε κόσμος, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε 2 επιτάξεις ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη Θεσσαλονίκη, κόντρα σε όσα διακήρυσσε. Το ζητούμενο είναι να επιβληθεί πραγματική επίταξη και όχι ενοικίαση με περαιτέρω ενίσχυση των αρπακτικών της ιδιωτικής υγείας που έχουν θησαυρίσει και τους τελευταίους μήνες.

Οι εργαζόμενοι τεχνικοί στα γραφεία, στα εργοτάξια και στην βιομηχανία βρισκόμαστε όπως όλοι οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι εν μέσω πανδημίας. Ουσιαστικά βρεθήκαμε τελείως απροστάτευτοι έναντι της εργοδοσίας, θέσεις εργασίας χάθηκαν, μισθοί μειώθηκαν, ενώ εργαζόμενες μητέρες με μικρά παιδιά δεν έλαβαν καν άδειες ειδικού σκοπού και στερήθηκαν αμοιβές και μεγάλο μέρος της κανονικής ετήσιας άδειάς τους. Οι καταγγελίες για χώρους εργασίας που δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες πληθαίνουν, ενώ πολλές εταιρείες αξιοποιούν προς όφελός τους την τηλεργασία για να ελαστικοποιήσουν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις (ωράριο, δουλεία με το κομμάτι κτλ) έχοντας την απαίτηση να είμαστε «παρόντες» και «παραγωγικοί» κάθε στιγμή της ημέρας.

Παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, παρά την εκτίναξη της ανεργίας και της επισφάλειας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την ψήφιση ενός προκλητικού αντεργατικού νομοσχέδιου που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης. Μέσα στην καραντίνα επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας!

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα και με εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας θέλει να θεσμοθετήσει:

Α) Απελευθέρωση της ελαστικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας με απόφαση του εργοδότη και μάλιστα μονομερώς. Η ημερήσια απασχόληση θα μπορεί να ανέρχεται σε 10 ώρες χωρίς πληρωμή υπερωριών και οι ώρες αυτές θα επιστρέφονται με τη μορφή μειωμένου ωραρίου, ρεπό ή αδείας μέσα στο ίδιο εξάμηνο, όταν ο εργοδότης κρίνει ότι δεν έχει αντίστοιχο φόρτο εργασίας. Το οκτάωρο γίνεται έτσι οριστικά παρελθόν.

Β) Υπονόμευση ακόμα περισσότερο της κυριακάτικης αργίας.

Γ) Διπλασιασμός (!) των ωρών των νομίμων υπερωριών στην βιομηχανία, πράγμα που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς επίσης θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δ) Διευκόλυνση ακόμα περισσότερο των απολύσεων απολύσεις. Ο εργοδότης μπορεί να απαγορεύσει την προσέλευση στην εργασία του/της εργαζόμενου/μενης στον/στην οποίο/α έχει γίνει προειδοποίηση απόλυσης, για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ημερομηνία απόλυσης.

Ε) Περαιτέρω υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες θα παραπέμπονται στον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό που διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, εκπρόσωπος ΓΣΕΕ).

Στ) Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η επίθεση στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και στην απεργία.

 • Κανένα συνδικάτο δεν θα μπορεί να έχει οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση (από το μοίρασμα ανακοίνωσης και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης μέχρι την απεργία) αν δεν γραφτεί στο «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων» που νομοθέτησε πέρυσι η ΝΔ με τον «αναπτυξιακό νόμο». Σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εγγραφή στο «μητρώο πραγματικών δικαιούχων», που εξομοιώνει τα συνδικάτα με τις ανώνυμες εταιρείες και θεσμοθετεί τον έλεγχο του υπουργείου οικονομικών στα οικονομικά τους έσοδα, πρόκειται για κατάφωρη κρατική παρέμβαση στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
 • Καθιστά υποχρεωτική την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργίας. Πρόκειται για μέτρο που υπονομεύει τη μυστικότητα, τη γνησιότητα και την ανεξαρτησία της ψήφου, αφού ο/η εργαζόμενος/η θα μπορεί να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο μαζί με τον εργοδότη ή τον αντίστοιχο διευθυντή, που θα του/της υπαγορεύουν τι θα ψηφίσει, και όχι στη Γενική Συνέλευση μαζί με τους άλλους και τις άλλες συναδέλφους του/της.
 • Ποινικοποιεί την κατάληψη του χώρου εργασίας ως μορφή πάλης και την περιφρούρηση της απεργιακής δράσης από την απεργοσπαστική δράση των εργοδοτών.
 • Αφοπλίζει την απεργία ως μέσο διεκδίκησης και υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, στις Τράπεζες, στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, και στο Δημόσιο, απαιτώντας 40% προσωπικό ασφαλείας.

Όλα τα παραπάνω φτιάχνουν τον εργαζόμενο-λάστιχο που θέλουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις: Χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμία προστασία. Γίνεται ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία, προωθείται η περαιτέρω ποινικοποίηση των αγώνων και η ριζική περιστολή του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, τη μόνη προστασία των εργαζομένων.

Καμιά αναμονή! Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.

Η ΓΣΕΕ με το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown και την απραξία προσφέρει απλόχερα πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση στο ΣΕΒ και στις επιχειρήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό μας, καταδικάζει τους αγώνες μας σε ήττα! Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!

Αυταρχικό, αστυνομικό κράτος, κράτος τρόμου και καταστολής: έτσι θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη χιλιάδων λαού, η μέρα μνήμης, τιμής και αγώνα των 47 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όμως δεν πέρασε η χουντική έμπνευση απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις και διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο σε όλη την χώρα και η απαγόρευση κάθε συνάθροισης άνω των τριών ατόμων. Παρά τις απειλές για πρόστιμα ως 5.000€ για τους διοργανωτές "παραβάτες" της απαγόρευσης, τους 6.000 αστυνομικούς που περικύκλωσαν τόσες μέρες το κέντρο της Αθήνας, αλλά και τον ορυμαγδό τρομοκράτησης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση μαζί με τα πληρωμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, η "καραντίνα" των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων σε νεολαία, λαό και εργαζόμενους ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ.

Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα με τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη την χώρα, όπου ακούστηκαν τα διαχρονικά και επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου αλλά και τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Στις 17 Νοέμβρη η απαγόρευση στους δρόμους έσπασε σε πανελλαδικό επίπεδο. Στις 26 Νοέμβρη συνεχίζουμε με απεργία, που έχει προκηρυχτεί από εργατικά κέντρα, την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενάντια στις δολοφονικές επιλογές της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης.

Το εργατικό κίνημα μπορεί να επιβάλλει μέτρα με τη συλλογική του δύναμη, για να σώσει την υγεία και τη ζωή όλων μας.

Δεν θα τους περάσει!

Οι εργαζόμενοι μέσα από τη συλλογική μας πάλη, δεν σκύβουμε το κεφάλι και παλεύουμε για:

 • Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.
 • Θωράκιση της πρωτοβάθμια δημόσιας υγείας. Αύξηση δαπανών για το ΕΣΥ, προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών στην υγεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας. Δωρεάν μαζικά τεστ.
 • Να μην περάσει ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας. Όχι στην δίωξη των αγώνων και του ταξικού συνδικαλισμού.
 • Απαγόρευση απολύσεων. Ειδικά εν μέσω πανδημίας οι απολύσεις συνιστούν τη μέγιστη αθλιότητα! Να μπει τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες και την ελαστικοποίηση του ωραρίου. Λιγότερες ώρες δουλειάς - δουλειά για όλες/ους. Με πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και υγειονομικά δικαιώματα. Όχι στη επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης και στη τζάμπα εργασία. Να ανοίξουν άμεσα θέσεις εργασίας. Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των εργαζομένων
 • Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας και τα εργοστάσια. Το κόστος των ΜΑΠ να επωμιστεί η εργοδοσία. Παροχή των αναγκαίων ΜΑΠ με ευθύνη της εργοδοσίας.
 • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και την απεργία. Απαιτούμε την απαλλαγή όλων των συλληφθέντων από κάθε δίωξη και την ακύρωση όλων των προστίμων.
 • Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου. Ο εξοπλισμός για την εργασία από το σπίτι να βαρύνει την εργοδοσία. Όχι στην αξιοποίηση της τηλεργασίας ως μέσο επιβολής αντιδραστικών σχέσεων εργασίας (υπερωρίες - εργασία το Σαββατοκύριακο) και απομόνωσης των εργαζομένων.
 • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους ανέργους και όσους εργάζονται με προγράμματα τύπου ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το διάστημα της πανδημίας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών!
 • Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. 15 μαθητές ανά τάξη, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
 • Επίταξη ξενοδοχείων και κλειστών σπιτιών για την εξασφάλιση στέγης για τους άστεγους, ντόπιους και μετανάστες. Αποσυμφόρηση των φυλακών.

Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματος μας να απεργούμε, να αγωνιζόμαστε. Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Παλεύουμε συλλογικά μέσα από το σωματείο και τους συναδέλφους μας για τη διατήρηση των κεκτημένων μας και προασπίζουμε τα υλικά μας συμφέροντα. Συζητάμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους κι εργαζόμενες, ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο, για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας επιχειρεί να επιβάλλει ο εργοδότης. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία μισθό και ασφάλιση. Οργανωνόμαστε και Γινόμαστε τώρα μέλη στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Δεν είναι ώρα για συναίνεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας!

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ - ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ

ΣΤΙΣ 26/11 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Πλατεία Ελευθερίας στις 10:30

τηρώντας αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες, αποστάσεις)

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Ηράκλειο)

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2020/11/24/α…


1 2 3

ΥΓΕΙΑ-ΖΩΗ -ΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας Πέμπτη 26 Νοέμβρη και ώρα 10:30 πμ

ΝΑΡ/Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

πηγή : https://www.facebook.com/groups/1576547265891…


1 2 3

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤΙΣ 10:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

uploaded document

ΑΝΤΑΡΣΥΑ