Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 στις 13.00

Στάση εργασίας & διαμαρτυρία έξω από το κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ Άρσις

Η ένταξη των προσφύγων/ίσσων για την ΜΚΟ Άρσις περιλαμβάνει βίαιες εξώσεις και αστυνομία.Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίες έξω από το κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ Άρσις (Μαυρομματαίων 43, Αθήνα). Δευτέρα 23/11/20, ώρα 13:00 - 17:00.

Στις αρχές του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε με σκοπό τον τερματισμό της παροχής στέγασης αλλά και την παύση της οικονομικής υποστήριξης των προσφύγων που έχουν πάρει θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου. Πιστή στην αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε η ΝΔ με περικοπή παροχών και επιδομάτων για τους πρόσφυγες, άμεσων εξώσεων από τα διαμερίσματα, μη έκδοσης ΑΜΚΑ και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μεγαλύτερες δυσκολίες στην απόκτηση ασύλου, εικόνες κολαστηρίου στα καμπ των νησιών και οι αθρόες απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, λογοδοτεί στο κυβερνητικό δόγμα «να κάνουμε τη ζωή των προσφύγων κόλαση».

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η απόφαση της κυβέρνησης για δραματικές περικοπές της χρηματοδότησης του στεγαστικού προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ, καθιστώντας το ¨μη βιώσιμο¨. Ολόκληρο το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το διαχειριζόταν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέχρι που πέρασε πλέον ολοκληρωτικά στη διαχείριση του κράτους μέσω του Υπουργείου Μεταναστευτικής. Απόρροια της περικοπής των προγραμμάτων είναι η απώλεια πολλών θέσεων εργασίας καθώς και υπηρεσιών για τους πρόσφυγες. Άλλο ένα χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος είναι ότι τα χρήματα δίνονται σύμφωνα με τους ανθρώπους που εξυπηρετεί η εκάστοτε ΜΚΟ. Περισσότερες κενές θέσεις σημαίνει και λιγότερα χρήματα. Περισσότεροι άνθρωποι λοιπόν που αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές των ΜΚΟ να αποχωρήσουν από το διαμέρισμα είτε λόγω απορριπτικής είτε λόγω θετικής έκβασης της αίτησης ασύλου σημαίνει οικονομική ζημιά από την ίδια.

Έτσι το τελευταίο διάστημα η ΜΚΟ Άρσις παρουσία της τοπικής συντονίστριας και του υπεύθυνου φροντιστών/επιμελητών της Ν. Ελλάδας, επισκέπτονται διαμερίσματα απειλώντας πως θα καλέσουν την αστυνομία σε περίπτωση που δεν αποχωρήσουν άμεσα. Άμεσα σημαίνει τώρα, εκείνη τη στιγμή δηλαδή. Στις δυο πρώτες περιπτώσεις οι άνθρωποι αφού μαζέψανε τα πράγματά τους αποχωρήσανε. Στις 12/11/2020 παρόλα αυτά ο υπεύθυνος φροντιστών/επιμελητών μόνος του, εκπροσωπώντας την διοίκηση, αφού δέχτηκε την αρνητική απάντηση του 19χρόνου που έμενε στο διαμέρισμα και μετά την χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια του να τον πείσει να αποχωρήσει κάλεσε του μπάτσους ενώ ταυτόχρονα γνώριζε την ευάλωτη νομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Η αστυνομία μπήκε στο διαμέρισμα προτρέποντάς τον να βγει από μέσα και να τους ακολουθήσει στο τμήμα. Στο περιπολικό μπήκε και ο προϊστάμενος της Άρσις πηγαίνοντας στο ΑΤ προχωρώντας σε κατάθεση για το περιστατικό.Ο 19χρονος Αφγανός πρόσφυγας έχοντας λάβει 2η απορριπτική απόφαση για την έκδοση ασύλου ¨έπρεπε¨ να αποχωρήσει από το διαμέρισμα στις 30/10. Η ΜΚΟ Άρσις μετά από 12μέρες για να μπορέσει να ελευθερώσει θέσεις σε διαμέρισμα με σκοπό να μην χάσει χρήματα από το Υπουργείο αποφασίζει, παρουσία μπάτσων, πόσο μάλλον τώρα εν μέσω πανδημίας να οδηγήσει ένα άνθρωπο στην αστεγία αφού πρώτα κρατηθεί σε κάποιο κέντρο κράτησης. Μάλλον η ένταξη, η υποστήριξη και η συμβολή της ΜΚΟ Άρσις στους αιτούντες άσυλο είναι αφού πάρουν την απόφαση τους για την έκδοση ή όχι του ασύλου να οδηγήσει κάποιους από αυτούς σε κάποιο κέντρο κράτησης είτε στον δρόμο είτε ακόμα χειρότερα πίσω στην χώρα από την οποία βίαια οδηγήθηκαν στην μετανάστευση.

Οι εργαζόμενοι/ες απ΄ όλες τις υπηρεσίες (φροντιστές, κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς, διερμηνείς) δεν γνώριζαν τίποτα γι' αυτή την απόφαση του προϊσταμένου και αναρωτιόμαστε αν είναι αυτή πλέον η τακτική της μκο Άρσις για τους ανθρώπους που αρνούνται να βρεθούν στον δρόμο. Με στόμφο και ύφος χιλίων καρδιναλίων στο παρελθόν η διευθύντρια της Οργάνωσης υποστήριζε πως δεν έχει συμβεί και δεν θα συμβεί πότε η Άρσις να καλέσει την αστυνομία. Σε κάθε συνάντηση του Σωματείου μαζί της όταν τοποθετούμασταν ενάντια στις εξώσεις προσφύγων και την δήλωση μας να μην εμπλακούμε στην διαδικασία των εξώσεων δεν ξεχνούσε να μας υπενθυμίσει πόσο πολύ απασχολεί την Άρσις η ένταξη των προσφύγων και πόσο νοιάζεται για τους ανθρώπους που εξυπηρετεί. Είναι μάλιστα έλεγε στις καταστατικές αρχές της. Οι μάσκες πέσανε. Μπάτσοι πλέον με εντολή της μκο Άρσις μπαίνουν στα διαμερίσματά και βγάζουν κόσμο στο δρόμο. Την ίδια υποκρισία απ' την πλευρά της διοίκησης έχουμε αντιμετωπίσει πριν λίγους μήνες όταν σε παρέμβαση του σωματείου μας, ενάντια σε μαζικές απολύσεις, έξω από τα κεντρικά γραφεία αστυνομικοί μας περιμένανε και ελέγχοντας ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει ζητούσαν τον λόγο της παρουσίας μας εκεί. Επίσης πριν 2 χρόνια δεν θα ξεχάσουμε όταν η αστυνομία καλέστηκε, πάλι από τον ίδιο άνθρωπο, να απαγορεύσει την είσοδο στους δυο τότε παράνομα απολυμένους συναδέλφους. Κανένα από τα δυο περιστατικά παρόλα αυτά δεν πήγε όπως θα το ήθελε η εργοδοσία παρά τις μεθοδεύσεις της. Στην πρώτη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κανονικά με μαζικότητα και στην δεύτερη να κερδίσουμε την επαναπρόσληψη των δύο συναδέλφων μας.

Όλα τα παραπάνω που περιγράψαμε συμβαίνουν σε όλες τις ΜΚΟ και τους Δήμους που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα στέγασης. Έτσι λοιπόν εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις πολιτικές του κράτους επιβάλλοντας τους την έξωση από το διαμέρισμα άλλες φορές είτε με μπράβους και μπάτσους είτε μέσω ψυχολογικής πίεσης, εξώδικων και απειλών. Ο σκοπός θα επιτευχθεί με οποιοδήποτε μέσο και οποιοδήποτε κόστος.

Εμείς απ' τη μεριά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση η αστυνομία να μπαίνει στα σπίτια και να συλλαμβάνει τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε παρέχοντας τους καθημερινά τις υπηρεσίας μας ούτε και να τους οδηγεί στην αστεγία και στα κέντρα κράτησης. Οι διεκδικήσεις μας και τα δικαιώματα μας είναι κοινά με τους πρόσφυγες και όσο περνάει από το χέρι μας δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο/η. Καλούμε την ΜΚΟ Άρσις να τοποθετηθεί δημόσια και να πάρει θέση για το περιστατικό.

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΙΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

κάλεσμα : Σωματείο Εργαζομένων στη μκο άρσις

https://www.facebook.com/swmateioarsis/posts/…

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1608687/