τι; : πορεία θεματική : απεργία

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 στις 11.00

25 καλέσματα : 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25

Απεργιακή συγκέντρωση-πορεία

πηγή : https://www.sekonline.gr/


ΣΕΚ στις σχολές

πηγή : https://www.sekonline.gr/


Ανακοίνωση του ΣΕΚ: Να σταματήσει η δίωξη των πέντε αγωνιστών μελών του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συνελήφθησαν στην Ν.Ιωνία

Ανακοίνωση Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

Να σταματήσει η δίωξη των πέντε αγωνιστών μελών του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συνελήφθησαν στην Ν.Ιωνία διότι καλούσαν στην Απεργία στις 26 Νοέμβρη

Με συλλήψεις πέντε μελών του ΣΕΚ που καλούσαν στην Πανεργατική Απεργία στις 26 Νοέμβρη στη λαϊκή αγορά των Πευκακίων στη Ν. Ιωνία συνέχισε η ΕΛΑΣ την κατασταλτική εκστρατεία Χρυσοχοίδη κατά της Αριστεράς η οποία μετά το Πολυτεχνείο συνεχίζει και δίνει τη μάχη της στήριξης των εργαζόμενων που αντιστέκονται στις βάρβαρες επιθέσεις της κυβέρνησης.

Σημειωτέον ότι φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Είναι πρόκληση να συλλαμβάνονται αγωνιστές και αγωνίστριες που στηρίζουν την απεργία στις 26 Νοέμβρη, καλεσμένη από το ΕΚΑ και την ΑΔΕΔΥ για να μπει τέλος στις επιθέσεις της κυβέρνησης, την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας που οδηγεί στο θάνατο καθημερινά δεκάδες ανθρώπους σε συνθήκες όπου το ΕΣΥ καταρρέει από την έλλειψη προσωπικού και ΜΕΘ.

Είναι απαράδεκτο να παραπέμπονται και να σχηματίζεται δικογραφία με την κατηγορία της διέγερσης με βάση το άρθρο (ΠΚ 184 παρ.1), για παραβίαση διατάξεων υγείας(285) και του διαβόητου νόμου Χρυσοχοίδη συνεχίζοντας την κατάπτυστη επιλογή καταστολής των κινητοποιήσεων του Πολυτεχνείου.

Δεν άφησαν δημοτική σύμβουλο της Ν.Ιωνίας να τους επισκεφθεί στο ΑΤ δηλώνοντας της ότι υπήρχε κρούσμα κορονοϊού την προηγούμενη μέρα. Έθεσαν σε κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό απροκάλυπτα τους συλληφθέντες.

Το παρών στο ΑΤ έδωσε εκπρόσωπος του ΕΚΑ ενώ επικοινώνησαν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ και του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι και να σταματήσει η δίωξη. Επίσης δημοτικοί σύμβουλοι της Ν.Ιωνίας απο τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση , «Εκτός σχεδίου» και Ενότητα για την Νέα Ιωνία καθώς και συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αφέθηκαν ελεύθεροι και η Αστυνομία παραπέμπει στον εισαγγελέα την δικογραφία που σχημάτισε.

Δεν θα τους περάσει!

Η Αριστερά και τα συνδικάτα στάθηκαν ενάντια στις προκλητικές απαγορεύσεις των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου και έχουν την δύναμη να τσακίσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης όπως και τα αστυνομικά μέτρα Χρυσοχοίδη σε βάρος της απεργιακής κινητοποίησης της 26ης Νοέμβρη.

Απαιτούμε να σταματήσει η δίωξη των πέντε αγωνιστών και αγωνιστριών.

Καλούμε στην απεργία στις 26 Νοέμβρη και την απεργιακή συγκέντρωση στην Πλ.Κλαυθμώνος στις 11πμ για να υπερασπίσουμε τα εργατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και να ικανοποιηθούν όλα τα εργατικά αιτήματα που κυριολεκτικά σώζουν ζωές.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Αθήνα, 21 Νοέμβρη 2020

πηγή : https://www.sekonline.gr/article.php?id=1054


Αντεπίθεση των Εργαζομένων: 26/11 όλοι στην Απεργία

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 26/11 ΩΡΑ 10.30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

-

Η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ, έχει οδηγήσει την κοινωνία στα τάρταρα. Έχει το θράσος να δηλώνει ότι έχει κρατήσει ασφαλή την κοινωνία από την πανδημία την στιγμή που μετράμε πάνω από 1000 νεκρούς και το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Σαν να μην έφτανε αυτό έχει περάσει σε μια ακραία επίθεση στα δημοκρατικά κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, με μια σειρά από νόμους χουντικού τύπου και απαγορεύσεις (απαγόρευση των διαδηλώσεων, απαγόρευση της επετείου του Πολυτεχνείου, της δημόσιας συνάθροισής κτλ) για να μην ακουστεί η αλήθεια. Όσοι δεν υποτάσσονται έχουν να αντιμετωπίσουν από τις αστυνομικές δυνάμεις συλλήψεις, ξύλο και βαρύτατες κατηγορίες από την "δικαιοσύνη". Μέσα σε όλα αυτά η επικίνδυνη για την υγεία και για τα δικαιώματα μας Κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλευόμενη την δεινή θέση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που θα τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα μας. Συγκεκριμένα:

  • Νομοθετείται για πρώτη φορά στη χώρα μας η 10ωρη εργασία, ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την κατοχύρωση του 8ωρου στην Ελλάδα, «οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας". Οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε δουλοπάροικοι αφού θα εργάζονται 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες έως 6 μήνες, με αντάλλαγμα λίγες μέρες άδεια, αν δίνονται κι αυτές υπό την απειλή της ανεργίας. Θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», για την διαδικτυακή επί τόπου αλλαγή του ωραρίου από την εργοδοσία. Φυσικά με τέτοια εξοντωτικά ωράρια οι αντοχές και η υγεία τους θα πληγούν ανεπανόρθωτα και θα βρίσκονται στο έλεος της πανδημίας,
  • Προβλέπεται «αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών», δίχως αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών. Σήμερα, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι 90 ώρες το έτος σε βιομηχανικές/βιοτεχνικές επιχειρήσεις, και 120 ώρες το έτος στους υπόλοιπους κλάδους. Το όριο των 120 ωρών θα αυξηθεί σημαντικά και θα ισχύει ενιαία.
  • Προβλέπεται η προσθήκη κι άλλων κλάδων, στη λίστα αυτών που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία και κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.
  • Θεσμοθετείται το δικαίωμα του εργοδότη να απαγορεύει στον εργαζόμενο την προσέλευσή του στη δουλειά μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του και έως την λύση της σχέσης εργασίας. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να εκτοξεύσει τις απολύσεις με προειδοποίηση, αφού είναι φτηνότερες για τον εργοδότη (μετά την προειδοποίηση, η αποζημίωση απόλυσης μειώνεται κατά 50%), ενώ δυσκολεύει η πάλη από τους συναδέλφους και τα σωματεία ενάντια στις απολύσεις.

Νέα εξοντωτική επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας, της οργάνωσης, αντίστασης και διεκδίκησης των εργαζομένων

Το πιο βάρβαρο χτύπημα αφορά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, το ξερίζωμα του συνδικαλιστικού νόμου (ν.1264/1982).

  • Θέτει ως υποχρεωτική προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικής δράσης, την απογραφή στο ήδη νομοθετημένο ηλεκτρονικό Γενικό Μητρώο. Για να λειτουργεί κάποιο σωματείο προϋπόθεση είναι να αποδεχτεί το φακέλωματων συνδικαλισμένων εργαζομένων σε ένα αρχείο στη διάθεση του υπουργείου και της εργοδοσίας. Όπως όλα δείχνουν το δικαίωμα στην απεργία, στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης αναγνωρίζεται μόνο στα σωματεία που έχουν εγγραφεί στα ψηφιακά Μητρώα και φυσικά λειτουργούν στα πρότυπα του υπουργείου και της εργοδοσίας.
  • Κάνει υποχρεωτική την ηλεκτρονικήψηφοφορία στις διαδικασίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδίως για τη λήψη απόφασης για απεργία. Το μέτρο αυτό χτυπά τις ζωντανές, με φυσική παρουσία, Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των σωματείων και σε συνδυασμό μάλιστα με τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση για απόφαση απεργίας, ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα των Σωματείων να αποφασίζουν για απεργιακές κινητοποιήσεις.
  • Επανέρχεται το λοκ-άουτ και οχυρώνεται η απεργοσπασία: «Οι καταλήψεις χώρων και εισόδων, η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη». Με αυτό τον τρόπο, το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας απέναντι στους απεργοσπάστες διώκεται ποινικά,και ανάβει το πράσινο φως στους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν απεργοσπάστες κατά το δοκούν. Ταυτόχρονα το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας (ασφαλείας), που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις ορίζεται σε τουλάχιστον 40%. Ουσιαστικά απαγορεύεται η απεργία σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους, αλλά και σε κάθε κλάδο ή επιχείρηση που θα κρίνεται «κρίσιμη».
  • Διαλύεται πλήρως το σύστημα διαμεσολάβησης εργατικών διαφορών και διαμεσολάβησης των Επιθεωρήσεων Εργασίας, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στον οποίο θα πλειοψηφούν κράτος και εργοδοσία. Η πρόσβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας ήταν δωρεάν και σχετικά άμεση ενώ στον νέο ΟΜΕΔ είναι κοστοβόρα και μακρόχρονη. Περιορίζεται σημαντικά η καταγγελία και η υποχρέωση του κράτους να παρέμβει σε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας..

Όλα αυτά τα μέτρα έρχονται να χτυπήσουν την ραχοκοκαλιά της εργατικής τάξης δημιουργώντας ένα ζοφερό και επικίνδυνο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν την επίθεση στα δικαιώματα μας χρησιμοποιούν τα ήδη νομοθετημένα μέτρα απομόνωσης και εξόντωσης των εργαζομένων, όπως η τηλεργασία, η αναστολή σύμβασης κτλ. Μας αφήνουν στο έλεος της πανδημίας καθώς η κυβέρνηση δεν έδωσε λεφτά για τα νοσοκομεία άνοιγμα ΜΕΘ, επειδή προτίμησε να δώσει χρήματα για την ενίσχυση του Κράτους Έκτατης Ανάγκης (προσλήψεις και εξοπλισμός ΜΑΤ και αστυνομικών), σε εξωφρενικές αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων του στρατού, σε καναλάρχες κλπ. μόνο και μόνο για να επιβιώσει μια μικρή ντόπια ελίτ, η ίδια η Κυβέρνηση, το ντόπιο πολιτικό σκηνικό που τολμά να λέει ότι οι διαδηλωτές είναι αυτοί που έχουν ευθύνη για την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να αντισταθούμε και να διαμαρτυρηθούμε με κάθε τρόπο για την κατάσταση αυτή. Προσεχτικά και με τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε την υγεία μας από τους μνημονιακόυς κανίβαλους που ευθύνονται για την εξάπλωση του κορωνοϊού, τις δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ και τις αστυνομίας. Να οργανώσουμε την αντίσταση που μπορεί να τσακίσει την Κυβέρνηση της πανδημίας και το Κράτος Έκτατης Ανάγκης, την αντίσταση που διεκδικεί, διαδηλώνει και απεργεί. Να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε την Αντεπίθεση μας για ,να ανατρέψουμε την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους τους μνημονιακούς υπηρέτες των επιχειρήσεων-κεφαλαίου, της ΕΕ και των δανειστών/τοκογλύφων να εγκαταστήσουμε μια δική μας κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα εφαρμόσει άμεσα ένα πρόγραμμα σωτηρίας του ελληνικού λαού.

-

- Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών. Εθνικοποίηση υπό εργατικό έλεγχο της βιομηχανίας φαρμάκων και των ιδιωτικών κλινικών

- Άμεση εθνικοποίηση των τομέων-κλειδιά της οικονομίας, να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.

- Να καταργηθεί το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης 5μερό 8ωρό για όλους, απαγόρευση των απολύσεων, κατώτερος μισθός τα 750 ευρώ για όλους

- Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης και να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).

- Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

- Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε. που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και την εξαθλίωση.

- Υπεράσπιση των δημοκρατικών, κοινωνικών, πολιτικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών

-

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

πηγή : https://www.okde.gr/archives/12671


Καλούμε στην πανεργατική απεργία 26 Νοέμβρη με συγκέντρωση 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος

Η απεργία στις 26 Νοέμβρη δίνει στο ταξικό κίνημα μια αγωνιστική ευκαιρία ενάντια στην ακροδεξιά ΝΔ και στην κρατική τρομοκρατία. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα αντεργατικά νομοσχέδια της κυβέρνησης επιφέρουν μόνο εξαθλίωση στον εργαζόμενο κόσμο και τη νεολαία.

Η μοναδική πανδημία που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της εργατικής τάξης και της νεολαίας είναι η πανδημία της ακροδεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Το αστικό μπλοκ το μόνο που κάνει είναι να οργανώνει το θάνατο μας. Είτε θα πεθάνουμε στα ράντζα του εγκαταλελειμμένου ΕΣΥ, είτε σαν κρέας σε ένα πόλεμο με την Τουρκία, είτε σαν πνιγμένοι και παγωμένοι πρόσφυγες στο Αιγαίο και στον Έβρο, είτε σαν εκατομμύρια άνεργοι ή κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι βυθισμένοι στην ανέχεια. Η κυβέρνηση χτίζει ένα δυσοίωνο μέλλον για την εργασία με διαλυμένες συμβάσεις εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων και της εργοδοτικής εκμετάλλευσης, επέκταση του 8ωρου σε 10ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, αναστολή με "φιλανθρωπικά" επιδόματα αντί μισθού και μειωμένες ασφαλιστικές παροχές σε ένα επίσης υπονομευμένο ΕΣΥ.

Στο φετινό Πολυτεχνείο παρά την τρομοκρατία και τα λοκ-ντάουν, το ταξικό κίνημα ράγισε την πολιτική και κοινωνική συναίνεση με την ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ. Εμπνεόμαστε από αυτή τη μάχη ώστε με αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας και να αντισταθούμε στη νέα εκδοχή Κράτους Έκτακτης Ανάγκης που θέλει να επιβάλλει η αστική τάξη. Με συνεχείς αγώνες σπάμε τις απαγορεύσεις και και αναχαιτίζουμε την ολομέτωπη πολιτική επίθεση που επιδίδεται η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους, την νεολαία και συνολικά την κοινωνία μας. Οι ταξικές οργανώσεις καλούμαστε να οικοδομήσουμε ένα νέο κομμουνιστικό πόλο για τις νίκες του κινήματος, κόντρα στην ηττοπάθεια και στην συνθηκολόγηση, ενάντια στο κεφάλαιο, για την ταξική αλληλεγγύη, τον διεθνισμό και την κομμουνιστική εξέγερση.

Η ΟΡΜΑ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 26 Νοέμβρη.

https://ormantifa.org/kaloyme-stin-panergatik…


Στις 26 Νοεμβρίου Απεργούμε

Από την έναρξη της πανδημίας του covid-19 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παίζει με την ασφάλεια και τις ζωές μας. Όλο αυτό το διάστημα οι κυβερνώντες επέλεξαν να μην ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας ούτε και την παιδεία. Οι μαθητές/-τριες συνωστίζονται σε μικρές τάξεις, έγιναν μηδαμινές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και δεν δημιουργήθηκαν νέες δομές υγείας. Εξίσου τραγική παρέμεινε η κατάσταση στις φυλακές και στα camp όπου ακόμα και εν μέσω πανδημίας κρατούμενοι και μετανάστριες στοιβάζονται υπό άθλιες συνθήκες και με ελλιπή μέτρα υγειονομικής προστασίας, αντί αυτών δόθηκαν υπέρογκα ποσά προς τα ιδιωτικά κανάλια και για προσλήψεις αστυνομικών.

Το μότο της κυβέρνησης είναι η ατομική ευθύνη και η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων ως υπαίτιων για τη διασπορά. Η ευθύνη μετατίθενται εύκολα στα άτομα που πλήττονται από αυτή την κατάσταση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται ένας αυταρχισμός που μαζί με την καταστολή και τις απαγορεύσεις συνοδεύεται από την ψήφιση νέων νόμων. Εν μέσω γενικού lockdown η κυβέρνηση θα προβεί στη ψήφιση ενός νέου αντεργατικού νομοσχέδιου. Ας δούμε τα πιο σημαντικά στοιχεία του:

  • Κατάργηση 8ωρου

Αναφέρεται ότι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες της.

  • Απλήρωτες υπερωρίες

Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο ο/η εργαζόμενος θα μπορούν να το λάβουν σε άδεια.

  • Κατάργηση Κυριακάτικης αργίας

Ο νέος νόμος θα προβλέψει να προστεθούν επιπλέον επιχειρήσεις και εργασίες που θα επιτρέπεται να ανοίγουν τις Κυριακές.

  • Συνδικαλιστική Δράση

Θα διευρυνθεί το πεδίο των δικαστηρίων για τον χαρακτηρισμό μιας απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής. Θα προκηρύσσονται απεργίες κατόπιν αυστηρών κριτηρίων

  • Επιθεώρηση Εργασίας

Αναφέρεται ότι περιορίζονται οι αρμοδιότητες του οργανισμού. Η επίλυση των διαφορών εργοδοτών-εργαζομένων θα επιλύονται στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Δηλαδή θα γίνουν πιο χρονοβόρες οι νομικές διαδικασίες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά τα νέα μέτρα στη πράξη για τους εργαζομένους; Καταργείται στην πράξη η 5νθήμερη εργασία και αυξάνεται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας. Ο κάθε εργοδότης θα μπορεί να αποφασίζει για το αν και πως θα δοθούν οι υπερωρίες χωρίς να ελέγχεται. Μάλιστα τι θα γίνει αν περάσει το 6μηνο και ο εργαζόμενος δεν έχει λάβει άδεια; Στο νέο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στην αύξηση των μισθών και την εξασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού.

Στις ήδη αβέβαιες συνθήκες εργασίας -καθώς συχνά δουλεύουμε με δίμηνες συμβάσεις, με συμβάσεις έργου ή με μπλοκάκι- με τις υπερωρίες (συχνά απλήρωτες), τα σπαστά ωράρια και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, το νέο νομοσχέδιο έρχεται να στρώσει το δρόμο για την περαιτέρω εκμετάλλευση της εργασίας μας.

Ήρθε η στιγμή οι εργαζόμενοι/-ες να δώσουμε την απάντηση μας. Οι πραγματικές ανάγκες μας και τα δικαιώματα μας δεν μπορούν να χαριστούν. Με αγώνες κατακτήθηκαν και με τους αγώνες μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Κανένα αφεντικό και κανένας εργοδότης δεν θα νοιαστούν για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ως εργαζόμενοι οφείλουμε να οργανωθούμε και να απαντήσουμε συλλογικά στη νέα επίθεση.

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν στην απεργία που έχει καλεστεί για τις 26 Νοεμβρίου 2020.

Διεκδικούμε:

-Την απόσυρση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου

-Αυξήσεις στους μισθούς και υποχρεωτική καταβολή των δώρων

- Διασφάλιση των θέσεων εργασίας

- Συλλογικές συμβάσεις για όλους/όλες

- Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και της δημόσιας παιδείας

- Άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού

-Επιτάξη ιδιωτικών κλινικών και δημιουργία νέων ΜΕΘ

-Διασφάλιση της πρόσβασης στη δημόσια υγεία για όλους και όλες

κάλεσμα : Σωματείο Βάσης στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας

https://svepsykoi.espivblogs.net/


Απεργιακή συγκέντρωση (παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας) στις 11.00πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος

Η πανδημία για την κυβέρνηση δε φαίνεται να είναι τίποτα άλλο παρά ο καταλύτης για τη θέσπιση μέτρων και νόμων ενάντια στα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα, εντείνοντας τις ταξικές ανισότητες, μετακυλίοντας κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Με μότο της την «ατομική ευθύνη», η κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει ως αντιμετώπιση της πανδημίας την επιβολή περιορισμών και απαγορεύσεων. Παράλληλα, δεν κάνει λόγο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ενώ κονδύλια πηγαίνουν στους ιδιώτες κλινικάρχες και καναλάρχες, στις πολεμικές δαπάνες και στην αστυνομία.

Όσον αφορά τα κρατικά επιδόματα-χαρτζιλίκι, θα δοθούν με τον κλασικό αυθαίρετο και γραφειοκρατικό τρόπο του Ελληνικού κράτους, αποκλείοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της τάξης μας. Καθώς, η κυβέρνηση εθελοτυφλεί απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία και τους ανέργους, οι οποίοι κάτω από τα αλλεπάλληλα lockdown, δεν πρόκειται να βρουν δουλειά.

Ταυτόχρονα, η πρωτόγνωρα άγρια καταστολή που αντιμετωπίσαμε τη 17η Νοέμβρη, δεν είχε άλλο σκοπό από το να τραβήξει τα βλέμματα από την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Ενώ, στο μετρό και στα λεωφορεία ο κόσμος συνεχίζει να συνωστίζεται ο ένας πάνω στον άλλο, παρουσιάζεται ως «ανεύθυνος» που «βάζει σε υγειονομικό κίνδυνο την πολιτεία» όποιος και όποια διαδηλώνει.

Μέσα σε αυτή τη «νοσηρή» κατάσταση, η κυβέρνηση δε δίστασε να διακηρύξει ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα προχωρήσει σε ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου Βρούτση, που πρακτικά επιχειρεί να θεσμοθετήσει την κατάργηση του 8ώρου, ενώ επιτίθεται στις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες και ποινικοποιεί το δικαίωμά μας για απεργία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου Βρούτση για τα εργασιακά
  • Ούτε ένα λεπτό απλήρωτης εργασίας
  • Κανένα πλάνο περιορισμού των συνδικαλιστικών μας ελευθεριών και του δικαιώματός μας να απεργούμε και να διαδηλώνουμε
  • Στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικοί διορισμοί υγειονομικών, νέες μονάδες ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας
  • Ενίσχυση των ΜΜΜ, προσλήψεις οδηγών, αύξηση στη συχνότητα δρομολογίων
  • Να μην χρεωθούν καμία ημέρα κανονικής άδειας οι εργαζόμενοι γονείς που πήραν (ή θα πάρουν) άδειες Ειδικού Σκοπού στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19
  • Καμία εργαζόμενη και κανένας εργαζόμενος που θα μπει σε προληπτική καραντίνα να μην οφείλει αναπλήρωση του χρόνου της καραντίνας. Καμία απλήρωτη υπερωρία!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ/ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID19

..................................................................................................................................................................................

κάλεσμα : Εργατικά Σωματεία Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα

  1. Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
  2. Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
  3. Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού (ΣΣΜ)
  4. Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Retail World A.E. - Καταστήματα Public

ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: Κάλεσμα στην απεργιακή κινητοποίηση 26 Νοέμβρη 2020

από Μέτωπο Αντίστασης

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Η απεργία της Πέμπτης 26/11 είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα του ταξικoύ πολέμου, άλλος ένας σταθμός να απεργήσουμε και να διαδηλώσουμε μαζικά ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και συνολικότερα ενάντια στον καπιταλισμό που αποτελεί τη μήτρα της αδικίας, της καταπίεσης, των ταξικων διακρίσεων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης των αθρώπων και της φύσης με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου και του πολιτικού προσωπικού που διαχειρίζεται την εξουσία. Η συγκεκριμένη απεργία δεν έρχεται σε νεκρό χρόνο. Είναι συνέχεια μια άνευ προηγουμένου επίθεσης που δέχονται οι από τα κάτω τη τελευταία δεκαετία με αιχμή τις μνημονιακές πολιτικές που δημιούργησαν συνθήκες κοινωνικής ερημοποίησης, φτώχειας και ανακατανομής του πλούτου σε πρωτόγνωρα επίπεδα για χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο. Τη τελευταία δεκαετία το Ελληνικό κράτος πετσόκοψε μισθούς και συντάξεις, κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τη Κυριακάτικη αργία, ποινικοποίησε τους εργατικούς αγώνες, εφάρμοσε με σειρά νόμων όλες τις απαιτήσεις των καπιταλιστικών ομίλων δημιουργώντας πραγματικά συνθήκες γαλέρας στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς.

Δεν έρχεται σε νεκρό χρόνο επίσης γιατί τους τελευταίους μήνες η πανδημία του κορονοϊού δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την εγκληματική φύση του καπιταλιστικού συστήματος. Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, χιλίαδες άνθρωποι στην πλειονότητα τους φτωχοί και αποκλεισμένοι πεθαίνουν στα τριτοκοσμικά νοσοκομεία που μαστίζονται από έλλειψη προσωπικού, κλινών και υλικών προστασίας καθώς οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία δεν "συμφέρουν" γιατί μειώνουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Δεν έρχεται σε νεκρό χρόνο καθώς ακόμα και τώρα τα κράτη και οι καπιταλιστικές ελίτ εκμεταλλεύονται τη πανδημία όχι μόνο μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους αλλά και κάνοντας πειράματα στρατιωτικής διαχείρησης του πληθυσμού τελειοποιώντας τις τακτικές προληπτικής αντιεξέγερσης που εφαρμόζονται τη τελευταία 20ετία απο την απαρχή δηλαδή του πολέμου ενάντια στη "τρομοκρατία".

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται, σε συνέχεια της προηγούμενης μνημονιακής δεκαετίας, να θωρακίσει εκ των προτέρων τους καπιταλιστές και παράλληλα να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες και τις μελλοντικές εξεγέρσεις που θα φέρει η βίαιη φτωχοποίηση και το βάθεμα της οικονομικής κρίσης που επιταχύνεται από την πανδημία. Συγκεκριμένα με το νέο νομοσχέδιο καταργείται και επίσημα το 8ωρο καθώς τα αφεντικά μπορεί να απασχολούν τους εργαζόμενους εως και 10 ώρες καθημερινά χωρίς αυτό να λαμβάνεται ως υπερωρία (και άρα να ανταμείβεται και ανάλογα). Διευρύνει τους κλάδους στους οποίους καταργείται η Κυριακάτικη αργία. Αφαιρεί αρμοδιότητες από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δίνοντας τες στον Οργανισμό Μεσολάβησης Και Διαιτησίας, ο οποίος κατα κανόνα λειτουργεί προς όφελος της εργοδοσίας. Υπερδιπλασιάζει το όριο των απλήρωτων υπερωριών από 48 σε 120. Τέλος μέσω της θεσμοθέτησης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κάνει ανέφικτη τη πραγματοποίηση απεργιών ενώ παράλληλα ποινικοποιεί τις καταλήψεις (από απεργούς) των χώρων δουλειάς τους, καθώς αυτόματα θα κυρήσσεται η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Οι στιγμές είναι ιστορικές και ο δρόμος που χαράσσεται μπροστά μας γίνεται πιο δύσβατος μέρα με τη μέρα. Είναι στιγμές που μετρούνται οι δυνάμεις και οι αντοχές του κινήματος. Είναι μια μάχη επιβίωσης που πρέπει να δώσουμε βγαίνοντας πιο δυνατοί και πιο οργανωμένοι την επόμενη μέρα. Πρέπει να συμμετέχουμε στους ήδη υπάρχοντες κοινωνικούς αγώνες. Πρέπει να δημιουργούμε νέους μέσω της δικής μας αυτόνομης δράσης. Με περισσότερη μαχητικότητα, περισσότερη οργάνωση, περισσότερη φαντασία. Μέσα σε αυτή τη λογική στηρίζουμε κι εμείς το κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων για την απεργιακή κινητοποίηση τη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Όλοι - Όλες την Πέμπτη 26/11 στις 11.00πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος


Στις 26 Νοέμβρη Απεργούμε και Διαδηλώνουμε

Στις 26 Νοέμβρη Απεργούμε και Διαδηλώνουμε:

Για τις δουλειές μας !

Για τους μισθούς μας !

Για τα δικαιώματά μας !

Για τη ζωή μας !

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ανίκανη και απρόθυμη να αντιμετωπίσει το δεύτερο και πιο θανατηφόρο κύμα πανδημίας που προκάλεσε η πολιτική της, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και οικονομική κρίση, φορτώνοντας τις συνέπειες και τις ευθύνες στις φτωχές λαϊκές τάξεις για να διασωθούν τα κέρδη και ο πλούτος των αφεντικών. Καθώς η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να χρηματοδοτήσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να προσλάβει προσωπικό για τα νοσοκομεία, να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να σωθούν ζωές, αλλά την ίδια στιγμή, προσπαθεί να αξιοποιήσει ως ευκαιρία τον κορονοϊό για να κάνει ακόμα πιο πλούσιους τους ιδιώτες κλινικάρχες, χαρίζοντάς τους υπέρογκα ποσά για τις υποτιθέμενες "επιτάξεις" που αναγκάζεται να κάνει. Δε πρέπει να ξεχνάμε, ότι διακηρυγμένος στόχος της ΝΔ ήταν η διάλυση της δημόσιας υγείας και η αντικατάστασή της με ένα σύστημα υγείας μόνο για τους πλούσιους. Αυτό τον στόχο υλοποιεί εν μέσω παμδημίας.

Για να αποκρύψει την αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής της για τους μαζικούς θανάτους από κορονοϊό, κατηγορεί τους νέους που βγαίνουν να κάνουν βόλτα, το λαό που "κάνει υπερβολική χρήση του κωδικού 6", τους εργαζόμενους και τη νεολαία που διαδηλώνουν ενάντια στη θανατηφόρα πολιτική της. Η πανδημία έδωσε στη ΝΔ την πρόφαση που αναζητούσε πριν ακόμα γίνει κυβέρνηση για να καταργήσει το δικαίωμα στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση. Αποφάσισε να αξιοποιήσει την πανδημία για να υλοποιήσει τα πάγια πολιτικά οράματα της δεξιάς για κατάργηση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, για τη συγκρότηση ενός κράτους ασύδοτης κρατικής καταστολής και βαρβαρότητας, να διαλύσει τη δημόσια παιδεία και να φορέσει στη νεολαία το ζουρλομανδύα της πειθαρχίας απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας.

Αντί για γιατρούς και νοσοκόμους, προσλαμβάνει αστυνομικούς κι αντί για λεφτά για την υγεία και την παιδεία, δαπανά αστρονομικά ποσά για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών και νέων οπλικών συστημάτων, καθώς και για φράχτες θανάτου στα σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες. Αυτή η πολιτική γεννά το θάνατο, ξεκινώντας από τις δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα και φτάνοντας μέχρι τις καθημερινές εκατόμβες νεκρών από κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία που καταρρέουν.

Μέσα σ' αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες που χτυπάνε όλο και πιο ανελέητα όσους βρίσκονται στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (τους φτωχούς, τους ανέργους, τους μετανάστες/πρόσφυγες, τους αστέγους, τους φυλακισμένους, τους απολυμένους…), η κυβέρνηση θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς σε δραστική κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζόμενων: το νομοσχέδιο έκτρωμα του Βρούτση καταργεί το 8κτάωρο, περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία, επιβάλει το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων, δημιουργεί απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και ποινικοποιεί την εργατική αλληλεγγύη. Το λοκντάουν που επέβαλε η κυβέρνηση, δήθεν για να αντιμετωπίσει την πανδημία (άχρηστο από υγειονομική άποψη), μετατρέπεται σε μια μόνιμη κατάσταση περιστολής εργατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αισθάνεται σήμερα, μέσα στην πανδημία, ότι έχει τη δύναμη να κλιμακώσει την επίθεσή της ενάντια στις λαϊκές τάξεις, επειδή το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο να εφαρμόσει την πολιτική της και επειδή η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν έχει κουνήσει ούτε το μικρό της δαχτυλάκι για να υπερασπιστεί τα εργατικά δικαιώματα. Η μοναδική σοβαρή αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής είναι στους δρόμους. Είναι οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που παρά την άγρια καταστολή, τους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, τα χημικά και τα πρόστιμα, στραπατσάρισαν την απόφαση της ΝΔ, "να τελειώνουμε με το Πολυτεχνείο" και σπάσανε την απαγόρευση. Είναι οι μαθητικές καταλήψεις και οι εργατικές κινητοποιήσεις πριν το λοκντάουν που συμπυκνώνουν την οργή ολόκληρης της κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Η απεργία της 26ης Νοέμβρη θα πρέπει να είναι μια αποφασιστική κινητοποίηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας που θα βάλει φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, ακόμα και με κόστος τη ζωή των φτωχών.

Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Καλλιθέας, ντόπιους/ες και μετανάστες/στριες τη νεολαία και τους/τις ανέργους/ες, να δώσουν δυναμικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση που καλούν πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες στις 11 το πρωί της Πέμπτης, στην πλ. Κλαυθμώνος - υπουργ. Εργασίας. Θα διαδηλώσουμε με την αίσθηση της ατομικής ευθύνης ο καθένας μας κι η καθεμιά μας για την προστασία του εαυτού μας, του διπλανού μας, του φίλου μας και του συναδέρφου μας.

Να εκφράσουμε την οργή μας και ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και ν' ανασάνει ελεύθερα η κοινωνία.

Εργατική Λέσχη Καλλιθέας

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…


Απεργιακή Συγκέντρωση, Πέμπτη 26 Νοέμβρη, στις 11.00 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος

26 Νοέμβρη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ- ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ… Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

"Να φοβάσαι και τη μέρα που θα σταματήσουν οι απεργίες, μ' όλο που θα υπάρχουν ακόμα οι μεγάλοι ιδιοκτήτες -γιατί η κάθε μικροαπεργία που χτυπιέται, είναι μια απόδειξη πως έγινε το βήμα. Πρέπει κι αυτό να ξέρεις -να φοβάσαι τη μέρα που ο Συνειδητός Άνθρωπος θα πάψει να αγωνίζεται και να πεθαίνει για μια ιδέα, γιατί αυτή και μόνο η ιδιότητα είναι το θεμέλιο του Ανθρώπινου Συνειδητού, κι αυτή και μόνο η ιδιότητα κάνει να είναι ο άνθρωπος ένα όν ξεχωριστό μέσα στο σύμπαν"

Τζον Στάινμπεγκ

Εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύεται με ακόμη πιο τραγικό τρόπο η αντικοινωνική και δολοφονική φύση του κρατικού και καπιταλιστικού συστήματος. Η υγειονομική κρίση, απέναντι στην οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι, εντείνεται μέσα από τις εγκληματικές πολιτικές των κυρίαρχων, οι οποίοι οχι μόνο δεν νοιάζονται για τις ανάγκες της κοινωνικής βάσης, αλλά την καταδικάζουν στην φτώχεια, την εξαθλίωση και τον θάνατο. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι νοσούν και εκατοντάδες έχουν χάσει την ζωή τους, ως αποτέλεσμα της πλήρους απαξίωσης και εγκατάλειψης του δημοσίου συστήματος υγείας (με ελλείψεις σε προσωπικό, υλικό και νοσοκομεία), η ακροδεξιά πολιτική διαχείριση επιταχύνει τις αντικοινωνικές διαδικασίες αναδιάρθρωσης με βάση την αντίληψη πως «Η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη» (δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη, Οκτώβρης 2020) και προχωρά σε μια σειρά μέτρων, κατασταλτικού και οχι υγειονομικού χαρακτήρα.

Η κήρυξη ενός δεύτερου lock down σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της εξουσίας να μετακυλίσει την ευθύνη για την εξάπλωση του ιού στην ίδια την κοινωνία, συνοδεύεται από την επίταση της εκμετάλλευσης στους από τα κάτω και την όξυνση της καταστολής. Από την μια πλευρά χιλιάδες ακόμα άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, ζώντας σε συνθήκες ανέχειας , ενώ άλλοι υπό τον φόβο της απόλυσης βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας απέναντι στους νέους και επαχθέστερους όρους εκμετάλλευσης και εντατικοποίησης της εργασίας που τους επιβάλλουν τα αφεντικά. Από την άλλη οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες απαγορεύονται και οι αγωνιστές -που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα την αναγκαιότητα να προστατεύσουν τον διπλανό τους και τον εαυτό τους και αυτό πράττουν- χτυπιούνται και διώκονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καθολική απαγόρευση συναθροίσεων τις ημέρες του Πολυτεχνείου, την στρατοπέδευση στο κέντρο των πόλεων ενός αστυνομικού στρατού κατοχής και την σαρωτική επίθεση όλων όσοι αμφισβήτησαν τα κελεύσματα της εξουσίας. Με πρόσχημα την πραγματική επικινδυνότητα της πανδημίας το κράτος εξαπολύει την άγρια κατασταλτική του επίθεση απέναντι σε όσους αγωνίζονται για υγεία, ζωή και ελευθερία ενάντια στις συνθήκες της φτώχειας και της υποταγής, κάνοντας ξεκάθαρο πως οι απαγορεύσεις έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά και μόνο, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να επιβάλλει συνθήκες φόβου για να βυθίσει στην σιωπή την οποιαδήποτε υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη.

Η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα, λοιπόν, δεν έχει μπει σε καραντίνα και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, από το άνοιγμα του τουρισμού την περασμένη άνοιξη, την παντελή έλλειψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ, την ψήφιση του πτωχευτικού νομοσχεδίου μέχρι τις χιλιάδες προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας, το νόμο για την περιστολή των διαδηλώσεων και τις χορηγίες εκατομμυρίων στα μιντιακά φερέφωνα της εξουσίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο και έρχεται προς ψήφιση τις επόμενες μέρες στη βουλή, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, μέσα από τα οποία επιτείνονται οι όροι εκμετάλλευσης και λειαίνεται το έδαφος για την επιβολή επαχθέστερων όρων επιβίωσης για τους από τα κάτω. Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει επί της ουσίας την κατάργηση του 8ωρου και την μετατροπή του σε 10ωρο, τον διπλασιασμό του ανώτατου ορίου των υπερωριών και την πληρωμή τους σε είδος (όπως ρεπό και άδειες), την θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας για τον έλεγχο του ωραρίου, τον αντισυνδικαλιστικό νόμο βασιζόμενο και σε προηγούμενες διατάξεις που ψηφίστηκαν επι ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την εφαρμογή της ψηφιοποίησης των μητρώων των μελών των σωματείων και την ουσιαστική κατάργηση της απεργίας με την θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, κανένας κυρίαρχος δεν πρόκειται να βάλει τη ζωή στο κέντρο, το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι η πραγματικότητα της ανεργίας, της φτώχειας, των αποκλεισμών, των ανισοτήτων, της καταστολής, της ανελευθερίας, της αναξιοπρέπειας και του θανάτου. Κανένα σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης δεν πρόκειται να νοιαστεί για την υγεία και την επιβίωσή μας, μόνο στο βαθμό που είμαστε χρήσιμοι για την αναπαραγωγή του. Καμία εξουσία δεν θα ιδρώσει για το αν οι καταπιεσμένοι είτε πεθαίνουν από την πανδημία είτε αδυνατούν να ζήσουν, όντας πνιγμένοι μέσα στις υποχρεώσεις "του να υφίστασαι". Αν για κάτι λοιπόν έχουν ανοιχτά τα αυτιά τους και προτεταμένα τα όπλα τους είναι για να μας πνίξουν μέσα στο αίμα και μέσα στην σιωπή, είναι για να καταστείλουν όσους αγωνίζονται ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές τους. Εμείς, λοιπόν, οι καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου δεν θα παζαρέψουμε το θάνατό μας, θα πολεμήσουμε για τη ζωή μας!

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΗ

Απεργιακή Συγκέντρωση, Πέμπτη 26 Νοέμβρη, στις 11.00 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

πηγή : https://saktx.espivblogs.net/2020/11/24/aperg…


Ταξική Αντεπίθεση: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 26ης ΝΟΕΜΒΡΗ, 11:00, Πλατεία Κλαθμώνος

Ελαστικά ωράρια-δεκάωρη δουλειά, αυτή είναι η ανάπτυξη για τ' αφεντικά!

Όποιος ακόμα ζει, δε λέει: Ποτέ! Το σίγουρο δεν είναι σίγουρο. Όπως ακριβώς είναι, έτσι δεν μένει. Όταν πουν ό,τι είχανε οι κυρίαρχοι να πούνε θα μιλήσουνε οι κυριαρχούμενοι. Ποιος τολμάει να πει: Ποτέ; Ποιος φταίει, σαν η καταπίεση παραμένει; Εμείς. Ποιος θα φταίει σαν η καταπίεση συντριβεί; Εμείς πάλι. Όποιος γονατισμένος είναι, όρθιος να σηκωθεί! Όποιος χαμένος είναι, να παλέψει! Όποιος την κατάστασή του έχει αναγνωρίσει, πώς να εμποδιστεί; Γιατί οι νικημένοι του σήμερα είναι οι νικητές του αύριο και το Ποτέ γίνεται: Σήμερα ακόμα!

Μπ. Μπρεχτ

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με το ξέσπασμα της δομικής οικονομικής κρίσης του 2009/10 και έπειτα, πραγματοποιείται μια λυσσαλέα επίθεση στα εργατικά κεκτημένα. Από την εκτόξευση του δημόσιου χρέους και τα μνημόνια μέχρι τη σημερινή παγκόσμια οικονομική και υγειονομική κρίση όπου υπάρχει πλήρης ταύτιση της κυβέρνησης (με την επιτροπή Πισαρίδη), του ΣΕΒ και της Ε.Ε., πραγματοποιείται μια τεράστια αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών υπό τη μορφή μνημονιακών συμβάσεων και μη. Η εν λόγω επίθεση στην εργατική τάξη, έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως.

Σταχυολογώντας, αξίζει να αναφερθεί ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μετατοπίστηκαν από τον εκάστοτε κλάδο ή το εκάστοτε επάγγελμα σε επίπεδο επιχείρησης, το οποίο εμφανώς μείωσε ακαριαία τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων έναντι των αφεντικών μας. Χαρακτηριστικής σημασίας ακόμα, είναι οι μειώσεις του κατώτατου μισθού, η καθιέρωση ευέλικτων ωραρίων εργασίας, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, η απελευθέρωση των απολύσεων . Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η υιοθέτηση του υπό-κατώτατου μισθού, ο οποίος αφορούσε εργαζόμενες και εργαζόμενους έως 25 ετών, παρά την μετέπειτα κατάργησή του. Όμως δεν ήταν μόνο αυτά. Είναι τόσες πολλές οι αλλαγές, είτε σε μακρό-επίπεδο είτε κλαδικά, που θα χρειαζόμασταν πολλές κόλλες χαρτί και μελάνι για να τις απαριθμήσουμε. Ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής κ.α.), δεν εντάθηκαν απλά, αλλά αποτελούν την κυρίαρχη μορφή εργασίας. Παράλληλα, εντάθηκε δραματικά η εργασία μέσω βραχυχρόνιων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που στην ουσία ανακυκλώνουν τους προλετάριους σε κύκλους εργασίας χωρίς δικαιώματα και ανεργίας, και η μαύρη εργασία με την εργοδοτική αυθαιρεσία να εκτινάσσεται. Το εν λόγω κείμενο όμως δεν έχει σκοπό να εστιάσει στις πρότερες αλλαγές. Αντιθέτως, ως στόχο έχει να τονίσει την ανάγκη αντίστασης, όταν, εν μέσω πανδημίας, με υποστελεχωμένα νοσοκομεία, υγειονομικές βόμβες ως δημόσιες συγκοινωνίες, ανύπαρκτες δομές ψυχικής υγείας και μέτρα προστασίας των εργαζομένων, υπερπληθώρα μαθητών ανά τάξη και περισσότερους από 1.300.000 ανέργους, η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις προσταγές του κεφαλαίου, φέρνει προς ψήφιση δύο επαίσχυντα νομοσχέδια βαθαίνοντας την μείωση των εισοδημάτων και των συνθηκών ζωής μας. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία προσπάθεια θεσμοθέτησης από το κράτος εν μέσω πανδημίας, φοβούμενο τις λαϊκές αντιστάσεις. Το ίδιο έγινε με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, όπως και με το νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις. Ο "νέος πτωχευτικός κώδικας" που ψηφίστηκε ήδη και το "νομοσχέδιο για τα εργασιακά" που αναμένεται να ψησιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ήρθαν για να τσακίσουν ότι είχε απομείνει κεκτημένο από τους σκληρούς μα νικηφόρους αγώνες των προηγούμενων γενεών της εργατικής τάξης.

Αν και η Ε.Ε. έταξε πακέτα χρηματοδότησης στις οικονομίες που την απαρτίζουν (η πλειονότητα αυτής της χρηματοδότησης θα είναι υπό την μορφή δανείων), αυτές οι "ενέσεις χρήματος" σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να αποκαταστήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, και κατ' επέκταση την συνέχιση της καπιταλιστικής σχέσης στην Ε.Ε. Προκειμένου να γίνει αυτό, απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές στις οικονομίες, προφανώς υπέρ του κεφαλαίου. Βάση αυτού , η συνέχεια της επέλασης της κρίσης του καπιταλισμού, και της απαιτούμενης παλινόρθωσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η οποία βρίσκει τον κύριο ντόπιο εκφραστή της στη κυβέρνηση της ΝΔ, φέρνει προς ψήφιση το νέο ν/σ στα εργασιακά με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων. Υπερδιπλασιασμός του ορίου των απλήρωτων υπερωριών (από 48 σε 120), ελαστικά σπαστά ωράρια μετά από ατομική συμφωνία του εργαζόμενου και του εργοδότη, εφαρμογή 10ωρου ωραρίου εργασίας. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως οι υπερωρίες πλέον δε θα πληρώνονται με προσαύξηση αλλά θα δίνονται ως ρεπώ ή ως μειωμένο ωράριο εργασίας στο μέλλον, κάτι που μειώνει τον μισθό των εργαζομένων, τσακίζει τον προγραμματισμό των ζωών τους, ενώ είναι κοινό μυστικό πως από τη στιγμή που υπάρχει 6μηνη προθεσμία για να δηλωθούν συνολικά οι υπερωρίες ακόμα και τα ρεπώ ή τα μειωμένα ωράρια δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ. Τέλος στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται περισσότεροι κλάδοι που θα δουλεύουν και τις Κυριακές.

Κάπως έτσι ΕΕ-κυβέρνηση-κεφάλαιο τσακίζουν όποια δικαιώματα παρείχαν μία κάποια αξιοπρέπεια στην εργατική τάξη που κατρακυλάει στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν 100 χρόνια. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν προαναγγείλει και αλλαγές-ταφόπλακα στον συνδικαλιστικό νόμο, για να προλάβουν τις αντιστάσεις που ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσουν. Έτσι, η άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος αποκτά ως προϋπόθεση την απογραφή στο Γενικό Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων (τελειοποιώντας το ψηφιακό φακέλωμα). Αυτό σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για όποιαδήποτε απόφαση του φορέα, καθιστά οποιαδήποτε επιχειρησιακή ή κλαδική απεργία παράνομη ή και ανέφικτη καθώς έρχεται και δένει με την διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2018, σύμφωνα με την οποία υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου να κηρυχθεί απεργία. Σαν να μην έφτανε αυτό, το προσωπικό ασφαλείας που πρέπει να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας, όταν αυτή αφορά επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, ορίζεται σε τουλάχιστον 40% και κάπως έτσι έχουμε τη δημιουργία ενός νόμιμου απεργοσπαστικού μηχανισμού. Μάλιστα, για την τελευταία υποχρέωση ο εκπρόσωπος του εργοδότη, αν δεν καταφέρει να κάνει "όλα όσα πρέπει" για να διασφαλιστεί το προσωπικό ασφαλείας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη, παρέχοντας έτσι ένα ιδιαίτερα ισχυρό κίνητρο στην εργοδοσία να εξασφαλίσει με οποιονδήποτε τρόπο την "ομαλή λειτουργία της επιχείρησης" με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το κερασάκι στην τούρτα, είναι μια δημιουργική ασάφεια καθώς αν κατά την διάρκεια απεργίας ασκηθεί ψυχολογική ή σωματική βία η απεργία καθίσταται παράνομη και όσοι μετέχουν σε αυτή τελούν ποινικά κολάσιμη πράξη που οδηγεί εκτός των άλλων στην απόλυση, όπως γίνεται κατανοητό η 'ψυχολογική βία' θα αποτελέσει ένα πασπαρτού βάση του οποίου η εργοδοσία θα βγάζει κάθε απεργία παράνομη και θα μπορεί μάλιστα να διεκδικεί και αποζημίωση.

Την ίδια στιγμή ο νέος πτωχευτικός κώδικας άνοιξε το δρόμο για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις πρώτης κατοικίας αλλά ορίζει ταυτόχρονα και ως μάξιμουμ εισόδημα για έναν άνθρωπο ανεξαρτήτων υποχρεώσεων, κόστους ζωής, οικογενειακής κατάστασης τα 15.000 το χρόνο, ενώ τέλος ανοίγει το δρόμο για μη καταβολή αποζημίωσης απόλυσης σε εργαζόμενους εταιρειών που κάνουν χρήση των διατάξεων του νομοσχεδίου. Όταν βαράνε λοιπόν πιστόλες τα παράσιτα οι καπιταλιστές, εμείς θα χάνουμε όλα τα δικαιώματά μας, ενώ την ίδια στιγμή η αντιμετώπιση ατομικών χρεών φυσικού προσώπου ως χρέη εταιρείας είναι αρκετά για να μας τραβάν τα λεφτά και να αναγκάζουν πολυμελείς οικογένειες να ζουν με ψίχουλα την ίδια ώρα που θα μπορούν να τιςς κατάσχουν τις πρώτες κατοικίες και να τις μετατρέπουν σε ενοικιαστές που πληρώνουν στην τράπεζα εφ' όρου ζωής .

Ζούμε κοσμοϊστορικές συνθήκες που θα αλλάξουν τις ζωές μας για τις επερχόμενες δεκαετίες, είναι χρέος μας σε όλη αυτή την επίθεση που δεχόμαστε να απαντήσουμε με το μόνο όπλο των εργαζομένων, με την ταξική ενότητα και αλληλεγγύη. Να οργανώσουμε την τάξη μας, να σταματήσουμε την λεηλασία των μισθών, του χρόνου, των δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας μας. Σήμερα, την ώρα που δισεκατομμύρια δίνονται για την πολεμική προετοιμασία ενώ νοσοκομεία-σχολεία είναι υποστελεχωμένα, σήμερα που γίνεται ξεκάθαρο πως η πανδημία έχει αποτελέσει την μεγαλύτερη ευκαιρία για να χτυπηθούν εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, σήμερα που γίνεται αντιληπτό πως τα αφεντικά μας στοιβάζουν σε υπερπλήρη λεοφωρεία και χωρίς μέτρα προστασίας στις δουλειές γιατί το μόνο που τους νοιάζει είναι το κέρδος να ξεκινήσουμε από το μπλοκάρισμα του συγκεκριμένου νομοσχέδιο για να αρχίσουμε το πέρασμα στην αντεπίθεση. Για να χτίσουμε ξανά τα σωματεία μας, την αλληλεγγύη στις γειτονιές και την ταξική αυτοάμυνα απέναντι στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, για να διεκδικήσουμε μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των μισθών, για να παλέψουμε για δουλειές σταθερές και με δικαιώματα, για να μπορούμε να απεργούμε και να διαδηλώνουμε αλλά και για να μιλήσουμε επιτέλους για την μεγάλη ανάγκη που γεννάει η εποχή. Να γίνουμε εμείς, οι παραγωγοί όλου του κοινωνικού πλούτου, κύριοι της μοίρας μας, να καταργήσουμε την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, να τσακίσουμε την κρατική μηχανή και την αστική εξουσία, να στήσουμε μια οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας που θα εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα παράσιτα με τις επαύλεις και τους φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

ΤΑΞΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 26ης ΝΟΕΜΒΡΗ

ΘΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

(Η καραμέλα της "ατομικής ευθύνης" που αναπαράγεται από τα Μ.Μ.Ε. με σκοπό να αποκρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης έχει λιώσει. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει εξαιτίας των πολύ συγκεκριμένων χειρισμών που έγιναν για να στηριχθεί το κεφάλαιο. Τη στιγμή που ο ίδιος ο Τσιώδρας δήλωσε πως το 86% των μολύνσεων προέρχονται από μετάδοση σε κλειστούς χώρους, η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, των διαδηλώσεων και των εργατικών κινητοποιήσεων έχει σαφές ταξικό και κατασταλτικό χαρακτήρα και στερείται κάθε επιστημονικής βάσης. Τη στιγμή που αυτοί εν μέσω πανδημίας ψηφίζουν ότι προλαβαίνουν για να τσακίσουν τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, ως σάρκα από τη σάρκα του λαού, καλούμε τον κόσμο να μη φοβηθεί και να μείνει στους δρόμους με ισχυρό αίσθημα αγωνιστικής αυτοπειθαρχίας, ταξικής αλληλεγγύης, κοινωνικής ενσυναίσθησης και προστασίας του Ε.Σ.Υ., των ηλικιωμένων, των συνανθρώπων μας με υποκείμενα νοσήματα, της ίδιας της κοινωνίας. Κάτι που άλλωστε οι αγωνιστές, σε αντίθεση με τις εκκλησίες, τους αστούς, την κυβέρνηση, ήδη κάνουν.)

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)

Επικοινωνία: taksexiki-anteexpithesi@exespiv.neext, tathexess@riseexup.net

Facebook: Έφοδος στον Ουρανό

Site: taksiki-antepithesi.gr

πηγή : https://twitter.com/t_antepithesi?lang=el


26 Νοέμβρη Απεργία. Αγώνας για Δουλειά, Υγεία, Παιδεία, Δημοκρατία

Κατεβάστε την προκήρυξη (αρχείο .pdf, 2.3MB)

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Απεργιακή συγκέντρωση Κλαυθμώνος - Υπ. Εργασίας 11 πμ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 26 Νοέμβρη και στα απεργιακά συλλαλητήρια εκείνης της μέρας.

Στις 17 Νοέμβρη σπάσαμε την χουντικού τύπου απαγόρευση στους δρόμους.

Στις 26 Νοέμβρη συνεχίζουμε με απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στις δολοφονικές επιλογές της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης

Η πανεργατική απεργία της Πέμπτης είναι ένα μεγάλο βήμα στον αγώνα των εργαζόμενων και της νεολαίας

  • για το δικαίωμά μας στην ζωή και την υγεία, ενάντια στην άθλια κυβερνητική πολιτική που άφησε τον λαό έκθετο στην πανδημία στο όνομα των συμφερόντων των ξενοδόχων, των κλινικαρχών, και των βιομήχανων.
  • για το δικαίωμα στην δουλειά, τους αξιοπρεπείς μισθούς και τις συμβάσεις ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που καταργεί το 8ωρο και τις υπερωρίες, το δικαίωμα στην απεργία και τον αγώνα, στην διάλυση των σωματείων.
  • θα είναι η άμεση απάντηση του εργατικού κινήματος και της νεολαίας στο όργιο καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στη μάταια προσπάθειά της να απαγορεύσει τις πορείες του Πολυτεχνείου..

Ας μην ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα στην πάλη του λαού.

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται φανερό με τον πιο τραγικό τρόπο που οδηγούν οι κυβερνητικές επιλογές.

- Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ομως η κυβέρνηση αντί να δώσει λεφτά για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και τους δήμους, αντί να επιτάξει τις επιχειρήσεις των κλινικαρχών που κερδοσκοπούν, αντί να εξασφαλίσει πραγματικά μέτρα προστασίας στα εργοστάσια, αποθήκες, χώρους δουλειάς, συγκοινωνίες, δίνει λεφτά για τους τραπεζίτες, για εξοπλισμούς και την αστυνομία.

- Με το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζει ο υπουργός Εργοδοσίας Βρούτσης, χιλιάδες παραπάνω εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται πλέον να δουλεύουν και τις Κυριακές, το οχτάωρο ουσιαστικά καταργείται και γίνεται δεκάωρο, το ίδιο και οι υπερωρίες, η ζωή τους και των οικογενειών τους γίνεται "λάστιχο". Απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, οι καταλήψεις χώρων δουλειάς και οι απεργιακές φρουρές, το προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% και οι απεργίες θα αποφασίζονται ηλεκτρονικά και με απαρτία πάνω από 50%.

- Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται με αριθμούς μια νέα επιδρομή σε μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα. Νέα επίθεση στα δημόσια αγαθά, στην Υγεία, την Παιδεία, το ρεύμα, το νερό και την στέγη

Η πολιτική αυτή μπορεί να ανατραπεί

Ταυτόχρονα, όμως, φουντώνει η οργή ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση που γεννάει χουντικές απαγορεύσεις αλλά όχι κρεβάτια νοσοκομείων, που έχει το θράσος να μας λέει «μένουμε σπίτι» και εννοεί όχι απεργίες και διαδηλώσεις αλλά στοιβαχτείτε σαν σαρδέλες για να πάτε στη δουλειά για μισθούς πείνας.

Αυτή η οργή εκφράζεται στους αγώνες που ξεσπάνε όλο αυτό το διάστημα. Στις 12 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία με απεργία και δεκάδες συγκεντρώσεις στις πύλες σε όλη τη χώρα έστειλαν το μήνυμα του αγώνα και έδειξαν ποια είναι η πραγματική ασπίδα προστασίας της υγείας όλου του λαού.

Στις 26 Νοέμβρη αυτό το μήνυμα να ακουστεί από κάθε χώρο δουλειάς, από κάθε απεργιακή συγκέντρωση. Για να αποκρούσουμε τις επιθέσεις της κυβέρνησης του θανάτου και της αστυνομικής βίας στη ζωή και τα δικαιώματά μας. Για να ανοίξουμε το δρόμο για τις δικές μας, ταξικές λύσεις στη χρεοκοπία αυτού του συστήματος.

Παλεύουμε για

*Χρηματοδότηση στη δημόσια Υγεία για εξοπλισμό, υλικά, άνοιγμα των ΜΕΘ με το κατάλληλο προσωπικό. Επίταξη Ιδιωτικής Υγείας χωρίς αποζημίωση. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.

*Μαζικές προσλήψεις σε δήμους, σχολεία, συγκοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων για 15 παιδιά ανά τάξη, αξιοπρεπείς δημόσιες συγκοινωνίες χωρίς συγχρωτισμό.

*Πλήρης αποζημίωση για όλους όσους βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης απαγόρευση των απολύσεων επίδομα ίσο με το μισθό, σε όσους μπαίνουν σε «αναστολή» ,

*Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης κι απεγκλωβισμός των προσφύγων.

*Επίταξη ξενοδοχείων και κλειστών σπιτιών για την εξασφάλιση στέγης για τους άστεγους, ντόπιους και μετανάστες. Αποσυμφόρηση των φυλακών.

Το εργατικό κίνημα μπορεί να επιβάλλει αυτά τα μέτρα με τη συλλογική του δύναμη, να σώσει την υγεία και τη ζωή όλων μας.

Η απεργία στις 26 Νοέμβρη είναι μια μάχη σε αυτόν τον πόλεμο. Σε κάθε χώρο δουλειάς συνδικάτα, απεργιακές επιτροπές και συντονισμοί μπορούν να οργανώσουν νικηφόρα αυτή τη μάχη. Δεν είναι ώρα για συναινέσεις με την κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, δεν είναι ώρα για επιδείξεις νομιμοφροσύνης όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας!

Η μαχητική ενωτική δράση χιλιάδων αγωνιστών και η κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς μπορεί να τσακίσει την κυβερνητική πολιτική.

Με μαζική απεργία και κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις όλων των μαχόμενων αγωνιστικών δυνάμεων.

Όλοι στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις..

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

πηγή : http://antarsya.gr/node/5802


Με αφορμή τον κορονοϊό διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ - ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με αφορμή τον κορονοϊό διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ!

Πέμπτη 26 Νοέμβρη συμμετέχουμε στην Πανεργατική Απεργία που έχουν κηρύξει Εργατικά Κέντρα (ανάμεσά τους το Εργατικό Κέντρο Αθήνας), Ομοσπονδίες και η ΑΔΕΔΥ (για τον δημόσιο τομέα).

Αγωνιζόμαστε - Απαιτούμε:

- Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθούν με το νομοσχέδιο Βρούτση. Σχεδιάζουν την κατάργηση του οχτάωρου, της αμοιβής των υπερωριών, της κυριακάτικης αργίας. Επιδιώκουν την εφαρμογή δεκάωρου με χαμηλές αμοιβές, με ωράρια λάστιχο, ρημάζοντας τη ζωή μας.

- Μέτρα υγειονομικής προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικοί διορισμοί υγειονομικών, τώρα νέες μονάδες ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

- Μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσλήψεις οδηγών, ανανέωση και αύξηση του στόλου των λεωφορείων.

- Μέτρα προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, άστεγους, κρατούμενους, πρόσφυγες και μετανάστες)

- Άμεσα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας όπου εμφανιστεί ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα covid-19, με το κόστος να βαρύνει την εταιρία και όχι τον εργαζόμενο.

- Να μην χρεωθούν καμία ημέρα κανονικής άδειας οι εργαζόμενοι/ες γονείς που πήραν (ή θα πάρουν) άδειες Ειδικού Σκοπού στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19.

- Ο εργαζόμενος/η που θα μπει σε προληπτική καραντίνα να μην οφείλει αναπλήρωση του χρόνου της καραντίνας. Καμία απλήρωτη υπερωρία!

- Να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ολόκληρο το Δώρο των Χριστουγέννων.

- Να δοθούν χρήματα για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Όχι χρήματα στους καναλάρχες, στους μεγαλο-κλινικάρχες, στους εργοδότες.

Όχι χρήματα για προσλήψειςαστυνομικών και για εξοπλισμό της Αστυνομίας.

Όχι δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς. -

Όχι στην κρατική τρομοκρατία. Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ, ΟΤΑΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΕΝΩ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ…

ΠΟΛΕΜΑΜΕ, ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ (και όσοι/ες είμαστε σε τηλεργασία) - ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι καθεστωτικές παρατάξεις όχι μόνο απουσιάζουν για μια ακόμη φορά από οποιαδήποτε μορφή διεκδίκησης και στοιχειώδους αγώνα, αλλά συνυπογράφουν και νομιμοποιούν τα αντεργατικά νομοσχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών.Ο κόσμος της εργασίας μπορεί βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις να οργανώσει από τα κάτω και να πραγματοποιήσει αποτελεσματικά τους αγώνες του.

Παλεύουμε ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης

Εργατικά Σωματεία Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα μαζί και ο Σύλλογός μας οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση (παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας)

Πέμπτη 26/11 στις 11.00πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2020/11/23/μ…


Πέμπτη 26 του Νοέμβρη: Απεργούμε και διαδηλώνουμε στους δρόμους

Εδώ η ανακοίνωση σε pdf.

Με πρόσχημα τον Covid-19, από τον Μάρτη του 2020 μέχρι σήμερα, η ακροδεξιά κυβέρνηση της νδ διαμορφώνει θεσμικό πλαίσιο καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης», επιχειρεί να επιβάλει «κατάσταση πολιορκίας»: απαγορεύει συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, καταργεί εργασιακά δικαιώματα, λεηλατεί τη φύση και τη ζωή μας.

Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση συνεχίζεται και ο Covid-19 έγινε πρόσχημα για την υποτίμηση των μισθών και τη γενικευμένη ανεργία, άλλοθι για την ιδεολογική προπαγάνδα των μέσων μαζικής εξαπάτησης (ΜΜΕ) με την προβολή του δόγματος «τρόμος-πειθάρχηση-ανάπτυξη» και την εγκληματοποίηση όσων συνεχίζουν συλλογικά να αγωνίζονται. Ταυτόχρονα, με την ελεημοσύνη, την κυβερνητική πολιτική της φιλανθρωπίας των επιδομάτων, η οποία έφερε τον εκβιασμό και τον καταναγκασμό των εργαζομένων οι οποίοι/ες δηλώνονταν σε αναστολή από τα αφεντικά τους, καθώς επιδίωκαν να γλιτώσουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, μεθοδεύεται η χειραγώγηση μιας κοινωνίας που σπαράσσεται από τον εγκλεισμό, τη φτώχεια, τη μιζέρια και την ηθική εξαθλίωση.

Σε αυτές τις συνθήκες, η άγρια καταστολή όσων αποφάσισαν να σπάσουν την απαγόρευση της πορείας στις 17 του Νοέμβρη δεν ήταν μια ακόμη εικόνα από δυστοπικά σενάρια ταινιών «φαντασίας». Ήταν οι χιλιάδες του παρασιτικού στρώματος των ντοπαρισμένων συμμοριών του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους που με αύρες, χημικά και γκλομπς βγήκαν να επιβάλουν τον τρόμο. Το μόνο που πέτυχε ο συγχρωτισμός τους ήταν να κολλήσουν οι ίδιοι και να διασπείρουν τον Covid-19 και για μια ακόμη φορά να αποδείξουν την αξία του διαχρονικού συνθήματος: σκυλιά φυλάττε τα αφεντικά σας... Απέναντι στα ένστολα φασιστοειδή που έστειλε η ακροδεξιά κυβέρνηση της νδ, εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους για να σπάσει η απαγόρευση, για να μην περάσει ο φασισμός, για να μη γίνει πραγματικότητα αυτό που μισό αιώνα μεθόδευσαν τα αφεντικά, τα ΜΜΕ (με τη ρυπαρογραφία των ψευτοσυγγραφέων που σιτίζονται στον στάβλο του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της αμερικάνικης πρεσβείας) και οι δεξιοί-ακροδεξιοί διαχειριστές της πολιτικής εξουσίας: να σταματήσει η πορεία στις 17 του Νοέμβρη, για να επιβληθεί η λήθη, για να μην υπάρξει ιστορική συνέχεια των αγώνων. Η απαγόρευση έσπασε, η κρατική τρομοκρατία δεν πέρασε...

Ο αγώνας, όμως, συνεχίζεται με την 24ωρη απεργία την Πέμπτη 26 του Νοέμβρη

Απεργούμε... για να μη μετατραπούν οι χώροι εργασίας σε κάτεργα επιτήρησης-πειθάρχησης και ελέγχου.

Απεργούμε... για να μην επιβληθούν η 10ωρη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.

Απεργούμε... για να μη γίνει η τηλεργασία το πρόσχημα για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων (πρωί-βράδυ κάτω από τον πλήρη έλεγχο των αφεντικών, κατάργηση των ετήσιων αδειών και των αδειών για λόγους ασθένειας).

Απεργούμε... για να μην περάσει ο κρατικός έλεγχος των σωματείων με την επιβολή ως όρου και προϋπόθεσης για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος και τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) την ηλεκτρονική καταγραφή στο υπουργείο εργασίας των εργαζομένων που οργανώνονται σε σωματεία, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν τα αφεντικά ποιες/οι εργαζόμενες/οι είναι μέλη των σωματείων.

Απεργούμε... για να μην περάσει η ποινικοποίηση των απεργιών και των απεργιακών αποκλεισμών στους χώρους εργασίας.

Απεργούμε... για να μην περάσει η εγκληματοποίηση των εργατικών αγώνων με την ποινική δίωξη όσων απεργούν.

Απεργούμε... για να μην περάσει η εκδίωξη από τους χώρους εργασίας όσων απολύονται από τα αφεντικά με προειδοποίηση απόλυσης και μέχρι αυτή να πραγματοποιηθεί, ώστε να μην μπορούν οι απολυμένοι/ες να ενημερώσουν, να συζητήσουν και να οργανώσουν την εργατική απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Απεργούμε... για να μην περάσει η ακύρωση της δυναμικής των απεργιών με την επιβολή προσωπικού ασφαλείας 40% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ.

Απεργούμε... για να μην περάσει η πλήρης διάλυση των ήδη αποδεκατισμένων επιθεωρήσεων εργασίας (ΣΕΠΕ) με την ανάθεση σε «πιστοποιημένους» μεσολαβητές, διαιτητές-πραιτωριανούς των αφεντικών, με αποκλειστική απασχόληση τη «διαχείριση» των εργατικών διαφορών που γίνονταν μέχρι τώρα στο ΣΕΠΕ.

Απέναντι σε αυτές τις επιδιώξεις και μεθοδεύσεις αφεντικών και κυβέρνησης προϋπόθεση για την επόμενη μέρα είναι η συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή διαδήλωση, η διεκδίκηση της παραμονής μας στους χώρους εργασίας -ακόμη και με όρους καταναγκαστικής τηλεργασίας-, η μη αποδοχή της μετατροπής της εργασίας μας σε «φασόν»-δουλειά στο σπίτι, η διεκδίκηση να είμαστε μαζί με τους/ις συναδέλφους/ισσές μας στους χώρους εργασίας, ώστε να συνεχίζουμε να είμαστε μαζί, όρθιες και όρθιοι με αξιοπρέπεια απέναντι στα αφεντικά. Για να μπορούμε να εκδηλώνουμε την ταξική αλληλεγγύη, να αποφασίζουμε συλλογικά, να διεκδικούμε, να απεργούμε, να αντιστεκόμαστε, για να επιβάλουμε ξανά ΣΣΕ σύμφωνες με τις ανάγκες μας...

Με αυτά ως αφετηρία, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε και να αποφασίσουμε για το τι σωματεία θέλουμε, για τη σημασία της υπέρβασης της ανάθεσης σε «ειδικούς», για την ανάγκη να υπάρξει, μια και για πάντα, οριστική και οργανωτική ρήξη με τον κρατικό εργοδοτικό συνδικαλισμό ο οποίος ευτέλισε τον συνδικαλισμό, έκανε τη συμμαχία με τα αφεντικά παντιέρα και την ευμάρειά τους σκοπό του, ανοίγοντας τον δρόμο στις κυβερνήσεις να επιβάλουν τους νόμους των αφεντικών.

Απέναντι στη βαρβαρότητα της ακροδεξιάς κυβέρνησης της νδ που επιχειρεί να εκφράσει πολιτικά και ιδεολογικά τα εκφασισμένα λούμπεν μεσοστρώματα, αλλά και να ενισχύσει τις πελατειακές σχέσεις με τους οικονομικά και ηθικά εξαθλιωμένους που αναζητούν μεσσία και σιτίζονται από την ελεημοσύνη των αφεντικών και του κράτους, η λύση δεν είναι οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες των «λαϊκών μετώπων» για την αναζήτηση ενός «δημοκρατικού» διαχειριστή της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης.

Αντίθετα, χρειάζεται αντίπαλο δέος: ο δρόμος της αντίστασης, της αυτοοργάνωσης, της ταξικής αλληλεγγύης. Ο δρόμος της ασυμφιλίωτης ταξικής πάλης, της ανιδιοτέλειας και της αξιοπρέπειας...

Όλες/οι στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 26 του Νοέμβρη και στην απεργιακή διαδήλωση

--

Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση

ergaexnidekp@rexiseup.neext, www.erganidekp.wordpress.com


Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus: 26/11 όλοι στην απεργία. Συγκέντρωση 10:30 πλατεία Κλαυθμώνος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-WIND-VICTUS

Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014 - Αρ. Πρωτοκόλλου: 28/2020

-

ΣΤΙΣ 26/11 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Δεν «συνδεόμαστε», Δεν πάμε στο γραφείο

Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Πέμπτη 26 Νοέμβρη, 10.30 π.μ. πλατεία Κλαυθμώνος

- Για να επιβάλλουμε την Άμεση και Μαζική Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας

- Για να σταματήσουμε τις επιθέσεις στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

- ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

-

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Παρακολουθούμε όλοι το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει, τα κρούσματα και τους νεκρούς να αυξάνονται, την ανεργία και την φτώχεια να καλπάζουν. Από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων και της κοινωνίας. Αντί να προχωρήσει σε μαζικά δωρεάν τεστ, σε προσλήψεις στην υγεία και επίταξη χωρίς αποζημίωση της ιδιωτικής υγείας, αντί να εξασφαλίσει μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, αντί για επενδύσεις και προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δίνει λεφτά για τους τραπεζίτες, τους καναλάρχες και τους κλινικάρχες (2πλάσια τιμή για τις κλίνες τους!), τους εξοπλισμούς, την αστυνομία. Ενώ οι σχολικές τάξεις έχουν μεταφερθεί μέσα στα σπίτια μας και η Κεραμέως εμπαίζει ότι αυτή η πραγματική τρέλα «λειτουργεί» ως κανονική εκπαίδευση, οδηγώντας τα νοικοκυριά και τις οικογένειές μας στα όριά τους.

Ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση, αντί να επιτάξει μαζικά τις ιδιωτικές κλινικές, παζαρεύει με πλούσια «δωράκια» τις αρνήσεις των ιδιοκτητών τους. Μια πολιτική που κινδυνεύει να οδηγήσει σε εκατόμβη θυμάτων. Και την ίδια στιγμή που δεν κάνει, άμεσα, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, προμοτάρει υποκριτικά τον «εθελοντισμό» και συνεχίζει στο άθλιο δόγμα της «ατομικής ευθύνης».

Είναι ενδεικτικό πως, ενώ στην πρώτη καραντίνα, οι οδηγίες για τους εργασιακούς χώρους αν υπήρχε κρούσμα ήταν «κατά περίπτωση» των οδηγιών του ΕΟΔΥ, πλέον έχει συστηματοποιηθεί πως όταν υφίσταται κρούσμα σε εργαζόμενο, αν οι επαφές με συναδέλφους έχουν γίνει εκτός του τελευταίου 48ωρου από τη διάγνωση τότε οι λοιποί εργαζόμενοι στο χώρο δεν μπαίνουν σε καραντίνα και συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά μετά την απολύμανση του χώρου εργασίας του κρούσματος. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως με τέτοιες πρακτικές εξηγείται πολύ εύκολα η εξάπλωση του ιού. Μόνο στα καταστήματα της Vodafone και της Wind (own & franchise) αλλά και στους χώρους εργασίας είναι δεκάδες τα κρούσματα που υπάρχουν λόγω της παραπάνω πρακτικής του ΕΟΔΥ, που φυσικά υιοθετούν οι διοικήσεις και οι εργοδότες.

Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να εξαπολύσει διαρκείς επιθέσεις στα δημοκρατικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, με πλήθος αντεργατικών νόμων και με σκληρή καταστολή. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων και τα πογκρόμ της αστυνομίας, καθημερινά γίνονται ο κανόνας, όπως στην πρόβα χουντικού τύπου που έκανε στην επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.

Τώρα, με το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζει, προωθεί το 10ωρο, την 6ήμερη εργασία, την απελευθέρωση των υπερωριών, την διάλυση του ωραρίου, το «φακέλωμα» των σωματείων, την ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούμε με κάθε τρόπο για την κατάσταση αυτή. Είναι απαραίτητο να απεργήσουμε την Πέμπτη 26/11, μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η απεργία έχει κηρυχτεί από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την ΑΔΕΔΥ, αλλά το ζήτημα είναι η συμμετοχή εμάς των ίδιων, γιατί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι στην πράξη «εξαφανισμένες». Να απεργήσουμε στις 26/11 σημαίνει ότι παλεύουμε έμπρακτα να μην μας φορτώσουν τα βάρη κι αυτής της κρίσης του συστήματος:

- Να μην πάμε στο γραφείο ούτε να συνδεθούμε στην τηλεργασία.

- Να ασκήσουμε έμπρακτη πίεση στην κυβέρνηση, για να ενισχύσει ΤΩΡΑ το δημόσιο σύστημα υγείας, με χρηματοδότηση, προσλήψεις, τεστ για όλους κ.λπ. Γιατί αύριο, όταν θα μας λένε πόσο καλά λειτουργεί η «ελεύθερη αγορά» και οι ιδιώτες της υγείας θα μετράνε ξανά τα κέρδη τους, θα είναι πολύ αργά, θα θρηνούμε ήδη πολύ περισσότερους νεκρούς. Λεφτά υπάρχουν στο κεφάλαιο, στους πλούσιους - αρκεί να φορολογηθούν τα υπερκέρδη και οι offshore λογαριασμοί τους, να μπει χέρι στον μεγάλο πλούτο και στους μεγαλοεπιχειρηματίες, να σταματήσουμε την αιμορραγία της αποπληρωμής του χρέους στους δανειστές.

- Να αρχίσουμε έναν πραγματικό αγώνα, ενάντια σε εργοδότες και κυβέρνηση, για να μην σαρωθούν και τα τελευταία ουσιαστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους. Και πάνω απ' όλα, το δικαίωμά μας στην οργάνωση και διεκδίκηση, στον ελεύθερο συνδικαλισμό και στην απεργία. Που χωρίς αυτά γινόμαστε σύγχρονοι σκλάβοι, τελεία και παύλα.

- Να απαιτήσουμε το σταμάτημα των απολύσεων και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Να μην δεχτούμε την κοροϊδία, στρατιές ανέργων, υποαπασχολούμενων και φτωχών να συντηρούνται με επιδόματα ξεροκόμματα.

- Να υπερασπίσουμε στην πράξη τις δημοκρατικές ελευθερίες. Οι πανδημίες δεν νικιούνται με τα γκλομπ της αστυνομίας, με ξύλο και συλλήψεις διαδηλωτών και νέων στο σωρό. Το αντίθετο, μόνο αυτοί οι αγώνες μπορούν να επιβάλλουν και τα αναγκαία μέτρα για μια πραγματική υπεράσπιση της δημόσιας υγείας

- Είμαστε ενάντια στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και των διαδηλώσεων που γίνεται με στόχο όχι τη δημόσια υγεία αλλά τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι διαδηλώσεις είναι δημοκρατικό δικαίωμα και μπορούν να γίνουν με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

- Να παύσει κάθε δίωξη και πρόστιμο απέναντι στους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου αλλά και σε μέλη Σωματείων και συλλογικοτήτων που ήδη προσήχθησαν, επειδή μοίραζαν ανακοινώσεις ενημέρωσης για την επικείμενη απεργία στις 26/11.

-

Το Διοικητικό Συμβούλιο

www.eniaioswmateio.gr/ - info@eniaiosexwmateio.exgr

πηγή : https://www.okde.gr/archives/12682


ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ | 26 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΡΟΥΤΣΗ!

ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Μέρα με τη μέρα ξεδιπλώνεται η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφάλαιου για την ανθρώπινη ζωή, τις ζωές του λαού και των εργαζομένων. Την ίδια ώρα που έχουν επιβάλει στο λαό αυστηρό εγκλεισμό, μέτρα πειθάρχησης και καταστολής, την ίδια ώρα που τον κατηγορούν ως υπεύθυνο για την εξάπλωση της πανδημίας:

- Δεν κάνουν τίποτε για να στηρίξουν το σύστημα περίθαλψης που έχει ήδη φτάσει και ξεπεράσει τα όρια αντοχής του.

- Στοιβάζουν το λαό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την ξεδιάντροπη δικαιολογία ότι εκεί «δεν κολλάει»!

- Κάνουν τα στραβά μάτια για τους άθλιους όρους με τους οποίους εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά στα σούπερ-μάρκετ, στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες και στους μαζικούς χώρους δουλειάς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη το αντιλαϊκό-αντεργατικό της έργο. Ψηφίζουν νόμους που επεκτείνουν τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, φέρνουν έναν ακόμη αντιλαϊκό προϋπολογισμό στη Βουλή, ενώ θέλουν να επιβάλουν πέπλο σιωπής, να φιμώσουν και να καταστείλουν κάθε αντίσταση στη βάρβαρη πολιτική τους. Αυτό το στόχο είχε και το όργιο βίας και καταστολής ενάντια στις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο, οι δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές και τα δεκάδες πρόστιμα.

Παρ΄ όλα αυτά, οι απαγορεύσεις έσπασαν στην πράξη, με χιλιάδες λαού να αψηφά την επίδειξη δύναμης από την πλευρά του κράτους και να κατεβαίνει στο δρόμο να διαδηλώσει! Αποκαλύφθηκε πλήρως η κυβερνητική υποκρισία για τη δήθεν προφύλαξη της δημόσιας υγείας, φάνηκε ποιος πραγματικά νοιάζεται για τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Μπροστά μας έχουμε μια ακόμη μάχη: ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση που θέλει να διαμορφώσει ένα εργασιακό κάτεργο, στο οποίο οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν χωρίς δικαιώματα. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση του 8ώρου και της υπερωριακής αμοιβής, η επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, το τσάκισμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι το εργασιακό μέλλον που διαμορφώνει το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τον κόσμο της δουλειάς. Μπροστά στην κατάθεση του νομοσχεδίου, η οποία είναι θέμα χρόνου, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούν σε θέση μάχης!

Πρώτος σταθμός στη μάχη αυτή είναι η απεργία στις 26 του Νοέμβρη. Μια απεργία που καλείται να αναμετρηθεί με το κράτος καταστολής που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μια απεργία που πρέπει να στηριχτεί πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους εργαζόμενους, κόντρα στην απροθυμία των συνδικαλιστικών ηγεσιών, ακόμη και αυτών που την προκήρυξαν. Είναι βέβαιο ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις στα συνδικάτα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την υπονομεύσουν, γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πιέσουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα, τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, ώστε αυτή να πάρει πανελλαδικά και πανεργατικά χαρακτηριστικά.

Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη, όχι μόνο γιατί το νομοσχέδιο που βρίσκεται προ των πυλών βαθαίνει κατά πολύ τον εργασιακό μεσαίωνα, αλλά και γιατί η δυνατότητα οργανωμένης απάντησης από την πλευρά του εργατικού λαϊκού κινήματος αμφισβητείται με πρωτόγνωρο και επικίνδυνο τρόπο. Η μόνη απάντηση απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης και στην ωμή κρατική καταστολή και επιβολή που τη συνοδεύει, βρίσκεται στην μαζική και ανυποχώρητη πάλη του λαού μας και των εργαζομένων!

  • ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
  • 5ΗΜΕΡΟ, 8ΩΡΟ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ!
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!
  • ΤΑΞΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!
  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!
  • ΠΛΗΡHΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

11:00 πλ. Κλαυθμώνος - Υπ. Εργασίας

πηγή : https://antigeitonies3.blogspot.com/2020/11/2…


Η υπομονή μας τελείωσε: 26 Νοέμβρη δεν δουλεύουμε, απεργούμε!

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, πλέον δεν χωρούν παρερμηνείες. Η κυβέρνηση με την πίστωση χρόνου που της δώσαμε με την υπομονή και τον εγκλεισμό μας στο πρώτο lockdown, είχε 8 μήνες να κάνει αυτά που έπρεπε για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί χωρίς απώλειες το δεύτερο κύμα πανδημίας που θα ερχόταν. Κύμα αναπόφευκτο, όπως είχαν προειδοποιήσει οι πάντες, μετά το τραγελαφικά πρόχειρο άνοιγμα του τουρισμού, για να μην «στενοχωρηθούν» τα μεγάλα τουριστικά γραφεία.

Από την πρώτη στιγμή, συνδικάτα και εκπρόσωποι γιατρών του ΕΣΥ, η επιστημονική κοινότητα, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, ζητούσαμε τα απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού: περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ, όπου στοιβάζεται ο κόσμος κατά χιλιάδες καθημερινά και ενίσχυση του - ήδη μνημονιακά πετσοκομμένου - ΕΣΥ με γιατρούς, προσωπικό, υποδομές, και ΜΕΘ. Αντ' αυτού, (ας βάλουμε στην άκρη τα γελοία πανηγύρια περί «κυβέρνησης σωτήρα»), η κυβέρνηση αναλώθηκε στο να χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (που πλέον αποτελούν και επίσημα payroll) και ξοδεύοντας άλλα τόσα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και οχήματα της αστυνομίας!

Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που μας βρίσκουν σήμερα με το ΕΣΥ γονατισμένο, τον ημερήσιο αριθμό νεκρών πάνω από 100, και όχι τα παραμύθια περί «ατομικής ευθύνης» και «απείθαρχης νεολαίας». Στην πλειοψηφία του, ο κόσμος της εργασίας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κρατήσει εαυτόν και τους γύρω του ασφαλείς. Αντιθέτως, πολλοί και πολλές από εμάς, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε κανονικά στη δουλειά και βλέπουμε εργοδότες να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας ή, όσοι βγαίνουμε σε τηλεργασία, δεν προβλέπεται καμία παροχή για τα επιπλέον έξοδα ρεύματος, θέρμανσης, διαδικτύου. Και το πρόβλημα φυσικά πολλαπλασιάζεται για τις οικογένειες με μικρά παιδιά και τη μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού. Η κυβέρνηση μένει πιστή - μέχρι θανάτου, κυριολεκτικά - στο δόγμα «ούτε ένα ευρώ στον δημόσιο τομέα», και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να χαρίσει ξανά όσα περισσότερα μπορεί στο κεφάλαιο.

100 νεκροί τη μέρα και η κυβέρνηση νομοθετεί

Βρισκόμαστε ήδη στη μέση μιας μεγάλης δίνης του κόσμου της εργασίας. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται λόγω πανδημίας, αντί να προστατευτούν. Πολλοί εργοδότες βγάζουν ψευδώς τους εργαζόμενους σε αναστολή, αλλά τους υποχρεώνουν να συνεχίζουν να δουλεύουν μαύρα, κερδίζοντας ακόμα περισσότερα μέσα στην πανδημία. Τα ωράριά μας έχουν γίνει λάστιχο, λόγω της τηλεργασίας. Οι έλεγχοι τόσο για την τήρηση του εργατικού δικαίου, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων από την πλευρά των εργοδοτών, αποδεικνύονται ανύπαρκτοι. Έχοντας ήδη περάσει αντιλαϊκούς νόμους εν μέσω πανδημίας, όπως την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα και την περιστολή των διαδηλώσεων, καταθέτει όπως λέει σε διαβούλευση στο τέλος Νοεμβρίου νέο απαράδεκτο εργασιακό νομοσχέδιο.

Διαβάζοντας κανείς τις εξαγγελίες, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει ότι, κι ο ίδιος ο ΣΕΒ να το έγραφε, έτσι δε θα έβγαινε. Μεταξύ άλλων περιέχει:

Ουσιαστική κατάργηση του οκταώρου. Κι αυτό γιατί, νομιμοποιείται η εργασία 10 ωρών ανά ημέρα, αρκεί αυτό το σύνολο υπερωριών να επιστραφεί ως ρεπό. Το πιο αστείο όλων βέβαια είναι, ότι αυτό θα προκύπτει μετά από «συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου»! Λες και, αν θέλει κάτι από εμάς ο εργοδότης, μας προσκαλεί να κάτσουμε μαζί του σε ένα τραπέζι και μας ρωτάει ευγενικά «Τι θα έλεγες για αυτό, συμφωνείς;».

Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ήδη υποβαθμισμένο (από προηγούμενο νόμο) Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, περνώντας την αρμοδιότητα περί «εργατικής διαφοράς» στον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό που διοικείται σε μεγάλο βαθμό από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ) με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της ΓΣΕΕ.

Ποινικοποιεί την απεργία, και ταυτόχρονα αποδυναμώνει τα συνδικάτα. Προβλέπεται αποζημίωση του εργοδότη εάν μια απεργία κριθεί παράνομη (αλήθεια, ποιος το κρίνει αυτό;), θεσπίζει την επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του 50%+1 ποσοστού των μελών του σωματείου για να αποφασιστεί μια κινητοποίηση, και προβλέπει συμφωνημένο με τον εργοδότη χώρο και χρόνο που θα γίνει αυτή.

Καθιερώνει την «προειδοποίηση απόλυσης» με διάρκεια 4 μηνών. Εάν εντός αυτού του χρονικού διαστήματος ο εργοδότης «προειδοποιήσει» την εργαζόμενη για την απόλυσή της, τότε μπορεί να της καταβάλει το 50% από το ποσό που δικαιούνταν ως αποζημίωση μέχρι τώρα.

Ειδικά στον δικό μας κλάδο, αν διαβάσει κανείς μία-μία τις παραπάνω πτυχές του νομοσχεδίου, δύσκολα θα πει ότι αυτά δεν τα έχει ξαναδεί. Δουλεύουμε σε έναν κλάδο όπου η απλήρωτη υπερωρία είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοι μίλησαν για σωματείο - ή πόσο μάλλον για απεργία - και απολύθηκαν εκδικητικά από την εργοδοσία. Ο κλάδος της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αυτός για τον οποίον συχνά κοκορεύονται ότι είναι ο πιο κερδοφόρος, είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος «λαγός», αυτός δηλαδή που «τρέχει μπροστά» ανοίγοντας τον δρόμο στην εργοδοτική αυθαιρεσία για να ακολουθήσουν κι οι υπόλοιποι. Όλη αυτή η κερδοφορία συνέβη εξ' ολοκλήρου στις πλάτες μας.

Καμία έξοδος, διασκέδαση, σινεμά ή θέατρο. Αυτά είναι περιττά πράγματα. Σπίτι - δουλειά και πάλι σπίτι, είναι αυτό ακριβώς που θέλουν από τον εργαζόμενο κόσμο.

Η υπομονή μας τελείωσε, η οργή μας θα τους τσακίσει

Απέναντι στην πανδημία, ό,τι έχουμε είναι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που με κίνδυνο ζωής και αυταπάρνηση κάνουν ό,τι μπορούν.

Για τους διπλανούς μας που καταστρέφονται από την πανδημία, για τους μετανάστες, τους ηλικιωμένους χωρίς βοήθεια, ό,τι έχουμε είναι η αλληλεγγύη μας.

Απέναντι στην εργοδοσία που μας θέλει να δουλεύουμε τζάμπα υπερωρίες, να μας απολύει όποτε γουστάρει, να μας φορτώνει στις πλάτες τη χασούρα ενώ καρπώνεται όλα τα κέρδη, ό,τι έχουμε είναι τα σωματεία μας, οι αγώνες, το δικαίωμά μας στην απεργία.

Ό,τι έχουμε είμαστε εμείς.

Στις 26 Νοεμβρίου, δεν μένουμε σπίτι, απεργούμε! Είτε δουλεύουμε με τηλεργασία είτε όχι, την Πέμπτη δεν πάμε στη δουλειά, δεν ανοίγουμε τον υπολογιστή μας.

Συμμετέχουμε, με όλα τα μέσα προστασίας, μάσκες και αποστάσεις, στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος - Υπουργείο Εργασίας στις 11 π.μ. και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

  • Να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση που καταργεί το 8ωρο και χτυπάει τον μαχητικό συνδικαλισμό
  • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - αυξήσεις στους μισθούς - λιγότερη δουλειά
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και τα σχολεία - μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό
  • Λεφτά για την υγεία, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και αστυνομία
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών - άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση
  • Πύκνωση δρομολογίων των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους εργαζόμενους
  • Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα - επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Radical I.T.

πηγή : https://www.radicalit.gr/2020/11/25/h-ypomonh…


Κάλεσμα στήριξης στην απεργία 26/11

Κάλεσμα στήριξης της γενικής απεργίας στις 26 Νοεμβρίου

Με την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας και πιο πρόσφατα με την πανδημία COVID-19, μπαίνουμε σε μια δυστοπική κανονικότητα που περιορίζει την ελευθερία και επηρεάζει την καθημερινή ζωή όλων. Άνθρωποι αναγκάζονται να εξαφανιστούν από τον δημόσιο χώρο, να δουλεύουν μέσω τηλεργασίας.Αλλοι πάλι έχουν βρεθεί στο απόλυτο περιθώριο χωρίς δουλειά,χωρίς να δικαιούνται κάποιο επίδομα, στοιβαγμένοι σε άθλια σπίτια,χωρίς καμία διέξοδο επιβίωσης . Αυτή η κατάσταση μας οδήγησε στην αποξένωση της κοινωνικής μας ζωής και την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας.Η απεργία της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου έρχεται να αντιταχθεί στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο εγκαινιάζει μια νέα εποχή , νομιμοποιώντας επίσημα την 10ωρη εργάσια, καθιερώνοντας την τηλεργασία ως νέα κανονικότητα, καταστρέφοντας τις δομές των συνδικάτων και ποινικοποιώντας την αντίσταση στην εργασιακή καταπιεση . Η όποια θεσμική προστασία για τους εργαζόμενους μεταφέρεται στον ΟΜΕΔ έναν οργανισμό που δρα ξεκάθαρα προς το συμφέρον των αφεντικών ενώ την ίδια ώρα καταργούνται οι αποζημιώσεις των απολυμενων .Όλα αυτά φυσικά αποτελούσαν έτσι κι αλλιώς πραγματικότητα για πολλούς: μετανάστες εργαζόμενους, άτομα που εργάζονται σε μαύρη εργασία, εργαζόμενοι χωρίς έγγραφα, εργαζόμενοι φροντίδας, σεξ, οικιακοί εργαζόμενοι κ.λπ. Έτσι λοιπόν το νέο νομοσχέδιο έρχεται απλώς να δικαιώσει και να θεσμοθετήσει την εργασιακή αυθαιρεσία επεκτείνοντας την σε όλη την κοινωνία. Θεωρούμε απαραίτητο να αντιταχθούμε σε αυτήν τη δυστοπική πραγματικότητα και να πολεμήσουμε μαζί στον δρόμο. Γιατί η εργατική τάξη δεχόταν και δέχεται επίθεση από το καπιταλιστικό κράτος.

Στηρίζουμε την απεργία στις 26 Νοεμβρίου 11:00 στην πλατεία Κλαθμωνος.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΆΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ

Call for the 26th of November general strike

With the rise of the New Democracy government, and most recently with the COVID-19 pandemic, we are entering into a dystopic normality that restricts the freedom and affects the daily life of all, whether those forced into disappearing from the public space, those who telework, those that cannot work at all, those confined with many people in undignified conditions. This situation has brought to us all the alienation of our social lives and degradation of our working conditions. On Thursday, a national strike has been called to oppose new a labour law, that inaugurates a new era of institutionalized precarity, by formally legalizing the 10 hour working day, establishing teleworking as the new norm, destroying union structures and criminalizing justified resistance to oppressive working conditions. All remaining institutional protection for workers is now transferred to an organisation working hand-in-hand with the bosses, alleviating them from the headache of rightful compensations. Never-ending working hours, zero protection or compensation has already been a reality for many: migrant workers, people employed in black labour, undocumented workers, care workers, sex workers, domestic workers, etc.We understand this as an attack to the working class, nonetheless, we do not forget that such conditions already exist for many workers in multiple fields and now it will be extended to all. We find it necessary to oppose this dystopic reality on the streets and fight alongside those striking for the working class has always been under attack by the capitalist state.

We support the strike on the 26th of November 11:00 at Klathmonos Square.

ON THE STREETS TO BREAK THE TERROR

VICTORIA SOLIDARITY

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/83661/


Κάλεσμα στήριξης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο 26/11 πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00.

Εν μέσω πανδημίας και κρατικής καταστολής το αντεργατικό νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, προτείνει μια «ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» σύμφωνα με τον τίτλο του. Μόνο που τα νέα μέτρα που προτείνονται στο νομοσχέδιο αυτό πλήττουν άμεσα τα εργασιακά δικαιώματα και την συνδικαλιστική δράση. Ο ίδιος υπουργός που στην προηγούμενη θητεία του κατάφερε να φτάσει την ανεργία στα ύψη, συνεχίζει αυτήν την περίοδο με στόχο να σπάσει το προσωπικό του ρεκόρ. Ο υπουργός με τα voucher που μας κορόιδευε με τα "σκοιλ ελλικικου" έρχεται να δώσει την τελευταία κλωτσιά στα ήδη καταρρακωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η νομοθέτηση της 10ωρης ημερήσιας εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή, «εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». Οι νόμιμες υπερωρίες αυξάνονται με το πλαφόν των 120 ωρών ανά έτος να ξεπερνιέται, γεγονός που συνεπάγεται αφενός τη μείωση του κόστους υπερωρίας για τις επιχειρήσεις κι αφετέρου τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής για τους εργαζόμενους. Η υπερωριακή, απλήρωτη εργασία βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε ένα μεγάλο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα. Σαν να μην έφτανε αυτό, αυξάνεται και η λίστα των επιχειρήσεων που θα έχουν το δικαίωμα λειτουργίας τις Κυριακές..!

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι και προσπαθούν να επιβιώσουν με τα ψευτοεπιδόματα του κράτους -αν ποτέ τα λάβουν- αποφασίζουν να γονατίσουν τους εργάτες με μια άνιση πληρωμή αντί να ενισχύσουν την οικονομία και να προβούν σε περισσότερες προσλήψεις.Στο στόχαστρο του νομοσχεδίου μπαίνουν και οι απεργίες, καθώς το προσωπικό που θα πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι «κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο» (Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ) ορίζεται σε τουλάχιστον 40%. Είναι σαφές ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν για την ''ομαλή λειτουργία'' της επιχείρησης. Επιπλέον η απεργία θεωρείται παράνομη αν περιλαμβάνει κατάληψη χώρου και εισόδων κι αν ασκηθεί ψυχολογική ή σωματική βία.

Συμπερασματικά μια περιφρούρηση απεργίας από τους εργαζόμενους, ώστε η συμμετοχή να είναι μαζική και να επιτευχθεί ο στόχος της, μπορεί να θεωρηθεί ποινικά κολάσιμη, καθιστώντας την απεργία παράνομη.Σειρά έχουν οι γενικές συνελεύσεις, καθώς προτείνεται τα συνδικάτα να παρέχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως (δηλαδή ηλεκτρονικά) ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας. Την περίοδο κατά την οποία η τηλεκπαίδευση είναι προσφορότερη από την εκ του σύνεγγυς διδασκαλία, η αστυνόμευση των πανεπιστημίων στοχεύει στην αντιμετώπιση ''εγκληματικών συμπεριφορών'', δεν χωράει αμφιβολία ότι και η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα αποβεί σαφώς χρησιμότερη από τη γενική συνέλευση. Η τελευταία άλλωστε προωθεί τον διάλογο, τη ζύμωση ιδεών και την ανάληψη δράσης των εργαζομένων, διαδικασία που για κάποιους είναι ενοχλητική.

Αγώνες που έχουν δοθεί με αίμα από την εργατική τάξη παίρνονται πίσω με προσχήματα, όπως η πανδημία ή η μη κατάρρευση της οικονομίας.Το κεφάλαιο έρχεται να καταπατήσει τα εργασιακά δικαιώματα, θέλοντας μάλιστα να καθιερώσει ως προνόμιο το να δουλεύει κανείς ακόμα και σε συνθήκες δουλείας.Μια χρόνια τακτική του καπιταλισμού που θα πρέπει να πέσει σε τοίχο.Δεν θα επιτρέψουμε οι αλυσίδες να ξανά γυρίσουν στα πόδια μας.Στο δρόμο θα σπάσει η κρατική τρομοκρατία που χέρι χέρι με το κεφάλαιο βαδίζουν στην μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Καλούμε όλους και όλες απο τον κόσμο του αγώνα την Πέμπτη 26/11 και ώρα 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ομάδα μας θα συμμετέχει στο μπλοκ του Μετώπου Αντίστασης.

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα

Call for support against anti-labor bill 26/11 Klafthmonos Square on 11:00. In the midst of a pandemonium and state suppression the anti-labor bill of the Minister of Labor, G. Vroutsis suggests a ′′ regulation on the labour market ′′ according to his title. Only the new measures proposed in this bill directly affect labor rights and trade union action. The same minister who managed to get unemployment high in his previous term continues at this time to break his personal record. The minister with the vouchers who used to make fun of us with the ′′ skoil ellikou ′′ comes to give the last kick to already devastated labor rights. The bill provides for the legislation of 10-hour daily work without overtime pay, ′′ if they pay off the hours within the same semester with a corresponding reduction of hours or days off ". Legal overtime increases with the cap of 120 hours per month a year to be exceeded, which means, on the one hand, reducing overtime costs for businesses and reducing overtime pay for employees. Overtime, unpaid work, of course, is nothing new, as it is common in a large part of the private sector. As if this was not enough, the list of businesses that will have the right to operate on Sundays is increasing..! While thousands of people have been unemployed and are trying to survive with the state's fake allowances - if ever received - decide to kneel workers with an unequal payment instead of boosting the economy and making more hiring. Strikes are also targeted as staff who should still work in businesses whose operation is ′′ critical for the social ensemble ′′ (Public, Local Authorities and NDC) are set at least 40 %. It is Clearly almost half of the employees will be obliged to work for the business's ' smooth running '. In addition, the strike is considered illegal if it includes occupying space and entrance and if psychological or physical violence is exercised. In conclusion a strike guard by employees so that participation is massive and its goal can be considered criminally hell, making the strike illegal. The general assemblies are next, as it is proposed that trade unions allow distance participation and voting (i.e. electronically) in particular for strike decision. While tele is more efficient than closely teaching, university policing aims to address ' ' criminal behaviour s', there is no doubt that electronic voting will also be much more useful than the general assembly. After all, the latter promotes dialogue, fermentation of ideas and worker s' action, a process that is annoying to some. Working class blood struggles are taken back with appearances such as the pandemonium or the non-collapse of the economy. Capital comes to violate labor rights, even wanting to establish as a privilege to work even under slavery conditions. A chronic tactic of capitalism that should fall on a wall. We will not allow the chains to return to our feet. On the road will break state terrorism that hand in hand with capital move to maximize their profits. We invite everyone from the race world on Thursday 26/11 at 11.00 at Klafthmonos Square. Our team will participate in the block of the Resistance Front. Anarchist Collective Masovka

πηγή : https://www.facebook.com/masovkaanarxikisillo…


26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Η εργαλειοποίηση της κρίσης με υγειονομικούς όρους από την κυβέρνηση δείχνει ότι πέρα από την ηθελημένη της ανικανότητα να οχυρώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, βρήκε πρόσφορο έδαφος να επισπεύσει μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα, με ακόμη περισσότερο αστυνομικό κράτος. Επιβάλει τον εγκλεισμό και τρομοκρατεί με υπέρογκα πρόστιμα μαζικά την κοινωνία, ενώ εξωθεί στη φτώχεια και την ανεργία τη μεγάλη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα, ταΐζει με εκατομμύρια τα συστημικά ΜΜΕ και τους «ημετέρους», πετώντας ένα επιδοματικού τύπου ξεροκόμματο στους φτωχούς για να «το βουλώσουν». Νομοθετεί αντιδραστικά ενάντια στην εργατική τάξη, με πτωχευτικούς κώδικες, εργατικά νομοσχέδια, αστυνομία πανεπιστημίων, νομοσχέδια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, ενώ τραμπουκίζει αντιφασίστ(ρι)ες, συλλαμβάνει εφήβους και κακοποιεί μέχρι και Συγκεκριμένα, μέσω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι φανερό ότι ταυτόχρονα με την πανδημία, οι κρατικοί μηχανισμοί κάνουν «υπερωρίες», βάζοντας στόχο ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς αυτά θεωρούνται πλέον «παρωχημένες ρυθμίσεις του προηγούμενου αιώνα». Συνοπτικά, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που επίκειται να ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβρη, έρχεται κατάργηση του 8ώρου και θεσμοθέτηση του 10ώρου, οι εργαζόμενες θα πρέπει να είναι περισσότερο «ευέλικτες» και θα γίνονται περισσότερο «λάστιχο», αφού οι υπερωρίες δεν θα έχουν όριο και δε θα πληρώνονται αλλά θα «συμψηφίζονται» με ρεπό ή μειωμένο ωράριο σε βάθος εξαμήνου. Ακόμη, το νομοσχέδιο περιέχει την ουσιαστική κατάργηση της απεργίας στο δημόσιο και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (συγκοινωνίες, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια), αφού το προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να είναι το 40%, έτσι ώστε να μη διακόπτεται η παραγωγή και προωθεί την ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης αφού τόσο η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το χώρο δουλειάς όσο και η περιφρούρηση της θα αποτελούν ποινικό αδίκημα και υπονόμευση των συλλογικών και συνδικαλιστικών διαδικασιών, εφόσον αυτές θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά και αποκλειστικά διαδικτυακά, με πλήρες φακέλωμα των συμμετεχόντων στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Ταυτόχρονα, τα λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία πλήττονται ακόμα περισσότερο, εν μέσω πανδημίας, αφού το κράτος, με τις «απαλές» παραινέσεις των μεγαλοεργοδοτών, μειώνει το ποσοστό των εισφορών των τελευταίων προς τα ασφαλιστικά ταμεία (των ποσών δηλαδή που μέχρι στιγμής μεταφράζονται σε στήριξη της περίθαλψης, των επιδομάτων ανεργίας και των συντάξεων).

Μέσω της επιδοματικής πολιτικής που ασκείται, επιχειρείται να φιμωθούν οι εργαζόμενες, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας τύπου χούντας προκειμένου να περνάνε νομοθετήματα και διατάξεις αφαιρώντας το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Όλα αυτά, σε συνέχεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπου το κράτος «κερνούσε» μέρος των μισθών των εργαζομένων στα αφεντικά, μεταμορφώνοντας, σταδιακά τον μισθό σε επίδομα και δίνοντας ελευθερία και άλλοθι στα τελευταία, να μην πληρώνουν την εργασία που αγοράζουν και εκμεταλλεύονται.

Όσον αφορά σε κομμάτια της κοινωνίας που αντιστέκονται, λαμβάνει χώρα μία όλο και πιο ακραία καταστολή με εφόδους σε δημόσιους χώρους, εκκενώσεις καταλήψεων και επιθέσεις σε παιδιά (14χρονους μαθητ(ρι)ες και 5χρονα παιδάκια). Ωστόσο, κουνώντας το δάχτυλο στην κοινωνική βάση, η κυβέρνηση σκορπάει δις για εξοπλισμούς, μπάτσους, εκατομμύρια σε καναλάρχες και «μεγάλους περιπάτους», ενόσω καγχάζει ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» για υγεία, παιδεία, ασφάλιση και μεταφορές.

Απέναντι στο κυβερνητικό δόγμα της ατομικής ευθύνης, προτάσσουμε συλλογική και ταξική εγρήγορση.

Συσπειρωνόμαστε στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία βάσης και σε εργατικές συλλογικότητες στην περιοχή μας, συγκροτούμε Ελευθεριακά σωματεία έξω και σε ρήξη με τον καθεστωτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας επαναστατικής συνομοσπονδίας εργασίας.

ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ! ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ! ΝΑ ΞΕΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΜΑΣ ΟΡΓΗ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ! ΝΑ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ -ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ! 26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Απόσυρση Του αντεργατικού-αντισυνδικαλιστικού νομοσχεδίου Βρούτση.
  • Όχι στην «πληρωμή» της υπερωρίας σε ρεπό ή άδειες
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Να μην χρεωθούν καμία ημέρα κανονικής άδειας οι

εργαζόμενοι/ες γονείς για τις άδειες Ειδικού Σκοπού στο πλαίσιο των

μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19.

Καμία αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία, των

εργαζομένων που βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα

Καμία παρακράτηση στο Δώρο των Χριστουγέννων

  • Στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικοί διορισμοί

υγειονομικών, τώρα νέες μονάδες ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα

υγείας,

  • Ενίσχυση των ΜΜΜ , προσλήψεις οδηγών, ανανέωση και αύξηση του στόλου των λεωφορείων.
  • Δωρεάν τεστ για όλους/ες,εργαζόμενους/ες, άνεργους/ες,μετανάστες/στριες

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ

ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ

ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 11:00

ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 11:00

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας (ΕΣΕ)ese-exath@espiexv.net

πηγή : https://ese.espiv.net/2020/11/25/panelladiki-…


Πανεργατική απεργία την Πέμπτη 26 Νοέμβρη

post image

Να κρατήσουμε ανοιχτό τον δρόμο της αντίστασης

Αρρώστια είναι ο καπιταλισμός...

Η φωτογραφία είναι από την πορεία στις 3 Ιούνη 2011, όταν η τότε κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) προχωρούσε στις λεγόμενες "συγχωνεύσεις", δηλαδή το κλείσιμο νοσοκομείων. Είχε προηγηθεί λαϊκή συνέλευση στο πάρκο Φιξ, απέναντι από το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, το οποίο συγχωνευόταν με το "Αγ. Όλγα" και στην κίνηση είχε ανταποκριθεί η συνέλευσή μας, ανάμεσα σε πολλές άλλες τοπικές συλλογικότητες και σωματεία. Ήταν η εποχή που δρομολογούνταν το κλείσιμο του ενός τρίτου των νοσοκομείων της χώρας (10.000 κλίνες). Η πορεία είχε κινηθεί μέχρι το Γ.Ν. Πατησίων -το οποίο μαζί με την "Παμμακάριστο" συγχωνευόταν επίσης με το "Αγ. Όλγα"- και μέσα από τους δρόμους της γειτονιάς είχε καταλήξει στο 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ.

Σήμερα, εννιά χρόνια μετά, εν μέσω ακραίας έξαρσης της πανδημίας, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, αλλά και οι ίδιοι οι υγειονομικοί, βιώνουμε με τον πιο τραγικό τρόπο τις εξοντωτικές και θανατηφόρες συνέπειες της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στη δημόσια υγεία, αλλά και γενικότερα. Την ώρα που εκατοντάδες συνάνθρωποί μας δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους κάτω από απαράδεκτους όρους, οι διαχρονικά εγκληματικές πολιτικές του κράτους, πέρα από την κατάρρευση του ΕΣΥ, έχουν οδηγήσει την κοινωνική βάση να προσπαθεί υπερασπιστεί τον εαυτό της και να σταθεί όρθια, αντιμετωπίζοντας δραματικές συνθήκες στην εργασία, στη μετακίνηση, στην εκπαίδευση.

Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας να εκμεταλλεύεται το σιδερένιο πλέγμα απαγορεύσεων, το γενικευμένο κλίμα κρατικής τρομοκρατίας απέναντι στο κίνημα που ξεδιάντροπα έχει στηθεί με πρόσχημα την υγειονομική συνθήκη -για την οποία κράτος και αφεντικά φέρουν ακέραια την ευθύνη-, προχωράει, στους γνωστούς καταιγιστικούς ρυθμούς των τελευταίων μηνών, στην κατάθεση ενός εργασιακού - συνδικαλιστικού τερατουργήματος για να καταργήσει… "παρωχημένες ρυθμίσεις του προηγούμενου αιώνα". Πατώντας πάνω στον δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον απεργιοκτόνο νόμο του 50% + 1 και το "Μητρώο πραγματικών δικαιούχων", και πιάνοντας το νήμα από το "αναπτυξιακό νομοσχέδιο" (ατομικές συμβάσεις εργασίας, επέκταση της μερικής απασχόλησης, απελευθέρωση απολύσεων κ.λπ.), με το νομοσχέδιο Βρούτση:

  • καταργεί το οχτάωρο, την αμοιβή υπερωριών, την κυριακάτικη αργία, προσαρμόζει τον χρόνο εργασίας στις ανάγκες του εργοδότη -που σημαίνει 10ωρη απασχόληση, χωρίς πρόσθετη αμοιβή-, διευρύνει τηλεργασία και ατομικές συμβάσεις,
  • ρυθμίζει ακόμα πιο ασφυκτικά το πλαίσιο των αντιδράσεων απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση, με πλήρη καταγραφή μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, υποχρεωτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για πραγματοποίηση απεργίας και γενικών συνελεύσεων, απαγόρευση ανάρτησης αφισών σε εργασιακούς χώρους και
  • αν, τυχόν, μια απεργία καταφέρει να διαπεράσει αυτό το… "τείχος της δημοκρατίας", τότε προβλέπει προσωπικό ασφαλείας τουλάχιστον 40% μαζί με ποινές για άσκηση ψυχολογικής βίας και παρεμπόδιση απασχόλησης εργαζομένου, ενώ απαγορεύει τις απεργιακές περιφρουρήσεις, τις καταλήψεις χώρων και εισόδων και αν γίνουν, η απεργία καθίσταται αυτόματα παράνομη και όσοι συμμετέχουν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Έχει προηγηθεί το πρωτοφανές κρατικό κατασταλτικό πογκρόμ στο Γαλάτσι την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στην Πάτρα το Σάββατο 7 Νοέμβρη και αποκορύφωμα τις επιθέσεις στις κινητοποιήσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα. Χημικά και κρότου - λάμψης, αύρες, ξυλοδαρμοί, εξευτελισμοί, αθρόες προσαγωγές, πρόστιμα, συλλήψεις. Κι όμως, ο κόσμος του αγώνα δεν υπέκυψε, δεν μπόρεσαν ούτε λεπτό να κάμψουν το ηθικό του. Στον δρόμο έδειξε για μια ακόμα φορά ότι η καταστολή δεν είναι ανίκητη. Το κίνημα υπερασπίστηκε τη μνήμη, την ιστορία, την ύπαρξή του, αφήνοντας έτσι ανοιχτή την έκβαση της κρίσιμης μάχης που έχουμε μπροστά.

Την Πέμπτη 26 Νοέμβρη έχει προκηρυχθεί πανεργατική απεργία. Εργατικά σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής και συλλογικής υγειονομικής προστασίας. Έχουμε βρεθεί σε κοινές οριζόντιες διαδικασίες ανάπτυξης από τα κάτω οργανωμένων μετώπων προάσπισης των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, σε απεργιακές δράσεις, σε διαδηλώσεις. Θα είμαστε εκεί, στηρίζοντας την απεργιακή κινητοποίηση, καθώς αυτό είναι το επόμενο βήμα προκειμένου να ηττηθεί η άθλια επιχείρηση επιβολής σιγής νεκροταφείου από το σύστημα. Μένουμε στον δρόμο της ταξικής αλληλεγγύης, της συλλογικής αντίστασης αλλά και της κοινωνικής ενσυναίσθησης, στον δρόμο της υπεράσπισης της υγείας, της αξιοπρέπειας, της ζωής μας. Βάζοντας μπροστά τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας, σε περίθαλψη, εκπαίδευση, εργασία, στέγαση, τροφή, μετακίνηση. Με το βλέμμα σταθερά στον ορίζοντα μιας νέας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας!

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων | http://sakakp.blogspot.com | sakaexkp@gmailex.com

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1608774/


Στηρίζουμε την απεργία στις 26 Νοεμβρίου 11:00 στην πλατεία Κλαθμωνος.

από VICTORIA SOLIDARITY

Θεωρούμε απαραίτητο να αντιταχθούμε σε αυτήν τη δυστοπική πραγματικότητα και να πολεμήσουμε μαζί στον δρόμο. Γιατί η εργατική τάξη δεχόταν και δέχεται επίθεση από το καπιταλιστικό κράτος. Στηρίζουμε την απεργία στις 26 Νοεμβρίου 11:00 στην πλατεία Κλαθμωνος.

Κάλεσμα στήριξης της γενικής απεργία στις 26 Νοεμβρίου .

Με την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας και πιο πρόσφατα με την πανδημία COVID-19, μπαίνουμε σε μια δυστοπική κανονικότητα που περιορίζει την ελευθερία και επηρεάζει την καθημερινή ζωή όλων. Άνθρωποι αναγκάζονται να εξαφανιστούν από τον δημόσιο χώρο και να δουλεύουν μέσω τηλεργασίας.Αλλοι πάλι έχουν βρεθεί στο απόλυτο περιθώριο χωρίς δουλειά,χωρίς να δικαιούνται κάποιο επίδομα, στοιβαγμένοι σε άθλια σπίτια,χωρίς καμία διέξοδο επιβίωσης . Αυτή η κατάσταση μας οδήγησε στην αποξένωση της κοινωνικής μας ζωής και την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας.

Η απεργία της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου έρχεται να αντιταχθεί στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο εγκαινιάζει μια νέα εποχή , νομιμοποιώντας επίσημα την 10ωρη εργάσια, καθιερώνοντας την τηλεργασία ως νέα κανονικότητα, καταστρέφοντας τις δομές των συνδικάτων και ποινικοποιώντας την αντίσταση στην εργασιακή καταπιεση . Η όποια θεσμική προστασία για τους εργαζόμενους μεταφέρεται στον ΟΜΕΔ έναν οργανισμό που δρα ξεκάθαρα ως προς το συμφέρον των αφεντικών ενώ την ίδια ώρα καταργούνται οι αποζημιώσεις των απολυμενων .

Ολα αυτά φυσικά αποτελούσαν έτσι κι αλλιώς πραγματικότητα για πολλούς: μετανάστες εργαζόμενους, άτομα που εργάζονται σε μαύρη εργασία, εργαζόμενοι χωρίς έγγραφα, εργαζόμενοι φροντίδας, σεξ, οικιακοί εργαζόμενοι κ.λπ. Έτσι λοιπόν το νέο νομοσχέδιο έρχεται απλώς να δικαιώσει και να θεσμοθετήσει την εργασιακή αυθαιρεσία επεκτείνοντας την σε όλη την κοινωνία.

Θεωρούμε απαραίτητο να αντιταχθούμε σε αυτήν τη δυστοπική πραγματικότητα και να πολεμήσουμε μαζί στον δρόμο. Γιατί η εργατική τάξη δεχόταν και δέχεται επίθεση από το καπιταλιστικό κράτος. Στηρίζουμε την απεργία στις 26 Νοεμβρίου 11:00 στην πλατεία Κλαθμωνος.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΣΠΆΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ

Call for the 26th of November general strike

With the rise of the New Democracy government, and most recently with the COVID-19 pandemic, we are entering into a dystopic normality that restricts the freedom and affects the daily life of all, whether those forced into disappearing from the public space, those who telework, those that cannot work at all, those confined with many people in undignified conditions. This situation has brought to us all the alienation of our social lives and degradation of our working conditions. On Thursday, a national strike has been called to oppose new a labour law, that inaugurates a new era of institutionalized precarity, by formally legalizing the 10 hour working day, establishing teleworking as the new norm, destroying union structures and criminalizing justified resistance to oppressive working conditions. All remaining institutional protection for workers is now transferred to an organisation working hand-in-hand with the bosses, alleviating them from the headache of rightful compensations. Never-ending working hours, zero protection or compensation has already been a reality for many: migrant workers, people employed in black labour, undocumented workers, care workers, sex workers, domestic workers, etc.

We understand this as an attack to the working class, nonetheless, we do not forget that such conditions already exist for many workers in multiple fields and now it will be extended to all. We find it necessary to oppose this dystopic reality on the streets and fight alongside those striking for the working class has always been under attack by the capitalist state.

We support the strike on the 26th of November 11:00 at Klathmonos Square.

ON THE STREETS TO BREAK THE TERROR

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1608768/


26 Νοε 2020

Απεργιακή κινητοποίηση Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Σε συνέχεια της θανατοπολιτικής του κράτους και της διαχείρισης του Covid-19 κατατίθεται στη Βουλή το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Έρχεται να εντείνει περαιτέρω την εντατικοποίηση στους εργασιακούς χώρους καθιστώντας αναλώσιμους ως προς τα αφεντικά τους/τις εργαζόμενους/ες με κατάργηση του εργασιακού 8ωρου, δουλειά τα Σάββατα και τις Κυριακές, καθιέρωση της τηλεργασίας, απλήρωτες υπερωρίες και αύξηση υπερωριών. Περιθωριοποιούν τη συνδικαλιστική δράση για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων με ποινικοποίηση των σωματείων, της απεργίας και απαγορεύουν μέσα αγώνα και πάλης όπως την ανάρτηση αφισών στους εργασιακούς χώρους καθώς και την κατάληψη ή των αποκλεισμό αυτών. Πρόκειται για μια επίθεση που πραγματοποιείται με στόχο την περιθωριοποίηση της ταξικής πάλης και την εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης στον βωμό της οικονομίας, για την προστασία των αφεντικών και του καπιταλισμού. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής καταστολής που έχει εξαπολύσει γενικότερα το κράτος αλλά και συγκεκριμένα με πρόφαση την «προστασία» του λαού από την υγειονομική κρίση.

ΔΕ ΘΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 26/11 ΣΤΙΣ 11:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος

Pasamontaña

πηγή : http://pasamontana.blogspot.com/2020/11/26-20…


Όλες/οι στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 26 του Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση

Από το Μάρτιο με πρόσχημα τον COVID 19 η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει σε καραντίνα τη ζωή ,τα δικαιώματα και τους αγώνες μας με διαγγέλματα, κοινές υπουργικές αποφάσεις και νόμους . Την ίδια στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει και η πανδημία βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου λόγω της δολοφονικής πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Σε αυτό το φόντο κατεβαίνει προς ψήφιση το αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται πλέον να δουλεύουν και τις Κυριακές. Το οχτάωρο ουσιαστικά γίνεται δεκάωρο, οι υπερωρίες απελευθερώνονται και η ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους γίνετ αι "λάστιχο". Με το νομοσχέδιο απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, οι καταλήψεις χώρων δουλειάς και οι απεργιακές φρουρές Επιπλέον, το προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% και οι απεργίες θα αποφασίζονται ηλεκτρονικά και με απαρτία πάνω από 50%.

Η συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης είναι ένα βήμα στον αγώνα
των εργαζόμενων και της νεολαίας

  • για το δικαίωμά μας στην ζωή και την υγεία
  • για το δικαίωμα στην δουλειά, τους αξιοπρεπείς μισθούς και τις συμβάσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
  • για την υπεράσπιση την δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Είναι η άμεση απάντηση του εργατικού κινήματος και της νεολαίας στο όργιο καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στη μάταιη προσπάθειά της να απαγορεύσει τις πορείες του Πολυτεχνείου.

Δεν αποδεχόμαστε καμία καραντίνα στις διεκδικήσεις και στους αγώνες μας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά

Ούτε ένα λεπτό απλήρωτης εργασίας

Κανένα πλάνο περιορισμού των συνδικαλιστικών μας ελευθεριών και του δικαιώματός μας να απεργούμε και να διαδηλώνουμε

Στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικοί διορισμοί υγειονομικών, νέες μονάδες ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας

Ενίσχυση των ΜΜΜ, προσλήψεις οδηγών, αύξηση στη συχνότητα δρομολογίων

- Καμία εργαζόμενη και κανένας εργαζόμενος που θα μπει σε προληπτική Καμία εργαζόμενη και κανένας εργαζόμενος που θα μπει σε προληπτική καραντίνα να μην οφείλει αναπλήρωση του χρόνου της καραντίνας. Καμία καραντίνα να μην οφείλει αναπλήρωση του χρόνου της καραντίνας. Καμία απλήρωτη υπερωρία!

Τήρηση όλων των κανόνων υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας - Κάτω τα Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Όχι στην αστυνομοκρατία

Συμμετέχουμε μαζικά, με όλα τα μέσα προστασίας και αποστάσεις, στην απεργιακή συγκέντρωση που θα αναπτυχθεί στην πλ. Κλαυθμώνος απεργιακή συγκέντρωση που θα αναπτυχθεί στην πλ. Κλαυθμώνος -- υπουργείο Εργασίας στις 11:00 και στην πορεία που θα ακολουθήσεις στις 11:00 και στην πορεία που θα ακολουθήσει

Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας (Υδραγωγείο)

πηγή : http://ydragogeio.gr/oles-oloi-sthn-24ori-ape…


Βιομηχανία προσαγωγών και συλλήψεων

Προσαγωγές στη ΓΑΔΑ σήμερα το πρωί 8 ατόμων, μελών της Συνέλευσης ενάντια στη βιοεξουσία και την κλεισούρα και άλλων συντρόφων, για μοίρασμα προκηρύξεων στους εργασιακούς χώρους του Δήμου Ταύρου και επιβολή προστίμων. Οι προκηρύξεις προπαγάνδιζαν την αυριανή απεργία ενάντια στο επερχόμενο εργασιακό νομοσχέδιο, που διαλύει τα ωράρια, ρίχνει τους μισθούς και εμποδίζει την απεργία.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Ακολουθεί η προκήρυξη που μοιράστηκε:

Η κρατική διαχείριση της πανδημίας είναι η αναβαθμισμένη συνέχιση της δεκάχρονης πολιτικής των «μνημονίων» με άλλο όνομα.

Το νέο λοκντάουν αποτελεί πτυχή μιας ήδη αρκετά μίζερης και ασφυκτικής πραγματικότητας, που έχει επιβληθεί στο όνομα, υποτίθεται, της προστασίας της «δημόσιας υγείας», υπό το βάρος της καθημερινής αύξησης των νοσηλευόμενων και ενός μεθοδικά διαλυμένου δημόσιου συστήματος υγείας.

Για άλλη μία, λοιπόν, φορά η πλειοψηφία των εργαζομένων απομονώνεται στα διαμερίσματα-κλουβιά που ζέχνουν κλεισούρα, πολλοί άλλοι (άνεργοι, «μαύροι» εργαζόμενοι, νοικοκυρές) κλείνονται σπίτι τους δίχως καν να έχουν εξασφαλίσει κάποιο κρατικό επίδομα, ενώ οι καπιταλιστές μάς ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκεται να σκάσουν φράγκα για περισσότερους γιατρούς και δασκάλους, καλύτερα νοσοκομεία και σχολεία, περισσότερα λεωφορεία.

Και όχι μόνο αυτό!

Οι απανωτές απαγορεύσεις των δημόσιων συναθροίσεων, που ανακοινώνονται ακόμη και με αστυνομικά χουντο-διατάγματα της κακιάς ώρας, με πρόσχημα την «ενδεχόμενη διασπορά του κορονοϊού», δεν έχουν ημερομηνία λήξης στις 18/11, όπως μας λένε, αλλά αποτελούν άσκηση προληπτικής καταστολής ενόψει των νέων σκληρών νομοσχεδίων που η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει.

Κράτος και κεφάλαιο μάς θέλουν εγκλωβισμένους στα σπίτια μας, μας θέλουν φοβισμένους, μας θέλουν παθητικούς ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να φορτώνουν στις πλάτες μας το κόστος της πανδημίας, όπως στην πλάτη μας φόρτωναν όλα τα προηγούμενα χρόνια τις χασούρες των καπιταλιστών.

Το μέλλον που προδιαγράφεται, λοιπόν, είναι ένα μέλλον σκληρής λιτότητας, με άλλα λόγια εμπρός μας έχουμε την αναβαθμισμένη συνέχιση της δεκάχρονης πολιτικής των «μνημονίων».

Λέμε αναβαθμισμένη, διότι τα μέτρα που ήδη πήραν ενάντια στην εργατική τάξη (βλ. νέο «πτωχευτικό κώδικα»), αλλά και αυτά που έπονται (εργασιακά, ασφαλιστικό), θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τον ήδη λεηλατημένο εργατικό μισθό, την ήδη λεηλατημένη εργατική σύνταξη.

Ως προς αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η ωμή παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ότι «οι σημερινές παροχές στη δίνη της πανδημίας θα είναι μελλοντικοί φόροι», προαναγγέλοντας ταυτόχρονα ένα νέο «μνημόνιο». Πράγματι, σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, καθώς αυτό αποσκοπεί:

  • Στην προς τα πάνω εξίσωση του πλαφόν των νόμιμων υπερωριών στο σύνολο των επιχειρήσεων σε 120 ώρες ανά εξάμηνο. Από το μέτρο διαλύει το ωράριο των εργαζομένων στις βιομηχανίες και στις βιοτεχνίες καθώς σε αυτές το επιτρεπόμενο όριο ανά εξάμηνο ήταν... 48 ώρες, δηλαδή τα αφεντικά τους θα μπορούν να τους επιβάλλουν 4 ώρες υπερωρίας παραπάνω ανά εβδομάδα εργασίας, άσχετα από τις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων, που θεωρούνται, ακόμη πιο ξεκάθαρα, πλέον, απλά «εξαρτήματα» της παραγωγής, δίχως δικό τους ελεύθερο χρόνο.

Με το μέτρο αυτό, η παροχή εργασιακής δύναμης προσαρμόζεται ακόμη πιο στενά στις συγκυριακές παραγωγικές ανάγκες κάθε επιχείρησης.

  • Στην πλήρη εξάρθρωση του πενθήμερου 8ωρου, καθώς το εβδομαδιαίο 40ωρο θα μπορεί να κατανέμεται από το αφεντικό κατά το δοκούν, με μέγιστο όριο τις 10 ώρες ανά ημέρα δίχως πρόσθετη αμοιβή, ενώ οι υπερωρίες θα «ανταλλάσονται» με ρεπό ή άδειες εντός 6μήνου, δίχως δηλαδή να πληρώνονται με την έως τώρα νόμιμη προσαύξηση. Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα κατάργησης της αργίας τα Σάββατα και τις Κυριακές, στη βάση, και μόνο, σχετικής επιχειρησιακής σύμβασης.

Είναι προφανές ότι τέτοια μέτρα ακυρώνουν στην πράξη την έννοια της υπερωρίας και μειώνουν δραστικά την αμοιβή της. Άλλη μία μείωση στην πλάτη μας...

  • Στην παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς θα θεσμοθετηθεί το «δικαίωμα» της «ατομικής διαπραγμάτευσης» με το αφεντικό για τον καθορισμό «ατομικού ωραρίου και μισθού». Ξέρουμε όλοι τι συνήθως σημαίνει «ατομική διαπραγμάτευση» με το αφεντικό και τι είδους πιέσεις μπορούν να ασκηθούν στους εργαζομένους, τόσο όσον αφορά τον μισθό, όσο και το ωράριο εργασίας τους...
  • Στη δυνατότητα επιβολής τηλεργασίας από τα αφεντικά απλά και μόνο με την επίκληση του «κινδύνου δημόσιας υγείας», ενώ θα προβλέπεται η δυνατότητα ελέγχου και επιτήρησης της εργασίας του τηλε-εργαζόμενου.
  • Στην ενθάρρυνση των εργοδοτικών εκβιασμών, καθώς η επίλυση των εργατικών διαφορών αφαιρείται από την Επιθεώρηση Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ, όπου κυριαρχούν οι εργοδοτικοί φορείς, και ο οποίος δεν διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Επίσης: επίκεινται νέες αλλαγές στον Ν. 1264/1982 δυσκολεύοντας κι άλλο την κήρυξη απεργίας, καθώς πέρα από την ανάγκη εξασφάλισης του 50% + 1 των οικονομικά ενεργών μελών, τώρα θα προστεθεί η εξ αποστάσεως συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικής ψήφου, για να ψηφίζουν από την άνεση του σπιτιού τους τα τσιράκια των αφεντικών.

Παράλληλα, ο νέος νόμος έρχεται εν μέρει να καταργήσει την ουσία της απεργίας, επιβάλλοντας προσωπικό ασφαλείας ίσο με τουλάχιστον το 40% (!) του συνόλου κατά την διάρκειά της στους λεγόμενους «ζωτικής σημασίας» τομείς του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Δηλαδή, ο νέος νόμος στοχεύει στην προληπτική επίταξη μέρους των απεργών, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει δυναμικές ενέργειες, όπως οι καταλήψεις «χώρων» και «εισόδων», ενώ εφευρίσκεται η κατηγορία της «άσκησης ψυχολογικής ή σωματικής βίας» (στα αφεντικά; στους απεργοσπάστες; στους μπάτσους;) βάσει της οποίας θα κρίνεται παράνομη η απεργία.

Σε λίγο, λοιπόν, ούτε να απεργήσουμε δεν θα μπορούμε, πόσω μάλλον να διαδηλώσουμε στους δρόμους. Και όλα αυτά, στο όνομα της «δημόσιας υγείας», για την προστασία της οποίας ούτε επενδύουν σε νέες ΜΕΘ, ούτε επενδύουν σε νέο, κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό...

Ενώ λοιπόν, μάς την πέφτουν από παντού τα αφεντικά, ας προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την κρίση προς όφελος της τάξης μας, για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις άμεσες δικές μας ανάγκες.

Να είμαστε εμείς, λοιπόν, αυτές που θα απαιτήσουμε:

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ χωρις αποζημιωση των καπιταλιστων ιδιοκτητων τους

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.

ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ! ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

ΚΑΤΩ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΣΒΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ Ν' ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤEΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.

26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, 11:00 πμ.

Εργαζόμενοι & άνεργοι

(από τη Συνέλευση ενάντια στη βιοεξουσία & την κλεισούρα)

https://againstbiopowerandconfinement.noblogs…

koinexonika.anextisomata@autistiexci.org

Αρχεία:

parembasi.pdf

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1608783/