Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 στις 17.00

Ανοιχτή συνέλευση για την κατάσταση στις φυλακές λόγω covid 19…

Ανοιχτή συνέλευση για την κατάσταση στις φυλακές λόγω covid 19 και το κρατικό έγκλημα εις βάρος του συντρόφου Β. Σταθόπουλου

Ανοιχτή συνέλευση για την κατάσταση στις φυλακές λόγω covid 19 και το κρατικό έγκλημα εις βάρος του συντρόφου Β. Σταθόπουλου

Καλούμε συλλογικότητες, ομάδες, στέκια, άτομα κλπ σε ανοιχτή συνέλευση την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 5μμ, στις Φοιτητικές Εστίες (ΦΕΠΑ) στην Ούλωφ Πάλμε με θεματικές:

  1. Προγραμματισμό δράσεων λόγω της ανυπαρξίας μέτρων για τον covid 19 στις φυλακές την αντιμετώπιση των κρατούμενων που εντοπίζονται θετικοί στον ιό και στο κρατικό έγκλημα που συντελείται εις βάρος του συντρόφου μας Β. Σταθόπουλου και θέτει σε κίνδυνο την ζωή του.
  2. Ενημέρωση - συζήτηση για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και αφορά την περιστολή κατακτήσεων των κρατουμένων όπως στις άδειες ,στην μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές κλπ.

Αυτή την περίοδο όπου τα κρούσματα του covid 19 μέσα στις φυλακές είναι 100αδες η ανυπαρξία υγειονομικών μέτρων , ο συνωστισμός σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα λόγω ότι η αποσυμφόρηση των φυλακών έμεινε στα χαρτιά για πολιτικές σκοπιμότητες και ακροδεξιές επιλογές, δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες για εκατόμβες ανθρώπινων ζωών ανάμεσα στους κρατούμενους. Στις φυλακές των Διαβατών ήδη 3 κρατούμενοι έχουν χάσει την ζωή τους. Όπου εμφανίζονται κρούσματα σε φυλακές το Υπουργείο, η διεύθυνση με την συνενοχή του ΕΟΔΥ εφαρμόζουν ένα και μοναδικό μέτρο, αυτό της απομόνωσης των κρουσμάτων σε θαλάμους στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο και χωρίς καμία απολύτως υγειονομική φροντίδα. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους κρατούμενους που νοσούν αποτελούν μνημείο κρατικής αναλγησίας.

Μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης

Εφαρμογή των μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης ( ιδανικά απόσταση 2 μέτρων). Τα μέτρα αυτά πρέπει να εξειδικεύονται κατά περίπτωση ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε δομής. Το μέτρο της φυσικής αποστασιοποίησης αφορά τόσο κοινόχρηστους χώρους όπως χώροι αναψυχής, σίτισης, άθλησης, άλλων ομαδικών δραστηριοτήτων, όσο και τους χώρους κράτησης (κελιά) σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες της δομής π.χ 1) Τοποθέτηση κεφαλιού ενός κρατούμενου στα πόδια του άλλου ώστε να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ τους 2) διαμόρφωση προγράμματος εξόδου από τα κελιά ώστε να μην συγχρωτίζονται άτομα από διαφορετικές πτέρυγες 3) Κατάργηση μη απαραίτητων δραστηριοτήτων σε κοινόχρηστους χώρους

Ενδεικτικό παράδειγμα η φυλακή της Λάρισας όπου βρέθηκε ένας κρατούμενος θετικός στον ιό και οι κρατούμενοι ξεσηκώθηκαν απαιτώντας να γίνουν μαζικά τεστ κάτι το οποίο κατάφεραν να κερδίσουν, το αποτέλεσμα σχεδόν 100 κρατούμενοι βρέθηκαν θετικοί στον covid 19 και το μόνο μέτρο που πάρθηκε ήταν να τους απομονώσουν σε 2 άθλιους θαλάμους με 60 κλίνες. Όσο για υγειονομική φροντίδα αυτή έχει αφεθεί στα χέρια μιας νοσηλεύτριας που περνάει μια φορά την ημέρα για θερμομέτρηση και ενός κρατούμενου γιατρού. Ο ΕΟΔΥ άφαντος. Όπως είπε και ένας κρατούμενος "Είμαστε σε μια φυλακή μέσα στην φυλακή, σε καραντίνα μέσα στην καραντίνα, σε απομόνωση μέσα στην απομόνωση,όμως ακόμα στεκόμαστε όρθιοι!"

Ανάμεσα στους κρατούμενους που έχουν βρεθεί θετικοί στον covid19 είναι και ο αναρχικός σύντροφος Βαγγέλης Σταθόπουλος ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και ένα χρόνο λόγω της έμπρακτης αλληλεγγύης που έδειξε σε ένα τραυματισμένο σύντροφο.

Ο Β. Σταθόπουλος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, έχοντας χάσει από παλαιότερο ατύχημα το ένα νεφρό του και παράλληλα αντιμετωπίζει χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, που τον καθιστούν περισσότερο ευάλωτο απέναντι στον covid 19. Οτιδήποτε συμβεί στον σύντροφο μας, το πολιτικό κόστος, και όχι μόνο, θα χρεωθεί στην κυβέρνηση και στους κρατικούς μηχανισμούς.Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο. Αυτό το συντελούμενο κρατικό έγκλημα δεν πρέπει να το αφήσουμε να υλοποιηθεί.

Αναλώσιμες ζωές δεν υπάρχουν.

Αποσπάσματα από κείμενο της Συνέλευσης Αλληλεγγύης:

Οι ζωές των φυλακισμένων μετράνε

Μετράμε 10 σχεδόν μήνες από την αρχή του ξεσπάσματος της παγκόσμιας πανδημίας της νόσου covid-19.

Αρκετές χώρες επίσης αναγκάστηκαν να προβούν σε μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης της επιδημίας και σε πιο ευάλωτες μερίδες του πληθυσμού όπως οι κρατούμενοι, ειδικά μετά από ένα ντόμινο εξεγέρσεων σε φυλακές, που σε ορισμένες εκ των περιπτώσεων είχε ως απολογισμό νεκρούς και τραυματίες. Το βασικότερο από αυτά ήταν η αποσυμφόρηση. Τέτοια μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία η Κύπρος και άλλες αλλά και σε ΗΠΑ και Καναδά καθώς και σε χώρες θεωρούμενες πιο σκληρές στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η Τουρκία, το Σουδάν και το Ιράν.

η Ελλάδα κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση. Ενώ αρχικά υπήρχε προφορική δέσμευση μέσω της προϊσταμένης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου για λήψη μέτρων έστω μερικής αποσυμφόρησης, το βάρος των μέτρων έπληξε αποκλειστικά το σύνολο του έγκλειστου πληθυσμού: διακοπές επισκεπτηρίων και αδειών, απαγόρευση λήψης τροφίμων και ρουχισμού από έξω ως προβλεπόταν και σκληρή καταστολή κάθε εστίας αντίδρασης και διαμαρτυρίας ( ξυλοδαρμός γυναικών κρατούμενων στη Θήβα από ΜΑΤ, εκδικητικές μεταγωγές ποινικών και πολιτικών κρατουμένων). Σταθερή πολιτική επιλογή της ΝΔ παραμένει η απομόνωση και ο περαιτέρω περιορισμός των κρατουμένων αντί της αποσυμφόρησης των φυλακών.

Όλα αυτά σε μία χώρα που αντιμετωπίζει έτσι κι αλλιώς διαρκές ζήτημα υπερπληθυσμού στις φυλακές.

Ο λόγος που εμμένει η σημερινή κυβέρνηση να μην προχωράει σε μέτρα αποσυμφόρησης στις φυλακές, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκή και διεθνής οδηγία αλλά και υπόκειται και στις οδηγίες της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας για την αποφυγή συνωστισμού δεν είναι τυχαίος. Η πολιτική παράταξη της ΝΔ έχει επιλέξει να τεθεί πρωτοπορία των πιο συντηρητικών και αντιδραστικών κοινωνικών κομματιών προσπαθώντας να ασκεί μια πολιτική διαρκούς εξευμενισμού τους. Κομμάτι αυτής της πολιτικής είναι και η σκλήρυνση του καθεστώτος κράτησης και εγκλεισμού, κάτι που φυσικά δε ευνοεί μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών ακόμα και σε καταστάσεις επείγουσες όπως το ξέσπασμα μιας υγειονομικής κρίσης του επιπέδου της νόσου covid19.

Για μας είναι αναμενόμενο μια κυβέρνηση που έχει επιλέξει να κινηθεί αυστηρά πάνω σε συντηρητικές ατζέντες προκειμένου να ικανοποιεί συγκεκριμένα ακροατήρια να έχει μια τέτοια στάση.Χαρακτηριστική όμως είναι και η σιωπή όλων εκείνων των αρμόδιων φορέων που λόγω επαγγελματικής θέσης, αλλά και ηθικής δεοντολογίας, έχουν χρέος να τοποθετηθούν ως προς τον κίνδυνο που διατρέχει μια τόσο ευάλωτη κατηγορία πληθυσμού που παραμένει - λόγω ακούσιου συνωστισμού- εκτεθειμένη στην έκθεση της νόσου.

Η αλληλεγγύη μας λοιπόν στον πληθυσμό εκείνο που λόγω θέσης υφίσταται, σε μια μόνιμη συνθήκη εξαίρεσης, το πλεόνασμα της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος είναι για μας αδιαπραγμάτευτη, και τίθεται σε μια άλλη βάση. Στη βάση της αναγκαιότητας να αναδείξουμε ότι οι ζωές του έγκλειστου πληθυσμού δεν είναι αναλώσιμες αλλά είναι και αυτές ζωές που μετράνε. Ζωές που αξίζει να βιωθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ζωές που τίθενται σε κίνδυνο λόγω κυβερνητικών επιλογών και ελλείψει αποτελεσματικών πιέσεων από τα κάτω για δραστικά μέτρα προστασίας τους.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΩΡΑ

Συνέλευση Αλληλεγγύης

στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/83713/