Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 στις 12.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση ενάντια στη θέσπιση νέου σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας

Κάλεσμα στα Προπύλαια την Πέμπτη 17/12 στις 12.00 ενάντια στη θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας | αφσ Αροδαμός

Κάλεσμα: ΠΕΜΠΤΗ 17/12/2020 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 12.00

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

Τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζουμε μια πολύ ιδιαίτερη πραγματικότητα, αυτή της παγκόσμιας πανδημίας και της εκτυλισσόμενης οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης. Οι αντιθέσεις συνεχώς οξύνονται με την τάξη μας να παλεύει καθημερινά για την επιβίωση και την υγεία της και τους ευπορότερους να χρίζουν ειδικής μεταχείρισης από τον κρατικό μηχανισμό. Το σύστημα υγείας συνεχίζει να είναι παρατημένο ,με ανεπάρκεια σε προσωπικό , υλικά και χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή η εμμονική πλέον τάση της κυβέρνησης να σπαταλά υπέρογκα ποσά πολλών εκατομμυρίων σε μπάτσους, για να αναβαθμίσουν το οπλοστάσιο τους και τον εξοπλισμό τους, είναι πλέον εξόφθαλμη και το λιγότερο εξοργιστική. Η κρατική διαχείριση της πανδημίας έχει αρχίσει να εδραιώνεται ολοένα και βαθύτερα: καμία μέριμνα για το υγειονομικό σύστημα, προσπάθεια αποσάθρωσης των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων, ωμή καταστολή και βία σε όσους απαιτούν τα αυτονόητα για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Η οικονομική δυσχέρεια φέρνει την περαιτέρω εξαθλίωση και φτωχοποίηση της τάξης μας. Μέσα σε μία τέτοια συνθήκη λοιπόν, το κράτος επιλέγει να περνάει ένα σωρό νομοσχέδια που απλώς μεγεθύνουν την εκμετάλλευση των ζωών μας. Από τα αντεργατικά νομοσχέδια που καταργούν το 8ωρο και ποινικοποιούν την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση (όπως και την ίδια την κατάληψη χώρων δουλειάς από απεργούς), μέχρι τα νομοσχέδια που εντείνουν την λεηλασία της φύσης ιδιωτικοποιώντας προστατευόμενες περιοχές NATURA. Από την κατάργηση του ασύλου και τις εξαγγελίες για αυστηρότερα κριτήρια εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέχρι την έλλειψη μέτρων προστασίας για τον covid-19 όταν άνοιξαν τα σχολεία. Από την χρηματοδότηση των καναλιών με υπέρογκα ποσά, την πρόσληψη μπάτσων και την αναβάθμιση του οπλοστασίου τους, μέχρι την απουσία νοσηλευτικού- ιατρικού προσωπικού, τις ελλείψεις καθηγητών σε σχολεία και σχολές, τις ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας. Από την θανατοπολιτική που εφαρμόζεται στις φυλακές και στα camps προσφύγων μεταναστών, μέχρι τις εκδικητικές απελάσεις αγωνιστών, τις διώξεις για "τρικάκια" και τις συλλήψεις όσων αντιστέκονται στις πολιτικές που προωθούν το κράτος και το κεφάλαιο, η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη και είναι μία. Επιχειρεί το κράτος να περάσει ένα σωρό νομοσχέδια και ταυτόχρονα να θωρακιστεί απέναντι σε όσους και όσες θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδια του. Επιχειρεί να πατάξει τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, να εξαφανίσει τα κινήματα από τους ζωτικούς τους χώρους και να τα αποσυνδέσει από την ιστορία τους.

Μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή καθημερινότητα που ζούμε και βλέπουμε να εντείνεται περισσότερο μέρα με τη μέρα έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα αντικοινωνικό νομοσχέδιο που θέλει μπάτσους μέσα στα πανεπιστήμιου με εύρος αρμοδιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, το καινούργιο νομοσχέδιο αφορά την φύλαξη τουλάχιστον 20 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στις σχολές του κέντρου, όπως η ΑΣΟΕΕ, το Κάτω Πολυτεχνείο και η Νομική, αλλά και πανεπιστημιακά campus, δηλαδή το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ. Δίνεται σαφής εντολή για την περαιτέρω προστασία σχολών "που αντιμετωπίζουν εντονότερα προβλήματα ασφάλειας και τάξης". Το κράτος φρόντισε να προσλάβει με ταχύτατους ρυθμούς 1000 ειδικούς φρουρούς που θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 5-7 εβδομάδων. Τόσο οι αριθμοί των μπάτσων, όσο και οι αρμοδιότητες τους θα προσαρμοστούν εκ νέου ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και τα δεδομένα που θα αντιμετωπίσουν στο κάθε ίδρυμα. Το καινούργιο σώμα "ειδικών φρουρών" αποφασίστηκε να μην φέρει όπλο, αλλά μόνο γκλοπ και χειροπέδες βασισμένοι στο μοντέλο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο τη βιασύνη της να υλοποιήσει τα σχέδια της, παρά τις πολλαπλές αντιδράσεις και διαφωνίες ακόμα και των πρυτάνεων που κατά βάση υπακούν και ακολουθούν πιστά τις αποφάσεις των από τα πάνω. Φυσικά, κάθε λογής πρυτάνεις δεν κάνουν αυτή τη στιγμή κάποια αξιοσημείωτη "πράξη αντίστασης". Το παιχνίδι που παίζεται μεταξύ τους αφορά καθαρά το ποιος θα κατέχει τον έλεγχο και θα κατέχει τα ηνία για τα πολιτικό κόστος που θα φέρνουν οι πράξεις των μπάτσων, ανάλογα αν αυτοί υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ ή στην πρυτανεία. Μας μιλάνε λοιπόν για νέους πειθαρχικούς κώδικες μέσα στα πανεπιστήμια, face control στις εισόδους ώστε να απαγορεύεται η είσοδος επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους είναι εκεί ως φοιτητές ή ως εργαζόμενοι κι όχι σε όσους θεωρούν ότι δεν έχουν κανένα ρόλο στις σχολές. Μας μιλάνε για κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης όπου θα καταγράφεται κάθε μας κίνηση μέσα στους χώρους της καθημερινότητας μας που ζούμε, δρούμε και πολιτικοποιούμαστε. Ο στόχος τους είναι ο πλήρης και συνεχής έλεγχος ακριβώς όπως ήδη συμβαίνει σε άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η παρακολούθηση των φοιτητών-τριών σε καθημερινή βάση από μπάτσους και κάμερες έχει σαφή στόχο την πλήρη αποστείρωση των πανεπιστημίων, τον περιορισμό της πολιτικής μας δραστηριότητας μέσα σε αυτά και εν γένει το φακέλωμα των αγωνιστών και των αγωνιστριών. Θέλουν πανεπιστήμια για λίγους και εκλεκτούς που μόνη τους απασχόληση θα είναι τα εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών μέσα σε μία συνθήκη πειθάρχησης. Η Ν. Κεραμέως θέλησε να ντύσει όλα τα παραπάνω με έναν δημοκρατικό μανδύα αναφέροντας ότι με τα νέα μέτρα θα υπάρξει "ελεύθερη διακίνηση ιδεών", ενώ όσα πρόκειται να περάσουν είναι ακριβώς η φίμωση των ιδεών που δεν θέλουν να ακουστούν και η καταστολή με κάθε τρόπο της έκφρασης των σκέψεων και των ιδεών μας.

Το Κράτος έχει συνέχεια, το ίδιο και η μακροπρόθεσμη στρατηγική του για το βάθεμα των όρων επιβολής και εκμετάλλευσης. Από τις πρώτες κιόλας κινήσεις της παρούσας νεοφιλελεύθερης διαχείρισης διαφαίνεται η πρόθεση της να προλάβει την εμφάνιση κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων ικανών να θέσουν αναχώματα στον συνολικό σχεδιασμό της. Διάφορες εκφράσεις του σχεδιασμού αυτού έχουν βρει στο παρελθόν απέναντι τους δυναμικά και μαχητικά κινήματα, όπως αυτά ενάντια στον νόμο Γιαννάκου το 2007, το νόμο Διαμαντοπούλου το 2011 και το Νέο Λύκειο το 2014, όπως τα κινήματα των πλατειών και οι μαζικές απεργίες την περίοδο 2010-2012. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις καθώς και σε περιόδους αναβρασμού, όπως η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και τα κινήματα αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατούμενους που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας, οι πανεπιστημιακοί χώροι που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας λειτούργησαν για τους αγωνιζόμενους ως σημεία αναφοράς και συνάντησης. Η στοχοποίηση των σχολών του κέντρου και η έμφαση που δίνεται στην "επιτακτική ανάγκη" αστυνόμευσης αυτών των ιδρυμάτων έχει άμεση σχέση με την ιστορικής σημασίας αξία που έχουν αυτές οι σχολές για την οργάνωση και την συσπείρωση των κινημάτων. Η εισαγωγή του μέτρου θέσπισης πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ένα προληπτικό χτύπημα σε εκείνους τους χώρους που ιστορικά αποτέλεσαν και έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν ξανά κέντρα οργάνωσης και αγώνα των από τα κάτω. Είναι άλλο ένα εργαλείο στα χέρια του κράτους που σπεύδει να αναβαθμίσει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του. Μετά την νομική κατάργηση του ασύλου, την διαρκή αστυνόμευση της γειτονιάς των Εξαρχείων και τις συχνές "επισκέψεις" της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ (με τρανταχτά παραδείγματα: το 2019 με το lock out εν όψει της 17Νοέμβρη και το 2020 με το μπάτσο που στόχευε με τον όπλο φοιτητ(ρι)ές της σχολής) και στο Κάτω και Πάνω Πολυτεχνείο φέτος στις 13/11/2020 συλλαμβάνοντας 92 αγωνιστές και αγωνίστριες) στρώθηκε το έδαφος για την θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και του νέου πειθαρχικού κώδικα. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, ως κομμάτι της ευρύτερης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, έχει ως αποτέλεσμα των αποκλεισμό της τάξης μας από τα πανεπιστήμια και την υποτίμηση και υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης και φοίτησης όσων βρισκόμαστε σε αυτά.

Ο αγώνας των εστιακών για την κάλυψη βασικών αναγκών (σίτιση, στέγαση) και για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους και όλες. Οφείλουμε να μετατρέψουμε τις σχολές και τις εστίες μας σε κέντρα οργάνωσης και αγώνα και να βρεθούμε στο δρόμο με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, επιμονή και συνέπεια. Η μόνη μας ελπίδα βρίσκεται στην ταξική αλληλεγγύη και στους οργανωμένους στη βάση, μαχητικούς και ριζοσπαστικούς αγώνες μας ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Να συμμετέχουμε στους ήδη υπάρχοντες κοινωνικούς αγώνες, αλλά και να δημιουργούμε νέους με περισσότερη μαχητικότητα, περισσότερη οργάνωση, περισσότερη φαντασία. Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο:

ΜΠΑΤΣΟΙ, ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΤΕ - ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΤΕ

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Με αυτή τη λογική καλούμε ενάντια στη θέσπιση νέου σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, εν όψει της (ηλεκτρονικής) Συνόδου των Πρυτάνεων, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 στις 12.00 στα Προπύλαια.

-Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός-

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/83742/


1 2 3 4

Έξω η αστυνομία από τις σχολές!

Ενώ διανύουμε το δεύτερο, σφοδρό κύμα της πανδημίας που στοιχίζει καθημερινά πολλές ζωές συμπολιτών μας, η εγκληματική διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης ( καμία μέριμνα για τις υγειονομικές συνθήκες στους χώρους εργασίας , αδιαφορία για πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, άρνηση επίταξης ιδιωτικών κλινικών κ.α. ) και οι ιδεολογικές της αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική στήριξη του Ε.Σ.Υ., έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή πραγματικότητα στο κοινωνικό πεδίο. Η κυβέρνηση ωστόσο, δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί την πανδημία και την περίοδο της καραντίνας για να περάσει πλήθος αντιλαϊκών μέτρων , να οξύνει την επίθεση στον κόσμο της εργασίας και να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο για τον κόσμο που διεκδικεί και αγωνίζεται. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίθεση στην νεολαία , που σύμφωνα με την κυβέρνηση αποτελεί μια κοινωνική ομάδα που , λόγω ανευθυνότητας, είναι σε μεγάλο βαθμό υπαίτια για την έξαρση της πανδημίας. Έτσι, τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο.

Στο ίδιο πλαίσιο με πέρυσι λοιπόν και με κάλυμμα το ίδιο ανεδαφικό αφήγημα περί δήθεν ανομίας και εγκληματικότητας, ο ίδιος ο Μητσοτάκης εξήγγειλε τρία μέτρα που έρχονται πλέον σαν ρύθμιση από το Υπ. Παιδείας . Το πρώτο είναι η σύσταση μιας ειδικής ομάδας προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ και θα λογοδοτεί αποκλειστικά σε αυτήν. Η θέσπιση αυτού του μέτρου συνεπάγεται άμεσα την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της συλλογικής διεκδίκησης και των μέσων πάλης των φοιτητ(ρι)ών. Δεύτερον θεσμοθετείται ο υποχρεωτικός έλεγχος εισόδου στα πανεπιστήμια με αντίστοιχες κάρτες. Η διάκριση του πανεπιστημίου από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο, στον οποίο αυτό το μέτρο δεν ισχύει, θέτει τις βάσεις για την δημιουργία ενός αποστειρωμένου χώρου, πλήρως αποκομμένο από την κοινωνία και τις διεκδικήσεις της. Τέλος η αυστηροποίηση των ποινών, που θα περιλαμβάνουν από επίπληξη έως και διαγραφή από τη σχολή.

Είναι δεδομένο πως η ριζοσπαστική φυσιογνωμία , η κατά καιρούς πολύ μαζική του παρουσία και η έντονη κοινωνική απεύθυνση του φοιτητικού κινήματος συνιστά υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη κάθε αντιλαϊκού κυβερνητικού προγράμματος. Η σύσταση και η παρουσία ενός σώματος της ΕΛ.ΑΣ. εντός των πανεπιστημίων δεν είναι παρά μια ακόμα προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των δομών στις οποίες στηρίζεται η δράση του κινήματος. Οι δράσεις που δημιουργούν συλλογικές αναπαραστάσεις και αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του ατομικού δρόμου αποτελούν ''αγκάθια'' προς το αποστειρωμένο κέντρο κατάρτισης που οραματίζεται η κυβέρνηση . Συντονισμένα λοιπόν, εξαπολύεται μια ισχυρή επίθεση απέναντι στις συλλογικές διεκδικήσεις, την ύπαρξη του συνδικαλισμού και της πολιτικής δράσης εντός των σχολών. Παράλληλα, τα μέτρα αυτά, εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό και την διείσδυση του ιδιωτικού κεφαλαίου μέσα στα πανεπιστήμια. Πράγματι με το να μην υπάρχει διεκδίκηση και χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης των συλλόγων στην λειτουργία των σχολών (εργαστήρια, Συγκλήτους, κ.α.) δημιουργείται ένα πολύ εύφορο πεδίο για περαιτέρω επενδύσεις επιχειρήσεων.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και των συμπεριφορών που υπονομεύουν τόσο το ίδιο το άσυλο, όσο και τους φοιτητικούς αγώνες, είναι υπόθεση του κάθε ιδρύματος. Ο φωτισμός και η επαρκής φύλαξη των κτιρίων από προσωπικό του ιδρύματος που ήδη υπάρχει, αλλά και αυτό έχει υποστελεχωθεί στα χρόνια της κρίσης, είναι πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων. Αντίθετα , είναι προφανές πως η παρουσία των κατασταλτικών μηχανισμών θα δημιουργήσει πιο οξυμένες καταστάσεις και δεν θα δώσει λύση σε ζητήματα με βαθύτερες κοινωνικές προεκτάσεις.

Ενώ τόσους μήνες λοιπόν η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να δώσει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστημίου, όπως είναι η υποχρηματοδότηση και η απονέκρωση των σχολών λόγω της τηλεκπαίδευσης, ξαφνικά θυμάται την εγκληματικότητα με στόχο να φέρει τις κατασταλτικές δυνάμεις έξω από τα αμφιθέατρα. Ενάντια λοιπόν, σε κάθε μέτρο που χτυπάει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τις συλλογικές διεκδικήσεις και τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος, υπερασπιζόμαστε το άσυλο μέχρι τέλους. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για περισσότερη ελευθερία μέσα σε πανεπιστήμια που θα απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας.

Συμμετέχουμε όλες/όλοι στην συγκέντρωση την Πέμπτη 17/12 12.00 στα Προπύλαια για την Αθήνα , στο Άγαλμα Βενιζέλου για την Θεσσαλονίκη και στην πλ. Αγίου Γεωργίου για την Πάτρα. Τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Δεν θα τους αφήσουμε να φέρουν την ομίχλη, γιατί εμείς που λες όλα τα φτιάχνουμε στο φως!

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

πηγή : https://synantisi.org/2020/12/16/exo-i-astyno…


1 2 3 4

EΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Καμία εφαρμογή των εξαγγελιών της κυβέρνησης. Όχι στη θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

❗️ Καμία κατάθεση νομοσχεδίου πίσω από τις πλάτες μας με κλειστές σχολές, μέσα στην πανδημία!

❗️ Επανακατοχύρωση και διεύρυνση του ασύλου εδώ και τώρα!

Καμία περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων της νεολαίας και του λαού!

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Δεκεμβρίου 08h


1 2 3 4

ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ φοιτητών ΣΕΜΦΕ

πηγή : https://www.facebook.com/pg/ΑΝΑΡΠΑ-φοιτητών-Σ…