τι; : εκδήλωση ατελές

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 στις 18.00

Οι εστιες ή θα ειναι κοινοτητα ζωης ή ιδρυμα

Όταν στις 9/12 ξεκίνησε ο καταληψιακός αγώνας των εστιακών οικοτρόφων ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης και περικοπών, η Πρυτανεία και η διεύθυνση προχώρησαν με τιμωρητικό τρόπο στην διακοπή της σίτησης και απείλησαν πως αν δεν λήξει η κατάληψη θα απολυθούν οι εργαζόμενοι/ες του εστιατορίου και θα κοπούν και οι υπόλοιπες παροχές στους οικοτρόφους(νερό,ρεύμα,ίντερνετ,κτλ.).

Μην πέφτοντας απ' τα σύννεφα και αναγνωρίζοντας πως μπροστά στα συμφέροντά τους η ζωή των εστιακών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα,αλλά και θέλοντας να απαντήσουμε στην άκρως εκβιαστική και εκδικητική στάση τους,συλλογικό σώμα κόσμου(εστιακοί/ες,"εξωπανεπιστημιακοί/ες",αλληλέγγυοι/ες και εργαζόμενοι/ες)κινητοποιήθηκαμε με άμεσα αντανακλαστικά στο χώρο του εστιατορίου, δημιουργώντας συλλογικές κουζίνες για να καλύψουμε την βασική ανάγκη της τροφής.

Μετά τη λήξη της κατάληψης και μέσα από τη ζύμωση και τις σχέσεις που δημιουργήσαμε μεταξύ μας, επιλέξαμε να συνεχίσουμε την συλλογική διαδικασία εφόσον η σίτηση λόγω γιορτών ούτως ή άλλως θα σταματούσε (σε περιόδους "διακοπών",δηλαδή στα διαστήματα που σταματάνε τα μαθήματα και άρα οι φοιτήτριες/ές παύουν να θεωρούνται παραγωγικοί για το Πανεπιστήμιο, παύει να υπάρχει ενδιαφέρον για τις βασικές ανάγκες τους όπως η σίτιση).

Εμείς αποφασίσαμε μέσω συλλογικών διαδικασιών τη συνέχεια της παρουσίας μας στο χώρο.Όχι μόνο για να καλύψουμε την ανάγκη της τροφής αλλά και για να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό χώρο ενάντια στην γενικότερη αδράνεια και απονέκρωση που επιχειρείται μέσα στην συνθήκη της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας,βάζοντας χαρακτηριστικά όπως η αυτοργάνωση και η αλληλεγγύη και ενάντια στην εξατομίκευση,την απομόνωση και το φόβο.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ συνεχίζοντας την επιθετική στάση της απέναντι στον αγώνα των εστιακών και των αλληλέγγυων, προχωρά στις 22/12 σε μια αισχρή ανακοίνωση που συνιστά πλήρη διαστρέβλωση των γεγονότων αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στο κτίριο.

Υποδεικνύει όλες και όλους μας (εστιακές/ούς,αλληλέγγυες/ους,αλλά και ευρύτερα κομμάτια ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στις εστίες) ως υπαίτιες/ους για τα προβλήματα του κτιρίου,σε μία προσπάθεια αποποίησης των ολότελα δικών τους ευθυνών .
Θεωρούμε ότι η στάση τους αυτή σχετίζεται κυρίως με το φόβο που προκαλεί η δυναμική παρουσία και συνάντηση αγωνιζόμενων ανθρώπων και οι αλληλέγγυες και ειλικρινείς σχέσεις που δομούνται, οι οποίες θέτουν αναχώματα στα σχέδια της Πρυτανείας,αλλά και του κράτους και του κεφαλαίου γενικότερα.

Στο πλαίσιο αυτό,αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να οικειοποιούμαστε το χώρο ο οποίος ειδάλλως θα έμενε κλειστός. Θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών, συζητήσεις και εκδηλώσεις όπου σας καλούμε να έρθετε και να συλλογικοποιηθούμε μαζί. Τόσο μέσα από τις εκδηλώσεις, όσο και μέσα από τις συλλογικές μας κουζίνες επιθυμούμε την ενεργή(όχι μονο υλική) συνεισφορά του κόσμου που είτε μένει,είτε συλλογικοποιείται στο κτίριο, ώστε να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί το εγχείρημα.

Παρακάτω σας αναφέρουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αλλά και τη λίστα αναγκών.

Οι ώρες της συλλογικής κουζίνας για όσα θέλουν είτε να συνεισφέρουν, είτε να συμμετέχουν ατομικά ή ομαδικά και να ασχοληθούν με τη διαδικασία της συλλογικής κουζίνας, μπορούν να μας βρίσκουν στο εστιατόριο
12:00-15:00 για την προετοιμασία του μεσημεριανού
και 17:00-22:00 για το βραδινό.

Υ.Γ Εννοείται ότι κάθε σεξιστική, ρατσιστική,τρανσφοβική ή οποιαδήποτε άλλη παραβιαστική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή.

Πρόγραμμα:

Δευτέρα 28/12 , 18:00 : Προβολή του ντοκιμαντέρ "Περιμένοντας την εξέγερση σου" (το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο μαθητικό/φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Βραζιλία στα μέσα της προηγούμενης Δεκαετίας,απ'την σκοπιά τριών πρωταγωνιστών)και συζήτηση.

Τετάρτη 30/12, 18:00 : Προβολή ταινίας και συζήτηση αντισπισιστικού περιεχομένου.

Σάββατο 2/1, 18:00 : Βραδιά με επιτραπέζια,σκάκι και μουσικούλα.

Κύριακη 3/1 , 18:00 : Ποιητική Βραδιά (ερχόμαστε με τα δικά μας ποιήματα/αφηγήματα το καθένα μας,ή απλώς απαγγέλουμε κάποιου/ας άλλου/ης που μας αρέσει)

Δευτέρα 4/1 , 18:00 : Συλλογική κουζίνα και εκδήλωση της συνέλευσης ενάντια στη βιο-εξουσία και την κλεισούρα.

Τρίτη 5/1 , 12:00 : Παίζουμε 3ον3 μπασκετάκι και ποδόσφαιρο ,κάνουμε γκραφίτι και ρίχνουμε ρίμες χιπ χοπ.(Φέρνουμε μπάλες,σπρέι και διάθεση)

* Όλες τις μέρες των προβολών/εκδηλώσεων θα υπάρχουν ανοιχτοί χώροι και δωμάτια ώστε να φιλοξενούνται άτομα που μένουν μακρυά ή δεν έχουν πως να γυρίσουν ή θέλουν απλώς να παραμείνουν στο χώρο μετά τις 22:00 που υπάρχει η απαγόρευση κυκλοφορίας(υπάρχουν κάποια στρώματα και κρεβάτια,αλλά μπορείτε να φέρετε και τα δικά σας sleeping bag για σιγουριά).

Λίστα προμηθειών:

Φασόλια,
Ρεβύθια,
Αρακά-Φασολάκια,
Ξύδι,
Λαχανικά (καρότα, πιπεριές, ντομάτες, πράσο, σπανάκι, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και μαρούλι).
Μανιτάρια.

*Όχι φακές, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, σκόρδο και κρεμμύδια μίας και τις προηγούμενες μέρες οι συντρόφισσες/οι μας πρόσφεραν αρκετά από αυτά και τους ευχαριστούμε.
**Οι κουζίνες έχουμε επιλέξει να διαθέτουν μόνο vegan προϊόντα.

Συντροφικά,συνέλευση του εστιατορίου Φεπα

πηγή : https://sinialo.espiv.net/οι-εστιεσ-ή-θα-εινα…