Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 στις 18.00

αν. συνέλευση για την υπεράσπιση των διωκόμενων για την υποθεση του πρυτανη

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΑΣΟΕΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ

από ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΑΣΟΕΕ

Αναγκαζόμαστε να τοποθετηθούμε δημόσια με αφορμή την απίστευτη και πρωτοφανή απόπειρα των διωκτικών αρχών να εμπλέξουν -με μια δικογραφία φιάσκο- το στέκι και άτομα που δραστηριοποιούνται σε αυτό στη γνωστή υπόθεση της παρέμβασης στην Πρυτανεία του ΟΠΑ από την ομάδα "Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης" στις 29/10/2020. Συγκεκριμένα και όπως έχει γίνει πλέον γνωστό από τις 23 Δεκέμβρη και μετά, έχει ξεκινήσει μια νέα κατασταλτική επιχείρηση με αποτέλεσμα οχτώ άτομα να έχουν λάβει ήδη κλήσεις για να καταθέσουν στον ανακριτή, κατηγορούμενοι για την παρέμβαση που αναφέρεται παραπάνω.

Τα κριτήρια με τα οποία έχουν επιλεχθεί αυτοί οι οχτώ είναι κατά περίπτωση, είτε η φοιτητική τους ταυτότητα στην ΑΣΟΕΕ, είτε η χρόνια παρουσία τους στους φοιτητικούς αγώνες εντός της σχολής μέσα από το σχήμα του στεκιού, είτε οι φιλικές και συντροφικές τους σχέσεις, είτε οι γενικότερες συναναστροφές τους. Είναι τόσο κραυγαλέα τα κατασκευάσματα της κρατικής ασφάλειας και η προσπάθεια της να χαρακτηρίσει ως ταυτοποιηθέντες τους 8 διωκόμενους, που ξεπερνά κάθε έννοια χυδαιότητας. Συγκεκριμένα, ποινικοποιούν την παρουσία φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ την εν λόγω ημέρα με το πρόσχημα της μη πραγματοποίησης μαθημάτων την περίοδο εκείνη, ενώ η σχολή ήταν ανοιχτή και οι υπόλοιπες λειτουργίες της όπως σίτιση και γραμματείες ήταν ανοιχτές. Αντιλαμβάνονται ως παράνομη την παρουσία φοιτητών στη σχολή μέρα μεσημέρι χρησιμοποιώντας ως "πειστήριο" τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες, αλλά και το πιο εγκληματικό της μεταξύ τους διάδρασης: των μεταξύ τους κοινωνικών σχέσεων.

Η χυδαιότητα αυτής της στημένης υπόθεσης δεν σταματά εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μέλος της δομής το οποίο εργαζόταν την ώρα κατά την οποία κατηγορείται ότι βρισκόταν στην ΑΣΟΕΕ, ενώ ένας ακόμα σύντροφος κατηγορείται με μοναδικό στοιχείο ένα τηλεφώνημα, που έκανε προς συντρόφισσα φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ και επίσης κατηγορούμενη, με το κινητό του να εκπέμπει στην κεραία των Εξαρχείων, όπου είναι και η μόνιμη κατοικία του, λίγη ώρα μετά την παρέμβαση. Αντίστοιχης φαιδρότητας είναι και τα υπόλοιπα ευρήματα που στηρίζονται σε τηλεφωνήματα μεταξύ φοιτητών που βρίσκονται καθημερινά στη σχολή και διατηρούν φιλικές σχέσεις. Από μια δικογραφία φιάσκο σαν αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει το αγαπημένο για τους μπάτσους ανώνυμο τηλεφώνημα που έχουμε δει ανά τα χρόνια να στολίζει ανάλογες σκευωρίες απέναντι σε ανθρώπους του κινήματος.

Πέραν των παραπάνω, και ενώ παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες μέρες αστυνομικές πηγές να πανηγυρίζουν σε ΜΜΕ για την ταυτοποίηση των υπόπτων με κάμερες παρότι τους διαψεύδει η ίδια η δικογραφία που μιλά για μη ταυτοποίηση μέσω βιντεοληπτικού υλικού, θεωρούμε πως δεν αρμόζει στο κείμενο αυτό να μιλήσει σχετικά με τη σαθρότητα της δικογραφίας και να την αποδομήσει. Εκτιμούμε πως θα τοποθετηθούν δημόσια εν προκειμένω οι διωκόμενοι. Φαίνεται λοιπόν πως είναι μια συνηθισμένη υπόθεση σκευωρίας, όπως τόσες και τόσες άλλες που έχουν καταρρεύσει με πάταγο τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως η περίπτωση αυτή δεν είναι συνηθισμένη για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Από την πρώτη στιγμή σχεδόν που έγινε γνωστό ότι έλαβε χώρα η συγκεκριμένη παρέμβαση, υπήρξε μια διαρκής και κατ' εξακολούθηση στοχοποίηση της δομής του στεκιού σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο χώρος του στεκιού χρησιμοποιήθηκε ως αφετηρία των ανθρώπων που έκαναν την συγκεκριμένη κίνηση, με αποσπάσματα όπως "οι περίπου 15 δράστες ξεκίνησαν την επίθεσή τους με ορμητήριο το αντιεξουσιαστικό "Στέκι της ΑΣΟΕΕ" (capital.gr). Όλα αυτά χωρίς να έχει προλάβει να προηγηθεί καμία έρευνα που να μπορεί να εξάγει ένα οποιοδήποτε τέτοιο συμπέρασμα. Προφανώς τα δημοσιεύματα αυτά δεν υπήρξαν πρωτοβουλία των μέσων ενημέρωσης στα οποία κυκλοφόρησαν αλλά προέκυψαν από τις υποδείξεις των αστυνομικών αρχών και της ασφάλειας που ήθελε να δημιουργηθεί εξαρχής κλίμα στοχοποίησης εναντίων του Στεκιού με ψευδής αναφορές.

Ομολογουμένως, δεν είναι η πρώτη φορά που το στέκι στοχοποιείται. Το αυτοδιαχειρίζομενο στέκι Ασοεε, το οποίο μετράει τουλάχιστον 18 χρόνια δραστηριοποίησης στη σχολή αλλά και γενικά στο κίνημα, και από το οποίο έχουν περάσει πολλές γενιές ριζοσπαστικοποιημένων φοιτητών, είναι στο μάτι τόσο των Πρυτανικών όσο και των διωκτικών αρχών, για το γεγονός ότι με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, έχει μια διαρκή παρουσία σε αγώνες εντός και εκτός της σχολής. Έχει σταθεί αλληλέγγυο σε μετανάστες μικροπωλητές αλλά και τοξικοεξαρτημένους που έχουν βρεθεί να κυνηγιούνται από τις δολοφονικές ορδές κάθε λογής μπάτσων γύρω από τη σχολή, έχει αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια αυταρχικοποίησης των πανεπιστημίων, έχει συμμετάσχει στον αγώνα για την κατάργηση των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, έχει υπάρξει ενεργό κομμάτι αντιφασιστικών συντονισμών, έχει στηρίξει ενεργά τις καταλήψεις του φοιτητικού συλλόγου της σχολής και έχει πάρει μέρος σε πληθώρα φοιτητικών κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων. Για αυτήν την παρουσία του στους κοινωνικούς αγώνες έχει εκκενωθεί ήδη τουλάχιστον δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν, με την τελευταία μάλιστα να συνοδεύεται από τις τραγελαφικές αναφορές, από κυβερνητικά στελέχη, για "γιάφκα" στην οποία βρέθηκαν πολεμοφόδια που παραπέμπουν στον οπλισμό των ανταρτών στη Συρία, την ίδια στιγμή που στις φωτογραφίες που έδιναν στη δημοσιότητα έδειχναν σημαίες και μερικά άδεια μπουκάλια αλκοόλ.

Ένας ακόμα λόγος αυτής της στοχοποίησης του στεκιού, στοχοποίηση που καταντά εμμονική, είναι και το γεγονός ότι η ΑΣΟΕΕ δεν είναι μια τυχαία σχολή, καθώς η χωροταξική της τοποθέτηση εντός του κέντρου, δίπλα στα Εξάρχεια και μέσα στο τρίγωνο των σχολών Πολυτεχνείου-Νομικής, την κάνει να βρίσκεται στο ενδιαφέρον των αρχών, δεδομένης της ριζοσπαστικής κινητικότητας που παραδοσιακά παρατηρείται εντός αυτού του τριγώνου. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ΑΣΟΕΕ υπήρξε ένα από τα κατειλημμένα εδάφη της εξέγερσης του 2008 αλλά και εστία αγώνα και σε άλλα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα. Ως τέτοια λοιπόν αναφέρεται ουκ ολίγες φορές στο δημόσιο διάλογο, ως ένας χώρος που οπωσδήποτε η αστυνομία πρέπει να εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο. Η ιδιαιτερότητα όμως της συγκεκριμένης σκευωρίας δεν είναι απλά η στοχοποίηση ενός πολιτικού χώρου, καθώς αυτό αποτελεί ρουτίνα για τις δυνάμεις καταστολής. Το πρωτοφανές της σκευωρίας αυτής έχει να κάνει με τη δυσανάλογη αντιμετώπιση της υπόθεσης από το κράτος, όπως φάνηκε από σωρεία καταδικαστικών δηλώσεων προσώπων της κυβέρνησης, από την -στην κυριολεξία- προαναγγελία πολιτικών διώξεων, από την παραγγελία για αναβαθμισμένο κατηγορητήριο που θα συμπεριλαμβάνει κακουργήματα (που μεταξύ άλλων συνιστά ακραία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από κάποιους που υποτίθεται σέβονται τη διάκριση εξουσιών) και από την επικήρυξη των δραστών για 100.000 ευρώ (εν μέσω μιας πανδημίας όπου κανένα κοινωνικό αίτημα για οικονομική ενίσχυση του ΕΣΥ δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι στιγμής).

Τα παραπάνω δεν είναι εικόνα από κάποιο δυστοπικό μέλλον, αλλά από το πολύ δυστοπικό παρόν. Για μας η ποινική αναβάθμιση της εν λόγω υπόθεσης και η κατασκευασμένη εμπλοκή μελών του στεκιού, φοιτητών και ανθρώπων που διατηρούμε φιλικές σχέσεις, έστω και με σαθρά στοιχεία, χρησιμοποιείται εν προκειμένω εργαλειακά, ως δούρειος ίππος για την στοχοποίηση συνολικότερα των φοιτητικών αγώνων και μαχόμενων φοιτητικών σχημάτων. Έρχεται δε να προστεθεί, καθόλου τυχαία, μετά το τέλος της δίκης της Χρυσής Αυγής, όπου και πολλά στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσα τους και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, διεμήνυαν σε όλους τους τόνους ότι τώρα θα ασχοληθούν με το άλλο άκρο, αυτό του "κόκκινου φασισμού". Όπως φαίνεται η συνολικότερη διάθεση της κυβέρνησης στη συγκυρία αυτή, ευθυγραμμισμένη πλήρως με τη ρητορική των δύο άκρων, είναι η ισοπέδωση όλων των κοινωνικών αντιστάσεων με κύριο μέλημα τους το πεδίο των πανεπιστημίων, τα οποία ιστορικά αποτελούν αφετηρίες και κέντρα αγώνα σε πολωμένες κοινωνικά συγκυρίες. Υπολογίζουν λοιπόν ότι εφαρμόζοντας το δόγμα της μηδενικής ανοχής στους χώρους των σχολών και επιχειρώντας την πολιτική εξόντωση αγωνιζόμενων υποκείμενων με κατασκευασμένες διώξεις, χρησιμοποιώντας ακόμη και τις κοινωνικές τους σχέσεις για να προσδώσουν βάρος στις κατηγορίες, θα περιορίσουν σημαντικά τα αναχώματα που θα αντιμετωπίσουν οι ολοκληρωτικές πολιτικές τους.

Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι το μαχητικό φοιτητικό κίνημα και τα αντιεξουσιαστικά στέκια θα τους διαψεύσουν. Παρατηρούμε επίσης ότι η ποινική αναβάθμιση πολιτικών δράσεων βρίσκεται σε κεντρικό άξονα της κυβερνητικής ατζέντας σε μια σειρά περιπτώσεων, όπου συνθήματα σε σπίτια δημοσιογράφων χαρακτηρίζονται "ενέργειες τρομοκρατών" ενώ παρεμβάσεις με τρικάκια έξω από πολιτικά γραφεία και διαδηλώσεις χαρακτηρίζονται ως επιθέσεις, προκειμένου να δικαιολογείται η σύλληψη αγωνιστών με αναβαθμισμένα κατηγορητήρια. Στην ίδια λογική εξάλλου εντάσσεται και η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων στις επετείους της 17 Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη, προκειμένου να μην μπορέσει να πραγματοποιηθεί κανενός είδους δημόσια εκδήλωση η πορεία, τη στιγμή που είκοσι μέρες μετά οι εκκλησίες μπόρεσαν να λειτουργήσουν στις γιορτές με το ελεύθερο της συγκέντρωσης ως και πενήντα πιστών εντός κλειστών χώρων. Το όργιο καταστολής που είδαμε εκείνες τις μέρες, οι συλλήψεις των 90 αγωνιστών για την κατάληψη σε κάτω και άνω Πολυτεχνείο, οι επιθέσεις των χιλιάδων αστυνομικών που κατέκλυσαν κάθε σημείο των πόλεων σε πρωτεύουσα και επαρχία, για τη διάλυση κάθε απόπειρας συγκέντρωσης, η απαγόρευση πρόσβασης στο μνημείο του αναρχικού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ακόμα και σε άτομα που το επιχειρούσαν κατά μόνας, οι καταδρομικές επιθέσεις της συμμορίας της ΔΕΛΤΑ σε σπίτια με κρότου λάμψης και η εικόνα των τεθωρακησμένων οχημάτων της αστυνομίας να εκτοξεύουν τόνους νερού σε διαδηλωτές, είναι όλα σημεία της νέας κατάστασης που καλείται ο κόσμος του αγώνα να αντιμετωπίσει από δω και πέρα. Η διαφαινόμενη ένταση της καταστολής σε όλα τα επίπεδα και ο δείχτης έντασης που θα επιλέγεται στο εξής φαίνεται και από την κραυγαλέα περίπτωση της απαγωγής και απέλασης εν κρυπτώ του αναρχικού Erol, μόνο και μόνο επειδή επέλεξε να στηρίξει τις συγκεντρώσεις της 6ης Δεκέμβρη, και της εκδικητικής εισβολής της αστυνομίας στις εστίες της ΦΕΠΑ σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και στοχοποίησης φοιτητών που μια βδομάδα πριν, έδιναν έναν αγώνα διεκδικώντας μια σειρά αιτημάτων από την Πρυτανεία. Στην πολιτική επιλογή της στοχοποίησης αναρχικών και της κατασκευής ενόχων με κάθε κόστος ανήκει και η υπόθεση της συντρόφισσας και των τριών συντρόφων που τους εμπλέκουν με μια "τρομοκρατική" οργάνωση ονόματι "Σύντροφοι-ισσες". Μια οργάνωση βγαλμένη από την αρρωστημένη φαντασία των αστυνομικών "εγκεφάλων".

Όλα αυτά δείχνουν ότι η κατασταλτική μεθόδευση και αυτή η νέα σκευωρία που επιχειρείται ενάντια στο στέκι και συνολικά σε όλους όσους αντιμετωπίζουν δίωξη για την παρέμβαση στην Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ, δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη συγκυρία, αλλά κομμάτι ενός μεγαλύτερου κατασταλτικού σχεδίου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη αναδιάρθρωση στις σχολές με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Χρησιμοποιούν μια κακοστημένη δικογραφία-φάρσα ως δικαιολογία της επιβολής αστυνομικού ελέγχου στις σχολές μας, ενώ τους διαψεύδουν οι ίδιες τους οι διαρροές σε δημοσιογραφικά άρθρα που μιλούσαν για το εν λόγω νομοσχέδιο εδώ και πολλούς μήνες. Μιλούν για παρουσία αστυνομικών στις σχολές και δημιουργία ασφαλούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη στιγμή που δεν έχει κλείσει ούτε χρόνος από την ημέρα που στην ΑΣΟΕΕ ένοπλος μπάτσος απειλούσε φοιτητές στον προαύλιο χώρο της σχολής, σημαδεύοντας τους με πιστόλι σε ευθεία βολή και απειλώντας τρελαμένος ότι θα τους ρίξει. Επιδίωξη τους εν προκειμένω είναι οι ακαδημαϊκοί χώροι να μετατραπούν σε φυλασσόμενα και αποστειρωμένα από οποιαδήποτε πολιτική δράση ιδρύματα με πρώτο μέλημα την σύνθλιψη κάθε μέσου του ακηδεμόνευτου φοιτητικού αγώνα, κυρίως όμως των αυτοδιαχειριζόμενων στεκιών και καταλήψεων εντός των πανεπιστημίων.

Ήδη χρήσιμος αρωγός σε αυτό το σχέδιο στέκεται η κατάργηση του ασύλου, η εφαρμογή της οποίας μας θυμίζει καθημερινά ότι η υπεράσπιση και επανακατάκτηση κεκτημένων αγώνα είναι μονόδρομος. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα δεν θεωρούμε ότι η εντατικοποίηση της καταστολής σε ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα, όπως και στα πανεπιστήμια, είναι τυχαία. Απαντά στις επικοινωνιακές ήττες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, στους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, το αίμα των οποίων έχει στα χέρια της με της εγκληματικές πρακτικές της και εν κατακλείδι λειτουργεί σαν αντίβαρο στις φιλελεύθερες πολιτικές της σε κάθε πεδίο. Συγκεκριμένα για το δεξιό συντηρητικό κοινό, στο όποιο και απευθύνεται, το δόγμα του "Νόμος και Τάξη" που εφαρμόζει δρα εξισορροπητικά απέναντι στην οικονομική και εργασιακή λαίλαπα που έχει ήδη χτυπήσει πλήθος εργαζομένων και στο άμεσο μέλλον θα γιγαντωθεί. Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική και ηθική υπεράσπιση των συντρόφων μας και των διωκόμενων φοιτητών ως απόλυτη αναγκαιότητα. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν βορά στο στόμα του κατασταλτικού κτήνους. Όπως επίσης δεν θα κοιτάμε αμέτοχοι της κοινωνικές μας σχέσεις και την παρουσία μας στη σχολή να ποινικοποιούνται.

Για αυτούς τους λόγους καλούμε:

  • Σε ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση των διωκόμενων και ώστε να δοθεί μια κινηματική μαζική και δημόσια απάντηση στη σκευωρία που έχει στηθεί Τρίτη 5/1 στις 18:00 μ.μ. στη ΦΕΠΑ
  • Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης Ευελπίδων Παρασκευή 8/1 στις 10:00 π.μ. στο κτήριο 9

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΑΣΟΕΕ

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1609471/