Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 στις 18.00

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

[Πάτρα] Συγκέντρωση μνήμης & αγώνα στο σημείο δολοφονίας του καθηγητή Ν.Τεμπονέρα

[Πάτρα] 30 χρόνια μετά… Οι δολοφόνοι του Τεμπονέρα είναι ακόμα εδω!

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΓΕΝΑΡΗ, 18.00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ μνήμης και αγώνα στο σημείο της δολοφονίας του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε 30 χρόνια πριν, από τραμπούκους της οννέδ Πάτρας

30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

  • λεηλατούν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, καταδικάζοντας τους στη φτώχεια, την εξαθλίωση και το θάνατο
  • κατηγορούν την κοινωνική βάση ως υπεύθυνη για τη φτώχεια της, για την πανδημία, για τις εκατόμβες νεκρών
  • καταστέλλουν όσους αγωνίζονται για παιδεία, υγεία, σίτιση, στέγαση, ζωή και ελευθερία
  • καταστρέφουν το φυσικό κόσμο με γνώμονα την αύξηση των κερδών μιας κάστας εξουσιαστών

Εν μέσω πανδημίας, επιταχύνουν την επίθεση τους με νέους γύρους λεηλασίας καικαταστολής, ευελπιστώντας να μας πιάσουν μουδιασμένους, κουρασμένους και μόνους

ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΓΕΝΑΡΗ, 18.00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

μνήμης και αγώνα στο σημείο της δολοφονίας του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε 30 χρόνια πριν, από τραμπούκους της οννέδ Πάτρας

αναρχική ομάδα "δυσήνιος ίππος" / μέλος της ΑΠΟ

ipposd.wordpress.com | d_ipexpos@hotmexail.com

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1609514/


1 2 3 4 5

(ΠΑΤΡΑ) Συγκέντρωση: 30 χρόνια μετά, Νίκος Τεμπονέρας ΠΑΡΩΝ

Στις 9 Γενάρη 1991, ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται από τη δεξιά παρακρατική ομάδα των Καλαμπόκα, Σπίνου κλπ., υπερασπιζόμενος τις μαθητικές καταλήψεις που έχουν φουντώσει πανελλαδικά, ενάντια στις σχεδιαζόμενες αυταρχικές και νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις στην εκπαίδευση, της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι τότε παρακρατικές ομάδες λειτούργησαν με την κάλυψη και την καθοδήγηση της δεξιάς κυβέρνησης, όντας συνέχεια των αντίστοιχων ομάδων (Κένταυροι κλπ.). Εξ'ου και η κάλυψη του "αγωνιστή" από τους τοπικούς ΟΝΝΕδιτες δολοφόνου Καλαμπόκα.

Σήμερα 30 χρόνια μετά, η δολοφονία του Τεμπονέρα παραμένει επίκαιρη, όσο επίκαιρη παραμένει και η ανάγκη για συνολικό αγώνα ενάντια στους φασίστες, την καταστολή, την αστυνομική βία και το εκμεταλλευτικό, βάρβαρο και καπιταλιστικό σύστημα που πλέον λαμβάνει ολοένα και πιο ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά. Η ακροδεξιά φουρνιά των τότε παρακρατικών άλλωστε, αποτελεί σήμερα σημαντική μερίδα της κυβέρνησης, σε μία συνθήκη που, εν μέσω της πανδημίας, αποκαλύπτεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η εγκληματική και θανατηφόρα φύση κράτους και κεφαλαίου.

Απέναντι στην ολοκληρωτική επίθεση που δεχόμαστε σε κάθε έκφανση της ζωής, απέναντι σε κράτος, κεφάλαιο, φασίστες, θα παλέψουμε μαχητικά από τα κάτω και συνολικά για την ταξική και κοινωνική αντεπίθεση, για την ζωή, την αξιοπρέπεια, την υγεία, την ελευθερία.

ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΙΜΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 09/01 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ (ΣΧΟΛΕΊΑ)

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1609557/


1 2 3 4 5

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και αναπνέει στους αγώνες και τις εξεγέρσεις της νέας εποχής!

Πάτρα, 8 Ιανουαρίου 1991.
Η πόλη χορεύει στο ρυθμό των καταλήψεων ενάντια στο νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου, που περιείχε μεταξύ άλλων ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όριο σπουδών , κατάργηση του ασύλου κλπ. Η πλειοψηφία των σχολείων σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται υπό κατάληψη με τη συμμετοχή καθηγητών και γονιών. Από την προηγούμενη μέρα η ΝΔ οργανώνει τάγματα εφόδου ''αγανακτισμένων'' και τα οπλίζει με λοστούς. Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου με επικεφαλής τον Γιάννη Καλαμπόκα (δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ και αργηχό της τοπικής ΟΝΝΕΔ), ομάδα μελών της ΟΝΝΕΔ εισβάλλει στο σχολικό συγκρότημα του 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ. Κατά τη διάρκεια της δολοφονικής ενέδρας επιτίθενται στον κόσμο με σιδερολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους. Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας πέφτει κλινικά νεκρός, με ανοιγμένο το κρανίο από το σιδερολοστό του Καλαμπόκα. Στη συνέχεια κατέληξε, αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με δεκάδες άλλους τραυματίες. Οι μέρες που ακολούθησαν έχουν γραφτεί στην ιστορία του κινήματος και οδήγησαν μεταξύ άλλων τον Κοντογιαννόπουλο σε παραίτηση και τις μεταρρυθμίσεις του σε απόσυρση.

Η ΝΔ μέχρι και τη δίκη υποστήριξε επίσημα και με κάθε τρόπο τον Καλαμπόκα με γραμμή ότι πρόκειται για σκευωρία της αριστεράς εναντίον του δημοκράτη νέου. Για την υπεράσπισή του επιστρατεύτηκαν κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου, όλοι προερχόμενοι πολιτικά απτη ΝΔ και συγκεκριμένα οι Απόστολος Ανδρεουλάκος, Κώστας Κωνσταντινίδης (καθηγητής Ποινικού Δικαίου) και Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ). Μαζί τους και ο Μιχάλης Αρβανίτης - σήμερα καταδικασμένος χρυσαυγίτης- , ο οποίος έγραψε και βιβλίο για το θέμα με τίτλο "Ποιος σκότωσε τον Τεμπονέρα". Ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Επειδή όμως τα παιδιά της ΝΔ, του κράτους και παρακράτους ποτέ δεν πάνε χαμένα, ο Καλαμπόκας αποφυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1998.

- Το χρονικό της δολοφονίας από Λέσχη Αναιρέσεις Πάτρας

Δεν ξεχνάμε! Συνεχίζουμε στο δρόμο του Ν. Τεμπονέρα, που ζει στους καθημερινούς αγώνες που συνεχίζουν τη δική του πάλη για Δουλειά, Ειρήνη, Παιδεία, Ελευθερία. Για ένα μαχητικό εργατικό, νεολαιίστικο και λαϊκό κίνημα που θα ανατρέψει την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-Κεφαλαίου που γεννά πανδημίες και κρίσεις. Για μια παιδεία, αλλά και μια κοινωνία αντάξια των αναγκών και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, χωρίς πολέμους, φτώχεια, αυταρχισμό και εκμετάλλευση. Για την κομμουνιστική απελευθέρωση!

Καλούμε στη συγκέντρωση τιμής στο Ν. Τεμπονέρα και αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ- κεφάλαιο που διοργανώνουν μαζικοί φορείς το Σάββατο 9 Γενάρη, 6.00 μ.μ, στην Πάτρα, στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα», στην πλατεια Βουδ, με όλα με μέσα ατομικής προστασίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση των οργανώσεων Πάτρας του ΝΑΡ και της νΚΑ εδώ : https://nka.gr/30xronia-dolofonia-temponera/

νΚΑ-ΝΑΡ Πάτρας

πηγή : https://www.anaireseis.gr/6452-2/ ?utm_source=…


1 2 3 4 5

Ο Ν. Τεμπονέρας είναι ανεξίτηλο σύμβολο κοινωνικών αγώνων

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δολοφονία στην Πάτρα του αγωνιστή εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα από τους τραμπούκους της ΟΝΝΕΔ, καθώς υπερασπιζόταν τους μαθητές του και τις καταλήψεις τους ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου της τότε κυβέρνησης του Κων. Μητσοτάκη. Μιας κυβέρνησης που είχε εξαπολύσει εναντίον των μαθητών εκτός από την κρατική καταστολή και τις ομάδες «αντικατάληψης» των τραμπούκων της ΝΔ-ΟΝΝΕΔ.

Ο Ν. Τεμπονέρας, κομμουνιστής και μέλος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου-ΕΑΜ έγινε σύμβολο αγώνα, παράδειγμα ζωής και σύνθημα ελπίδας για τις μαχόμενες δυνάμεις της νεολαίας και του λαού. Συνδέθηκε ανεξίτηλα με τους δημοκρατικούς αγώνες, την πάλη για ένα δημόσιο σχολείο για τις ανάγκες της νεολαίας και της κοινωνίας και με τις νικηφόρες καταλήψεις του 1990-91 που οδήγησαν στα αζήτητα το αντιδραστικό νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου.

Η τιμή, η υπεράσπιση της μνήμης και της αγωνιστικής στάσης ζωής του Ν. Τεμπονέρα δεν είναι υπόθεση ξεκομμένη από το σήμερα. Είναι πολιτική ανάγκη και καθήκον για όποιον χτυπά η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχισμός της ΝΔ. Ειδικά σήμερα που η λεγόμενη «τηλεκπαίδευση», τα απανωτά αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια και η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας από την πανδημία υπονομεύουν, όπως και τότε, τα μορφωτικά δικαιώματα και το μέλλον της νέας γενιάς, αλλά και τη δημόσια υγεία.

Η μορφή του Ν. Τεμπονέρα θα είναι πάντα πηγή δύναμης και έμπνευσης για όποιον αγωνίζεται. Για αυτό οι δολοφόνοι έκατσαν στο σκαμνί μόνο μετά από πολιτική μάχη του λαϊκου κινήματος, με την τότε κυβέρνηση και τη ΝΔ να στήνουν σκευωρία συγκάλυψης πρώτα και μετά απαλλαγής για τον δολοφόνο Γιάννη Καλαμπόκα που ήταν πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Πάτρας και τη συμμορία των οννεδιτών Μαραγκού, Σπίνου κ.α. Γι' αυτό οι δικηγόροι υπεράσπισης των δολοφόνων ήταν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, αλλά και ο μετέπειτα βουλευτής της εγκληματικής Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτης.

Τιμάμε αγωνιστικά τον Ν. Τεμπονέρα με τους αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ και ΕΕ που ρίχνουν στη πλάτες του λαού τα βάρη από τη διπλή υγειονομική και κοινωνική κρίση, αλλά και με την πάλη για ένα καλύτερο μέλλον ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο και τον ιμπεραλιασμό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τη συγκέντρωση τιμής στο Ν. Τεμπονέρα που καλούν οι μαζικοί φορείς στην Πάτρα ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ- κεφάλαιο το Σάββατο 9 Γενάρη, 6.00 μ.μ, στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα» (Βουδ) με όλα με μέσα ατομικής προστασίας.

πηγή : http://antarsya.gr/node/5830


1 2 3 4 5

Συγκέντρωση - Διαδήλωση Σάββατο 9/1. Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα

Ο Τεμπονέρας ζει στους νεολαιίστικους αγώνες του σήμερα!

Ενάντια σε κυβέρνηση, μνημόνια & Κράτος Έκτακτης Ανάγκης!
-

Συγκέντρωση - Διαδήλωση Σάββατο 9 Ιανουαρίου

ΠΑΤΡΑ: 18:00 Στο σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ» (ΒΟΥΔ - ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ)

-

Στις 8 Ιανουάριου συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από ΟΝΝΕΔίτες με επικεφαλής τον Γ. Καλαμπόκα, δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ και επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, οι οποίοι εισέβαλαν και πέτυχαν την αντι-κατάληψη του 3ου Λυκείου Πάτρας. Το ίδιο βράδυ, μαθητές, γονείς και καθηγητές γύρισαν για να καταλάβουν το Λύκειο και εκεί τους επιτέθηκαν ΟΝΝΕΔίτες με λοστούς, καδρόνια και πέτρες. Μετά την επίθεση, ο Νίκος Τεμπονέρας βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με σιδερολοστό στο κεφάλι. Υπεύθυνοι για τη δολοφονία αυτοί ήταν ο Γ. Καλαμπόκας και ο Α. Μαραγκός. Ο δεύτερος απαλλάχθηκε με βούλευμα και στο εδώλιο κάθισε ως βασικός αυτουργός ο Καλαμπόκας. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος!! Η επίθεση αυτή δεν ήταν τυχαία, ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούσαν την περίοδο εκείνη τα τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ(Κένταυροι, Rangers), τα οποία οργανώνονταν από τη ΝΔ για να σπάνε αγώνες, να χτυπάνε αγωνιστές και να διαλύουν κινήματα. Σε αυτά συμμετείχαν πολλοί μετέπειτα «δημοκρατικοί» βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Βουλγαράκης κ.α.

O Τεμπονέρας στήριξε το μαθητικό κίνημα του '90-'91 και είχε βοηθήσει τους μαθητές του να πραγματοποιήσουν καταλήψεις των σχολείων τους. Την περίοδο αυτή πραγματοποιούνταν καθημερινά κινητοποιήσεις ενάντια στη ψήφιση του νόμου του υπουργού Παιδείας, Κοντογιαννόπουλου. Με το νομοσχέδιο αυτό «ρυθμίζονταν» θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, 15μελών συμβουλίων, σχολικών περιπάτων και εκδρομών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά. Το νομοσχέδιο αυτό προσπαθούσε να επιβάλει αρκετές πτυχές της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας στο χώρο της παιδείας, πολλές από τις οποίες σήμερα η χουντική κυβέρνηση της ΝΔ είτε έχει περάσει(κατάργηση Ασύλου, σημαντικά βήματα στην εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-κολλεγίων κ.α. ), είτε ετοιμάζεται να περάσει (διαγραφές φοιτητών, πανεπιστημιακή αστυνομία, δίδακτρα, κ.α.). Μέτρα που διαλύουν τη δημόσια, δωρεάν παιδεία, και καταργούν το δικαίωμα μας να σπουδάζουμε.

Είναι πλέον προφανές ότι τα χουντικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και των συγκεντρώσεων δήθεν λόγω κορωνοϊού, είναι η μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης για να διαλύσει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Εγκαθιστούν εργασιακές συνθήκες δούλου, με τους μισθούς των 200 ευρώ να γίνονται κανόνας. Η έκβαση του εγχειρήματος επικράτησης ως «κανονικότητας» της νεοφιλελεύθερης ζούγκλας, κρίνεται από την επιβολή ενός στυγνού Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, του «τελους της Μεταπολίτευσης» για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, επιβάλλοντας παντού την βία, την καταστολή και την κρατική τρομοκρατία. Η απαγόρευση των πορειών στις 17/11 και 6/12 με το όργιο καταστολής και συλλήψεων που ακολούθησαν και επίσης η εμμονή τους στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας δείχνει το ζοφερό μέλλον της μνημονιακής χούντας της ΝΔ.

Να παραδειγματιστούμε από το κίνημα του '90-'91, που το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, με καθημερινές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις. Με τους αγώνες μας να τσακίσουμε την καταστολή και να μπλοκάρουμε τη ψήφιση του νομοσχεδίου για ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αλλά και κάθε νομοσχέδιου που είναι ενάντια στα δικαιώματα μας. Ενάντια στο δόγμα "Νόμος και Τάξη", με όπλο μας την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση, να αγωνιστούμε για την ανασυγκρότηση του νεολαιίστικου κινήματος, τη μαχητική υπεράσπιση και έμπρακτη επιβολή των δημοκρατικών μας ελευθεριών. Ενάντια σε κυβέρνηση, μνημόνια και Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Αυτό είναι το χρέος μας προς τον αγωνιστή Ν. Τεμπονέρα και τόσους άλλους αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους(Σωτήρης Πέτρουλας, Μιχάλης Καλτεζάς κ.α.) για τον αγώνα.

-

  • Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες μας!
  • Κάτω η χούντα της ΝΔ!
  • Έξω η αστυνομία από τις σχολές και τις εστίες. Όχι στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας
  • Δημόσια δωρεάν Υγεία & Παιδεία για όλους, με δραστική αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης τους. Όχι στα νέα αντεκπαιδευτικά μέτρα Κεραμέως!

-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/12948