Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 στις 13.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Ίμια 2021

Ίμια 2021: καμιά εθνική ενότητα με την κυβέρνηση του θανάτου, εθνικισμού, ρατσισμού, καταστολής

Φέτος κλείνουν 25 χρόνια από την εθνικιστική κρίση στα Ίμια/Kardak, όταν ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός έφτασε στα όρια της πολεμικής σύρραξης με πλήρη πολεμική κινητοποίηση από τους εκατέρωθεν στόλους και τα αεροσκάφη. Με τα εθνικά συμφέροντα να καθοδηγούνται πάντα από τα συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων, οι δύο ισχυρές περιφερειακές καπιταλιστικές δυνάμεις ανταγωνίζονται την κυριαρχία τους στην Ανατολική Μεσόγειο πάνω στα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα.

Σήμερα, η Ελλάδα συντηρεί και ισχυροποιεί τις διπλωματικές και συμμαχικές σχέσεις της με Ιταλία, Νότια Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ στην περιοχή, όντας πάντα μια ισχυρή οικονομική και στρατιωτική σύμμαχος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η οριοθέτηση των ΑΟΖ και η αύξηση των εθνικών ναυτικών μιλίων για την ελληνική αστική τάξη είναι πρωτεύον ζήτημα για την κυριαρχία της στην Αν. Μεσόγειο ως καπιταλιστική δύναμη. Το καλοκαίρι που μας πέρασε και εν μέσω κορονοϊού, η κυβέρνηση έθεσε το στράτευμα σε επιφυλακή για τουλάχιστον ένα μήνα με αφορμή τις τουρκικές υποθαλάσσιες έρευνες. Σε μία κατάσταση που δεν υπήρξε παραβίαση των εθνικών υδάτων στο Αιγαίο, αλλά αμφισβήτηση πάνω στις μη συμφωνημένες ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου.

Από τις αρχές του 2020 η κυβέρνηση διατηρεί σε υψηλές θερμοκρασίες τον ανταγωνισμό των πολεμικών εξοπλισμών, έχοντας προχωρήσει σε ένα μεγάλο και μαζικό πακέτο δαπανών δις ευρώ για το πολεμικό ναυτικό και αεροπορία, περιλαμβάνοντας ένα πρωτόγνωρο επίπεδο αγορών εξοπλισμού από άποψη τεχνολογίας και κόστους. Παράλληλα, εξαγγέλθηκαν και ξεκίνησαν προσλήψεις μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού και σταδιακή αύξηση των εισακτέων σε σχολές αξιωματικών. Η Ελλάδα δείχνει τις διαθέσεις της στην πράξη ακόμα κι αν προτάσσει την «απέναντι» προκλητικότητα.

Τον τελευταίο χρόνο, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και πρόδηλης πολιτικής αδυναμίας διαχείρισης και ανάκαμψης, η ΝΔ ανανέωσε το αστικό αφήγημα της εθνικής ενότητας, αυτή τη φορά με υγειονομική προσέγγιση εκμεταλλευόμενη τον κορονοϊό. Χυδαία και επικίνδυνα έχει αναγάγει την ασθένεια σε απόλυτο κακό που απαιτεί τον πλήρη κοινωνικό και πολιτικό συμβιβασμό με τα μέτρα διαχείρισης. Η κυβερνητική άρνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ γέννησε το «άλλοθι» για χουντικές πολιτικές απαγορεύσεων και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, παράλληλα με εντατική υποτίμηση των εργαζομένων και ευκαιριακές συμφωνίες με ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρηματίες σε κάθε κλάδο (υγεία, παιδεία, περιβάλλον κ.α.). Τα αλλεπάλληλα lockdown και τα αυτο-αναιρούμενα μέτρα που εφαρμόζονται έχουν αποδείξει τον ταξικό τους χαρακτήρα και την δυναμική επιβολής της ακροδεξιάς στρατηγικής, που έθεσε ως προτεραιότητα την ιδεολογική επίθεση στην κοινωνία. Ενώ, επίσης η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης ουσιαστικά επιδιώκει την τρομοκράτηση και κατασκοπία κάθε γειτονιάς. Το κέρδος της ελληνικής αστικής τάξης είναι ακριβώς ο καθημερινός συμβιβασμός και η ηττοπαθής υποχώρηση στα οποία σπρώχνουν τις οργανώσεις και τον κόσμο του εργατικού κινήματος.

Η φετινή επέτειος για τα Ίμια έρχεται να μας υπενθυμίσει το κομμουνιστικό καθήκον για την ανασυγκρότηση της ντεφαιτιστικής στρατηγικής. Φέτος έχουμε να αναδείξουμε τον αντικυβερνητικό χαρακτήρα της επετείου, να υπονομεύσουμε και να παρεμποδίσουμε πρώτα και κύρια την ελληνική αστική τάξη, να πούμε ότι ο εχθρός είναι στην ίδια μας τη χώρα. Να αγωνιστούμε κόντρα στην εθνική ενότητα, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην διαδήλωση, ενάντια στις απαγορεύσεις μετακίνησης και συνάθροισης, ενάντια στους στρατιωτικούς και αστυνομικούς εξοπλισμούς.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1μμ πλ. Ρηγίλλης

Αθήνα, 12/01/2021

ΟΡΜΑ - Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού


1 2 3 4

Οι επόμενες δράσεις της καμπάνιας «Δεν είναι Αθώοι- Οι ναζί στην φυλακή»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αντιφασιστική διαδικτυακή συνέλευση που οργάνωσε η καμπάνια «Δεν είναι Αθώοι - Oι ναζί στην φυλακή» και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, την Τρίτη 19 Γενάρη.

Τη συνέλευση παρακολούθησαν μέσω zoom περίπου 60 άτομα, έγιναν 22 τοποθετήσεις και κράτησε 3 ώρες. Ενδιαφέρον είχε ότι συμμετείχαν αγωνιστές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Βόλο και Καστοριά, αλλά και από το Βέλγιο και την Κύπρο που μετέφεραν τις εμπειρίες και τις δράσεις που πραγματοποίησαν το διάστημα πριν την καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής.

Κοινός τόπος όλων ήταν το γεγονός ότι η απόφαση της 7ης Οκτώβρη αποτελεί σημείο σταθμός για το αντιφασιστικό κίνημα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, καθώς θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο στις εξελίξεις σχετικά με τα ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα.

Παράλληλα, αναγνωρίστηκε ότι η καμπάνια «Δεν είναι Αθώοι - οι Ναζί στην φυλακή» και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά έπαιξαν κεντρικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, μέσα από μια σειρά δράσεων που είχε πραγματοποιήσει, όπως η παρέμβαση με πλακάτ μέσα στην αίθουσα που εξελισσόταν η δίκη, οι εκδηλώσεις και μικροφωνικές παρεμβάσεις σε γειτονιές της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και τα μηνύματα αλληλεγγύης απ' όλη την Ευρώπη με κινητοποιήσεις, αναρτήσεις πανό κτλ. Αυτές οι δράσεις λειτούργησαν σαν μοχλός πίεσης προς την δικαιοσύνη που δεν άφηνε άλλα περιθώρια.

Την ίδια στιγμή όμως, τονίστηκε ότι η καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής, δεν σημαίνει αυτόματα και το τέλος του φασισμού, καθώς ο κίνδυνος μιας εκ νέου ανόδου και ενίσχυσης φασιστικών ομάδων είναι ορατός. Η ευρωπαϊκή πολιτική κατά των προσφύγων, η φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων αλλά και οι πολεμικές εντάσεις (και ειδικά οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις) είναι στοιχεία που στρώνουν το έδαφος στους φασίστες.

Προτάθηκαν ιδέες για δράσεις με έμφαση στα σχολεία, με βίντεο, λογοτεχνικά κείμενα, κόμικς κα.

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια η συνέλευση προχώρησε στον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων της καμπάνιας και του συντονισμού:

1. Να οργανωθεί διαδικτυακή καμπάνια που θα στοχεύει στις συλλήψεις των καταδικασθέντων φασιστών Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού, που εδώ και 3 μήνες παραμένουν ασύλληπτοι.

2. Να οργανωθούν δράσεις που σαν στόχο θα έχουν το κλείσιμο όλων των γραφείων, site της Χρυσής Αυγής αλλά και των κομμάτων των άλλων καταδικασθέντων όπως οι Έλληνες για την Πατρίδα του Κασιδιάρη ή η ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού.

3. Να εκδιωχθούν όσοι Χρυσαυγίτες είχαν εκλεγεί σε δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια και επιτροπές.

4. Να παύσει η λειτουργία των κομμάτων του Λαγού (ΕΛΑΣΥΝ) και Κασιδιάρη (Έλληνες ΓΤΠ)

5. Με αφορμή την επέτειο της κρίσης των Ιμίων, να πραγματοποιηθεί Διεθνιστική, Αντιφασιστική, Αντιπολεμική συγκέντρωση το Σάββατο 30 Γενάρη στην πλ. Ριγηλλής, στις 13:00, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών ενάντια στις εθνικιστικές υστερίες, τους πολέμους και τον ιμπεριαλισμό.

πηγή : http://www.antinazizone.gr/2021/01/blog-post_…


1 2 3 4

Μια δημοκρατική εκτροπή που δεν πρέπει να περάσει

Κοινή Ανακοίνωση: Αναμέτρηση - ΑΡΑΝ - ΔΕΑ - Συνάντηση

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Με αυτό τον τρόπο, η αστυνομία ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης 25/1 την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Για ακόμα μία φορά, μετά τη 17η Νοέμβρη και την 6η Δεκέμβρη, καταπατούνται στοιχειώδεις ελευθερίες και δικαιώματα του λαού. Το Σύνταγμα γίνεται κουρέλι ακόμα μία φορά καθώς τίθεται σε ισχύ το «παρασύνταγμα» Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη που αποφασίζει κατά το δοκούν πότε θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις, τι ποινές θα επιβάλλονται και πόση ακόμα εξουσία θα δοθεί στην αστυνομία.

Ούτε τα προσχήματα

Η κυβέρνηση δεν προσπαθεί πλέον να κρύψει την αντιδημοκρατική εκτροπή. Επικαλούνται την πανδημία για τη νέα απαγόρευση και την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζουν ότι αυτή δεν ισχύει στους εμπορικούς δρόμους. Επικαλούνται εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ενώ όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την απαγόρευση των συναθροίσεων! Πριν δύο εβδομάδες άνοιξαν τα σχολεία χωρίς να πάρουν το παραμικρό μέτρο. Συνεχίζουν ακόμα να μην πραγματοποιούν ελέγχους σε μεγάλους χώρους δουλειάς στη Δυτική Αττική, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους εκτεθειμένους. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άγχος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το μόνο που βλέπει είναι μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ιστορικό πισωγύρισμα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό επιδιώκουν και με τον νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και εκεί στοχεύει η νέα απαγόρευση των συγκεντρώσεων: στην πορεία των φοιτητών την Πέμπτη 28/1

Ζουν με τον φόβο του κινήματος

Ακόμα και τώρα, μέσα στην πανδημία, με τα πανεπιστήμια κλειστά σχεδόν έναν χρόνο, η κυβέρνηση τρέμει την ανάταση του φοιτητικού κινήματος αλλά και γενικά κάθε μορφής μαζικής κινητοποίησης. Είδαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι βγήκαν μαζικά στους δρόμους. Ακόμα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων αμφισβητούν τον νέο νόμο. Η συναίνεση έχει σπάσει και η κυβέρνηση απαντάει με τον μόνο τρόπο που μπορεί: περισσότερη καταστολή, περισσότερος αυταρχισμός.

Οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο στηρίζουμε την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων την ερχόμενη Πέμπτη, την αντιφασιστική συγκέντρωση για τα Ίμια το Σάββατο 30/1 και κάθε άλλη κινητοποίηση του μαζικού κινήματος ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Κάθε σωματείο, σύλλογος και μαζικός φορέας πρέπει να γίνει πυρήνας ξεσηκωμού και συντονισμού του αγώνα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα του λαού απέναντι στην πανδημία του αυταρχισμού και ενάντια στη μονιμοποίηση της αντι-δημοκρατικής εκτροπής.

Μαζικά, ενωτικά, μαχητικά, οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα βγουν νικητές!

ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ!

πηγή : https://synantisi.org/2021/01/27/mia-dimokrat…


1 2 3 4

Διεθνιστική - Αντιφασιστική - Αντιπολεμική Συγκέντρωση
ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΓΕΝΑΡΗ, Πλατεία Ρηγίλλης - ώρα 1 μμ
Στις 31 Γενάρη του 1996 η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου με αφορμή τα γεγονότα στις βραχονησίδες των Ιμίων. Φέτος, 25 χρόνια μετά, πολιτικές οργανώσεις, αντιφασιστικές κινήσεις, εργατικά σωματεία, κοινωνικοί φορείς, θα συγκεντρωθούμε στο μνημείο των Ιμίων στην πλατεία Ρηγίλλης για να πούμε ΞΑΝΑ, ΟΧΙ στην απειλή πολέμου, τον φασισμό και τον εθνικισμό. Για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε σκέψη φασιστικών οργανώσεων ή ομάδων να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον χώρο, όπως επιχειρούσε παλιότερα -χωρίς επιτυχία- η Χρυσή Αυγή βρίσκοντας απέναντί της το αντιφασιστικό κίνημα. Για να δείξουμε ότι ο διεθνισμός και οι κοινοί αγώνες των λαών σε Ελλάδα -Τουρκία και Κύπρο είναι η δική μας απάντηση στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, στις πολιτικές Ερντογάν-Μητσοτάκη και στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή. Στην δική μας πολιτική προοπτική δεν έχουν θέση ο πόλεμος, η καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική των εξορύξεων στις ΑΟΖ, η ανθρωποθυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Καλούμε κάθε συλλογικότητα, κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια του κινήματος να πάρει μέρος στην συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης το Σάββατο 30 Γενάρη (τηρώντας όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα -μάσκες, αποστάσεις κ.τ.λ.).

Καλούν:
Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας /Πειραιά
Antinazi Zone/YRE
Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος/Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων
Καμπάνια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ/Οι ναζί στη φυλακή
Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Στέκι Μεταναστών/ Κοινωνικό Κέντρο
ΣΥντονισμός για το ΠΡΟσφυγικό Μεταναστευτικό

Στηρίζουν:
Αναμέτρηση-Ομάδα Κομμουνιστών-κομμουνστριών
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αριστερή Ανασύνθεση
ΑΡιστερή ΕΝότητα
Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
ΕΚΚΕ
Κόκκινο Νήμα
ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική - Διεθνιστική Αριστερά
Ξεκίνημα- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση
ΟΚΔΕ Σπάρτακος