Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 στις 18.30

Εκδήλωση: Παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα: πολιτικές αποκλεισμού στην εκπαίδευση

Διακήρυξη της συνέλευσης ενάντια σε εγκλεισμούς κι αποκλεισμούς.

Η επονομαζόμενη «προσφυγική κρίση» αποτελεί μια κρίση υποδοχής των προσφύγων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών αποτροπής κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και όλων των συνθηκών που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Η αρνητική αλλαγή του κλίματος φιλοξενίας των τοπικών κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου το 2015, οφείλεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές που κατέστησαν τα νησιά τόπους διαρκούς απομόνωσης και ζώνες ανάσχεσης. Οι πολιτικές αυτές ενισχύθηκαν απ' την μεγάλη διάρκεια κράτησης και απ' την ποινικοποίηση της διάσωσης, της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης.
Συστατικό μέρος των πολιτικών αποτροπής και 'εγκληματοποίησης' των προσφυγομεταναστευτικών πληθυσμών είναι ο συστηματικός στιγματισμός τους απ' τα ελεγχόμενα απ' την κυβέρνηση ΜΜΕ, που τους παρουσιάζουν μόνο ως πρόβλημα, ως απειλή ή ως υποκείμενα άξια φιλανθρωπικών δράσεων όχι όμως ως υποκείμενα θεμελιωδών και αναφαίρετων δικαιωμάτων. Αντίστοιχη είναι και η αρνητική προβολή των παιδιών - προσφύγων: πρόβλημα για την εκπαίδευση, επικίνδυνα για 'τα δικά μας' παιδιά, ελλειμματικοί μαθητές. Το ηγεμονικό αυτό πολιτικό περιβάλλον, δηλητηριάζει συστηματικά την κοινωνία και τροφοδοτεί τις αντιδράσεις ορισμένων συλλόγων γονέων ανά την επικράτεια θεωρώντας ότι τα παιδιά - πρόσφυγες αποτελούν «βαρίδια» στην εκπαίδευση των δικών τους παιδιών.
Οι αντιδράσεις αυτές αξιοποιούνται στη συνέχεια απ' τις κυβερνητικές πολιτικές διαχωρισμού (εκπαίδευση μέσα στα camps), και του θεσμικού ρατσισμού που παραβιάζουν κατάφωρα το απαραβίαστο δικαίωμα των παιδιών προσφύγων και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων παιδιών στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά - πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ωφελιμιστικά
-«είναι μόνον αριθμοί»- από τις κεντρικές και τοπικές διοικήσεις για να διογκώσουν τους αριθμούς των μαθητών/τριών τους.
Είμαστε αντίθετοι, στο πισωγύρισμα της προόδου που είχε σημειωθεί στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και στις πολιτικές της διάρρηξης των σχέσεων των προσφύγων-μεταναστών με την τοπική κοινωνία μέσω των εντεινόμενων εγκλεισμών που υφίστανται οι πρώτοι. Καταδικάζουμε την αντιμετώπιση της πανδημίας ως ευκαιρίας για την μονιμοποίηση του εγκλεισμού τους στα camps και την παγίωση της τηλε-εκπαίδευσης ως ευκαιρίας εμπέδωσης των πολιτικών 'απαρτχάϊντ' στην εκπαίδευση αν όχι ολικής 'αποσχολειοποίησης' τους. Διακηρύσσουμε ότι η τηλε-εκπαίδευση δεν αποτελεί λύση, αλλά πρόβλημα και ζητάμε ανοιχτά και φιλικά σχολεία προς όλα τα παιδιά. Παρόμοια, ζητάμε ισότιμη αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών στο θέμα του εμβολιασμού. Η προτεραιότητα εμβολιασμών θα πρέπει να υπαγορεύεται μόνο από διαφανείς υγειονομικούς λόγους, όπως ηλικία, συνθήκες εγκλεισμού, και όχι από φυλετικούς ή ταξικούς λόγους όπως το είδαμε ήδη να συμβαίνει.
Η ευημερία των «άλλων», των προσφύγων, των μεταναστών και των παιδιών τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ευημερία της κοινωνίας υποδοχής. Αν οι κοινωνίες υποδοχής αναγνωρίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, τα παιδιά πρόσφυγες θα αποτελέσουν μεγάλο πλούτο, ένα πολύ δυναμικό ανθρώπινο και πολιτισμικό κεφάλαιο, όπως ήδη έχουμε διαπιστώσει από προηγούμενες μεταναστεύσεις. Ως ενεργοί πολίτες και ως εκπαιδευτικοί, θέλουμε τα παιδιά αυτά μαζί μας και κοντά μας και όχι απέναντί μας. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των περιθωριοποιημένων παιδιών και της πρόσβασης τους στη δημόσια εκπαίδευση και στα δημόσια αγαθά χωρίς προϋποθέσεις είναι πολιτική πράξη που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και το κοινό μας μέλλον.

Υπογραφή:
Συνέλευση ενάντια σε εγκλεισμούς κι αποκλεισμούς.

Την Κυριακή 31/1 και ώρα 18.30, καλούμε σε ζωντανή εκδήλωση με θέμα:
«Παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα: πολιτικές αποκλεισμού στην εκπαίδευση»,
με ομιλητ(ρι)ες εκπαιδευτικούς και νεαρούς/-ές πρόσφυγες.

Για να συμμετέχετε στην εκδήλωση, συνδέεστε στην πλατφόρμα zoom στο σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/j/81328912508?pwd=NWJ…

Meeting ID: 813 2891 2508
Passcode: 784758

Στη συζήτηση εντός της πλατφόρμας θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν τα πρώτα 100 άτομα που θα χρησιμοποιήσουν το σύνδεσμο, ενώ όλοι/-ες οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι/-ες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση σε ζωντανή αναμετάδοση από τη σελίδα της συνέλευσης στο FACEBOOK.

πηγή : https://www.facebook.com/events/4312318949645…