Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 στις 13.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Πορεία ενάντια στο νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Κάτω το νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της καταστολής και των ταξικών αποκλεισμών

Το κράτος έρχεται να σπείρει το χάος του νεοφιλελευθερισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από το οργανωμένο πρόγραμμα της καταστολής, της επίτασης των ταξικών αποκλεισμών και κατ' επέκταση της πριμοδότησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο όχι μόνο υποβαθμίζει την ελεύθερη και δωρεάν παιδεία, αλλά επιτίθεται στοχευμένα -και πρώτα από όλα- στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της τάξης μας. Επιτίθεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εργάζονται, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις σπουδές τους και με τα νέα όρια φοίτησης κινδυνεύουν με διαγραφή. Οι νέες βάσεις που θεσπίζονται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετατρέψουν την είσοδο στα πανεπιστήμια σε έναν αγώνα δρόμου για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες, όπου θα επικρατήσει το μεγαλύτερο πορτοφόλι που θα πληρώσει το καλύτερο φροντιστήριο ή το ιδιωτικό πανεπιστήμιο με τις «αρτιότερες περγαμηνές» για την είσοδο στην αγορά εργασίας, ειδικά τώρα που έχουν εξισωθεί τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά των κολλεγίων. Η παρούσα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση επιζητεί πανεπιστήμια με λιγοστές θέσεις για τους λίγους και εκλεκτούς της ελίτ που ευνοείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως είναι αντιληπτό, οι ακόμα πιο εντατικοποιημένες σπουδές θα αποσκοπούν, όχι στη μόρφωση της νεολαίας, αλλά στην ταχύτερη παραγωγή εργατικού δυναμικού που θα ταΐσει την αγορά εργασίας. Χωρίς καμία κοινωνικοποίηση, επιστημονική ή ιδεολογική ζύμωση ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αφού το μόνο πράγμα που θα σκέφτονται είναι πως θα τελειώσουν τις σπουδές τους, ώστε να μη διαγράφουν. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μετατραπούν σε κλειστούς επιτηρούμενους χώρους, σε γυάλες παραγωγής εξειδικευμένων προλετάριων, όπου θα μπαινοβγαίνουν μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας μόνο όσοι και όσες υποδεικνύουν το φοιτητικό τους πάσο.

Μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό αντι-εκπαιδευτικό πλαίσιο που ξεπροβάλλει, η ΝΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να μας πείσει πως η παλινόρθωση δικτατορικών πολιτικών δεν είναι μια ανησυχητική εκτίμηση για το μέλλον, αλλά η πραγματικότητα του σήμερα. Η σύσταση σώματος ασφαλείας μέσα στα πανεπιστήμια, η παρακολούθηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων με κάμερες και η ποινικοποίηση των μαχητικών συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων και πρακτικών των φοιτητ(ρι)ών μέσω πειθαρχικών μέτρων υποδεικνύει την εξουσιομανή ηλιθιότητα των διαχειριστών του κράτους στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κάμψουν το μέτωπο των αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών που στέκεται ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Είναι, άλλωστε, γνωστή η τακτική τους απέναντι στο ανταγωνιστικό κίνημα.

Σε κάθε ερώτηση που τίθεται στο κράτος και την κυβέρνησή του, μπάτσοι είναι πάντα η απάντηση. Μπάτσοι στις πλατείες και τις γειτονιές μας, μπάτσοι στους κοινωνικούς μας χώρους, προσεχώς μπάτσοι και στις σχολές. Κάπου εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να πούμε "ο κύβος ερρίφθη". Συμμετέχουμε στον μαζικό αγώνα των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζομένων στους πανεπιστημιακούς χώρους κατά του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Στις σημερινές συνθήκες ζόφου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου που οδηγούν στην εξόντωση της βάσης σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Διεκδικούμε ελεύθερη και ισότιμα προσβάσιμη παιδεία για όλες και όλους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια ακόμα δόση χούντας. Γνωρίζουμε το κρίσιμο των υγειονομικών συνθηκών, αλλά είμαστε στο σημείο που το κράτος γίνεται και άμεσα πιο επικίνδυνο από την πανδημία. Ήρθε η ώρα να ξαναβγούμε στους δρόμους.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4/2:

  • Αθήνα: 13:00 στα Προπύλαια. Στηρίζουμε το μπλοκ της Ανοιχτής Συνέλευσης Πανεπιστημιούπολης.
  • Θεσσαλονίκη: 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στηρίζουμε τα μπλοκ των αυτόνομων και ελευθεριακών σχημάτων.
  • Ναύπλιο: 12:00 στην Πλατεία Δημαρχείου. Στηρίζουμε τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.

Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: anarexchist-feexderation@riseup.exnet
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία


1 2 3

ΜΑΖΙΚΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΛΑΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Μέσα στο πλαίσιο της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, της ποινικοποίησης της πολιτικής- κινηματικής δράσης με πρόσχημα την πανδημία για τις ανάγκες της εξαρτημένης άρχουσας τάξης, η κυβέρνηση παίρνοντας τα ηνία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τον δρόμο συνεχίζει την ταξική- εκπαιδευτική αναδιάρθρωση με σειρά αντιλαϊκών- αντεργατικών νόμων λαιμητόμων που χτυπούν την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία, πραγματοποιώντας μια συνολική επίθεση στο δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των φτωχών εργατικών- λαϊκών οικογενειών. Η μαζική πανεκπαιδευτική πορεία της προηγούμενης Πέμπτης (28/01/21) απέδειξε πως οι μαζικές-λαϊκές πορείες και συγκεντρώσεις καταρρίπτουν στην πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης για απαγόρευση των διαδηλώσεων-διεκδικήσεων και δίνουν αγωνιστικό μήνυμα συνέχισης των εργατικών-λαϊκών κινητοποιήσεων απέναντι στη κρατική τρομοκρατία υπερασπίζοντας τις εργατικές-λαϊκές κατακτήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι μαζικoί- λαϊκοί-πολύμορφοι- μαχητικοί αγώνες αποτελούν τον δρόμο για να εναντιωθούμε στο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα και την φασιστική- κρατική-παρακρατική τρομοκρατία.

Ταυτόχρονα, το ταξικότατο χτύπημα στην δυνατότητα περάσματος από την δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις εργατολαϊκές οικογένειες και τα παιδιά της φτωχολογιάς, συνδυάζεται με την σκληρότατη και ταξική πολιτική της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από την επαναφορά των διαγραφών που χτυπούν με ωμή ταξικότητα τους εργαζόμενους φοιτητές που δουλεύουν για να μην επιβαρύνουν τις οικογένειές τους. Παράλληλα, η πανεπιστημιακή αστυνομία, αποτελεί ακόμη μια πρακτική εφαρμογή της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, έρχεται στο προσκήνιο για να τσακίσει ακόμη περισσότερο την οργάνωση της νεολαίας μέσα στα συλλογικά όργανα πάλης του φοιτητικού κινήματος, για να τσακίσει εν τη γενέσει της κάθε κινηματική νεολαιϊστικη αντίσταση και να απαγορεύσει την επαφή της εργαζόμενης νεολαίας τόσο με τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες όσο και με την ριζοσπαστικοποίηση που έρχεται μέσα από τις συλλογικές- ταξικές- λαϊκές αντιστάσεις.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, αποτελεί καθήκον κάθε οργανωμένης δύναμης του λαϊκού κινήματος, συνολικά του εργαζόμενου λαού, να αντισταθεί απέναντι στα αντεργατικά- αντιλαϊκά νομοσχέδια της Κεραμέως και στην πολιτική της κυβέρνησης που εντείνει ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των εργατικών- λαϊκών οικογενειών και τους εργαζόμενους φοιτητές νεολαίους. Μέσα από ένα μέτωπο εκπαιδευτικών- γονιών- φοιτητών- μαθητών να ορθωθεί τοίχος και να πέσουν τα αντιδραστικά νομοθετήματα του Υπουργείου Παιδείας, από κοινού με ριζοσπαστικές- λαϊκές διεκδικήσεις για καθολικά μέτρα υγειονομικής προστασίας και περίθαλψης των εκπαιδευτικών- των γονιών- των μαθητών και των φοιτητών όσο συνεχίζεται η υγειονομική κρίση.

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10

ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΠΛΗΡΗΣ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ-ΓΟΝΕΙΣ-ΜΑΘΗΤΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση
3/2/21

πηγή : https://www.facebook.com/laikiantifasistikidr…


1 2 3

Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη - Να απαντήσουμε στην αντιδραστική επίθεση της κυβέρνησης

Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

Η κυβέρνηση της ακροδεξιάς από την αρχή πανδημίας υπονομεύει συστηματικά την δημόσια υγεία και θέτει επανειλημμένα σε υγειονομικό κίνδυνο τον κόσμο της εργασίας. Σε αυτή την συνθήκη επιχειρείται να εδραιωθεί περαιτέρω το δόγμα «Νόμος και Τάξη» έτσι ώστε Κράτος και Κεφάλαιο να εφαρμόζουν ανενόχλητα τις πολιτικές τους. Δεν θα μπορούσε να μην σχεδιάζεται ανάλογη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης η οποία θα εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και θα φέρει τα πανεπιστήμια ακόμα πιο κοντά στα συμφέροντα του Κεφαλαίου. Την Παρασκευή κατατέθηκε σε αυτό το πλαίσιο το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια ενώ εδώ και ένα μήνα φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία έχουν δείξει την εναντίωση τους και οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα επιχειρείται να θεσπιστεί όριο φοίτησης (ν+1/2ν) στα πανεπιστήμια που αναδεικνύει ξεκάθαρα τη θέληση της κυβέρνησης να αποκλείσει χιλιάδες φοιτητές/τριες από τα πανεπιστήμια, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αναγκάζεται να εργαστεί για να καλύψει τα έξοδα της φοίτησης του, ενώ ταυτόχρονα εμπεδώνεται το κλίμα εντατικοποίησης και ανταγωνισμού μέσα στις σχολές. Παράλληλα με την επιχειρούμενη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα αποκλειστεί ένας τεράστιος αριθμός μαθητών/τριών από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το μέτρο αυτό πλήττει ιδιαίτερα τις οικογένειες των μαθητών και των μαθητριών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα κτλ.
Πέραν αυτού όμως είναι προφανές ότι το άνοιγμα προς την ιδιωτική εκπαίδευση είναι κύριος στόχος αφού τα μέτρα αυτά αποκλείουν κόσμο από τα δημόσια πανεπιστήμια μην αφήνοντας άλλη εναλλακτική πέρα από τα ιδιωτικά κολλέγια σε όσους/ες θέλουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εκτός από τα παραπάνω το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιχειρεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε αστυνομοκρατούμενους χώρους και να χτυπήσει τις φοιτητικές διεκδικήσεις. Αυτό επιχειρείται να επιτευχθεί με την ίδρυση αστυνομικού σώματος υπεύθυνου για την φύλαξη των πανεπιστήμιων, μέτρο το οποίο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αλλαγές που προβλέπονται για ελεγχόμενη είσοδο στις σχολές, κλειστό κύκλωμα καμερών και θέσπιση πειθαρχικών διαμορφώνει ένα πανεπιστήμιο-φυλακή, αποκομμένο από την κοινωνία και τα κοινωνικά κινήματα, και πνίγει την όποια διεκδίκηση και διακίνηση ιδεών μπορεί να γίνει μέσα σε αυτό.

Οι φοιτητικοί σύλλογοί, τα σωματεία και η κοινωνία γενικότερα οφείλουν να εναντιωθούν και να απαντήσουν συλλογικά απέναντι στην θατσερική απειλή που θέλει εν μέσω πανδημίας να διαμορφώσει ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο και μια κοινωνία νεκροταφείο.

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά Κράτους και Κεφαλαίου όπως κατάφερε ήδη το κίνημα την περασμένη εβδομάδα, ακυρώνοντας την απαγόρευση στην πράξη και αψηφώντας τον αυταρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί στην κινητοποίηση της Πέμπτης 4/2 στις 1μμ στα Προπύλαια ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως.

-Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία

-Κανένα όριο φοίτησης, καμία βάση εισαγωγής

-Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

-Μηδενική ανοχή στο αστυνομικό κράτος


πηγή : http://rocinante.gr/kato-to-nomoschedio-keram…