Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021 στις 15.00

Συζήτηση περί συλλογικών διαδικασιών [+ live stream]

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Σ.Φ. ΦΥΣΙΚΟΥ

Την Πέμπτη 4/2 ο σύλλογος φοιτητ(ρι)ών Φυσικού πραγματοποίησε εξ αναβολής Γενική Συνέλευση. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε το νομοσχέδιο Κεραμέως για την παιδεία. Στο πνεύμα της εναντίωσής μας στο νομοσχέδιο αποφασίσαμε να προβούμε σε κατάληψη της σχολής, από την Παρασκευή 6/2 έως Πέμπτη 11/2, με παράλληλη αναβολή των εξετάσεων των μαθημάτων και διακοπή της ερευνητικής δραστηριότητας τις αντίστοιχες ημέρες και να συμμετάσχουμε στη διαδήλωση της Τετάρτης, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο θα ψηφιστεί την Τετάρτη 10/2, επιτίθεται στη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση και στις πολιτικές και πολιτιστικές ελευθερίες, ενώ παράλληλα προσαρμόζει το πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς. Την ίδια στιγμή που η κοινωνία μαστίζεται από την πανδημία του κορονοϊού, η ανεργία εκτινάσσεται στο τρομακτικό 25%, οι σχολές είναι κλειστές εδώ και ένα χρόνο, διανύουμε εξεταστική περίοδο, ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει: θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αλλαγές στον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ελεγχόμενη είσοδο και πειθαρχικά συμβούλια.

Κάθε σχολή θα θεσπίζει κάθε χρόνο μια ελάχιστη βάση εισαγωγής(ΕΒΕ) ,ενώ παράλληλα θα θεσπίζει διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας για κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Η ΕΒΕ θα προκύπτει από το μέσο όρων των βαθμών των πανελλαδικών μαθημάτων, που δίνουν οι μαθητές, επί έναν συντελεστή, που θα επιλέγει κάθε μάθημα. Το μέτρο αυτό πετάει εκτός χιλιάδες παιδιά των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων εντείνοντας τον ταξικό αποκλεισμό των μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση(γεγονός το οποίο εντείνεται και με τον περιορισμό επιλογών στο μηχανογραφικό).

Διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια για σχολές 4ετούς φοίτησης και στα ν+3 για τις υπόλοιπες.

Οδηγούν μ' αυτό τον τρόπο χιλιάδες φοιτητ(ρι)ες εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντας από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Οι φοιτητ(ρι)ες θα σπουδάζουν σε μία ακόμη πιο εντατικοποιημένη καθημερινότητα και δεν θα έχουν χρόνο να ασχολούνται με τίποτα άλλα πέρα από τα μαθήματα και τις εξετάσεις, όπως την κοινωνικοποίηση και την πολιτικοποίηση τους, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους κ.α.

Συγκρότηση πειθαρχικού δικαίου και πειθαρχικών συμβουλίων

Ποινικοποιείται όποια δράση εντός του πανεπιστημίου , δεν εγκρίνεται από τις πρυτανικές αρχές ή την διοίκηση της εκάστοτε σχολής, βαραίνουν οι ποινές για τους παραβάτες , ενδεικτικά απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ,οριστική διαγραφή των φοιτητ(ρι)ών και επιβολή μέχρι 3ετούς φυλάκισης. Επίσης, ιδρύεται πανεπιστημιακή αστυνομία που θα στελεχώνεται από 1000 ειδικούς φρουρούς το οποίο μεταξύ άλλων θα ελέγχει την πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου. Επιχειρούν να απαγορεύσουν οποιαδήποτε προσπάθεια αυτοδιαχείρισης του πανεπιστημιακού χώρου από όσα άτομα δραστηριοποιούνται και σπουδάζουν σε αυτό, ενώ θα καταστέλλουν οποιαδήποτε δράση και αγώνα του φοιτητικού κινήματος.

Ζούμε σε μία συγκυρία υποτίμισης των όρων διαβίωσης μας. Οι φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράμματα) είναι όλο και πιο μειωμένες και υποχρηματοδοτούμενες. Ιδίως εν μέσω της πανδημίας η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Οι εστιακές θέσεις είναι ελάχιστες , κόσμος που έχει ανάγκη αποκλείεται από εστίες. Οι εστίες δεν συντηρούνται ποτέ αν δεν αγωνιστούν οι οικότροφοι (εστίες ΑΠΘ, εστίες ΕΚΠΑ). Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά , οι διοικήσεις των εστιών πανελλαδικά , εκβιάζουν τους αγωνιζόμενων με διακοπή των αυτονόητων παροχών.

πηγή : email που λάβαμε στις 6 Φεβρουαρίου 23h