Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 στις 12.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Συγκέντρωση ενάντια στην λογοκρισία της τέχνης

Ανακοίνωση της Κλαδικής Τεχνών & Θεαμάτων για το ν/σ που θα λογοκρίνει την τέχνη και τις δημοσιεύσεις στο διαδύκτιο

Σε περίπτωση που δεν ήταν αρκετές οι αφορμές για να πούμε ότι ζούμε μια χούντα, η κυβέρνηση θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που καταπατά την ελευθερία του λόγου και της τέχνης. Συγκεκριμένα, θα φυλακίζεται όποιος/-α ανεβάσει στο ίντερνετ τραγούδι που «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα». Η συγκεκριμένη κίνηση είναι «ευρωπαϊκών προδιαγραφών» και πρόκειται για πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουν καλλιτέχνες σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στην Ισπανία, ο Πάμπλο Χασέλ αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή λόγω των επαναστατικών στίχων του, κι είναι μόνο μία από τις 76 ως τώρα διώξεις στη χώρα του.

Το νομοσχέδιο του Λιβάνιου σχετίζεται άμεσα με τον περιβόητο τρομονόμοο 187Α. Βέβαια, όταν ένα κράτος μιλάει για τρομοκρατία μπορεί να εννοεί οτιδήποτε του κάθεται στραβά ή οτιδήποτε έχει ανάγκη. Από ένα άκυρο DNA που βρέθηκε να κατηγορήσει την Ηριάννα μέχρι και την παραμικρή αντίσταση που προβάλλεται σε ένα στίχο, όπως το «δε θα με λυγίσουν» του Πάμπλ Χασέλ. Έχουμε μάθει να κοιτάμε με πλήρη καχυποψία κι ανησυχία κάθε νόμο που ψηφίζειται «για την ασφάλεια μας». Εμείς νοιώθουμε ασφαλείς όταν ακούμε τραγούδια που εμπνέουν την αντίσταση και τον αγώνα. Ασφάλεια είναι όταν μπορούμε να εκφραστούμε χωρίς φόβο. Τρομοκρατία για εμάς είναι κάθε μέρα που δεν έχουμε δουλειά, κάθε γωνία με μπάτσους, κάθε ρατσιστική πολιτική που κλείνει τους πρόσφυγες στα camps. Άραγε μια καταγγελία αυτού του πολιτεύματος είναι τρομοκρατική ή το ανθρωπίνως λογικό; Όταν ένα πολίτευμα είναι κάθε μήνα και πιο ετοιμόρροπο, όλο και περισσότερα πράγματα φαντάζουν απειλή για αυτό. Στο ν/σ γίνεται λόγος γενικά για «οπτικοακουστικά μέσα», κάτι που μάλλον ξεπερνάει τα έργα τέχνης, και μπορεί να αναφέρεται σε μια οποιαδήποτε δημοσίευση στα social media που π.χ. καλεί σε μια πράξη αντίστασης ή αστειεύεται σχετικά με έναν βουλευτή.

Προφανώς, ένα σύστημα που περνάει δύο τεράστιες οικονομικές κρίσεις μέσα σε μια δεκαετία, μάλλον δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει εδώ και καιρό. Οι θιασώτες του είναι πολύ γλυκαμένοι από την εξουσία για να το αφήσουν να ψοφήσει σε μια γωνίτσα. Οπότε, αφού δεν υπάρχουν πια καρότα για να μας δελεάσουν τα αφεντικά μας, βγάζουν τα μαστίγια. Φοβούνται μη τυχόν και ακουστεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, μην τυχόν κι ειπωθεί σε τραγούδι κάποια αλήθεια για την κατάσταση που όλοι κι όλες βιώνουμε. Και, κυρίως, φοβούνται μην υπάρξει η παραμικρή σπίθα για αντίσταση. Το ευρωπαϊκό όνειρο είναι πια να αποστειρωθούνε οι χώρες της ΕΕ και να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης ότι αυτό που ζούμε είναι η καλύτερη εκδοχή του κόσμου. Κι όμως, δεν είναι. Και η τέχνη μας θα είναι εδώ για να το υπενθυμίζει, για να οραματίζεται νέους κόσμους, και να μας καλεί να μην συναινέσουμε.

Το χουντικό νομοσχέδιο έχει ήδη δεχτεί τα πυρά του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, πολλών σωματείων του χώρου, και πληθώρα καλλιτεχνών έχει πάρει θέση. Όλοι κι όλες να ενώσουμε τους καλλιτεχνικούς μας χώρους και τις φωνές μας, ώστε να μπλοκάρουμε πανευρωπαϊκά το νομοσχέδιο.

ΠΕΜΠΤΗ 11/2 στις 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

  • ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΑΣ! ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ!
  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΘΕ «ΑΝΤΙ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ!
  • ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ ΧΑΣΕΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ!

Κλαδική Τεχνών & Θεαμάτων

πηγή : http://rocinante.gr/enantia-stin-logokrisia-t…


1 2 3

Εν μέσω συνθηκών πανδημίας, διαδοχικών μερικών ή γενικών lock down και απαγορεύσεων κυκλοφορίας το κράτος επιχειρεί να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο μεταξύ άλλων, θα διώκονται ποινικά στο διαδίκτυο τα οπτικοακουστικά μέσα που «υποκινούν σε βία ή τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος».

Μια τόσο γενική κατηγορία είναι απειλή για την τέχνη και την ελευθερία του λόγου, καθώς το κράτος μπορεί να βαφτίσει οποιοδήποτε έργο (ή και δημοσίευση) ως επικίνδυνο για το πολίτευμα.

ΠΕΜΠΤΗ 11/2 ΣΤΙΣ 12:00 ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ!

-Αδέσποτος Αθηνών

πηγή : https://www.facebook.com/adespotosathens/post…


1 2 3

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΣΕ ΓΥΨΟ

Άμεση απόσυρση στο νομοσχέδιο έκτρωμα της Κεραμέως

Καμία σκεψη για μπάτσους, face control και κυκλώματα παρακολούθησης στις σχολές

Καμία ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων μέσω φοιτητοδικείων και πειθαρχικών

Καμία εφαρμογή του άρθρου 8 από το νομοσχέδιου "Λιβανίου" και καμία επέκταση του τρομονόμου

Στηρίζουμε την Πανκαλλιτεχνική συγκέντρωση Πέμπτη 11/2 στις 12:00, Προπύλαια

Όλοι/ες στη συγκέντρωση Αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες απο την συγκέντρωση για το εκπαιδευτικό στην Αθήνα

Κτίριο 16 Πέμπτη 11/2 στις 11:00

Κάτω τα ξέρα σας από τους αγωνιστ(ρι)ες

Η Κοινωνία ποτέ ξανά σε γύψο

Pasamontaña

πηγή : http://pasamontana.blogspot.com/2021/02/blog-…