Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 στις 16.30

Πανεκπαιδευτική διαδήλωση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΏΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΕΜΠ

Τη Δευτέρα 8/2, μέλη του συλλόγου των μεταπτυχιακών φοιτητ-ρι-ών ΕΜΠ, συγκεντρώθηκαν στον χώρο του κάτω Πολυτεχνείου με σκοπό να πραγματοποιήσουν την συγκέντρωση-μικροφωνική ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία στα πλαίσια της επανοικειοποίησης του κάτω Πολυτεχνείου. Η συγκέντρωση αυτή έλαβε χώρα ως απάντηση στην πλήρη καταστολή που υπέστη η προγραμματισμένη, από την γενική συνέλευση, πρώτη συγκέντρωση-μικροφωνική την Παρασκευή 5/2, από αστυνομικές δυνάμεις της ομάδας "ΔΕΛΤΑ''.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας, συνάδελφοι/ισσες μπήκαν στον χώρο του κάτω Πολυτεχνείου από την πύλη Στουρνάρη και δήλωσαν στους φύλακες ότι θέλουν ναπαραμείνειη πύλη ανοιχτή ώστε η συγκέντρωση να γίνει μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Η αντίδραση των φυλάκων ήταν αρνητική, επικαλούμενοι ότι θα έχουν 'θέματα' με τους μπάτσους, αν οι τελευταίοι περάσουν και δουν ότι δεν είναι κλειδωμένο το λουκέτο. Έτσι, όχι μόνο έτρεξαν να κλειδώσουν την πύλη Στουρνάρη, αλλά και έδωσαν το κλειδί στον κοσμήτορα Τουρνικιώτη (Αρχιτεκτονική ΕΜΠ), ο οποίος αναχώρησε με το αμάξι του λέγοντας υπεροπτικά πως ''δεν έχουν καμία δουλειά οι φοιτητές μέσα στον χώρο του πολυτεχνείου'' και ότι ''απαγορεύονται όλες οι συναθροίσεις εντός του χώρου''. Τότε, οι συνάδελφοι/ισσες δήλωσαν στον φύλακα της πύλης Τοσίτσα, ότι υπάρχει καλεσμένη συγκέντρωση στις 17.00 και ότι πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον η πύλη Τοσίτσα ανοιχτή. Ο φύλακας υποστήριξε ότι έχει εντολές να κλειδώσει την πύλη, λέγοντας συγχρόνως ότι αν θελήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις να μπουν μέσα στον χώρο, θα πρέπει να τους ανοίξει! Την στιγμή εκείνη, 30 αστυνομικοί της ομάδας "ΔΕΛΤΑ" που ήταν συνωστισμένοι Πατησίων και Τοσίτσα, είδαν το περιστατικό και πλησίασαν την πύλη ενώ δύο από αυτούς εισέβαλλαν στο χώρο για να επιβάλλουν το κλείδωμα της πόρτας και να κάνουν υποδείξεις περί αποστάσεων και συνωστισμού. Στη συνέχεια, ένας αντιπρόσωποςτης ΑΣΚΤ εμφανίστηκε, όχι για να μιλήσει με τους συναδέλφους/ισσες αλλά για να συνεννοηθεί με την αστυνομία, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στην διάθεση του ότι κι αν χρειαστεί και στη συνέχεια διέταξε στον φύλακα να κλειδώσει την πύλη, κλειδώνοντας έτσι μέσα 7 συναδέλφους/ισσές!

Λίγο πριν αρχίσει η προγραμματισμένη συγκέντρωση στις 5 μμ, 15 μηχανάκια ΔΕΛΤΑ κατέφτασαν στην πύλη Στουρνάρη, ενώ περιμετρικά του χώρου στρατοπέδευσαν διμοιρίες ΜΑΤ. Μετά από λίγο, κατέφτασε και ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο οποίος έκανε λόγο για απαγόρευση συνωστισμού (στα 7 άτομα) και συγκεντρώσεων και ότι μπορεί να αναγκαστεί να κάνει έλεγχο για μηνύματα άδειας εξόδου, με την απειλή προστίμου, - μη φαινόμενος να γνωρίζει ούτε ο ίδιος το όριο των 100 ατόμων.

Παρά το κλείδωμα του Πολυτεχνείου και τη συνεχή παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή, 150 φοιτητ(ρι)ές, εργαζόμενες και κάτοικοι της περιοχήςσυγκεντρώθηκανμπροστά στην πύλη Στουρνάρη, όπου αναρτήθηκαν πανό, μοιράστηκαν κείμενα και ακούστηκαν συνθήματα, με την συνεχή βέβαια επιτήρηση των μπάτσων της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Μετά από μιάμιση ώρα συγκέντρωσης, αποφασίστηκε να εξέλθουν οι συνάδελφοι/ισσες που ήταν μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου από την Πύλη Τοσίτσα και ο κόσμος να κατευθυνθεί στο σημείο με πορεία, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους από τυχόν επίθεση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, και να συνεχιστεί η πορεία μέχρι την Ομόνοια. Η πορεία κατευθύνθηκε προς Ομόνοια, περικυκλωμένη στα πλάγια από διμοιρίες αστυνομικών που έσπρωχναν με τις ασπίδες τους, προσπαθώντας να περιορίσουν την πορεία στο πεζοδρόμια, κάτι που δε συνέβη εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης της πορείας, η οποία συνεχίστηκε με δυνατά συνθήματα και περιφρούρηση για να διαλυθεί τελικά στην πλατεία Ομονοίας.

Τα γεγονότα της Παρασκευής 5/2 και, ακόμα περισσότερο, της Δευτέρας 8/2 γεννούν μία σειρά ερωτημάτων. Από πότε ελέγχει η αστυνομία το εάν οι πύλες του Πολυτεχνείου είναι κλειδωμένες ; Από πότε οι φοιτητές δεν έχουν δουλειά στον χώρο του Πολυτεχνείου; Η απαγόρευση συγκεντρώσεων μέσα στο Πολυτεχνείο από ποιόν αποφασίστηκε? Από τον Πρύτανη Μπουντουβή? Από τον Κοσμήτορα Τουρνικιώτη? Από την Αστυνομία ή από όλους αυτούς μαζί?

Από την μεριά μας αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε δυστυχώς και η τελευταία φορά που συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά. Η απαγόρευση της εισόδου στο κάτω Πολυτεχνείο από το μεσημέρι και μετά, η αυστηροποίηση του ελέγχου στην είσοδο για φοιτήτ(ρι)ες και εργαζόμενους ακόμα και τις ώρες που είναι «ανοιχτό», η ασφυκτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στη γύρω περιοχή, η στάση της πρυτανικής αρχής σχετικά με την διαχείριση του χώρου και την προοπτική αξιοποίησης του κτιρίου Γκίνη ως συνεδριακό κέντρο είναι όλα στοιχεία αλληλένδετα. Το ίδιο επίσης και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση που αφορά την ίδρυση σώματος της ΕΛ.ΑΣ στα πανεπιστήμια, την αναβάθμιση του ελέγχου (με κάμερες και face control), την αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικά κ.ο.κ. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, η Πρυτανεία του ΕΜΠ φαίνεται πως αποφάσισε να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, πιλοτικά στο χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου: Μπάτσοι θα ελέγχουν ποιος θα μπαίνει και ποιος όχι, ποιο πολιτικό περιεχόμενο είναι αποδεκτό και ποιο όχι, οι συγκεντρώσεις θα εγκρίνονται από τους Πρυτάνεις και τους Κοσμήτορες, ενώ οι συλλογικές διαδικασίες των φοιτητ(ρι)ών και ευρύτερα των καταπιεσμένων θα αντιμετωπίζονται ως ''πρόβλημα'' για το πανεπιστήμιο και θα επιλύονται με μπάτσους και λουκέτα...

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει την απάντησή του με την δυναμική παρουσία του στον δρόμο. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε πιο σθεναρά για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς φραγμούς και κατηγοριοποιήσεις, την διασφάλιση του ασύλου και την προάσπιση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων καθενός και καθεμιάς απέναντι στην κρατική καταστολή, την περιθωριοποίηση και εκμηδενισμό κάθε φασιστικής, ρατσιστικής, σεξιστικής ή ομοφοβικής συμπεριφοράς, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Μαζί με φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία, με μαζικούς, μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες, είναι χρέος μας να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους!

Να σταματήσουν οι Πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ να κρύβονται πίσω από την πανδημία και να ανοίξουν άμεσα το κάτω Πολυτεχνείο, ώστε να συνεχίσει να είναι δημόσιος χώρος με ελεύθερη πρόσβαση, ανοιχτός στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες της φοιτητικής κοινότητας και των εργαζομένων. Ο χώρος αυτός είναι αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας του φοιτητικού κινήματος, των ταξικών και κοινωνικών αγώνων. Και αυτή η ιστορία είναι πολύ βαριά για να παραγραφεί από τα σχέδια οποιουδήποτε Πρύτανη και οποιασδήποτε κυβέρνησης, από τα σχέδια μετατροπής του σε μουσείο και αποστειρωμένο χώρο. Το Πολυτεχνείο θα ανοίξει από τους φοιτητές, τις εργαζόμενες και όλο τον κόσμο του αγώνα!

Να κάνουμε ξανά το Κάτω Πολυτεχνείο χώρο συναντήσεων και αγώνων

Πανεκπαιδευτική Διαδήλωση, Πέμπτη 11/2, 16.30 Προπύλαια

Πρωτοβουλία Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών ΕΜΠ

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1610292/