Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 στις 19.00

Ουτε νεας ουτε παλιας κοπης το κρατος ειναι ενας ματσο βιαστης

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη καταγγελία βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου, έχουν γνωστοποιηθεί πάνω από 1000 περιπτώσεις σεξουαλικής/σεξιστικής κακοποίησης, βιασμών και εξουσιαστικών συμπεριφορών σε διάφορους εργασιακούς χώρους του αθλητισμού και του θεάματος. Θέλοντας να συνεισφέρουμε στη κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των επιζωσών τέτοιων επιθέσεων, νιώθουμε την αναγκαιότητα να πάρουμε μια πραγματική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διαθεματικού αντιπατριαρχικού κινήματος στο δρόμο μακριά από τη σφαίρα του ατομικισμού, την εύκολη δημοσιότητα και τον αστικό αντισεξισμό (pinkwashing).

Οι φαινομενικοί σύμμαχοι των επιζωσών, τα κανάλια και η κυβέρνηση με το καπιταλιστικό και ρατσιστικό τους χαρακτήρα, επιχειρούν να ξεπλυθούν και να προβάλλουν ένα ''ηθικό'' προσωπείο εξαργυρώνοντας την ίδια τη χρησιμότητα των καταγγελιών αυτών καθαυτών. Ταυτόχρονα επιχειρούν να υποτιμήσουν τη σοβαρότητα των περιστατικών χρησιμοποιώντας το νομικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατία του δημοσιογραφικού κώδικα και σχετικοποιώντας την έννοια του βιασμού. Κάπως έτσι ο βιασμός ορίζεται από τη σκοπιά του καταπιεστή όπως αυτός θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί εκθέτοντας τις επιζώσες στο κίνδυνο να θεωρείται πως απειλούνται μόνο στη περίπτωση της επιθετικής επιβολής στο σώμα τους και της διείσδυσης. Καλλιεργείται έτσι ένας φόβος στα θύματα να καταγγείλουν οτιδήποτε ξεφεύγει αυτής της περιγραφής. Για εμάς όχι μόνο χωρίς συναίνεση η οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη είναι βιασμός αλλά και η ίδια η συναίνεση πολλές φορές δίνεται ως αποτέλεσμα καταναγκασμού ενώ δεν συνεπάγεται εσαεί διάρκεια από τη στιγμή που θα δοθεί.

Στην Ελλάδα η στρατιωτικοποίηση του ελληνικού καπιταλισμού τα χρόνια της κρίσης απέναντι σε εξωτερικούς εχθρούς (Αφρική, Μέση Ανατολή) στα σύνορα (ενάντια στην Τουρκία και μετανάστες/στριες), και απέναντι σε εσωτερικούς εχθρούς στην ενδοχώρα (απαγόρευση κυκλοφορίας και καταστολή απέναντι σε καταπιεσμένες/ους) έχει τα τελευταία χρόνια ενταθεί. Η αναβάθμιση της ελληνικής πολεμικής μηχανής κάνει το ελληνικό κράτος όλο και πιο εθνοπατριαρχικό, όλο και πιο σεξιστικό, όλο και περισσότερο ένα Κράτος-μάτσο βιαστή που τρομοκρατεί με σκοπό την καταστολή των αντιστάσεων και την κερδοφορία. Οι καταγγελίες αυτές λοιπόν και όλες οι άλλες που ακόμη δεν υπάρχει είτε η δύναμη είτε το πλαίσιο για να δημοσιευτούν, αποτελούν για εμάς κομμάτι των ευρύτερων σχέσεων εξουσίας που δομούν την ελληνική όπως και κάθε κρατικο-καπιταλιστική, ρατσιστική και σεξιστική κοινωνία, οι οποίες πρέπει να αναγνωριστουν και να εξαλειφθούν άρρωντας τις ρίζες αυτού του εθνοπατριαρχικού μοντέλου ζωής.

Πρόκειται για μια συνθήκη που όλες καλά γνωρίζουμε. Άλλες φορές πίσω από κλειστές πόρτες κι άλλες φορές πιο δημόσια η έμφυλη βία που υφιστάμεθα καθημερινά δε γνωρίζει φραγμούς. Από το σχολείο, τη σχολή, τη δουλειά, την οικογένεια μέχρι το δρόμο, τις στιγμές διασκέδασης αλλά ακόμα και τους πολιτικούς χώρους ο μισογυνισμός, η ομο/αμφιφοβία, η τρανσφοβία και εν γένει η υποτίμηση και εκμετάλλευση των σωμάτων μας είναι το πρόσωπο της Κυριαρχίας του σις, ετεροκανονικού, λευκού, αντρικού και εργοδοτικού υποκειμένου (πότε με κάποιες από αυτές τις ταυτότητες πότε με όλες). Είναι ο προπονητής, ο ''φτασμένος'' ηθοποιός, το μεγάλο στέλεχοςκάποιου ιδρύματος/φορέα, ο σκηνοθέτης, ο δάσκαλος/καθηγητής, το αφεντικό αλλά και ο σύζυγος, ο συγγενής, ο φίλος, ο γκόμενος, ο συνάδελφος ή ο πολιτικός σύντροφος. Ακόμη, στο φόντο μιας όλο και εντεινόμενης στρατιωτικοποίησης κράτους και κοινωνίας πρέπει να αναφέρουμε ότι η συνεργασία της πατριαρχίας, της ταξικής εκμετάλλευσης και του εθνικισμού συμπυκνώνεται καλύτερα από κάθε άλλη δομή στο Στρατό και το μιλιταρισμό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις και κάποιες φορές και ανεξαρτήτως φύλου αναγνωρίζουμε μια ''πατρική'' φιγούρα που επιτελείέναν αρχηγικό και εξουσιαστικό ρόλο απεναντί μας.

Θεωρούμε λοιπόν πως η δημοσίευση καταγγελιών και οι μαρτυρίες ενάντια στην έμφυλη βία και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές αποτελούν μέσο πάλης των καταπιεσμένων καθώς διαμορφώνουν υποκείμενα οπλισμένα με θάρρος, που αντιμετωπίζουν ατομικά και συλλογικά το φόβο τους μέσα σε κοινότητες αγώνα απέναντι στην πατριαρχία, ενώ το νήμα των καταγγελιών ξεδιπλώνεται, και θέλουμε να ξεδιπλώνεται, διαθεματικά προς κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης, προς όλες τις κατευθύνσεις και δομές της κυριαρχίας του κράτους και του κεφαλαίου. Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες και τις καταγγελίες γίνονται ''μοριακές επαναστάσεις'' μέσα μας, διαμορφώνονται υποκείμενα και σώματα ενδυναμωμένα που ανέχονται όλο και λιγότερο την Κυριαρχία και όσους την προσωποποιούν, υποκείμενα που επεξεργάζονται τα τραύματά τους, μπαίνουν όλο και πιο βιωμένα, όλο και πιο συνειδητά στον κοινωνικό πόλεμο.

Αν υπόθεση του αντιπολεμικού κινήματος απέναντι στον κοινωνικό πόλεμο είναι η αυτοάμυνα των καταπιεσμένων, το πολεμικό κύκλωμα πατριαρχίας-τάξης-εθνικού στρατοπέδου πρέπει να μπλοκαριστεί από όλα τα υποκείμενα που βιώνουν την καταπίεση και την απειλή του.Σε αυτό το πλαίσιο οι (τρανς)φεμινιστικοί αγώνες με διαθεματικό προσανατολισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικοί διεθνώς και στην Ελλάδα ειδικότερα. Για εμάς όμως καμία δικαίωση και δικαιοσύνη δε μπορεί να έρθει από το κράτος και τους φορείς του κυρίαρχου λόγου και ένα τέτοιο ζήτημα δε μπορεί να μένει στη σφαίρα ενός αντιδιαθεματικού, συστημικού αγώνα. Για εμάς χρειάζεται όλη αυτή η αγανάκτηση να επεκταθεί και σε άλλους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους, να βγεί από τις οθόνες των υπολογιστών και των τηλεοράσεων και να αποκτήσει κινηματική μορφή. Με αυτά τα δεδομένα καλούμε φεμινιστικές/queer και όχι μόνο συλλογικότητες , πρωτοβουλίες και άτομα να πλαισιώσουν ένα συντονισμό για τη διοργάνωση εξώστρεφων/πολύμορφων δράσεων.

Καλούμε τη Δευτέρα 22/02/2021 στις 19:00 σε μια πρώτη διαδικτυακή συνέλευση. Όποια/ο ενδιαφέρεται μπορεί να απαντήσει σε ένα μειλ ή στη σελίδα μας στο fb για να του σταλεί το λινκ της συνέλευσης.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

antiexpolemikiex.kinisi@exgmail.coexm

https://www.facebook.com/AntipolemikiKinisi

πηγή : email που λάβαμε στις 20 Φεβρουαρίου 11h