Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 στις 15.00

Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φυσικού

Στη συνέλευση του Σ.Φ. Φυσικού ψηφίστηκε μια ανοιχτή πρόταση συνδιαμόρφωσης αγώνα, η οποία συγκροτήθηκε ενάντια στη λογική της ανάθεσης και προσπαθώντας παράλληλα να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο επιθυμεί να αγωνιστεί ενάντια στο νέο νόμο και στην υποτίμηση της ζωής μας. Θεωρούμε ότι για να μαζικοποιηθούν οι αγώνες και το φοιτητικό κίνημα είναι κρίσιμη η συνεργασία μεταξύ των φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε επίπεδο βάσης. Κρίνουμε σημαντικό να κινηθούμε σε κατεύθυνση που τελικό αποτέλεσμα θα έχει την ανατροπή του νόμου. Έως ότου συμβεί αυτό όμως απαιτείται να μπλοκάρουμε κάθε πτυχή του στο πεδίο εφαρμογής του και να τον κάνουμε μη εφαρμόσιμο.

Ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη:

  • Πειθαρχικά και πανεπιστημιακή αστυνομία
  • Ν+Ν/2 και διαγραφές
  • Έλεγχος και περιστολή
  • Ειδική βάση εισαγωγής και διπλό μηχανογραφικό

Μία από τις βασικές αιχμές του νέου νόμου, αποτελεί η θέσπιση ορίου φοίτησης στα ν+ν/2 έτη, που παράλληλα με την επιβολή ελάχιστης βάσης εισαγωγής και διπλού μηχανογραφικού στα ΑΕΙ, διαλύει την ικανότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ τεράστιου αριθμού μαθητών. Παιδιά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίου ή/και τα οποία πρέπει να εργάζονται για βιοπορισμό παράλληλα με τις σπουδές τους, αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ από την κρατική προπαγάνδα αντιμετωπίζονται, με όρους κοινωνικού κανιβαλισμού, ως «οικονομικά βάρη». Η εντατικοποίηση ξεκινά από τα σχολικά χρόνια και με το νέο νόμο εντείνεται στο πανεπιστήμιο , όπου το άτομο όντας εντός μίας καθολικής κρίσης και μιζέριας καλείται να είναι αποτελεσματικό και αποδοτικό σαν μηχανή , λες και βρίσκεται απομονωμένο από το κοινωνικό γίγνεσθαι . Ο νέος πειθαρχικός κώδικας, ποινικοποιεί οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν είναι εγκεκριμένη από αρχές, πρυτανεία και διοικήσεις τμημάτων, όπως χρήση αιθουσών για Γενικές Συνελεύσεις, πολιτικές δραστηριότητες, καταλήψεις, πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία είναι φύση ασυμβίβαστα με το αποστειρωμένο και «ακαδημαϊκό» περιβάλλον που επιθυμεί το κράτος. Τα όργανα, με τα οποία θα επιχειρηθεί να κατασταλούν τα παραπάνω και να επιβληθεί ο νόμος, είναι φυσικά και άλλοι μπάτσοι του νέου σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι προ των πυλών. Σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε όλο το Πανεπιστήμιο, στην πραγματικότητα το κράτος δημιουργεί ένα σύγχρονο Πανοπτικόν εντός του campus, ενώ μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε αστυνομοκρατούμενο χώρο. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό τη διασφάλιση της επέλασης των επιχειρηματικών και κρατικών συμφερόντων και την καταστολή της ριζοσπαστικοποίησης και της πολιτικοποίησης εντός των πανεπιστημίων.

Περί έρευνας και άλλων δαιμονίων:

Η ακαδημαϊκού τύπου έρευνα αποτελεί το αιχμιακό σημείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εκπαίδευση στόχο έχει να αναπαραχθεί η υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Η εντατικοποιημένη εκπαιδευτική δραστηριότητα στο σχολείο και το πανεπιστήμιο εναρμονίζεται με τις αυξανόμενες απαιτήσεις κατάρτισης και εξειδίκευσης του εργατικού δυναμικού στην αναδιαρθρωμένη οικονομία. Η έρευνα στον πανεπιστημιακό χώρο εκφραζόμενη μέσα από σκληρά υποβαθμισμένες εργασιακές σχέσεις έρχεται ολοένα και περισσότερο σε αρμονία με τις ανάγκες του συστήματος παραγωγής. Η εναρμόνιση του σκοπού της με τις ανάγκες της αγοράς μεθοδεύεται εδώ και χρόνια με διάφορα νομοσχέδια, ενώ με τον νέο νόμο γίνεται σχεδόν ολοκληρωτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσοδοφόρου και πολυπροβαλλόμενης έρευνας στο Α.Π.Θ. αποτελεί η κατασκευή drone για μιλιταριστικούς σκοπούς(κυνήγι μεταναστών) από τον Υάκυνθο και την ομάδα του στο πολυτεχνείο.

Γίνεται άραγε καλύτερος ο κόσμος με τέτοιες ενέργειες;

Ποιες λειτουργίες του πανεπιστημίου παραμένουν και ποιες όχι;

Όπως αναφέραμε, η έρευνα εντός του πανεπιστημίου δεν έχει γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, ωστόσο παραμένει η μόνη λειτουργία που πραγματοποιείται διά ζώσης αυτό τον καιρό. Ενώ, λοιπόν λειτουργούν χώροι εργασίας, εστίαση , ανοιγοκλείνουν σχολεία, το κράτος επιμένει να διατηρεί κλειστά τα πανεπιστήμια. Το γεγονός ότι παράλληλα περνάει ένα τόσο αντικοινωνικό νόμο, αποδεικνύει ότι η μη λειτουργία των σχολών είναι πολιτική και όχι υγειονομική επιλογή, ώστε να μην υπάρχει το πεδίο της ανάπτυξης κοινωνικών αντιστάσεων εναντίον της ατζέντας τους για τα πανεπιστήμια. Απ' τη μεριά μας απαιτούμε το άμεσο άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας και την επίταξη ιδιωτικών και δημόσιων χώρων αν χρειαστεί. Το πανεπιστήμιο μπορεί και οφείλει να λειτουργεί, αλλά αντ' αυτού η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για να παρθούν επιπλέον κατασταλτικά μέτρα και για να κολλεγιοποιηθεί..

Λεφτά εδώ λεφτά παραπέρα, που πάνε τα λεφτά;

Την ίδια στιγμή οι παροχές για τους/τις φοιτητ(ρι)ές συνεχώς υποτιμώνται. Εστίες απειλούνται επανειλημμένα με κλείσιμο ή κλείνουν με πρόσχημα την «υγεία», παροχές, όπως ζεστό νερό, φαγητό, συντήρηση δεν θεωρούνται αυτονόητες και όταν οι οικότροφοι αγωνίζονται για αυτές, τους εκβιάζουν με παύση των παροχών αυτών αν δεν λήξουν τον αγώνα. Παράλληλα κόσμος που έχει ανάγκη (άποροι, μετανάστριες) αποκλείεται από τη λέσχη και φοιτητ(ρι)ές αποκλείονται από εργαστήρια λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ή διδ. προσωπικό. Οι προτεραιότητες του κράτους, όμως, (ενίσχυση στρατού, αστυνομίας) ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει την πανδημία είναι τραγικά υποστελεχωμένο, καθιστά ξεκάθαρο ότι μεριμνά για την πολιτική και οικονομική του ατζέντα και όχι για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.

Αντιδραστικές κινήσεις εντός των σχολών:

Ένας νόμος τόσο επιθετικός προς την κοινωνική βάση για να εφαρμοστεί πρέπει να έχει -και έχει- ως βασικό πυλώνα και την καταστολή. Στην δική μας περίπτωση του Φυσικού στην προηγούμενη απόφαση του συλλόγου ο πρόεδρος του τμήματος σε αγαστή συνεργασία με την πρυτανική αρχή κατέστειλε την κατάληψη εργαλειοποιώντας την ηλεκτρονική τηλε-εξεταστική. Δηλαδή, είχαμε την πρώτη αντικαταληψιακή ενέργεια πριν καν ψηφιστεί ο νόμος-έκτρωμα με πρωτοβουλία των παραπάνω. Δεν θα μείνει αναπάντητο.

-ΔΡΑΣΕΙΣ-

  • Κατάληψη της Πρυτανείας και σε περίπτωση που είναι εφικτό και άλλων διοικητικών κτιρίων.
  • Εξαναγκασμός σε παραίτηση (από τη θέση του προέδρου) του προέδρου του τμήματος φυσικής Δημήτρη Μελά εξαιτίας της κατασταλτικής απόφασης που έλαβε και εφάρμοσε αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη
  • Απαίτηση διευκρινήσεων από τα μέλη του Δ.Σ του τμήματος σχετικά με την θέση που πήραν στην προαναφερθείσα κατασταλτική κίνηση και αναζήτηση ευθυνών.
  • Εξωστρεφείς δράσεις και παρεμβάσεις ενημέρωσης στο κοινωνικό σύνολο
  • Σύσταση συντονιστικής επιτροπής
  • Συντονιστική επιτροπή Παρασκευή 14:00 έξω απ' το φουαγιέ ΣΘΕ
  • Επόμενη Γενική Συνέλευση Συλλόγου Παρασκευή 26/02, 15:00 έξω απ' το φουαγιέ ΣΘΕ

ΠΟΡΕΙΑ Πέμπτη 25/2 ενάντια στον νέο νόμο για την εκπαίδευση

πηγή : https://sinialo.espiv.net/κειμενο-του-συλλογο…