Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 στις 13.00

8 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8

Διαδήλωση για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ (4777/2021) ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 11/2 ψηφίστηκε ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως δηλώνουν πλέον ανοιχτά τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, οι κλειστές σχολές και το lockdown είναι η καλύτερη «ευκαιρία» για να περνάνε τέτοιου τύπου νομοσχέδια.

Ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί ένα ευθύκαι συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα του λαού να σπουδάζει. Είναι ένας νόμος που θα φέρει πιο κοντά την επιβολή διδάκτρων στις σπουδές μας καιθα πετάξειδεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημα συνολικότερα διαμορφώνουν μια παιδεία για ολοένα και λιγότερους και πιο εκλεκτούς. Διαμορφώνουν μια εκπαίδευση με πολύ σκληρούς ταξικούς φραγμούς που θα αποκλείει τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών.Θέλουν οι μαθητές που θα δίνουν πανελλήνιες να έρχονται αντιμέτωποι με τις νέες βάσεις εισαγωγής και τα διπλά μηχανογραφικά. Ακόμη και όσοι καταφέρνουν να περάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο θα βρίσκουν εντατικούς ρυθμούς σπουδών και διαγραφές. Κι όποιος σηκώνει κεφάλι, αντιστέκεται, διεκδικεί, θαέρχεται αντιμέτωπος με την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και με τα πειθαρχικά συμβούλια-φοιτητοδικεία. Τα όργανα αυτά, τη δημιουργία των οποίων προβλέπει ο νόμος Κεραμέως θα προσπαθήσουν να ποινικοποιήσουν κάθε μορφή αγώνα, κάθε πολιτικήκαι συνδικαλιστική έκφραση που θα τολμάει να αμφισβητεί τις πολιτικές τους.

Παρά την κατάργηση του ασύλου, τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις διαδηλώσεων, τα πρόστιμα και την αστυνομοκρατία, οι φοιτητές δεν έμειναν με σκυμμένο το κεφάλι. Κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους και σε πανελλαδικό επίπεδο και διαδήλωσαν ενάντια στον νόμο Κεραμέως. Η ψήφιση του νόμου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει η ταφόπλακα της κίνησης που ξέσπασε το προηγούμενο διάστημα. Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει και στο παρελθόν, ότι μπορεί να ανατρέπει ακόμα και ψηφισμένους νόμους.Κόντρα σε «συσκέψεις ΦΣ» - κλειστές διαδικασίες «λίγων και μυημένων» και σε εκτός τόπου και χρόνου προσεγγίσεις «το φοιτητικό κίνημα θα σαρώσει τα μέτρα».Με τους φοιτητές στα συλλογικά τους όργανα και τις μαζικές τους διαδικασίες. Με τους φοιτητές στους δρόμους. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση πρέπει και σήμερα να βαδίσουμε.Με τη λογική ενός αγώνα διαρκείας, όπως εκφράστηκε και με τις κινητοποιήσεις στις 18/2.

Το σύστημα μας φοβάται και πολύ καλά κάνει! Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει, ότι και το εαρινό εξάμηνο η διδασκαλίαθα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως. Και ο λόγος αυτής της επιλογής και απόφασης δεν είναι υγειονομικός. Είναι πολιτικός. Το σύστημα μας θέλει αποσυγκροτημένους, μόνους και αδύναμους μακριά από τους συμφοιτητές μας, μακριά από τα συλλογικά μας όργανα. Για να μπορεί να περνάει αναίμακτα τέτοια βάρβαρα νομοσχέδια.

Η Κεραμέως λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου 4777 προανήγγειλε και νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα. Αυτή η εξαγγελία έρχεται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την επίθεση στη νεολαία και στα φτωχά φοιτητικά στρώματα και είναι μία ακόμα απόδειξη, ότι οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται και όχι για να μένουν στα χαρτιά. Η κυβέρνηση δε θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε την κεντρική πολιτική αντιπαράθεση με τον νόμο μέχρι την ανατροπή του, με προοπτική σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική. Ο μόνος δρόμος είναι οι συλλογικές μας μαζικές διαδικασίες, οι γενικές συνελεύσεις και οι διαδηλώσεις.

 • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ - ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ
 • ΟΧΙ ΣΕ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
 • ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
 • ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ. ΚΑΤΩ ΟΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ.
 • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ - ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
 • ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
 • ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 25/2, 13:00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

πηγή : https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspo…


1 2 3 4 5 6 7 8

ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ - ΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Για να ρίξουμε Διαγραφές, Δίδακτρα, Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Αθηνα: Πέμπτη 25/2, 13:00 , Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 25/2, 13:00 , Άγαλμα Βενιζέλου
Πάτρα: Πέμπτη 25/2, 13:00 , Πλατεία Γεωργίου

Η ούλτρα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μητσοτάκη δεν βλέπει τίποτα άλλο πέρα από «ευκαιρίες» εν μέσω πανδημίας για να συντρίψει τις δημοκρατικές μας ελευθερίες και να επιβάλει ένα αστυνομικό κράτος, τσακίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα και διαλύοντας την δημόσια υγεία και παιδεία. Χωρίς δισταγμούς, στις 11/2 ψήφισε στη βουλή μαζί με την Ελληνική Λύση, το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ένα νόμο-τομή που θέλει να προσαρμόσει με τη βία την εκπαίδευση στις ανάγκες της χρεωκοπίας διαρκείας του ελληνικού καπιταλισμού, επιχειρώντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στα πανεπιστήμια και να βάλει τα θεμέλια για ένα νέο πανεπιστήμιο-επιχείρηση όπου όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται.

Ο νόμος, που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα περιλαμβάνει δραστική μείωση εισακτέων στα ΑΕΙ με την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των διπλών μηχανογραφικών. Με μια βάση εισαγωγής, που κάθε χρόνο θα διαμορφώνεται όλο και πιο ψηλά, δεκάδες χιλιάδες μαθητές θα πετιούνται εκτός ΑΕΙ, μια μεγάλη πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια. Μόνο για το 2021-2022 υπολογίζεται ότι θα πεταχτούν από τα ΑΕΙ περί το 1/3 των υποψηφίων!!!

Παράλληλα, ο νόμος θεσπίζει τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια για σχολές 4ετούς φοίτησης και στα ν+3 στις υπόλοιπες. Οδηγούν έτσι χιλιάδες φοιτητές εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντάς ιδιαίτερα τους νέους από εργατικά-λαϊκά στρώματα, που δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Με ακόμα μεγαλύτερη πίεση και εντατικοποίηση, οι νέοι δεν θα έχουν χρόνο να ασχολούνται με τίποτα άλλο πέρα από μαθήματα και εξετάσεις.

Επιπλέον, ο νόμος θεσπίζει μια σειρά χουντικών μέτρων όπως Πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες και φοιτητοδικεία. Δημιουργούν αστυνομικά τμήματα στις σχολές και προσλαμβάνουν τουλάχιστον 1.000 ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι θα έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στο να συλλαμβάνουν, να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα κ.α. Κάμερες σε κάθε γωνία όπου θα παρακολουθούν τους φοιτητές. Έλεγχος εισόδου για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Αυστηροποίηση των πειθαρχικών που θα έχουν την δυνατότητα να διαγράφουν φοιτητές για παρά πολλές αφορμές από την αντιγραφή μέχρι και την «παρεμπόδιση λειτουργίας» των πανεπιστημίων, όπως χαρακτηρίζουν τις συνελεύσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τις καταλήψεις! Και όλα αυτά για «την πρόληψη του εγκλήματος»!!! Μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε φυλακές για να κυνηγούν του αγωνιστές αλλά και όποιον τολμήσει να σκεφτεί να αντισταθεί απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, αφού με αυτά τα μέτρα η τεράστια πλειοψηφία των φοιτητών θα «παρανομεί». Ακόμα, αλλάζουν τον ποινικό κώδικα και επιβάλουν έως 3 χρόνια φυλάκιση για «παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας των δημοσίων κτηρίων», δηλαδή για καταλήψεις.

ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '60 - ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Όλα αυτά τα πρωτοφανή και ακραία μέτρα που θα ζήλευε και το πιο σκληρό απολυταρχικό καθεστώς στον κόσμο, έχουν ένα σκοπό: να προλάβουν την βέβαιη αντίδραση των φοιτητών στην διάλυση της δημόσιας παιδείας και να διαλύσουν τα μαχητικά μέσα πάλης του φοιτητικού συνδικαλισμού (καταλήψεις, διαδηλώσεις συνελεύσεις κ.α.). Το κερασάκι στην τούρτα θα έρθει με τον νέο νόμο-πλαίσιο που έχει εξαγγείλει η Κεραμέως, επιδιώκοντας να βάλει τέλος στους φοιτητικούς συλλόγους και να απαγορεύσει τις φοιτητικές παρατάξεις. Μόνο με σκληρή καταστολή, συλλήψεις, κυνηγητό, μπορούν να επιβάλλουν ένα πανεπιστήμιο τελείως διαφορετικό, από αυτό που γνωρίζαμε, το Πανεπιστήμιο της δεκαετίας του '60 και της χούντας : με δίδακτρα, που ως επακόλουθο, θα πετάει εκτός πανεπιστημίων τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών, ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση που θα λειτουργεί με κέρδη και ζημιές, όπου τα πάντα μέσα στα ΑΕΙ θα καθορίζονται από τις αρπακτικές διαθέσεις των «ημετέρων» και του κεφαλαίου. Με μια τριτοβάθμια εκπαίδευση ως «σουπέρ μάρκετ γνώσεων», όπου ο καθένας θα παίρνει έναν «τίτλο σπουδών» και δεξιότητες, ανάλογα με το πόσα έχει να πληρώσει. Σ' αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωράει η πολιτικοποίηση: το φοιτητικό κίνημα, οι δομές του και κάθε φωνή αμφισβήτησης πρέπει να ισοπεδωθούν. Εντέλει, να πάψουν να αποτελούν κέντρα αγώνα και πυροδότης κοινωνικών εκρήξεων, όπως ήταν διαχρονικά στην ελληνική κοινωνία.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Οι φοιτητές δώσαμε μια αυθόρμητη απάντηση στον δρόμο, με τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στη ψήφιση του νόμου. Ήταν ένα χαστούκι απέναντι στην κυβέρνηση, που παρά τις απαγορεύσεις και τις αθρόες συλλήψεις και προσαγωγές που έκανε, δεν κατάφερε να τρομοκρατήσει την νεολαία. Οι κινητοποιήσεις δεν έκαναν τα απαραίτητα βήματα της κλιμάκωσης και της σθεναρής αντίστασης απέναντι σ' αυτά τα μέτρα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην στάση που κράτησαν οι δυνάμεις που βρίσκονταν στην κεφαλή αυτών των κινητοποιήσεων.

ΠΚΣ και ΕΑΑΚ δεν προώθησαν κανένα σχέδιο αγώνα, παρά αναλώθηκαν σε γραφειοκρατικές «συσκέψεις των ΦΣ», δηλαδή σε ανούσιες συναντήσεις «των λίγων και μυημένων». Εξαντλούνται σε βαρύγδουπα συνθήματα του τύπου «θα τους σαρώσουμε» ή σε διαδικτυακές εκδηλώσεις, συνδιοργανωμένες μάλιστα με κοσμήτορες και πρυτάνεις(!!), καλύπτοντας έτσι το τεράστιο κενό της πολιτικής τους. Το μόνο που «πρότειναν» ήταν ένα κάλεσμα για πορεία κάθε εβδομάδα και Γενικές Συνελεύσεις σε κάποιες σχολές, χωρίς να κάνουν την παραμικρή ενέργεια να ενεργοποιήσουν τους Συλλόγους. Τώρα που ψηφίστηκε ο νόμος, προσπαθούν να «κλείσουν» όπως-όπως τον αγώνα, παρά τα ελπιδοφόρα σημάδια που έδειχναν και δείχνουν οι κινητοποιήσεις. Όπως αυτές της 18/2, στην οργάνωση των οποίων έπαιξε σημαντικό ρόλο η ΣΣΠ(όπως και άλλες δυνάμεις π.χ. Αγωνιστικές Κινήσεις) και ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες φοιτητές, κόντρα στο σαμποτάρισμα από ΠΚΣ-ΕΑΑΚ. Μάλιστα, λόγω της επιτυχίας τους, οι γραφειοκράτες αναγκάστηκαν να καλέσουν σε κινητοποιήσεις για τις 25/2.

Ως ΣΣΠ θεωρούμε πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη ψήφιση του νόμου και να μετατραπεί σε έναν αγώνα διαρκείας, σε μια εξέγερση φοιτητών-νεολαίας-εργαζομένων. Για τη συνέχιση των αγώνων, προτείνουμε το παρακάτω σχέδιο:

1) Μαχητικές διαδηλώσεις στο κέντρο των πόλεων, σε εβδομαδιαία βάση.

2) Ζωντάνεμα των σχολών με τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων, στο χώρο των σχολών, με καταλήψεις σχολών και με δομές αυτοοργάνωσης(επιτροπές, συντονιστικά), οι οποίες θα δώσουν σάρκα και οστά στο κίνημα, θα αποτελούν τα όργανα του κινήματος και θα του δίνουν πνοή, ζωή και δημοκρατία στο εσωτερικό του. Μόνο έτσι μπορούμε να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να ανοίξουν οι σχολές μας!

3) Συντονιστικά Συνελεύσεων και όλων των φοιτητών και δομών αυτοοργάνωσης, που θέλουν πραγματικά να παλέψουν για να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως. Για να συντονιστεί το κίνημα και να οργανώνει την πάλη του ανοικτά και όχι με κλειστά μαζέματα γραφειοκρατών που το «πνίγουν».

4) Εξώστρεφες δράσεις, όπως μοιράσματα κειμένων, αφισοκολλήσεις κ.α. σε μετρό και γειτονιές, για να ενημερώσουμε και να συσπειρώσουμε στον αγώνα μας μαθητές, εργαζομένους και φτωχούς. Με στόχο να οικοδομηθεί ένα ενιαίο μέτωπο πάλης αρχικά όλης της νεολαίας και στη συνέχεια όλων των καταπιεζόμενων στρωμάτων της κοινωνίας. Με απλά, ενοποιητικά αιτήματα: να ανατρέψουμε το νόμο και να ανοίξουμε οι ίδιοι οι φοιτητές τις σχολές μας. Γιατί η επίθεση είναι κοινή για όλη τη νεολαία και το λαό.

Μόνο έτσι μπορούν να περάσουν οι αποφάσεις στα χέρια των φοιτητών και το κίνημα να πάρει πιο αποφασιστικό και μαχητικό χαρακτήρα. Χρειάζεται να χτίσουμε παντού κέντρα αγώνα που να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στην εφαρμογή αυτού του νόμου. Με αυτοοργάνωση και ενότητα των αγώνων μας να οργανώσουμε ένα μαχητικό αγώνα διαρκείας, ο οποίος θα φτάσει σε μια κλιμάκωση σε μια εξέγερση φοιτητών-μαθητών - εργαζομένων, μια εξέγερση όλης της ελληνικής κοινωνίας. Για να ανοίξουμε τις σχολές μας και να σπάσουμε το «λοκντάουν» των αγώνων και της νεολαίας που μας έχει επιβάλει η κυβέρνηση και να ανατρέψουμε το νόμο. Με μια προοπτική ρήξης και ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του καθεστώτος που οικοδομείται από όλους τους μνημονιακούς. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για τη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα.

 • ΚΑΤΩ ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια.
 • ΟΧΙ σε δίδακτρα, διαγραφές, μειώσεις εισακτέων, βάση εισαγωγής.
 • Ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Λεφτά για τις κοινωνικές μας ανάγκες, όχι για αστυνομία, κάμερες, εξοπλισμούς.
 • Να ανοίξουν σχολεία και σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όχι στο «λοκντάουν» των αγώνων της νεολαίας!

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)

πηγή : https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspo…


1 2 3 4 5 6 7 8

Δίπλα στους αγωνιζόμενους φοιτητές

Στηρίζουμε τα Φοιτητικά Συλλαλητήρια

Αθήνα: Πέμπτη 25/2 στις 13.00 στα Προπύλαια

Pasamontaña

πηγή : http://pasamontana.blogspot.com/2021/02/blog-…


1 2 3 4 5 6 7 8

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΈΜΠΤΗ 25/2, 13.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΎΛΑΙΑ

ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ, Η ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Μόλις μια εβδομάδα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως- Χρυσοχοίδη και παρά τις ευρείες αντιδράσεις που συνάντησε, το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει άλλο ένα νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Ακόμα ένα νομοσχέδιο που κατατίθεται μέσα στο lock-down και με τις σχολές μας να παραμένουν κλειστές και για αυτό το εξάμηνο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κεραμέως, ο νέος νόμος-πλαίσιο θα επιφέρεις αλλαγές στο σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, στα προγράμματα σπουδών και στην ερευνητική δραστηριότητα, ενώ θα προβλέπει και τη δυνατότητα σύμπραξης των δημοσίων πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα.

Ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι η ερευνητική δραστηριότητα που ενδιαφέρει την Υπουργό: είναι τα ερευνητικά προγράμματα που αναλαμβάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια για λογαριασμό διεθνών σωμάτων ασφαλείας, του Στρατού και της Αστυνομίας. Προγράμματα που αφορούν την θωράκιση των συνόρων με υπερσύγχρονα μέσα, απέναντι στην «απειλή» των προσφύγων και των μεταναστ(ρι)ών, την αποτροπή της «ριζοσπαστικοποίησης» και την πρόβλεψη των πιθανών παραβατικών συμπεριφορών, δηλαδή την παρακολούθηση και το φακέλωμα όσων αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου, όσων τολμούν να σκέφτονται και να εκφράζονται ενάντια στην κυριαρχία. Ξέρουμε επίσης πως η σύμπραξη των ΑΕΙ με τον ιδιωτικό τομέα έχει ως απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την δημιουργία ενός συστήματος όπου θα σπουδάζει όποιος/α έχει τα λεφτά να το πληρώσει. Άλλωστε, η ίδια η Κεραμέως χαρακτήρισε την μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ως «μεγάλη χαμένη ευκαιρία». Ξέρουμε πως αυτός ο σχεδιασμός προωθείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ντόπιου κεφαλαίου (βλέπε ΣΕΒ), το οποίο ζητάει δημόσια και ξεκάθαρα την μείωση των φοιτητ(ρι)ών και την αύξηση του ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού και των χρόνια ανέργων, ώστε να συναντήσει την μικρότερη δυνατή αντίσταση όταν ρίξει ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα και διαλύσει τα λίγα εργασιακά κεκτημένα που έχουν απομείνει.

Αυτά είναι τα συμφέροντα που έρχεται να ικανοποιήσει και το νομοσχέδιο που ήδη ψηφίστηκε, με το χρονικό όριο φοίτησης, τις διαγραφές και την τριπλή βάση εισαγωγής, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τον αποκλεισμό των κατώτερων κοινωνικών τάξεων από την τριτοβάθμια, και την πανεπιστημιακή αστυνομία να διατηρεί τον νόμο και την τάξη μέσα στις σχολές και τις εστίες μας. Παράλληλα, ο νέος κώδικας μετατρέπει κάθε είδους πολιτική δραστηριότητα μέσα στα πανεπιστήμια ( αφισοκόλληση, εκδηλώσεις, καταλήψεις, παρεμβάσεις) σε πειθαρχικό παράπτωμα, με προβλεπόμενες ποινές από τον αποκλεισμό μας από εξεταστικές και εξάμηνα μέχρι την «στέρηση της φοιτητικής ιδιότητας» και την μόνιμη διαγραφή. Και επειδή όλα αυτά δεν ήταν αρκετά σύμφωνα με το καινούριο νομοσχέδιο οι καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων και η παρεμπόδιση διοικητικών συμβουλίων (π.χ. Σύγκλητος) θα επιφέρουν ποινή φυλάκισης (!) έως και τριών χρόνων.

Ο αγώνας ενάντια στα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου για τις ζωές μας ούτε ξεκινά ούτε τελειώνει τις ημέρες ψήφισης των νομοσχεδίων. Η καθημερινή και ανυποχώρητη σύγκρουση με την ζοφερή πραγματικότητα που θα βιώσουμε μέσα στις σχολές μας είναι μονόδρομος. Οι πανεκπαιδευτικές πορείες του προηγούμενου διαστήματος, που κατάφεραν μέσα στην ολοκληρωτική συνθήκη του lock- down να σπάσουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Τώρα καλούμαστε να συνεχίσουμε με πείσμα, οργάνωση και μαχητικότητα, γνωρίζοντας ότι το δίκιο κρίνεται στους δρόμους. Ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τους μπάτσους και την καταστολή…

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΞΑΝΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΈΜΠΤΗ 25/2, 13.00 ΩΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΎΛΑΙΑ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ!

αναρχική φοιτητική συνέλευση Αροδαμός

πηγή : https://www.facebook.com/afsarodamos/photos/a…


1 2 3 4 5 6 7 8

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25/2 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 13:00

Δεν υπάρχουν πλέον και πολλά πράγματα να ειπωθούν, που να μην έχουν ήδη ειπωθεί. Μια κυβέρνηση μεγαλομανών καριεριστων, έχοντας στη φαρέτρα της τη συνθήκη της πανδημίας και τις κοινωνικές αντιστάσεις σε ύφεση, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα τα πιο τρελά όνειρα κάθε δεξιάς διακυβέρνησης και να πάρει ρεβάνς για όλες τις ήττες των προηγούμενων ετών. Απαλλαγμένη απο κάθε είδους ηθική, μη κρατώντας ούτε τα προσχήματα, κατάφερε να περάσει το πιο επιθετικό νομοσχέδιο των τελευταίων ετών, που μετατρέπει ουσιαστικά τις σχολές μας σε μια απέραντη επιχειρηματική όαση.

Και όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και το πανεπιστήμιο, πρέπει να διαθέτει τη φύλαξη του, να διαγράφει όποιον δεν πληροί τις προϋποθέσεις και δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα και η συμμετοχή κάποιας σε αυτό να γίνεται μέσα από μία διαδικασία που τηρεί υψηλά προκαθορισμένα στάνταρ. Το σχέδιο αυτό αποτυπώνεται τέλεια στο νομοσχέδιο που περάστηκε, εν μέσω δυναμικών αντιδράσεων για τα μέτρα της εποχής, την προηγούμενη βδομάδα.

Τη φύλαξη των πανεπιστημίων-επιχειρήσεων, λοιπόν, θα αναλάβει ένα εκλεκτό σώμα σερίφηδων της ελληνικής αστυνομίας, το οποίο δεν θα διαθέτει όπλα, δηλαδή οι μπάτσοι που θα δέρνουν θα ναι μπάτσοι χωρίς οπλα. Και όποιος γλιτώσει από αυτούς, τον περιμένει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ν+2 ετών για να τελειώσει τη σχολή, ενώ ταυτόχρονα θα χαμογελάει στις κάμερες στα αμφιθέατρα και θα δίνει τα στοιχεία του, για να εισέλθει στους χώρους του πανεπιστημίου.

Θα πει κανείς πως αυτά είναι πράγματα χιλιοειπωμένα. Θα συμφωνήσουμε. Από την άλλη όμως, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να τα θυμίζουμε και στους ίδιους μας τους εαυτούς κάπου κάπου, για να μην ξεχάσουμε τι τελικά μας περιμένει μέσα στις σχολές το επόμενο διάστημα.

Το νομοσχέδιο έχει περάσει, οι μπάτσοι θα επιχειρήσουν να εγκατασταθούν στις σχολές μας, μαζί και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Ωστόσο ο αγώνας που δίνουμε δεν οριοθετείται από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, αλλά στοχεύει στην ακύρωση του επί του πεδίου. Υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των φοιτητ(ρι)ών της τάξης μας, νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε ξεκάθαρο πως για εμάς η πραγματική σύγκρουση τώρα αρχίζει.

Δεν θα ανεχτούμε σε καμία περίπτωση και με κανένα πρόσχημα να δούμε μπάτσους να γυρνοβολάνε μέσα στις σχολές μας.

Δεν θα ανεχτούμε να βλέπουμε συμφοιτήτριές μας να διαγράφονται επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στα άρρωστα χρονοδιαγράμματα που θέτει το Υπουργείο Παιδείας.

Δεν θα ανεχτούμε κάμερες στους χώρους μας να μας παρακολουθούν 24/7 και face control για να μπούμε στις σχολές μας.

Δεν θα ανεχτούμε τίποτα από όσα φέρνει το νέο νομοσχέδιο.

Και αυτό θα το κάνουμε με όλα τα μέσα και τους τρόπους που διαθέτουμε, που είναι πολλοί και εμείς αρκετά αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω.

Γιατί τιποτα δεν τελείωσε, τώρα αρχίζουν όλα.

Ανοιχτή συνέλευση πανεπιστημιούπολης

πηγή : https://www.facebook.com/102353508519076/post…


1 2 3 4 5 6 7 8

τίποτα δεν τελείωσε ★ κάλεσμα σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση 25/2 Προπύλαια 13:00

Τιποτα δεν τελείωσε ★ Οι νόμοι καταργούνται στα οδοφράγματα

Ολες/οι στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση αυριο Πέμπτη 25/2 στη 13:00 στα Προπύλαια ενάντiα στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την καταστολή των αγώνων και την περαιτέρω υποβάθμιση των ζωών μας..

Ούτε ενας μπάτσος σε εστίες και σχολές

Ενάντια σε πειθαρχικά - έλεγχο - διαγραφές

πηγή : https://autonomohmmy.espivblogs.net/2021/02/2…


1 2 3 4 5 6 7 8

Σήμερα βγαίνουμε στο δρόμο για τα αυτονόητα:
•ΟΧΙ στην εφαρμογή του νέου νόμου
• Άμεσα μέτρα για το άνοιξα των σχολών

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις
📍ΑΘΗΝΑ 13:00 Προπύλαια
📍ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Πρυτανεία ΑΠΘ, 13:00 Άγαλμα Βενιζέλου
📍ΠΑΤΡΑ 13:00 Πλατεία Γεωργίου
📍ΓΙΑΝΝΕΝΑ 12:00 Περιφέρεια
📍ΦΛΩΡΙΝΑ 13:00 Πλ. Μόδη (Κανόνια)
📍ΒΟΛΟ 12:30 Θόλος
📍ΠΡΕΒΕΖΑ 10:00 Φόρος
📍ΚΟΖΑΝΗ 12:30 Κεντρική Πλατεία (Ρολόι)
📍ΚΟΜΟΤΗΝΗ 13:00 Πλατεία Ειρήνης
📍ΞΑΝΘΗ 13:00 Κεντρική Πλατεία
📍ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 13:00 Αναγνωστήριο
📍ΗΡΑΚΛΕΙΟ 13:00 Πλατεία Ελευθερίας
📍ΧΑΝΙΑ 13:00 Πλατεία Αγοράς
📍ΡΕΘΥΜΝΟ 13:00 Δημαρχείο

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

πηγή : https://www.facebook.com/synantisigiatinarist…


1 2 3 4 5 6 7 8

📢Ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται, με τις άγριες εικόνες καταστολής που είδαμε στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, οι σχολές μας παραμένουν κλειστές χωρίς να έχει μεριμνήσει κανένας αρμόδιος για την επαναλειτουργία τους. Θα βάλουμε φρένο στη νέα δυστοπική πραγματικότητα που ετοιμάζουν για εμάς χωρίς εμάς. Σημαδεύουν τα όνειρα μας, να τα πετύχουμε πριν τα πετύχουν.

❗Όλοι & όλες, αύριο, βγαίνουμε στο δρόμο και φωνάζουμε για τα αυτονόητα:

📌ΟΧΙ στην εφαρμογή του νέου νόμου
📌Άμεσα μέτρα για το άνοιγμα των σχολών μας.

REACT - για την επιστροφή στις σχολές

πηγή : https://www.facebook.com/reactsxoles