Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στις 15.00

Κάλεσμα για τη φεμινιστική βιωματική ομάδα ΕΚΧ Βοτανικού Κήπου

[κάλεσμα για την φεμινιστική βιωματική ομάδα εκχ Βοτανικού Κήπου]* ( Κυριακή 07 Μαρτίου στις 15:00μμ )

Διανύουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ανάδειξη ενός γυναικείου κινήματος (me too), που μάχεται ανοιχτά την βία κατά οποιασδήποτε θηλυκότητας. Χείμαρροι καταγγελιών δημοσιεύονται καθημερινά, επιτιθέμενοι άμεσα στην πατριαρχική βία και εξουσία. Οι καταγγελίες αυτές βοήθησαν στο να αποκαλυφθούν βαθιά σεξιστικές συμπεριφορές και βίαιες παρενοχλήσεις, αρχικά στο χώρο του αθλητισμού και πιο πρόσφατα στο χώρο της τέχνης, και ειδικότερα του θεάτρου. Η πολλαπλή έμφυλη καταπίεση ήταν ανέκαθεν ένα ζήτημα γνωστό, σε χώρους όπως αυτός του θεάματος, με καταγγελίες να δημοσιεύονται ανά αραιά χρονικά διαστήματα, αλλά να καταπνίγονται αμέσως από την πατριαρχική εξουσία. Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η αναίσχυντη σωματική και ψυχική καταπίεση που δέχονταν αθλήτριες από παράγοντες του εκάστοτε αθλήματος, φαινόμενο που κορυφώθηκε κατά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην χώρα μας, αλλά και πάλι καλύφθηκε σκόπιμα. Τέτοιου είδους συμπεριφορές έχουν τις ρίζες τους σε μια μακραίωνη και βαθιά εσωτερικευμένη πατριαρχική αντίληψη από την κοινωνία.

Πλέον όμως τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς το φεμινιστικό κίνημα ήρθε να αγκαλιάσει και να πολλαπλασιάσει την δειλή αρχικά δημοσίευση περιστατικών έμφυλης βίας. Κόντρα στο πατριαρχικό αφήγημα, το οποίο εκφράστηκε κυρίως με ερωτήματα του τύπου "γιατί τώρα;", γυναίκες κάθε ηλικίας και κάθε μορφή θηλυκότητας στην Ελλάδα, βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν. Αποκάλυψαν βαθμιαία και ωμά το δικό τους τραυματικό βίωμα και μέσα από αυτό ύψωσαν την φωνή τους για να ακουστούν σε κάθε χώρο. Διότι είναι γνωστό πως η πατριαρχία, μπορεί να παρεισφρήσει σε κάθε τομέα και πτυχή οποιουδήποτε χώρου - από το εργασιακό περιβάλλον, στη σχολή, στον δρόμο, ακόμη και στους ελεύθερους κοινωνικούς μας χώρους.

Όμως αυτό δεν πρέπει να καθιερωθεί ως πραγματικότητα. Είμαστε ενάντια στην κανονικοποίηση και την συστηματοποίηση της έμφυλης καταπίεσης. Η γυναικεία αλληλεγγύη είναι βασικός κορμός του αγώνα, και ο μόνος τρόπος να εξαφανιστεί ο φόβος και να ανατραπεί η εξουσιαστική και έμφυλη βία από όλους τους τομείς δραστηριοποίησής μας. Το παρόν, λοιπόν, αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα σε συνέλευση για την σύσταση μιας σταθερής φεμινιστικής ομάδας στον χώρο του Βοτανικού Κήπου. Η ομάδα αυτή θα αποτελεί έναν ασφαλή χώρο, όπου η κάθε μια και ο καθένας από εμάς θα μπορεί να μιλήσει ελεύθερα, να έχει ενεργό ρόλο στην διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, να καταγγείλει περιστατικά βίας και να αναζητήσει ψυχική και νομική στήριξη. Η συνέλευση θα διεξαχθεί την Κυριακή 07 Μαρτίου στις 15:00.

Ας σπάσουμε όλες μαζί την σιωπή.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…