Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 στις 20.00

Συντονιστική Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας

*μετά την συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Λευκό Πύργο καλούμε σε συντονιστική συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας*

Μια οφειλόμενη απάντηση στο κάλεσμα μας σε τηλεδιάσκεψη με τη Σύγκλητο των Πρυτάνεων

Ανακοίνωση της Κατάληψης Πρυτανείας

Σήμερα 1/3 μετά το πέρας της συνεδρίασης της Συγκλήτου, μας απευθύνθηκε κάλεσμα για να συμμετέχουμε από κοινού με εκπρόσωπους από τα Δ.Σ. των Φοιτητικών Συλλόγων σε διαδικτυακή συζήτηση με τα μέλη της Συγκλήτου. Ως συντονιστική συνέλευση της Κατειλημμένης -επί μία εβδομάδα- Πρυτανείας, αποφασίσαμε ομόφωνα τη μη συμμετοχή μας σε αυτήν. Θα προσπαθήσουμε συνοπτικά να εκθέσουμε τους λόγους αυτής μας της απόφασης:

  • Καταρχας, κρίνουμε αδύνατη την εκπροσώπησή των φοιτητών/τριών μέσω ενός μόνου ατόμου, πόσο μάλλον όταν αυτό το κάλεσμα απευθύνεται, λίγες μόλις ώρες πριν τη διεξαγωγή της συζήτησης, χωρίς ούτε καν τον απαραίτητο χρόνο αν έρθουν έστω σε συζήτηση μαζί του. Οι φοιτητές/τριές, δηλαδή, θα πρέπει να εκπροσωπηθούν από τους προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων τους, εκλεγμένων αντιπροσώπων, μέσα από μια διαδικασία καθόλα ιεραρχική από την οποία εκλείπουν τα πολιτικά κριτήρια. Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες σχετικά με τη διαφωνία μας με τον θεσμό αυτό, τη συνειδητή εναντίωσή μας σε κάθετες ιεραρχικές δομές, την παρουσία της κυβερνητικής νεολαίας σε αυτές και πολλά άλλα. Προτιμάμε, όμως, να μείνουμε στην ουσία του πράγματος: την επιχείρηση από μεριάς των Πρυτανικών αρχών να φορέσουν αυτή την εβδομάδα ένα μανδύα σε χρώμα «δημοκρατικό».
  • Αλήθεια, μας καλεί ο κ. Παπαϊωάννου σε διάλογο; Αυτός που πριν μια εβδομάδα έδωσε εντολή στην ένοπλη συμμορία της αστυνομίας να επιτεθεί σε φοιτητές/τριες και να τους συλλάβει μέσα στο χώρο του Πανεπιστήμιου; Αυτός που πηγε στη ΓΑΔΘ και το Δικαστικό Μέγαρο, όπου ήταν κλεισμένοι οι συλληφθέντες/είσσες φοιτητές/τριες, με σκοπό να καταδώσει και να αναβαθμίσει τις κατηγορίες τους; Αυτός που μετά το όργιο καταστολής και ακραίας βίας που δημιούργησε με προσωπική του ευθύνη, επιχειρούσε με τις ανακοινώσεις του, να δώσει θεσμική κάλυψη στη συμπεριφορά της αστυνομίας ως στρατού κατοχής μέσα στο πανεπιστήμιο; Αυτός, τέλος, που διέδιδε συκοφαντίες για την Κατάληψη της Πρυτανείας σχετικά με τις δήθεν φθορές, τη βία προς τους φύλακες που ουδείς μπορούσε να επιβεβαιώσει και τη μη φοιτητική ιδιότητα των συλληφθέντων/είσσων, σε μια μάταιη προσπάθεια του να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που δημιούργησε; Ίσως κ.Παππαϊωάννου, λοιποί συγκλητικοί και όλοι όσοι υπογράφετε το κείμενο στήριξης προς τον Πρύτανη, δεν έχετε διαβάσει το κείμενο των 30 συλληφθέντων/εισσών συμφοιτητών/τριών και θα πρέπει να το κάνετε το συντομότερο.
  • Πώς γίνεται άτομα σαν τον Παπαϊωάννου και όλους, όσοι τον στηρίζουν με την καθηγητική τους ιδιότητα στο δημόσιο κείμενό τους, οι οποίοι θέλουν να υπηρετούν το λειτούργημα του παιδαγωγού - καθηγητή πανεπιστημίου να μην τολμούν να αναφέρουν ούτε κουβέντα για τους ξυλοδαρμούς των συμφοιτητών μας; Ιδιαίτερα, τη στιγμή που οι ίδιοι συμφοιτητές μας αντιμετωπίζουν ακόμη και ποινικές διώξεις. Είναι το λιγότερο επικίνδυνο να κλείνουν τα μάτια τους και να προσφέρουν στήριξη σε βίαιες και δολοφονικές πρακτικές. Τέτοιες ενέργειες το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι η προετοιμασία του εδάφους για ένα δεύτερο κύμα καταστολής και αστυνομικής βίας στα πανεπιστήμια.
  • Οφείλει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους/ες ότι ο «κύκλος βίας» μέσα στα πανεπιστήμια στον οποίο συχνά αναφέρονται, έρχεται με τον νέο Νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδή, την πανεπιστημιακή αστυνομία και τους καλοθελητές Πρυτάνεις που δίνουν το ελεύθερο στην αστυνομία να δείρει και να συλλάβει φοιτητές/τριές. Έρχεται, με την μόνιμη παρουσία αστυνομικών μέσα στο campus. Η καταστολή δεν προκλήθηκε από εμάς τους/τις ίδιους/ες αλλά από την ψήφιση και την εφαρμογή αυτού του νόμου. Η εφαρμογή αυτού του νόμου φέρνει τη βία όχι μόνο μέσω της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και μέσω των συστημάτων παρακολούθησης, τις διαγραφές των φοιτητών, τη φύλαξη του πανεπιστημίου και με κάθε άλλη πτυχή του.
  • Είναι φανερή η μη εμπιστοσύνη στον Πρύτανη απ' τους κύκλους διοίκησης και η σύγχυσή τους σχετικά με την πολιτική του απόφαση. Τα κείμενα της «Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ», της «Κίνησης Υποψήφιων Διδακτόρων ΑΠΘ», οι ανακοινώσεις τμημάτων, όπως αυτές των Πολιτικών Επιστημών και του ΠΤΔΕ και επιμέρους καθηγητών από πολλά τμήματα, οι αγωνιστικές αποφάσεις των συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, το αποδεικνύουν.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση του Νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη
  • Καμία δίωξη στους 31 συλληφθέντες/συλληφθείσες της 22/2
  • Παραίτηση του Πρύτανη Παπαϊωάννου
  • Άνοιγμα των σχολών με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και με μέριμνα της υγείας των φοιτητών και εργαζομένων
  • Διακοπή των εκπαιδευτικών διαδικασιών από τους καθηγητές
  • Άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας - δίψας Δ.Κουφοντίνα

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις και να στηρίξουν την κατάληψη πρυτανείας.

Καλούμε τους συλλόγους μεταπτυχιακών, διδακτορικών και καθηγητών να στηρίξουν και να κοινοποιήσουν τα αιτήματά μας. Να συναντηθούμε όλοι/ες φοιτητές/τριες, μεταπτυχιακοί/ες, διδακτορικοί/ρισσες, καθηγητές/τριες, εργαζόμενοι εντός και εκτός πανεπιστημίου και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας στο Κατειλημμένο Κέντρο Αγώνα της Πρυτανείας, ώστε να υψώσουμε συλλογικές αντιστάσεις ενάντια στην Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση, την αυταρχικότητα και βία του Κράτους, της Αστυνομίας και των Πρυτανικών Αρχών.

Kαλούμε τους φοιτητές, τους κοινωνικούς φορείς και τα σωματεία, πολιτικές συλλογικότητες και κάθε αγωνιζόμενο/η της πόλης, να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στις βίαιες τακτικές του κράτους, την καταστολή και την επιβολή μέτρων ολοκληρωτισμού.

Τρίτη 2/3

13:00 Καμάρα, Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον απεργό πείνας - δίψας Δ.Κουφοντίνα

18:00 Λευκός Πύργος, Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον απεργό πείνας - δίψας Δ.Κουφοντίνα

Συντονιστική Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας, Δευτέρα 1/3

πηγή : email που λάβαμε στις 2 Μαρτίου 14h