Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 στις 11.00

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση ενάντια στην κρατική διαχείριση της πανδημίας

«Η αστυνομία είναι στην πανδημία το ΕΣΥ1….», ή αλλιώς το κράτος υπάρχει μόνο για να καταστέλλει

(από δήλωση του υπουργού «προστασίας του πολίτη» Μ. Χρυσοχοΐδη στις 6/11/20)

Έχουμε συνηθίσει την κυβέρνηση και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού να παρουσιάζουν το άσπρο-μαύρο και να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα όσο εξώφθαλμη κι αν είναι. Με το σύνολο των media στο πλευρό τους, έχουν τη δυνατότητα αυτή άλλωστε. Σε μια σπάνια όμως δήλωση ειλικρίνειας, γνωστός υπουργός της κυβέρνησης δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, αυτό που όλη η κοινωνία είχε καταλάβει ήδη: Οι παροχές του κράτους σε συνθήκες πανδημίας δεν είναι οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι κλίνες ΜΕΘ, η επαναλειτουργία νοσοκομείων… είναι η ενίσχυση της αστυνομίας, της καταστολής, της βίας, του ελέγχου, του φόβου… Έτσι θα αντιμετωπιστεί ο ιός …

Ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη της πανδημίας, είναι απολύτως ξεκάθαρες οι επιλογές του κρατικού μηχανισμού και το τι εξυπηρετεί με αυτές. Ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζει εδώ και καιρό τα όριά του, καμιά ευθύνη δεν έχει αποδοθεί για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης και τις τεράστιες συνέπειες που είχαν αυτές στην εξέλιξη της κατάστασης (δεν ξεχνάμε τους εκατοντάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Β. ελλάδα λόγω της υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών των νοσοκομείων). Το σκληρού τύπου λοκντάουν που επιβάλλεται ως «πανάκεια» τον τελευταίο καιρό, πλέον και στον δήμο κορδελιού - ευόσμου, είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού της κρατικής διαχείρισης. Όχι μόνο γιατί μεγάλες επιχειρήσεις και εργοστάσια (βλέπε ΕΛΠΕ) που βρίσκονται μέσα στα όρια ή παρακείμενα του δήμου συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, χωρίς απαραίτητες αποστάσεις, μέσα αυτοπροστασίας και μαζικά τεστ. Όχι γιατί οι εργαζόμενοι/ες συνεχίζουν να μετακινούνται κανονικά σε όλη την πόλη, στοιβαγμένοι /ες μέσα στα ΜΜΜ. Ούτε γιατί ο Εύοσμος είναι μέσα στον αστικό ιστό, με αποτέλεσμα στην μια πλευρά του δρόμου να έχει λοκντάουν, ενώ στην άλλη όχι. Η κορυφή του παραλογισμού έγκειται στο γεγονός ότι μετά τις 6 το απόγευμα ο ιός «κολλάει» πιο πολύ. Και για αυτό μας επιβάλλεται να μαντρωθούμε στα σπίτια μας, υπαγορεύοντάς μας ως μοτίβο ζωής το σπίτι-δουλειά-σπίτι. Έτσι λοιπόν, μέσα σε ένα βράδυ και χωρίς επαρκή στοιχειοθέτηση οι «σοφοί» μπορούν να αποφασίσουν και να διατάξουν οποιαδήποτε παράλογη απαγόρευση και για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αυτό απαραίτητο. Και σαν να μην είχαμε όλα αυτά, ξεκίνησαν και οι «ψεκασμένες» δηλώσεις από ένα κομμάτι του ακροδεξιού χώρου περί σύνδεσης λοκντάουν και της υποτιθέμενης εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή, προσπαθώντας να καπηλευτούν την αγανάκτηση των κατοίκων με σκοπό να ξεράσουν και πάλι το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες μεταναστών συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι/ες στα camps, μέσα στο κρύο, με τις συνθήκες διαβίωσης να έχουν χειροτερέψει κατά πολύ εξαιτίας της υγειονομικής διαχείρισης.

Εκεί που δεν υπάρχουν λεφτά για την υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές και την πρόνοια, υπάρχουν αρκετά για την αγορά πανάκριβου στρατιωτικού εξοπλισμού, για προσλήψεις μπάτσων και στρατιωτικών και για χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Και μιας που προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τις διαδηλώσεις και τις πάσης φύσεως αντιδράσεις, είναι η ευκαιρία να ενισχύσουν την τηλεργασία με το επισφαλές εργασιακό καθεστώς, να περάσουν νομοσχέδια που καταργούν κεκτημένα κοινωνικών αγώνων δεκαετιών, όπως και το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, το οποίο επιβάλλει μεταξύ άλλων, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και την καθολική, πλέον, υποταγή του πανεπιστήμιου στα συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η έκτακτη κατάσταση που το κράτος επικαλείται, με πρόσχημα τον κορονοϊό, τελικά χρησιμοποιείται ως όχημα για την αναδιαμόρφωση των νόμων σε μια κατεύθυνση κατάργησης εργατικών κατακτήσεων, ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και ακόμα πιο έντονης εκμετάλλευσης ανθρώπου και φύσης.

Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας την άλλη…

Μέσα λοιπόν σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση, όπου βλέπουμε ένα-ένα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας να μπαίνουν στον «πάγο» μέχρι νεοτέρας, όπου οι κοινωνικές μας σχέσεις βάλλονται υπό το πρίσμα της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» και η επιβίωση γίνεται πολλές φορές ακόμα πιο δύσκολη εξίσωση, ο μόνος τρόπος να αναπνεύσουμε (και να την παλέψουμε) είναι να υπερασπιστούμε την αυτοβουλία μας, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε συλλογικά για τις ανάγκες μας πέρα από και ενάντια σε κάθε παράλογη απαγόρευση. Πάντα έχοντας πυξίδα την κοινωνική αλληλεγγύη και την προστασία των ευπαθών ομάδων. Βοηθάμε ο ένας την άλλη, επικοινωνούμε τους προβληματισμούς και την οργή μας, προσπαθούμε να σπάσουμε το φόβο πρώτα μέσα στα κεφάλια μας. Γιατί μπορεί ο συγκεκριμένος ιός να αποβεί σε μερικές περιπτώσεις επικίνδυνος, αλλά σε κάθε περίπτωση μια ζωή έτσι όπως την προγραμματίζουν οι εξουσιαστικές πολιτικές τους θα είναι αβίωτη.

Ακόμα κι αν περάσει η πανδημία του ιού, καραδοκεί μια εξίσου επικίνδυνη, αυτή του ολοκληρωτισμού. Και με αυτήν θα πρέπει να αναμετρηθούμε σε κάθε συνθήκη, χωρίς φυσικά να περιμένουμε καμία άδεια γι' αυτό.

Βγαίνουμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε μαζί με άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, ζωή και όχι επιβίωση!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 6/3 ΩΡΑ 11:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΟΣΜΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών

πηγή : https://sineleusiditika.wordpress.com/2021/03…


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.

Πλατεία Ευόσμου Σάββατο 6-3 στις 11.00.

Πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ένα ακόμη πιο αυστηρό λοκ ντάουν στον δήμο μας, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 , αστυνομοκρατία και ελέγχους πολιτών. Αμέσως μετά υπέρ της απόφασης τάχθηκε ο δήμαρχος, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκαν "αγανακτισμένοι " πολίτες πλήρως καθοδηγούμενοι από το ακροδεξιό κόμμα της Ελληνικής Λύσης, οι οποίοι έστρεψαν την κουβέντα άλλου διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες περί κέντρου προσφύγων. Με τον τρόπο αυτό επιχειρήθηκε η συγκάλυψη της κυβερνητικής απόφασης , αλλά και ο έλεγχος των κοινωνικών αντιδράσεων ενάντια στο νέο λοκ ντάουν στο δήμο.

Αν έχουμε βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα από τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας , τότε αυτό είναι ότι τέτοιου είδους μέτρα αποσκοπούν στον περιορισμό των ελευθεριών και στον έλεγχο της κοινωνικής ζωής από το κράτος. Σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της υγείας. Άλλωστε οι 6.000 νεκροί μέσα στους 5 μήνες με εφαρμογή των απαγορεύσεων αυτών μιλάνε από μόνοι τους, και φωτογραφίζουν τις εγκληματικές ευθύνες της ταξικής διαχείρισης της πανδημίας. Παραδοχή για το γεγονός ότι μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν σχετίζονται με υγειονομικούς λόγους είχαμε και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, ενώ επίσης πρόσφατα υπήρξε και απόφαση αστικού δικαστηρίου στην Ολλανδία όπου κρίνει τα μέτρα αυτά παράνομα.

Μιλώντας για την υγεία λοιπόν, επίσης παρατηρούμε ότι ένα χρόνο τώρα οι δομές υγείας δεν έχουν στηριχθεί σε προσωπικό και εξοπλισμό όπως νέες μονάδες εντατικής θεραπείας. Μόνο τον μήνα Νοέμβριο στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεκάδες άνθρωποι πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Την ίδια ώρα στα αιτήματα των υγειονομικών το κράτος απαντάει όλο αυτό το διάστημα με καταστολή και απειλές. Παρατηρούμε επίσης την απουσία μαζικών και δωρεάν μοριακών τεστ στον πλυθησμό, και ειδικά στους χώρους της δουλειάς. Χιλιάδες εργάτες και εργαζόμενες του δήμου μας μπαινοβγαίνουν για δουλειά, σε περιοχές όπως η βιομηχανική περιοχή της Σίνδου , στοιβάζονται στους εργασιακούς χώρους χωρίς μέτρα αυτοπροστασίας, και μεταφέρονται συνωστισμενοι από τα λίγα δρομολόγια του ΟΑΣΘ. Την ίδια ώρα που το κράτος αρνείται πεισματικά να στηρίξει όλα τα παραπάνω, σκορπάει τα λεφτά των κρατικών ταμείων σε κλινικάρχες, ΜΜΕ, και εργολάβους.

Ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα που καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την στήριξη δομών υγείας όπως το κέντρο υγείας Ευόσμου, και ακόμη πιο εγκληματική προς την κοινωνική βάση την διαχείριση που επιλέγει να κάνει το κράτος. Η ιδιαιτερότητα αυτή ακούει στο όνομα ρύπανση από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ. Έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Martin Luther της Γερμανίας σε 66 περιοχές της Ευρώπης εξέτασε την σχέση μεταξύ του ρύπου του διοξειδίου του Αζώτου (ΝΟ2) με τους θανάτους από covid. Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένας βασικός ρύπος που παράγεται από την καύση πτητικών οργανικών ενώσεων, και μιλώντας για τους προσωπικούς μας ρυπαντές, από τους πυρσούς των ΕΛΠΕ και το φουγάρο της elpedison. Η έρευνα κατέληξε λοιπόν στο εξής συμπέρασμα. Το 78% των θανάτων από covid προέρχονταν από μόλις 4 περιοχές (βόρεια Ιταλία και Ισπανία) όπου και ήταν οι περιοχές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε (ΝΟ2). Η έρευνα αυτή δηλαδή κατάφερε να αποδείξει ότι σε περιοχές με μεγάλη βιομηχανική ρύπανση όπως και η δική μας, τα αναπνευστικά συστήματα των ανθρώπων ήταν ήδη επιβαρυμένα με αποτέλεσμα να υπάρχουν στις περιοχές αυτές σημαντικά περισσότεροι θάνατοι από covid.

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν καλούμε σε συγκέντρωση ενάντια στην ταξική διαχείριση της πανδημίας από το κράτος και την κυβέρνηση της ΝΔ. Καλούμε σε συγκέντρωση υπέρ του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, και ζητάμε την άμεση ενίσχυση των δομών αυτής.

- Άμεση ενίσχυση του κέντρου υγείας Ευόσμου σε γιατρούς και εξοπλισμό.

- Δωρεάν μαζικά μοριακά τεστ στον πλυθησμό και τους χώρους της δουλειάς.

- Περισσότερα δρομολόγια και λεωφορεία του ΟΑΣΘ, πέρα από επικοινωνιακές και πολιτικάντικες ανακοινώσεις.

- Άμεση άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας ,των ελέγχων , και της αστυνομοκρατίας στις γειτονιές μας, στο δρόμο με αγώνες.

Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ

πηγή : https://www.facebook.com/pages/category/Commu…
πηγή : email που λάβαμε στις 4 Μαρτίου 11h