Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 στις 18.00

Εκδήλωση-συζήτηση για την έρευνα στα πανεπιστήμια

Απόφαση ΣΦ ΗΛ-ΜΗΧ | Ανοιχτό Πλαίσιο

Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται πανελλαδικά ένα φοιτητικό κίνημα με μαζικά και δυναμικά χαρακτηριστικά, ενάντια στην κρατική επίθεση που δέχεται η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ένα γεγονός που έγινε ξεκάθαρο τις τελευταίες εβδομάδες με χιλιάδες κόσμο να πλαισιώνει τις πορείες και τις δράσεις του κινήματος, με αποκορύφωμα (έως τώρα) την πορεία της Πέμπτης 25/2 και τα γεγονότα της Πρυτανείας. Παρά την αστυνομική επίθεση και τη βίαιη καταστολή, οι φοιτητές κατάφεραν να κρατήσουν την κατάληψη και να την μετατρέψουν σε ένα ενεργό κέντρο αγώνα. Έτσι, φτάσαμε την Πέμπτη που μας πέρασε η πορεία να πετυχαίνουμε μια ακόμα μικρή αλλά σημαντική νίκη. Μετά από δύο εβδομάδες μπλοκαρίσματος από αστυνομικές δυνάμεις μεγάλη φοιτητική διαδήλωση με πάνω από 3000 κόσμου να καταφέρνει να γυρίσει στην κατειλημμένη πρυτανεία και τις καταλήψεις στις σχολές. Θέλοντας να συμβάλλουμε στη γενικότερη προσπάθεια των φοιτητικών συλλόγων να εναντιωθούν στην κρατική πολιτική, μια ομάδα φοιτητών και φοιτητριών της σχολής μας αποφασίσαμε να συναντηθούμε και να συνδιαμορφώσουμε ένα ανοιχτό πλαίσιο το οποίο θέλουμε να εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και να προβεί σε αγωνιστικές δράσεις.

Ανοίγουμε το πανεπιστήμιο με καταλήψεις στις σχολές μας

Τον τελευταίο χρόνο, ερχόμαστε αντιμέτωπες με τη συνθήκη της τηλεδιάσκεψης και της τηλεργασίας. Κλεισμένες στα σπίτια μας μακριά απ' τις κοινωνικές μας σχέσεις και την συνδέσεις που είχαμε φτιάξει τόσα χρόνια, βλέπουμε την αποξένωση να εντείνεται και πλέον η εκπαιδευτική διαδικασία να είναι ταυτόσημη με την εντατικοποίηση και μόνο με αυτή. Ο ελεύθερος μας χρόνος συρρικνώνεται και ελέγχεται -με περιορισμούς στην κίνηση μας, με απειλές προστίμων και απαγορεύσεις κυκλοφορίας- ενώ κάθε καθηγητής ή το κάθε αφεντικό θεωρεί ότι οι τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία μας κάνει διαθέσιμες οποιαδήποτε στιγμή, ελαστικοποιώντας ακόμα περισσότερο τα ωράρια μας. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης δεν σταματούν εδώ. Είναι αδιανόητο να απαιτούμε απ' τον καθένα να έχει τα μέσα και την οικονομική δυνατότητα που απαιτούνται για να συμμετέχει στην εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.

Επιπλέον δεν γίνεται να μας αφήσει αδιάφορες το γεγονός ότι το κράτος και το πανεπιστημιο αγνοούν τη συνθήκη που μπορεί να βιώνει η καθέ μια από εμάς εντός του σπιτιού της και απαιτούν να μείνει μέσα σε αυτό. Αρνούνται να πάρουν οποιαδήποτε μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην υγεία, στα ΜΜΜ, στους χώρους δουλειάς. Το μόνο μέτρο που λαμβάνουν είναι ο περιορισμός της ανθρώπινης κινητικότητας και κοινωνικότητας, γενικότερα όποια δραστηριότητα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της εργασίας και της κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά καθώς διαχρονικά αποτελούν χώρους συνάντησης για τους φοιτητ(ρι)ές και την υπόλοιπη κοινωνία.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι κάμερες και τα πειθαρχικά δεν έρχονται ξαφνικά. Τα τελευταία χρόνια τα μέτρα που παίρνει το πανεπιστήμιο για τη δήθεν ασφάλειά μας είναι συνέχεια της κατεύθυνσης του για την πειθάρχησή μας από φύλακες που καταγράφουν τις διάφορες κινήσεις φοιτητ(ρι)ών μέσα στο campus, τα λουκέτα στα άδεια κτίρια και τα κλειδώματα στις εξωτερικές εισόδους. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα μέτρα δεν ήρθαν για να μας προστατεύσουν αλλά για να καταστείλουν οποιαδήποτε δράση μας δεν ακολουθεί τα πρότυπα της ομαλής λειτουργίας που το κράτος και το κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλλουν. Ασφαλείς αισθανόμαστε στα ζωντανά και ανοιχτά πανεπιστήμια όπου μπορούμε να συναντηθούμε.

Την ανάγκη αυτής της συνάντησης την βρίσκουμε και στα ζητήματα που αφορούν έμφυλες παραβιάσεις. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να κοινοποιούνται καταγγελίες που αφορούν σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε διάφορους εργασιακούς κλάδους καθώς και στο ΑΠΘ, όπως οι καταγγελίες των φοιτητριών στην Φιλοσοφική Σχολή και στα τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου. Το έμφυλο ζήτημα είναι κάτι με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωπες καθημερινά στο δρόμο, στο σπίτι, στη δουλειά. Στα τμήματά μας ,πέραν των άλλων, συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωπες με διάφορα σεξιστικά σχόλια από οποιονδήποτε του δίνεται αυτή η εξουσία μέσω των έμφυλων διαχωρισμών. Βλέπουμε να αμφισβητείται λόγω του φύλου της μέχρι και το πόσο ικανή είναι μια γυναίκα ως μηχανικός, είτε από καθηγητές είτε από συμφοιτητές. Δεν ξαφνιαζόμαστε και ούτε είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοιες συμπεριφορές. Για αυτούς τους λόγους θέλουμε να δηλώσουμε πως στεκόμαστε αλληλέγγυες σε όσες βιώνουμε αυτές τις καταπιέσεις και προσπαθούμε όλες μαζί να ξεπεράσουμε αυτούς τους διαχωρισμούς.

ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

Ο νέος νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη συνεχίζει τις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών όσον αφορά την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Η εντατικοποίηση επιβάλλεται με πιο στυγνούς όρους στην συνείδηση των φοιτητ(ρι)ών, με την εφαρμογή του ν+ν/2 και των νέων προγραμμάτων σπουδών κομμένα και ραμμένα για τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς εργασίας. Τα πειθαρχικά, οι διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, η πανεπιστημιακή αστυνομία, έρχονται για να περιορίσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα πέρα της στείρας ακαδημαϊκής λειτουργίας του πανεπιστημίου. Η επίκληση στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της επιστροφής στην κανονικότητα είναι στην πραγματικότητα μια πρόφαση για την περιφρούρηση της εκμετάλλευσης και υποτίμησης των ζωών μας. Προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των φοιτητ(ρι)ών που μάχονται ενάντια στη συνεχή μετακύλιση του κόστους φοίτησης, από το μπλοκάρισμα του ελέγχου στη λέσχη, την δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στα συγγράμματα, μέχρι τους αγώνες των εστιακών για το δικαίωμα στη στέγαση και τη σίτιση. Αυτή η διαμάχη δεν αποτελεί μόνο κομμάτι των φοιτητ(ρι)ών, αλλά και των εργατικών αγώνων ενάντια στις απολύσεις (πχ λέσχη) και απέναντι στην απλήρωτη εργασία των διδακτορικών.

Βλέπουμε, λοιπόν, τόσα χρόνια μια συνεχή μείωση των παροχών προς τους φοιτήτ(ρι)ες, μείωση του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού μέσα από την υποχρηματοδότηση, ενώ η έρευνα εντείνεται για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα που δίνονται εκατομμύρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την περιθωριοποίηση και εγκλεισμού των μεταναστ(ρι)ών, το πανεπιστήμιο πραγματοποιεί ερευνητικά προγράμματα για τον στρατό, το ΝΑΤΟ σε συνεργασίες με το Υπ. Εθνικής Άμυνας. Όλη αυτή η επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου συνεχίζεται αδιάκοπα εν μέσω πανδημίας, την ίδια ώρα που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά 1 χρόνο για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Ενάντια στη σιγή νεκροταφείου που θέλει το κράτος να επιβάλλει στα πανεπιστήμια εμείς επιμένουμε να βρισκόμαστε εντός του πανεπιστημίου για να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε τις ανάγκες μας στην επιφάνεια. Στήνουμε κοινότητες αγώνα στις σχολές μας ζωντανεύοντας ξανά μετά από χρόνια τους χώρους του campus. Από την πρυτανεία μεχρί το πολυτεχνείο και πάλι πίσω στη ΣΘΕ μπορεί να δει κανείς να αναπτύσσεται μια άλλη κοινονικότητα και δημιουργικότητα η όποια δεν θα την καταλάβουν ποτέ οι κάθε λογής υποστηρικτές και πολιτικοί εκπρόσωποι του νόμου και της τάξης. Στο πανεπιστήμιο εδώ και δύο εβδομάδες ξαναπαίρνουμε πίσω τις ζωές μας, βρίσκουμε το χώρο να ανασάνουμε, οργανώνουμε τους τρόπους να συνεχίσουμε τον αγώνες μας.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ - ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!
  • ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ 31 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ
  • ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
  • ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
  • ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ
  • ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛ/ΜΗΧ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΡΙΤΗ 9/3, ΤΕΤΑΡΤΗ 10/3 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 11/3
  • ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
  • ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ Φ.Σ. ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
  • ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ CAMPUS
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 8/3 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 17:00
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 10/3 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 13:00
  • ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 11/3 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 13:00
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΥΤΕΡΑ 8/3 12:00
  • ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13/3 ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 12:00

Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων

πηγή : https://www.facebook.com/sfhlmhxAUTh/