Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 στις 9.00 πμ

Πρόγραμμα δράσεων Σ.Φ.Π.Μ

Πρόγραμμα Δράσεων ΣΦΠΜ
όπως αποφασίστηκε από τη ΓΣ της 12/3

Τρίτη 16/3:

// 12.00: Παράσταση στον Πρόεδρο του Τμήματος προκειμένου να κοινοποιηθούν οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και να καταδικαστούν οι κατασταλτικές επεμβάσεις στον χώρο του πανεπιστημίου.

Τετάρτη 17/3:

// Από τις 9.00 συλλογικό καφενείο

// 10.00: Εικαστική παρέμβαση στον χώρο της σχολής

// 12.00: Δια ζώσης αντί-μάθημα:

"Πλημμύρα, σεισμός... και ο πολιτικός μηχανικός;"
Για την πολιτική προστασία και τον ρόλο του πολιτικού μηχανικού
(στο αντι-μάθημα συμμετέχουν οι Δ. Ραπτάκης, καθηγητής πολιτικών μηχανικών, Χ. Μακρής, μεταδιδακτορικός ερευνητής ΑΠΘ)

// 17.30: Προβολή ταινίας "Περιμένω την εξέγερσή σου" (Βραζιλία, 2019, 90')

Καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας θα γίνεται συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης ,για τους/ις σεισμόπληκτους/ες της Θεσσαλίας

Με την πραγματικότητα που παρουσιάζεται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να είναι αλλοιωμένη, είναι σημαντικό να φτάσει η πληροφορία για τα όσα βιώσαμε στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ, στους συμφοιτητές/συμφοιτήτριές μας που δεν βρίσκονται στην πόλη.
Τις μέρες που πέρασαν, ξεχείλισε η αγανάκτηση και ο αποτροπιασμός για τις εικόνες που είδαμε στις σχολές μας. Εικόνες σοκαριστικές και ταυτόχρονα άκρως αποκαλυπτικές για τις διαθέσεις της κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον. Χωρίς φόβο και έντονο αίσθημα συλλογικότητας, χιλιάδες φοιτητ(ρι)ες καθημερινά αντιτίθενται στον αυταρχισμό και την καταπίεση της κυβέρνησης, δίνοντας δυναμικό παρών στις πορείες και τις συγκεντρώσεις, με την τελευταία να είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Πλάι μας στο δρόμο βρέθηκε μερίδα καθηγητ(ρι)ών, για να δηλώσουν έμπρακτα με τη σειρά τους την αντίθεσή τους. Μέσα σε αυτή τη δυστοπική συγκυρία, την Παρασκευή 12/3 ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, μέσω της γενικής του συνέλευσης, πήρε ξεκάθαρη θέση και αποφάσισε να προχωρήσει στο σχεδιασμό σειράς δράσεων.
Ως Σύλλογος τασσόμαστε ενάντια στον άκρως αντιδραστικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, ο
οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας, κάμερες, διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, πειθαρχικές διώξεις και περιορισμό εισακτέων, επιχειρώντας να αποτελέσει το κύκνειο άσμα για το δημόσιο, δωρεάν και μαζικό πανεπιστήμιο, και να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου μέσα στις σχολές μας, χτυπώντας τις συλλογικές διαδικασίες και τους αγώνες μας. Δηλώνουμε δε, σε κάθε τόνο, την καταδίκη του κρεσέντου αστυνομικής βίας που ξετυλίχθηκε επανειλημμένα, με τις επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής στην κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ. Σε αντίστοιχη καταδίκη των γεγονότων έχουν προβεί και μέλη του διδακτικού προσωπικού από όλες τις σχολές του ΑΠΘ, σε αντίθεση με τις πρυτανικές αρχές. Δεν ξεχνάμε άλλωστε πως, συνυπεύθυνος για την κλιμακούμενη αυτή κατάσταση είναι ο πρύτανης Παπαϊωάννου, ο οποίος εφαρμόζοντας πρώτος τον νέο νόμο, κάλεσε τα ΜΑΤ που ξυλοκόπησαν αγρίως και ψέκασαν με χημικά φοιτήτ(ρι)ες και καθηγητ(ρι)ές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Πρυτανεία, ενώ φόρτωσε κατηγορίες για ανύπαρκτους βανδαλισμούς.
Όσο τα παραπάνω εκτυλίσσονται, βρισκόμαστε εκτός των σχολών για πάνω από ένα χρόνο. Η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει να μην ανοίξει τις σχολές μας,στοχεύοντας στην διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου μακριά από τις πραγματικές μας ανάγκες και πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ανάγκες της αγοράς. Η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για να περάσει η κυβέρνηση σειρά νομοσχεδίων και αντιλαϊκών μέτρων και απαραίτητο στοιχείο σε αυτή την προσπάθεια της είναι η συνεχόμενη όξυνση της καταστολής.
Με στόχο, λοιπόν, την επανοικειοποίηση των χώρων του πανεπιστημίου μας, την Τετάρτη 17/3 προχωράμε σε μονοήμερη αναστολή μαθημάτων και διαμόρφωση ποικίλων δράσεων ώστε να ζωντανέψουμε τη σχολή μας.

πηγή : https://www.facebook.com/events/3428319237854…
πηγή : email που λάβαμε στις 16 Μαρτίου 11h