Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 στις 12.00

Οχι στην υπογραφη της νεας συμβασης-ντροπη για τις Σκουριές

Από το 2006 και ιδιαίτερα από το 2012 έως και σήμερα η Ελληνικός Χρυσός-Eldorado Gold έχει αποψιλώσει χιλιάδες στρέμματα αρχέγονου δάσους, έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα γεωτρήσεων στην καρδιά του βουνού, έχει αποστραγγίσει και εκτρέψει νερά, έχει καταστρέψει το ρέμα Καρατζά, καθώς τα αρμόδια υπουργεία καλόπιστα ενεργώντας, εμπιστεύτηκαν την πρόθεση της εταιρείας να φτιάξει μεταλλουργία χρυσού και άρα να αποδώσει τα δέοντα στο ελληνικό δημόσιο.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, η Ελληνικός χρυσός στάθηκε τουλάχιστον αφερέγγυα σε αυτό που είχε προαναγγείλει να πετύχει, την καθετοποίηση της παραγωγής. Ωστόσο, καλή τη πίστη πάλι συνάπτεται μια καινούργια συμφωνία όπου η εταιρεία αμνηστεύεται για τυχόν περιβαλλοντικές παραβάσεις, πρόστιμα και ρήτρες που πατούσαν στην προηγούμενη συμφωνία. Σύμφωνα με το καινούριο επενδυτικό σχέδιο, αναφορικά με την μεταλλουργία, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, ακόμη και το αν αυτή θα υπάρξει. Θα καθοριστεί από την επιτροπή μεταλλουργίας, στη σύνθεση της οποίας δεν πλειοψηφεί το δημόσιο, μετά την έλευση δύο χρόνων, και με την προϋπόθεση ότι τα μέρη κάποια στιγμή θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Στη νέα σύμβαση η εταιρεία ζητά να τροποποιεί όπως αυτή νομίζει την ίδια τη σύμβαση, προσθαφαιρώντας εγκαταστάσεις και κατασκευές (άρθρο 14) και επιπλέον να εκπονεί η ίδια τους περιβαλλοντικούς της ελέγχους, μέσω της θέσπισης (άρθρο 24) ανεξάρτητου ελεγκτή περιβάλλοντος. «Ανεξάρτητος» κατ' επίφαση αφού και θα προσλαμβάνεται αλλά και θα πληρώνεται από την ίδια. Σαν να μην έφτανε αυτό, μέσω της ρήτρας εμπιστευτικότητας (άρθρο 28), ένα πέπλο μυστηρίου θα πλανάται στις εργασίες τους, γιατί αυτά είναι επιχειρηματικά και εμπιστευτικά δεδομένα.

Εντωμεταξύ, και μέχρι το 2030 η εταιρεία θα έχει αποψιλώσει, αποστραγγίσει, βιάσει την Γη του Αριστοτέλη και θα καταπατά τους τουλάχιστον δυο αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ανακαλυφθεί εντός των ορίων δραστηριοποίησης της εταιρείας. Όλα αυτά εν μέσω μιας πανδημίας που μας έχει δείξει ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο ζωής μας και τον τρόπο που κακομεταχειριζόμαστε τη φύση και την ίδια τη ζωή.

Eldorado: Όχι μόνο καταστροφή, αλλά και κοροϊδία. Να τους διώξουμε τώρα.

Ενάντια στης Φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Όλες και όλοι σε συγκέντρωση έξω από τη βουλή την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, στις 12 το μεσημέρι.

Αλληλέγγυες/Αλληλέγγυοι στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας στις Σκουριές Χαλκιδικής

Για περισσότερες πληροφορίες: https://epitropiagonapanagias.blogspot.com/20…

πηγή : email που λάβαμε στις 16 Μαρτίου 22h