τι; : εκδήλωση θεματική : διεθνή

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 στις 17.00

Η καταστολή στην Τουρκία & το φοιτητικό κίνημα (με αγωνιστ(ρι)ές από Τουρκία)

Εκδήλωση-συζήτηση για την καταστολή και το φοιτητικό κίνημα στην Τουρκία με τη συμμετοχή Τούρκων/Κούρδων αγωνιστ(ρι)ών. Η εκδήλωση θα καλυφθεί από το ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Διεθνιστική Αλληλεγγύη

Το κράτος πάντα σε περιόδους κρίσης και κοινωνικών εντάσεων βρίσκει διεξόδους συσπειρώνοντας τον κόσμο γύρω από την ιδέα του έθνους, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από υπαρκτά προβλήματα και τα κακώς κείμενα της κάθε κυβέρνησης. Κορύφωση αυτής της εθνικιστικής παρόξυνσης αποτέλεσαν τα γεγονότα στον Έβρο, όπου αφενός για πρώτη φορά οι μετανάστ(ρι)ες αντιμετωπίστηκαν ως στρατιωτική απειλή από το ελληνικό κράτος και αφετέρου εισέβαλε για μία ακόμη φορά η προοπτική του πολέμου στην καθημερινότητα και τον δημόσιο λόγο, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσαν πρόφαση για υπέρογκες δαπάνες σε στρατιωτικά εξοπλιστικά.

Έκτοτε και με καταλύτη και την πανδημία, η οποία πρόσθεσε και το υγειονομικό στίγμα, οι μετανάστ(ρι)ες αντιμετωπίζονται στρατιωτικά και εντός των συνόρων, ενώ οι διαδικασίες στέγασης, πρόσβασης σε άσυλο, παιδεία και υγεία για τους/ις μετανάστ(ρι)ες, έχουν γίνει πιο απρόσιτες από ποτέ. Στην πραγματικότητα, οι μετανάστ(ρι)ες είναι αποδέκτες/ριες της βαρβαρότητας του συστήματος, η οποία όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση επεκτείνεται με τη μορφή καθεστώτος εξαίρεσης σε ολοένα και ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Η καπιταλιστική και κρατική καταπίεση είναι κοινός εχθρός μας με τους/ις μετανάστ(ρι)ες, αφού είναι ένα καταπιεσμένο κομμάτι της κοινωνίας με ακραία υποτιμημένη εργατική δύναμη. Γι' αυτό και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες μαζί τους, απαιτούμε να έχουν πρόσβαση σε χαρτιά, απόλυτη ελευθερία μετακίνησης, παιδεία, υγεία, στέγαση και επιθυμούμε να ζήσουμε ντόπιοι/ες και μετανάστ(ρι)ες μαζί στις γειτονιές μας, μακριά από στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παράλληλα με την εγκληματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από το Ελληνικό κράτος, τα γεγονότα στον Έβρο στάθηκαν αφορμή προκειμένου να πολωθούν οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στα κράτη της Ελλάδας και της Τουρκίας (κλίμα που διαχρονικά συντηρείται και λόγω κοινών συμφερόντων στην περιοχή) , με τα μέσα προπαγάνδας να δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκράτησης και αβεβαιότητας γύρω από «πολεμοχαρή» σενάρια. Απέναντι σ' αυτήν την εθνικιστική ρητορική, εμείς αναγνωρίζουμε πως εκατέρωθεν του Αιγαίου τα κράτη και ο καπιταλισμός είναι αυτά που καταπιέζουν, εκμεταλλεύονται, καταστέλλουν, «κηρύττουν τον πόλεμο» και δεν διστάζουν μέχρι και να δολοφονήσουν (πχ αγωνιστές/ριες του Grup Yorum, Δ. Κουφοντίνας). Γι' αυτό οι αγώνες της καταπιεσμένης κοινωνικής βάσης για υγεία, ελευθερία και ζωή σε Ελλάδα και Τουρκία είναι κοινοί. Χαρακτηριστικότερο μάλιστα παράδειγμα αποτελούν οι φοιτητικοί αγώνες στο Πανεπιστήμιο της Κων/πολης ενάντια στον αυθαίρετο διορισμό του νέου Πρύτανη από την κυβέρνηση και στο ολοκληρωτικό καθεστώς Ερντογάν γενικότερα , καθώς και η άγρια καταστολή που δέχονται με αποκορύφωμα την εισβολή της αστυνομίας στο χώρο του πανεπιστημίου και την σύλληψη 159 φοιτητ(ρι)ών.

Σ.Φ. Φυσικού