Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 17.30

"Ιστορικό κινηματογραφικό χάπενινγκ"/ Βαβυλωνία [Διπλή προβολή 11καρέ]

Η 11 Καρέ αποτελεί κινηματογραφική ομάδα του φοιτητικού συλλόγου της Αρχιτεκτονικής και λειτουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια όπου και προβάλει ταινίες εντός του πανεπιστημιακού χώρου . Θεωρούσαμε και θεωρούμε πως η τέχνη αποτελεί ένα πεδίο κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων, ένας φορέας ιδεών καθώς και ένας από τους μηχανισμούς γέννησής αυτών. Με αφορμή τις συνθήκες της κοινωνικής αποξένωσης και τρομοκρατίας, της διάσπασης της κοινωνικής συνοχής που έχουν επιβληθεί τον τελευταίο χρόνο, τη φίμωση και την λογοκρισία στην τέχνη αλλά και με αποκορύφωμα τη εισβολή των ΜΑΤ στον Πανεπιστημιακό χώρο, με τη βίαια καταστολή και τις συλλήψεις που ακολούθησαν ,στην υπό κατάληψη Πρυτανεία, (τόσο στις 22/2 όσο και στην εκκένωση στις 11/3) κατά φοιτητών/τριών αποφασίσαμε την επαναλειτουργία της ομάδας καθώς και των προβολών.
Ο πανεπιστημιακός χώρος στην παρούσα φάση και περισσότερο από ποτέ πρέπει να επανοικειοποιηθεί και να προστατευτεί πολύμορφα από τους φοιτητές (και όχι μόνο) και να δράσει ως το χωρικό πεδίο των απαραίτητων ζυμώσεων που οι κοινωνικές καταστάσεις επιβάλλουν να δημιουργηθούν. Κόντρα λοιπόν στην αποξένωση ,στην καταστολή και στην τρομοκρατία, σας καλούμε να επαναπροσδιορίσουμε το κινηματογραφικό μας ταξίδι αισιόδοξα, οραματικά και ανυπότακτα ενώ παράλληλα καλούμε και τις άλλες κινηματογραφικές ομάδες να ανοίξουν παρόμοιους διαλόγους και δράσεις.
Χωρίς να υποτιμούμε τη συνθήκη του Covid παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για αυτό το λόγο και το μπαρ δεν θα λειτουργήσει. Όποιο λοιπόν παιδάκι θέλει μπυράκι ας το φέρει από το σπιτάκι.

Λίγα λόγια για τα φιλμ:

Ιστορικό κινηματογραφικό χάπενινγκ[1980]

ώρα έναρξης 18:00
Διάρκεια 53'

Το επεισόδιο της εκπομπής «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» είναι αφιερωμένο στη σχέση ιστορίας και κινηματογράφου και στον τρόπο παρουσίασης σημαντικών ιστορικών γεγονότων μέσα από τις ταινίες. Ο Βασίλης Ραφαηλίδης ξεκινά με την αφήγηση σημαντικών πολιτικών εξελίξεων του εικοστού αιώνα και την παράλληλη προβολή τους μέσα από το σινεμά.Σκηνοθέτες παρουσιάζουν τα είδη των ταινιών τους που δίνουν έμφαση σε θέματα κοινωνικά και πολιτικά, τονίζουν την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης κινηματογραφικής τέχνης και ιστορίας. Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, προβάλλονται διαφημιστικές αφίσες και φωτογραφίες ελληνικών ταινιών.

Βαβυλωνία [1970]

ώρα έναρξης 19:10
Διάρκεια 80'

Κινηματογραφική μεταφορά του πασίγνωστου θεατρικού έργου του Δημητρίου Βυζαντίου, το οποίο γράφτηκε στα χρόνια που ακολούθησαν την Επανάσταση του 1821 ,έχει ως θέμα τις ζώσες ντοπιολαλιές που κάθε περιοχή του ελλαδικού χώρου ανέπτυξε κατά τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια. Έτσι, λοιπόν, στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους, το Ναύπλιο, σε μια ταβέρνα διασκεδάζει μια παρέα ανδρών από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Ένας Χιώτης, ένας Αρβανίτης, ένας λόγιος, ένας Μωραΐτης κι ένας Κρητικός, ο Μανωλιός, που είναι ερωτευμένος με τη Γαρουφαλιά, την όμορφη κόρη του Μπαστιά. Μια πολύγλωσση θεατρική φάρσα που στήνεται με φόντο την προσπάθεια σύστασης του "νεοελληνικού" κράτους.

πηγή : email που λάβαμε στις 24 Μαρτίου 15h