Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 στις 15.00

Εκδήλωση: «Η Κατάληψη της Πρυτανείας και η Αυτοοργάνωση των φοιτητών/τριών».

Εκδήλωση - Συζήτηση: «Η Κατάληψη της Πρυτανείας και η Αυτοοργάνωση των φοιτητών/τριών». Σκέψεις για την κλιμάκωση και ριζοσπαστικοποίηση των φοιτητικών αγώνων.
Σάββατο 15:00, γρασίδια Φιλοσοφικής.

ΕΠΑΝΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ του πανεπιστημιακού χώρου.
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ των Φοιτητών/τριών.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στην Κρατική αυταρχικότητα και την αστυνομική βία.
ΑΓΩΝΑΣ ενάντια στο Νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη.

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙTΗΤΩΝ Η ΟΡΓΗ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

[ανακοίνωση της Quieta Movere για την Κατάληψη της Πρυτανείας και τον φοιτητικό αγώνα που μαίνεται]

(...)Η οργανωμένη από τα κάτω συντονισμένη δράση των φοιτητών/τριών απέδειξε στην πράξη ότι οι καταλήψεις αποτελούν ένα όπλο στην πάλη ενάντια στην υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου που στηρίζονται από την πλειοψηφία του φοιτητικού σώματος. Ο κόσμος που στήριζε την Πρυτανεία διαρκώς αυξανόταν μαζί και οι φοιτητικοί σύλλογοι που λάμβαναν αποφάσεις να συμμετέχουν. Η συσπείρωση ετερόκλητων ανθρώπων στη βάση της αυτοοργάνωσης θέτει το πλαίσιο αμφισβήτησης της ξύλινης ροπής των παρατάξεων, των θεσμικών και συμβιβασμένων πολιτικών φορέων που επιθυμούν να επικυριαρχήσουν εις βάρος του φοιτητικού κινήματος. Η ριζοσπαστικοποίηση μέσα από τις διαδικασίες αγώνα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την αναζωογόνηση των φοιτητικών συλλόγων ως πραγματικών διαδικασιών που εκφράζουν τις ανησυχίες και τη συλλογική φωνή των φοιτητών. Ο πολιτικός χαρακτήρας του εγχειρήματος διασφαλίστηκε με το ανοιχτό πλαίσιο αγώνα, αγκαλιάζοντας όσους θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Η κατειλημμένη πρυτανεία ενέπνευσε τους φοιτητές και αναζωογόνησε τους συλλόγους φοιτητών και διδασκόντων, συνιστώντας εφαλτήριο κινητοποίησης και αγώνα και σε άλλες πόλεις της ελλάδος. Σε όλη τη χώρα ξέσπασαν καταλήψεις και εστίες φοιτητικής αντίστασης, όπως οι καταλήψεις των Πρυτανειών σε Γιάννενα, Κομοτηνή, Λάρισα, το γυάλινο κτήριο της Παντείου και το κατειλημμένο κέντρο αγώνα του Ναυπλίου.

Στην Πρυτανεία βρεθήκαμε όσοι βλέπουμε τα πανεπιστήμια ως ζωτικό μας χώρο, φοιτήτριες, μεταπτυχιακοί, διδάκτορες, καθηγητές, εργαζόμενες. Κι όχι μόνο αυτοί αλλά και όσοι αντιλαμβανόμαστε τον πανεπιστημιακό χώρο ως κινηματικό πεδίο. Η κατάληψη συσπείρωσε γύρω τις χιλιάδες ανθρώπους μέσα στην πιο ζοφερή περίοδο της συνολικής επίθεσης της κυβέρνησης σε ολόκληρη την κοινωνία στους εργαζόμενους, τους ανέργους τους φοιτητές και τους μετανάστες. Η συσπείρωση κλιμακώθηκε αυξητικά. Το Πανεπιστήμιο έγινε ξανά δικό μας με την επανοικειοποίσή του, όχι μόνο σε χωρικό αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Το κατειλημμένο κέντρο αγώνα ως εστία αντίστασης στην κρατική αυταρχικότητα και την αστυνομική βία, ως ανάχωμα στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση έχει συντονίσει τους φοιτητικούς συλλόγους, έχει συνδέσει τους φοιτητές/τριες με τον αγωνιζόμενο κόσμο και ολόκληρη την κοινωνία.

Κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να επιτύχει την πολιτική στόχευση της επανοικειοποίησης του Ασύλου. Η κατάληψη της Πρυτανείας άνοιξε τα κλειστά Πανεπιστήμια, δίνοντας ζωτικό χώρο στους φοιτητές τους, εδαφικοποιώντας τις αντιστάσεις και αναγεννώντας τις κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις έξω από κόμματα και παρατάξεις, λειτουργώντας υποδειγματικά με ακηδεμόνευτους όρους και αμεσοδημοκρατικά. Η αυτοοργάνωση της φοιτητικής βάσης απέδειξε, ότι είναι ικανή να αμφισβητήσει έμπρακτα το κρατικό σχέδιο γκετοποίησης του πανεπιστημιακού χώρου, την προσπάθεια απονοηματόδοτησης του Ασύλου των αγώνων ακόμη και εν μέσω καραντίνας. Ο για χρόνια σχεδιασμός κράτους, αστυνομίας, πρυτανικών αρχών σχετικά με τη μεταφορά και την εγκατάσταση των ναρκοπιατσών στο χώρο του Ασύλου που χρησιμοποιήθηκαν αφενός για να εκδιώξουν τους φοιτητές από μέσα και αφετέρου για να προετοιμάσουν το έδαφος στην κατάργηση του Ασύλου ματαιώθηκε στην πράξη από τον αγώνα των φοιτητών/τριών. Τελικά, η πρυτανεία κατάφερε να δημιουργήσει ένα πεδίο αγώνα μέσα στο κέντρο του πανεπιστημιακού χώρου, να συγκεντρώσει εκατοντάδες φοιτητές/τριες, να μαζικοποιήσει τις γενικές συνελεύσεις και τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων.

(...) Όλα έχουν αρχίσει. Ούτε βήμα πίσω.

Στη θέση ενός επιλόγου υπάρχει μόνο η δυναμική προετοιμασία της συνέχειας που έχει ήδη ξεκινήσει. Οι φοιτητές είναι μέσα στις σχολές και το πανεπιστήμιο είναι ζωντανό λόγω των δράσεων που λαμβάνουν χώρα. Η αυτοοργάνωση των φοιτητών/τριών και τα ανοιχτά πλαίσια σε πολλές σχολές, έχουν χαράξει την αγωνιστική κατεύθυνση του επόμενου διαστήματος. Δικό μας μέλημα πλέον είναι να συνεχίσουμε ό,τι κάναμε στην κατάληψη της πρυτανείας: να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Να βρεθούμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις των σχολών μας, να συμμετέχουμε και να δημιουργήσουμε νέα ελευθεριακά σχήματα, να είμαστε ξανά και ξανά στο Δρόμο. Οργάνωση, συνέπεια, πίστη και ριζοσπαστικοποίηση για να υψώσουμε συλλογικές και δυναμικές αντιστάσεις ενάντια στην κρατική βία και αυταρχικότητα, ενάντια στο Νόμο Κεραμέως Χρυσοχοϊδη. Οργάνωση στη βάση, ενότητα στη Δράση.

Αλληλεγγύη & Δύναμη στις Καταλήψεις των Πρυτανειών σε Γιάννενα, Κομοτηνή, Λάρισα στο Γυάλινο κτήριο της Παντείου, στο Κέντρο Αγώνα του Ναυπλίου και σε όποιον/α αγωνίζεται.

Από την Πρυτανεία ως τη Νέα Σμύρνη, ο φόβος της καταστολής Εξέγερση να γίνει.

Η Κατάληψη της Πρυτανείας άναψε το φυτίλι, Κράτος Μπάτσοι και Πρυτάνεις θα μας βρείτε μπροστά σας στις 15 Απρίλη.

* ολόκληρη η ανακοίνωση στο λινκ: https://quieta-movere.espivblogs.net/2021/03/…