Σάββατο 10 Απριλίου 2021 στις 17.00

Το σύγχρονο πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του Κεφαλαίου

Το σύγχρονο πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του Κεφαλαίου - Η μάχη για την παιδεία των αναγκών μας!

*εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή τη θεωρητική έκδοση της νΚΑ για το σύγχρονο πανεπιστήμιο και την παιδεία των αναγκών μας

Φτάνει με την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια! Πότε επιτέλους θα γίνουν στα ευρωπαϊκά πρότυπα; Πότε θα σταματήσει η πολιτική δράση των φοιτητών; Πότε θα ελευθερωθεί η έρευνα; Πότε θα σταματήσουμε να βγάζουμε περισσότερους επιστήμονες από όσους χρειαζόμαστε;

Ερωτήματα που ακούμε όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, ειδικά όταν οι κυβερνήσεις προωθούν αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι και σήμερα, με τις σαρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ επανέρχονται όλο και πιο έντονα! Αυτά είναι όμως τα μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση ή απλά δείχνουν μια κατεύθυνση που γίνεται συστηματική προσπάθεια να υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και σηματοδοτεί το τέλος του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου όπως το γνωρίζαμε;

Η θεωρητική έκδοση του ΚΣ της νΚΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ήρθε για να καταπιαστεί με αυτά και άλλα ερωτήματα που προκύπτουν στη συζήτηση για την παιδεία σήμερα! Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην ευρύτερη συζήτηση από δύο κατά τη γνώμη μας κρίσιμες πλευρές:

Α) Οι αλλαγές στην παιδεία συνδέονται άρρηκτα με τις αλλαγές στην εργασία, καθώς και την ανάγκη του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του και αναπαραγωγή της κυριαρχίας του. Η παιδεία και η γνώση από αγαθό γίνονται εμπόρευμα, η επιστήμη δεσμεύεται όλο και περισσότερο από τα ιδιωτικά συμφέροντα, η μόρφωση μετατρέπεται σε προνόμιο. Αυτά συντελούνται από όλες τις κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ καθώς και τις τοπικές ανάγκες με υπόδειξη του ΣΕΒ και άλλων φορέων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Β) Τι παιδεία και τι πανεπιστήμιο έχουμε ανάγκη εμείς! Η πληττόμενη πλειοψηφία της νεολαίας και της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή που βλέπουμε την τεχνολογία και την επιστήμη να αναπτύσσονται με τρόπο που θα μπορούσαν να μας απελευθερώνουν, αξιοποιούνται για να μας καθιστούν ακόμα πιο εκμεταλλεύσιμους. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την ανάγκη μας για καθολική μόρφωση για όλους και όλες, γνώση και έρευνα με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων, που θα συμβάλλουν στην επιστημονική κατανόηση του κόσμου γύρω μας και δε θα μας αφήνουν έρμαια δεισιδαιμονιών, προλήψεων και χειραγωγίσιμους!

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,

ΟΠΩΣ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ-ΕΕ-ΟΟΣΑ!

ΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Απριλίου 12h