Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 στις 11.00

Πανελλαδική Κινητοποίηση Κλάδου

9 Απριλίου- Πανελλαδική Κινητοποίηση Κλάδου

Παραπάνω από ένας χρόνος έχει περάσει, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι του κλάδου μας έχουν έρθει αντιμέτωποι όχι μόνο με την πανδημία αλλά και με απολύσεις, αβεβαιότητα και ψίχουλα των 534ων ευρώ αλλά και για όσους εργάζονται ευέλικτες συνθήκες εργασίας, μισθούς πείνας, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, μη συνεχόμενα ρεπό και ελλιπή μέτρα προστασίας.

Παραπάνω από ένας χρόνος έχει περάσει, κατά τον οποίο οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι αλυσίδες εστίασης, που μέσα σε 8 χρόνια πλούτισαν από τον μόχθο μας εισπράττοντας πάνω από 120 δις, όχι μόνο διατηρούν τα κέρδη τους ανέπαφα αλλά δεν χρειάστηκε καν να βάλουν το χέρι στην τσέπη ούτε για τις ασφαλιστικές εισφορές, αφού η κυβέρνηση φρόντισε να πληρώσει για αυτούς.

Σε λιγότερο από έναν μήνα, στο άνοιγμα του τουρισμού που έρχεται, ξέρουμε πλέον με τι θα έρθουμε αντιμέτωποι. Άλλωστε το προηγούμενο καλοκαίρι απέδειξε ότι στο όνομα της ανάπτυξης, τα δικαιώματα και η ασφάλειά μας μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Οι tour operators εκβίασαν την κυβέρνηση και ευθύνονται μαζί για το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των πελατών εν μέσω πανδημίας. Η κυβέρνηση φυσικά υποχώρησε, με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες να υπάρχει τεράστια έξαρση κρουσμάτων. Από τους 2.931.614 επισκέπτες έγιναν μόλις 360.206 τεστ. Όσοι κολλούσαν δεν μπορούσαν να κάνουν τεστ εκτός αν είχαν λεφτά να ξοδέψουν ή αν ήταν βαριά άρρωστοι. Οι τουρίστες όσο περίμεναν τα αποτελέσματα κυκλοφορούσαν κανονικά και μετέδιδαν..

Η Ελλάδα δεν μπορούσε σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης να δώσει τόσα χρήματα σε τεστ για να ελέγξει τον ιό. Πλήρωσε όμως περισσότερα σε ΜΜΕ, σε αποζημιώσεις εργολάβων, στον Μεγάλο Περίπατο και σε όπλα και αστυνομία θεσμοθετώντας την πανεπιστημιακή αστυνομία επενδύοντάς στην καταστολή θυσιάζοντας την υγεία των εργαζόμενων.

Όλες αυτές οι υποχωρήσεις έγιναν για τα μεγάλα ποσά του τουρισμού και την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη που δεν ήρθαν ποτέ.

Την ίδια ώρα που οι εργάτες στοιβάζονται στα ΜΜΜ- εστίες υπερμετάδοσης για να πάνε στη δουλειά τους, οι ΜΕΘ γεμίζουν ασφυκτικά, οι εμβολιασμοί γίνονται με το σταγονόμετρο και οι δρόμοι σφύζουν καταστολή και τρομοκρατία, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλάει για ατομική ευθύνη.

Αυτήν την τουριστική σεζόν ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να γίνουμε ξανά θυσία στον βωμό τον κερδών τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Απαγόρευση απολύσεων - κατάργηση ελαστικής εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νομοσχεδίων.
  • Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους μέχρι την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους.
  • Διασφάλιση της επιστροφής όλων των συναδέλφων στην δουλειά ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας, με πλήρη δικαιώματα!
  • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη για όλους τους εποχικούς με ταυτόχρονη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
  • Υποχρεωτικές απολυμάνσεις σε ξενοδοχεία , αυστηρά μέτρα υγειονομικής προστασίας.
  • Αξιοπρεπείς δημόσιες και δωρεάν συγκοινωνίες χωρίς συνωστισμό.
  • Στήριξη του ΕΣΥ - Προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας, από τον κορωνοιό χωρίς καμία δική μας επιβάρυνση. Συχνά τεστ, δωρεάν εμβόλια, φάρμακα.
  • Να εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση χωρίς τους απαράδεκτους όρους για διαχωρισμό των νεοπροσλαμβανόμενων στην Δ' κατηγορία, και χωρίς τον όρο για κατάργηση των συνεχόμενων ρεπό. Καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τα σωματεία και την λειτουργία τους!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου μας στις 9 Απρίλη στις 11πμ στην Διονυσίου Αεροπαγίτου και Αμαλίας, στην προτομή της Μελίνας Μερκούρη.

πηγή : https://www.lantza.org.gr/9-απριλίου-πανελλαδ…