Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 στις 20.00

Εκδήλωση: Το μέλλον δεν θα ‘ρθει από μονάχο του

Η πρότασή μας για μια νέα αριστερή συλλογικότητα.

“Το μέλλον δεν θα ‘ρθει από μονάχο του.”

Που σταματάει αυτή η άγρια κατηφόρα;

Δεν ξέρουμε πως ορίζονται και πότε ήταν τα «καλά χρόνια», πάντως εδώ και πάνω από μια δεκαετία, προσπαθούμε να καταλάβουμε «που σταματάει αυτή η άγρια κατηφόρα». Παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις των ισχυρών για την «ανάπτυξη που έρχεται», ένας ολόκληρος κόσμος κλονίζεται εδώ και μια δεκαετία από την κρίση, την οικονομική καταρράκωση και την εκδικητική σταυροφορία ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις.

Πλάι στην έκρηξη των ανισοτήτων, τη νεοφιλελεύθερη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την περιθωριοποίηση ολόκληρων πληθυσμιακών τμημάτων, έρχεται η μεγαλύτερη κρίση των κρίσεων, η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση. Η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε πρωτοφανείς κινδύνους ανθρωπιστικών καταστροφών, με τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, παρά τα «πράσινα» ευχολόγιά του, να είναι παντελώς ανίκανος και απρόθυμος να βρει τη λύση.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, ήρθε και ένας παλιός - για τον δυτικό κόσμο - θανάσιμος εχθρός: η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.

Ανύπαρκτες δομές πρόληψης, διαλυμένα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδιωτικοποιημένη έρευνα και επιχειρηματική πολιτική υγείας, δημιούργησαν το πλαίσιο που άφησε ανοχύρωτη και απροστάτευτη την κοινωνία. Για μια σειρά από χώρες, όπως και η Ελλάδα, η αντιδημοκρατική εκτροπή ήρθε μαζί με την νεοφιλελεύθερη διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αξιοποιήσει τον κορωνοϊό ως πρόσχημα για το προχώρημα μιας ακροδεξιάς, εκδικητικής ατζέντας, φέρνοντας την αστυνομία στα πανεπιστήμια, καταπατώντας δημοκρατικά δικαιώματα και εξαπολύοντας μια πρωτοφανή εισβολή των δυνάμεων καταστολής στις πλατείες και τις γειτονιές των πόλεων.

Ωστόσο, δεν είναι αληθής μια εικόνα συνεχούς ήττας, μιζέριας και φόβου. Πλάι στις δυστοπίες, ζωντανεύουν νέες ελπίδες. Είναι οι αγώνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, οι δομές αλληλοβοήθειας, οι εργατικές αντιστάσεις, οι φοιτητικές μάχες. Είναι ένας ωκεανός αγώνων στην Ελλάδα αλλά και τόσες άλλες γωνιές του κόσμου, όπως έδειξε η εξέγερση στη Χιλή, το Black Lives Matter και τόσες άλλες εστίες αντίστασης.

Μπορεί να μας έλαχε να ζήσουμε σε αυτή τη δύσκολη εποχή, αλλά δε μας αρκεί να «κλαίμε το κακό το ριζικό μας». Αναρωτιόμαστε κι εμείς πώς θα πάνε τα πράγματα αλλιώς, πώς θα σταματήσουμε την κυβερνητική επίθεση, πώς θα παλέψουμε ώστε η πολλαπλή αποτυχία του συστήματος να γεννήσει μια θαρρετή επανεμφάνιση ενός συνολικού προγράμματος κοινωνικού μετασχηματισμού;

Δεν ξέρουμε αν έχουμε τις απαντήσεις, τολμούμε όμως να κάνουμε την πρόταση.

Η πρότασή μας, μια ανοιχτή πρόσκληση…

Σύμπασα η Αριστερά μοιράζεται - μοιραζόμαστε - βαριές ευθύνες για τη σημερινή αδυναμία. Μετά την ήττα του 2015, δεν κατάφερε να επηρεάσει καθοριστικά το νέο πεδίο που διαμορφώθηκε, να συγκροτήσει τη δική της εναλλακτική, ή έστω να κρατήσει ζωντανή στην κοινωνία την πεποίθηση ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός. Δεν βγάζουμε τις δικές μας συλλογικότητες από το κάδρο: μοιραζόμαστε τις ευθύνες για αυτές τις αποτυχίες, παραδεχόμαστε το πρόβλημα και προσπαθούμε για κάτι καλύτερο. Η μικρή συλλογική μας ιστορία, είναι η ιστορία της διαρκούς αναζήτησης της ανασύνθεσης της Αριστεράς.

Τα τελευταία χρόνια καταθέτουμε προτάσεις ενότητας και ανασύνθεσης της ανταγωνιστικής αριστεράς. Καμιά τους δεν προχώρησε όμως με την αποφασιστικότητα που επιτάσσει η περίοδος και στην κατεύθυνση που θα θέλαμε: την υπέρβαση των ξεπερασμένων, μικρότερων ή μεγαλύτερων σχηματισμών και τη διαμόρφωση ενός νέου τόπου όπου θα συναντηθούν τα νέα αιτήματα, οι νέες ανάγκες, οι νέες επιθυμίες του κόσμου του αγώνα.

Δεν κακιώνουμε κανέναν άνθρωπο ή συλλογικότητα. Ίσα ίσα, παραμένουμε προσηλωμένοι\ες στην υπόθεση της μετωπικής συσπείρωσης δυνάμεων και τη συνολική ανασύνθεση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Οι αμφιβολίες και η αμφισβήτηση είναι για εμάς πολύτιμα εργαλεία. Υπάρχει όμως, τόσο η ανάγκη όσο και η επαρκής κοινή πολιτική βάση για να κάνουμε ένα επόμενο βήμα, για ένα νέο κοινό εγχείρημα.

Με την εκδήλωση αυτή εκκινούμε μια διαδικασία διαλόγου και επεξεργασιών για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα της Αριστεράς γιατί πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρξει ένας δρόμος για μια πολιτική πρόταση ταυτόχρονα μαζική αλλά και ριζοσπαστική, δημοκρατική και συμπεριληπτική. Έναν φορέα που θα συμβάλει ώστε να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στην ενσωμάτωση των κυβερνητικών σχεδίων και την αποτυχία των επαναστατικών φωνών. Ανάμεσα στις αποστειρωμένες κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις, τον γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό και τον κατακερματισμό των κινηματικών δράσεων.

Αλλά και ένα φορέα της Αριστεράς που αναζητά μια άλλη ηθική απέναντι στα κινήματα, στο κράτος, τον εαυτό της. Που δε θεωρεί τα κινήματα και τους κοινωνικούς χώρους ως απλά πεδία για την προβολή ή την επιβολή της άποψής της. Που θέτει ως αναντικατάστατες αρχές την εσωτερική δημοκρατία, τη συνελευσιακή λειτουργία, την ισότιμη συμμετοχή και την εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης ή εκπροσώπησης.

Όλα αυτά τα κοινά μας επίδικα, πιστεύουμε ότι τα μοιραζόμαστε με πολλούς ανθρώπους του αγώνα, εντός των σημερινών οργανώσεων της Αριστεράς για αυτό και συνεχίζουμε να αναφερόμαστε και να εντάσσουμε εαυτούς/ες στον ευρύτερη χώρο της ανταγωνιστικής Αριστεράς. Αλλά πρώτα από όλα, τα μοιραζόμαστε με τους πολλούς και τις πολλές που συμμετέχουμε από κοινού σε κινήματα και συλλογικότητες αλλά έχουν επιλέξει συνειδητά να απέχουν. Σε αυτούς και αυτές λοιπόν απευθυνόμαστε κατά προτεραιότητα, ανοίγοντας τη συζήτηση για την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα αλλά και την ενεργή ένταξη σε αυτόν.

Η σημερινή μας πρόταση δεν είναι άλλη μία διακήρυξη καλών προθέσεων. Αποτελεί ώριμη, κοινή απόφαση δυο συλλογικοτήτων καθώς και αρκετών ανένταχτων αγωνιστών/τριών, με διαφορετική ιδεολογική και πολιτική καταγωγή. Χρειαζόμαστε τώρα τον πολιτικό χώρο που θα συναντηθούν οι άμεσες διεκδικήσεις με την προοπτική της ρήξης. Μια νέα συντροφικότητα, μια νέα συλλογικότητα είναι άμεση ανάγκη. Και τη συλλογικότητα αυτή δεν θα την περιμένουμε άλλο, θα την φτιάξουμε εμείς.

Αναμέτρηση - Συνάντηση - Ανένταχτες/οι

-----
Το Facebook Event εδώ

Η εκδήλωση θα προβληθεί μέσω του Alterthess, το οποίο ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, καθώς και τα link για τη συμμετοχή και την παρακολούθηση θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες.

πηγή : https://synantisi.org/to-mellon-den-tha-rthei…