Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 στις 16.00

Εκδήλωση-Συζήτηση: Η πόλη ανθίζει στο ΑΠΘ

"Η πόλη ανθίζει στο ΑΠΘ | φοιτητικό κίνημα, επανοικειοποίηση και οργάνωση των αναγκών μας"

Τη Δευτέρα 12/4 στις 16.00 συζητάμε με:

- Ράπτης Αλέξανδρος, υπ. διδάκτορας τμήματος Πολιτικών Επιστημών
- Ταξιλτάρης Χρήστος, καθηγητής τμήματος Αγρονόμων-Τοπογράφων ΑΠΘ
- Λαζαρίδoυ Ελένη, υπ. διδακτόρισσα και ερευνήτρια τμήματος Χημείας ΑΠΘ

Βιώνουμε εδώ κι ένα χρόνο, την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, μία διαχείριση που βασίζεται σε απαγορεύσεις, χωρίς ουσιώδη μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό, έκανε την κρίση ευκαιρία, προκειμένου να ψηφίσει σειρά μέτρων που επιτίθενται σε διάφορα κοινωνικά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ενός νόμου που επιτίθεται ευθέως στο δημόσιο, δωρεάν και μαζικό Πανεπιστήμιο. Παρά την απουσία μας όμως από τους κοινωνικούς μας χώρους εδώ και έναν χρόνο, η ψήφιση του νόμου και οι ακραίες εικόνες καταστολής με τις εκκενώσεις της κατειλημμένης Πρυτανείας, τις συλλήψεις, τους ξυλοδαρμούς και τα χημικά σε φοιτητές/ριες, κατάφεραν να κινητοποιήσουν μία κρίσιμη μάζα κόσμου, γεγονός που αποτυπώθηκε στο δρόμο με τις 10.000 κόσμου που αγκάλιασαν τον αγώνα ενάντια στην καταστολή και την πειθάρχηση.

Ο αγώνας όμως δεν σταμάτησε εκεί. Τώρα, λοιπόν, καλούμαστε να απαντήσουμε ένα σαφέστατο ερώτημα: Σε ποιους/ες ανήκει το Πανεπιστήμιο; Σε εμάς και σε όλη την κοινωνία ή στην αστυνομία;
Η απάντηση για εμάς δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: Οι συλλογικές μας διαδικασίες, η μεταξύ μας πολιτική/κοινωνική ζύμωση, τα αντιπαραδείγματα οργάνωσης των ζωών μας μπορούν να ανθίσουν μόνο σε ένα Πανεπιστήμιο που θα πλαισιώνεται από εμάς τις ίδιες και εμάς τους ίδιους και όλη την κοινωνία.

Η επανοικειοποίηση των κοινωνικών μας χώρων δεν αποτελεί μία φράση "κενή" αλλά παίρνει μορφή ήδη στο ΑΠΘ, με αντιμαθήματα, προβολές, εκδηλώσεις κι ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις. Ο κόμβος στις 15 Απρίλη, όπου βάσει των εξαγγελιών Χρυσοχοΐδη θα εγκαθιδρυθεί το πρώτο αστυνομικό σώμα, δεν αποτελεί μία κορύφωση του αγώνα. Πιάνοντας το νήμα, συνεχίζουμε στην προσπάθεια ανα-κατάληψης των χώρων μας, ανατροπής του νόμου και οργάνωσης των αναγκών μας.

Το event: https://www.facebook.com/events/2937470554694…

πηγή : https://www.facebook.com/events/2937470554694…