Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 στις 18.00

Προβολή/Συζήτηση: Covid και καπιταλιστική αναδιάρθρωση - Μέρος 3ο

«... Τα επιβαλλόμενα lockdown, αν και άχρηστα για την καταπολέμηση του ιού, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο βίαιο fast forward προς το νέο καπιταλιστικό παράδειγμα ... Τα κράτη λοιπόν βγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο συγκεντρώνοντας ακόμα μεγαλύτερη εξουσία, οργανώνουν κεντρικά, επιβάλλουν και επιβλέπουν την απαιτούμενη δημιουργική καταστροφή κεφαλαίου που απαιτείται για τη μετάβαση. Στο δρόμο τους πρέπει να καταστρέψουν την παλιά κανονικότητα που είναι πλέον καπιταλιστικά οπισθοδρομική. Μαζί της καταστρέφουν και τα κομμάτια του κεφαλαίου που είναι προσκολλημένα σε αυτή την κανονικότητα ...»

Τον τελευταίο χρόνο είδαμε κάθε κοινωνική σχέση από την εργασία μέχρι και την κοινωνικοποίηση μας, την ίδια την καθημερινότητά μας να αλλάζει. Αυτή η βίαιη αλλαγή επιβλήθηκε από τα κράτη με την αφορμή ενός ιού. Ενός ιού που η επικινδυνότητα του διογκώθηκε μεθοδευμένααπό τους επιταγμένους ειδικούς επιστήμονες των κρατών και τα μίντια που δεν σταμάτησαν να εκβιάζουν την κοινωνική συναίνεση με εικόνες θανάτου. Αν κοιτάξει κανείς τα πρωτοσέλιδα στον δυτικό κόσμο από το περασμένο Μάρτη μέχρι σήμερα θα νομίζει ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Κάθε βδομάδα είναι κρίσιμη, κάθε φορά τα μέτρα δεν είναι αρκετά και οι μόνες που φέρουμε ευθύνη πάντα για τα αυταρχικά μέτρα τα οποία επιβάλλονται είμαστε όσες δεν δείχνουμε την απαιτούμενη κοινωνική υπευθυνότητα, δεν πειθαρχούμε αρκετά δηλαδή σε ότι αποφασίζει και διατάζει το κράτος για το καλό μας.

Στην πραγματικότητα ωστόσο ο κορονοϊός δεν αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας. Η δημόσια υγεία στον καπιταλισμό αφορά κυρίως σε δύο πράγματα. Πρώτον,στη διαχείριση της ομαλής αναπαραγωγής της εργατικής τάξης για την ομαλή αναπαραγωγή του κεφαλαίου.Υπό αυτό το πρίσμα ένας ιός χαμηλής θνησιμότητας που σκοτώνει μάλιστα άτομα με μέση ηλικία τα 80 σχεδόν έτηδεν αποτελεί απειλή για την εύρυθμη καπιταλιστική λειτουργία. Το αντίθετο θα λέγαμεαφού οι ηλικιωμένοιείναι μη παραγωγικές ομάδες και άρα εξορισμού αναλώσιμες και κοστοβόρες για το κεφάλαιο. Δεύτερον, αφορά στον ταξικό συσχετισμό δυνάμεων. Το βαθμό δηλαδή που τα κράτη αναγκάζονται να παρέχουν κάποιες υπηρεσίες προκειμένου να νομιμοποιούν την ύπαρξή τους στα μάτια της εργατικής τάξης. Και υπό αυτό το πρίσμα όμως ο κορονοϊός δεν προκάλεσε κοινωνικές εξεγέρσεις από κινήματα που πενθούσαν τους νεκρούς τους λόγωκρατικής αδιαφορίας. Αντιθέτως, οι υποτιθέμενες εκατόμβες των νεκρών όχι μόνοδεν ήρθαν ποτέ αλλά ήταν εξαρχής κρατική προπαγάνδα όπως άλλωστε κρατικής έμπνευσης ήταν και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα λοκντάουν για την υποτιθέμενη προστασία μας και μάλιστα προληπτικά.

Οπότε γιατί να σταματήσει ένα κράτος τμήματα τηςοικονομίας του και -φαινομενικά τουλάχιστον- να την βλάψει; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η βασική λειτουργεία του αστικού κράτους. Το κράτος λοιπόν είναι πρώτα και κύρια ο συλλογικός εκφραστής και εγγυητής των συμφερόντων του εθνικού του κεφαλαίου. Όταν λοιπόν τα κράτη βγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο και αναστέλλουν κομμάτια της οικονομίας τους, αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζουν και οργανώνουν κεντρικά το μετασχηματισμό της οικονομίας τους. Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας. Τα κράτη προχωράνε στην επιβολή ενός νέου καπιταλιστικού παραδείγματος. Γι' αυτό και όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που παίρνονται για τον covid δεν αφορούν στην υγεία μας. Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση που πραγματοποιούν τα κράτη προϋποθέτει την καταστροφή του κεφαλαίου που είναι οπισθοδρομικό και κρατάει την οικονομία προσκολλημένη στο παρελθόν,την πειθάρχηση της εργατικής τάξης στην νέα καπιταλιστική πραγματικότητα, την αλλαγή των συνηθειών μας και της ίδιας της καθημερινότητας, την αναβάθμιση του κατασταλτικού κρατικού μηχανισμού για τη διαχείριση των κοινωνικών αντιδράσεωνπου θα προκύψουν από την επικείμενη βίαιη περαιτέρω υποτίμηση των ζωών μας. Γι' αυτό και ο ιός, τα λοκντάουν και οι απαγορεύσεις θα διαρκέσουν τόσο όσο είναι απαραίτητο ώστε να εδραιωθεί η μετάβαση στο νέο καπιταλιστικό μοντέλοκαι θα αποτελούν μόνιμο εργαλείο στο οπλοστάσιο της νέας κανονικότητας.Τα λοκντάουν και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συνάθροισης είναι η πολιτική τεχνολογία για την βίαιη επιβολή της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και χτίζουν το μονόδρομο που οδηγεί στην νέα καπιταλιστική πραγματικότητα.

πηγή : https://www.bitchute.com/video/jV7qn7l0Q9yX/
πηγή : email που λάβαμε στις 14 Απριλίου 13h