Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 στις 18.00

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Κίνηση Φοιτητών Καβάλας

(Καβαλιώτες Φοιτητές/ριες & Φοιτητές/ριες ΔΙΠΑΕ Καβάλας)

Οι τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης καθώς και το χρονικό και υγειονομικό πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιούνται, βρήκαν πολλούς από μας ανήμπορους να αντιδράσουμε οργανωμένα μέσα στις σχολές μας. Έτσι θεωρήσαμε αναγκαία την δημιουργία ανοιχτής κίνησης φοιτητών, που αποτελείται από Καβαλιώτες φοιτητές/τριες, είτε βρίσκονται στην Καβάλα είτε στον φυσικό χώρο σπουδών τους και από τους φοιτητές/τριες του ΔΙΠΑΕ Καβάλας (πρώην ΤΕΙ).

Λόγω των συνθηκών πολλοί από εμάς βρισκόμαστε μακριά από τον φυσικό χώρο σπουδών μας. Έτσι, την Πέμπτη ημέρα πανελληνίων πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων οργανώνουμε μαζί με τους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ Καβάλας και τους εκπαιδευτικούς-μαθητές της πόλης μας συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα ζητήματα που μας απασχολούν. Την Πέμπτη στις 18:00 15/04 στην πλατεία Καπνεργάτη φοιτητές, μαθητές, δάσκαλοι-καθηγητές και το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Καβάλας συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα υγειονομικά μέτρα. Καλούμε επίσης το σύνολο της κοινωνίας να αντιδράσει μαζί μας στην εργαλειοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση για να επιτεθεί στα δικαιώματα του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. Έτσι, προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανατρέψουμε τις αυταπάτες της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση σε αυτή την συνολική επίθεση.

Η κίνηση αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό την οργάνωση αντίδρασης κατά του νομοσχεδίου

Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, της γενικότερης υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Παιδείας διαχρονικά, και κατά της ραγδαίας αύξησης της καταστολής που ως σκοπό έχει την εργαλειοποίηση της πανδημίας για να χτυπηθούν τα δικαιώματα του συνόλου της κοινωνίας.

Με το νομοσχέδιο αυτό εξισώνονται πλήρως τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, διαγράφονται φοιτητές με το χρονικό όριο ν+2, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί φοιτητές εργάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους, και ότι στις περισσότερες σχολές, ο μέσος χρόνος αποφοίτησης είναι πολύ μεγαλύτερος από το ν+2. Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται δραστική μείωση των εισακτέων, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο περίπου 20.000 φοιτητές καθώς θα μένουν εκτός πανεπιστημίου 40% των συμμετεχόντων στις εξετάσεις, με σκοπό την προώθηση των ιδιωτικών κολλεγίων.

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας, αλλά μειώνει και το ήδη ελάχιστο προσωπικό που έχει μείνει κάνοντας ακόμα λιγότερες προσλήψεις καθηγητών από πέρσι και βάζει πλάτη στα συμφέροντα των εργολάβων. Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, και για την φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν δις για τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο!

Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για την Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ώστε οι φοιτητές να μην μπορούν να διεκδικήσουν για τις ανάγκες τους, που είναι απέναντι στα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών. Αυτά τα συμφέροντα έρχονται να περιφρουρήσουν οι ειδικοί φρουροί, το face control, τα κλειδώματα και τα πειθαρχικά στις σχολές.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια μέσα στα πανεπιστήμια, ενώ δεν παρέχει καν επαρκή φωτισμό στους χώρους αυτούς. Πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα να μεριμνά για την ασφάλεια ως αυτοτελής δημόσιος οργανισμός Μετά την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ με εντολή του πρύτανη, είναι εμφανές τι πρόκειται να ακολουθήσει σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Όλα τα παραπάνω μας ωθούν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Κατ' επέκταση, καταλήγουμε στα εξής αιτήματα :

  • Κατάργηση του νέου νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη
  • Όχι στην αστυνομία στα πανεπιστήμια, εξασφάλιση της τάξης μέσω φύλαξης, όχι αστυνόμευσης
  • Όχι στην εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ - Κολεγίων
  • Άμεση επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας. Να αξιοποιηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν ως επιπλέον αίθουσες και εργαστήρια
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την σωστή λειτουργία σχολών, σίτισης και στέγασης. Προσλήψεις εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού και αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για την συνέχιση των μαθημάτων δια ζώσης, χωρίς ελλείψεις και συνωστισμό. Τονίζουμε πως αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο αυτήν την έκτακτη περίοδο, καθώς είναι απαράδεκτο να συνωστιζόμαστε σε μαθήματα και εργαστήρια και να μην υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός
  • Καμία διαγραφή φοιτητών μέσω ν+2 και πειθαρχικών επιτροπών
  • Διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό κομμάτι. Κανένα μεταπτυχιακό με πληρωμή.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους συμφοιτητές/τριες μας να συζητήσουμε τα προβλήματα μας και να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί ενάντια σε αυτήν την απαράδεκτη και άδικη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ταυτόχρονα θέλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και το σύνολο της κοινωνίας καθώς η επίθεση που γίνεται τα τελευταία χρονιά πλήττει τα δικαιώματα όλων.

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Απριλίου 12h