Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 στις 11.30

Κινηματικό βιβλιοπωλείο

Αυτή την Παρασκευή, μετά τις 11.30 το πρωί, το κινηματικό βιβλιοπωλείο θα βρίσκεται στον Έσπερο στην πλατεία Γεωργίου με πολλούς τίτλους κινηματικών εκδόσεων και έντυπο υλικό του αναρχικού κινήματος.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ "ΔΥΣΗΝΙΟΥ ΙΠΠΟΥ"

Promo Video https://youtu.be/Adpx-AwBCi0

"Τα αναρχικά βιβλία είναι όπλα ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό"

«…Ο αναρχισμός, σαν μια επαναστατική κριτική του υπάρχοντος συστήματος, είναι το ριζοσπαστικό αποτέλεσμα της κοινωνικής πορείας για εξέλιξη. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια επαναστατική απάντηση στην αποσύνθεση των εννοιών που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη…»

Nico Berti

Τα τελευταία 5 χρόνια λειτουργεί στην πόλη της Πάτρας το κινηματικό βιβλιοπωλείο της αναρχικής ομάδας "δυσήνιος ίππος". Το εγχείρημα αυτό αποτελεί βασικό κομμάτι της ευρύτερης προσπάθειας μας για την κοινωνικοποίηση των προταγμάτων του αναρχικού και ευρύτερα του κοινωνικού - ταξικού αγώνα στο σήμερα, για την εξάπλωση και διάδοση της αναρχικής/αντιεξουσιαστικής/ελευθεριακής αντίληψης, κουλτούρας και πρακτικής, για την διατήρηση της κοινωνικής-ταξικής μνήμης ενάντια στη λήθη που προσπαθούν να επιβάλλουν οι εξουσιαστές και για την ανάδειξη -στο μέτρο του δυνατού- του πλούτου των αναρχικών αντιλήψεων και πρακτικών, των προτάσεων, των θέσεων και των αγώνων των αναρχικών πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που διατρέχουν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής μας.

Άλλωστε, είναι η ίδια η πραγματικότητα και ο καθημερινός αγώνας στα 17 περίπου χρόνια ύπαρξης της ομάδας, η αυτοκριτική και ο αναστοχασμός που χρειάστηκε να κάνουμε αρκετές φορές σε αυτό το διάστημα που μας οδήγησαν στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να υπάρξει ένα πολιτικό κίνημα που να στοχεύει στην ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης, δίχως την ανάπτυξη της δικής του πολιτικής θεωρίας και πρότασης, δίχως την κατάρτιση μίας στρατηγικής αγώνα που θα βλέπει εκεί που θέλει να πάει, ούσα αταλάντευτη ως προς τις αξίες που υπερασπίζεται, ευέλικτη σε σχέση με την λογική του να τροφοδοτείται από τις κοινωνικές ανάγκες και ικανή να εμπνεύσει τους εκμεταλλευόμενους και καταπιεζόμενους ώστε να συστρατευθούν στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη τόσο η μελέτη και ο εμπλουτισμός της πλούσιας αναρχικής θεώρησης, η γνώση και η ανάλυση της ιστορίας και της εμπειρίας ιστορικών κινημάτων έτσι ώστε να μπορούμε να εμπνευστούμε από αυτά αλλά και ταυτόχρονα να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος στους αγώνες του σήμερα.

Ως αναρχικοί και αναρχικές, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη διάχυση των προταγμάτων μας στην κοινωνία, και ειδικά στη νεολαία της πόλης, σε μια περίοδο που η κρατική προπαγάνδα σε βάρος όσων αντιστέκονται αυτοοργανωμένα και από τα κάτω κυριαρχεί, ενώ ο ρατσισμός, ο κοινωνικός κανιβαλισμός και ο εκφασισμός προβάλλονται ως οι μόνες επιλογές μιας κοινωνίας σε κρίση. Επιχειρούμε, έτσι, να αναδείξουμε μια διαφορετική και ενναλακτική προοπτική απέναντι στο μονόδρομο της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας και στο "there is no alterative" των εξουσιαστών. Τη ζωντανή προοπτική των αγώνων, της ταξικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της μαχητικής αντίστασης.

Παράλληλα, σε μια περίοδο που και στο εσωτερικό των κινημάτων αντίστασης διαμορφώνονται όροι απαξίωσης για την πολιτική ζύμωση και εμβάθυνση, πάγια θέση μας είναι πως η προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης, της διατήρησης της κοινωνικής και ταξικής μνήμης απέναντι στην κουλτούρα του lifestyle αναρχισμού και της χουλιγκανοποίησης της πολιτικής, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανασυγκρότησης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος."Ποτέ άλλοτε ένα κίνημα δεν έχει μιλήσει τόσο λίγο για τον εαυτό του".

Παρότι το σύγχρονο ελληνικό αναρχικό κίνημα είναι φαινομενικά νέο και η συγκρότηση του ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, είναι γνωστά ελάχιστα πράγματα για αυτό και την εξέλιξη του. Να μελετήσουμε την πλούσια ιστορία των αγώνων που έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια οι αναρχικοί στον ελλαδικό χώρο και να τη χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για την οργάνωση του αναρχικού αγώνα. Να εμπνευστούμε από τους ισπανούς αναρχικούς, από την εξέγερση της Κροστάνδης, από το Μαχνοβίτικο κίνημα στην Ουκρανία, από την εξέγερση του Σικάγο, από το ιστορικό αναρχικό κίνημα στην Ιταλία αλλά και από τα αναρίθμητα παραδείγματα επαναστατικών κινημάτων που μέχρι σήμερα συνεχίζουν να αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση.

"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη".

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

-Το βιβλιοπωλείο του δυσήνιου ίππου στεγάζεται στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω (Πατρέως 87). Ο χώρος είναι ανοιχτός κάθε Τρίτη και Παρασκευή 18.00 - 20.00, ενώ σε άτακτες στιγμές φιλοξενούνται σε αυτόν εκδηλώσεις, προβολές, συζητήσεις και παρουσιάσεις για τις οποίες υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

-Επιθυμία μας είναι να διατηρηθεί και ο κινητός χαρακτήρας του βιβλιοπωλείου και γι'αυτό το λόγο κατά καιρούς θα το βρείτε σε πλατείες, στο κέντρο της πόλης, σε γειτονιές και στο πανεπιστήμιο.

Μπορείτε να δείτε ορισμένους από τους τίτλους των βιβλίων που διατίθενται στο παρακάτω link

Για επικοινωνία: d_ipexpos@hotmexail.com

αναρχική ομάδα "δυσήνιος ίππος"

Πάτρα, Μάρτης 2021

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/84565/