Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 στις 14.00

Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης στην Ακαδημία Πλάτωνος- Πέμπτη 22 Απριλίου

22 Απριλίου - Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης και προετοιμαζόμαστε για μια ιστορική συνάντηση με τους Ζαπατίστας

Η Γη, που είναι το σπίτι μας, είναι η μητέρα που μας προσφέρει τη ζωή, μας τρέφει, μας στηρίζει, μας προστατεύει, μας έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ.Η υγεία της Γης είναι ευθέως ανάλογη με τη δική μας υγεία, η αφθονία και η ομορφιά της είναι ο πλούτος της ζωής μας και η κληρονομιά των παιδιών μας.Στον "αναπτυγμένο" μας κόσμο για δεκαετίες ολόκληρες πιστέψαμε ότι η καθημερινότητά μας δεν επηρεάζεται από την κατάσταση και τα αντανακλαστικά της Γης. Κι όμως, να, που αρκεί ένας χρόνος παγκόσμιας κρίσης της Υγείας, της Ζωής, του Περιβάλλοντος, για να μας υπενθυμίσει ξανά το πιο σημαντικό: Ότι δεν μας ανήκει η Γη, εμείς ανήκουμε σε αυτή.Το δόγμα της καπιταλιστικής "Ανάπτυξης" απειλεί τη Γη, τους λαούς της, το καθένα από μας προσωπικά.

Ωστόσο, ακόμα και στη σημερινή συγκυρία της βαθιάς οικολογικής, ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, στην Ελλάδα με τις εξορύξεις, τις ανεμογεννήτριες στα βουνά και τα νησιά μας, τους εμπρησμούς, τον αποχαρακτηρισμό προστατευόμενων περιοχών, αλλά και παγκόσμια, έχουμε την πεποίθηση ότι αρκεί να αλλάξουμε όνομα στην καταστροφή, βαφτίζοντας τη ανάπτυξη "βιώσιμη", για να αναβάλουμε τις συνέπειες των πράξεών μας για μερικές γενιές ακόμα. Σ' αυτή την ίδια Γη, λίγο μακρύτερα από μας, στη Λατινική Αμερική, οι Ζαπατίστας, ιθαγενείς από τα βουνά του νοτιοδυτικού Μεξικού, μας στέλνουν μηνύματα αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση, προστασίας της ζωής, της συμβίωσης, της αυτονομίας, της αυτοοργάνωσης.

160 Ζαπατίστας έρχονται στην Ευρώπη (και την Ελλάδα) το καλοκαίρι του 2021, 27 χρόνια μετά από την ιστορική εξέγερση του 1994 στην πολιτεία της Τσιάπας. Εμείς προετοιμαζόμαστε για να τους συναντήσουμε, εμπνεόμαστε από το όραμά τους, δεσμευόμαστε στον κοινό μας αγώνα για τη ζωή.Σας καλούμε λοιπόν να ζήσουμε μαζί αυτή τη Γιορτή. Αυτή την προετοιμασία, το άνοιγμα της Άνοιξης στην ελπίδα και την προσμονή.Ελάτε να συναντηθούμε πάνω στη γη και κάτω απ' τον ουρανό, να μοιραστούμε φαγητό και τραγούδια, να ανταλλάξουμε γνώση και ιδέες, να δούμε και ν' ακούσουμε το ένα το άλλο, να δημιουργήσουμε, να περάσουμε όμορφα.Καλούμε όλες τις συλλογικότητες και τις ατομικότητες που νοιάζονται και ασχολούνται με το Περιβάλλον, την Οικολογία και όλους τους κοινωνικούς αγώνες να έρθουν στη γιορτή μας.

Αν έχετε κάποιο πανό (από πορεία/εκδήλωση προστασίας του περιβάλλοντος σε οποιαδήποτε μεριά της Ελλάδας) που μπορεί να μεταφερθεί ή να σταλεί, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ώστε να το εντάξουμε στο τοπίο της γιορτής. (Επικοινωνήστε μαζί μας για τη μεταφορά και την επιστροφή των πανό) Αν έχετε κάποια ιδέα που θα θέλατε να συστεγάσετε στη γιορτή, με χαρά να την ακούσουμε.

Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε σε κάποια από τις δράσεις που ήδη ετοιμάζουμε, είστε όλα ευπρόσδεκτα.

Σας χρειαζόμαστε!

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ (απέναντι από την είσοδο του αυτοδιαχειριζόμενου καφενείου)

Πέμπτη 22/4/2021- Πρόγραμμα γιορτής:

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης
και προετοιμαζόμαστε για μια ιστορική συνάντηση με τους Ζαπατίστας
Συνοπτικό Πρόγραμμα :
Καθ' όλη τη διάρκεια της γιορτής θα υπάρχει:

  • Φαγητό στο Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος, εμπνευσμένο από τη μεξικάνικη κουζίνα
    (*τα έσοδα από το φαγητό θα διατεθούν στην οικονομική ενίσχυση του ταξιδιού των Ζαπατίστας.)
  • Μοιρασμα Σπόρων από τον «Πλούτο της Γης»
  • Ανταλλακτικό παζάρι ανοιξιάτικων/καλοκαιρινών ρούχων
  • Τύπωμα-Μεταξοτυπία Ζαπατοσαλιγκάρια σε μπλουζάκια (που θα φέρετε)
  • Εργαστήριο DIY κατασκευής τσάντας από παλιό T-Shirt (που θα φέρετε επίσης)
    Εργαστήρια:
    14:00-15:00 - Παρασκευή Σβόλων (seed bombs) για φυσική σπορά
    15:00-16:00 - Βασικές αρχές Κομποστοποίησης
    16:00-18:00 - Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών αλληλεγγύης και Παιχνίδι με τη Γη/Πηλό
    Συζητήσεις:
    16:00-17:00 - Ο κοινοτισμός και η Μάνα Γη στο Buen Vivir
    Σύλλογος "Εναλλακτική Δράση για ποιότητα ζωής"
    17:00-18:00 - «Πόλη & Οικολογία»
    Από τον ελευθεριακό ιστότοπο & εκδόσεις «Αυτολεξεί»
    Γιορτή:
    18:00-19:00 - Τελετή για τη Γη
    19:00-20:30 - Χορωδία της Περπερούνα, Οιστρογόνες, Αγία Φανφάρα, Μαντάρες
    *Φέρτε μαζί σας: ανοιξιάτικα/καλοκαιρινά ρούχα για το παζάρι, 2 μπλουζάκια για τύπωμα και μεταποίηση, λουλούδια για να χαρίσετε, χαρτί/μολύβι και 2-3 χούφτες ζάχαρη, μια πετσέτα, το πιάτο/μαχαιροπήρουνό και το ποτήρι σου
    ___________

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρόγραμμα Δράσεων:
14:00-18:00 - Παζάρι, Εργαστήρια, Συζητήσεις, Κατασκευές
18:00-19:00 - Τελετή για τη Γη
19:00-20:30 - Γιορτή
Η Γη, που είναι το σπίτι μας, είναι η μητέρα που μας προσφέρει τη ζωή, μας τρέφει, μας στηρίζει, μας προστατεύει, μας έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ.
14:00-18:00 Η χαρά του σπόρου, μοίρασμα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών
Στη γιορτή, "Ο Πλούτος της Γης" θα διανέμει την αφθονία της φύσης σε φακελάκια με σπόρους και θα φτιάξουμε κι άλλα φακελάκια για τις επόμενες διανομές από την πιο σημαντική τράπεζα…αυτή των σπόρων!!!
*Φέρτε να μοιραστούμε σπόρους, φυντάνια, λουλούδια, γλαστράκια και όλες μας τις απορίες.

Ανταλλακτικό παζάρι ανοιξιάτικων / καλοκαιρινών ρούχων
Ελάτε να ανανεώσουμε την ανοιξιάτικη ντουλάπα μας! Φέρτε ό,τι ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό ρούχο δεν χρησιμοποιείτε και ανταλλάξτε το με κάτι που θα αγαπήσετε! Παρακαλούμε τα ρούχα που θα φέρετε να είναι σε καλή κατάσταση και καθαρά, όπως ακριβώς θα θέλατε κι εσείς να τα φορέσετε!

Ζαπατοσαλίγκαρα μεταξοτυπία σε μπλουζάκια
Κάνε το μπλουζάκι σου κινηματικό πειραματόζωο. Θα ήθελες να αποτυπώνεις το κόσμο σου στα ρούχα σου. Και μείς. Και για αυτό αποφασίσαμε να το προσπαθήσουμε.
Φέρε ένα μπλουζάκι στην γιορτή της Γης για να τυπώσουμε με την μέθοδο της μεταξοτυπίας τα σαλιγκάρια μας. Ελπίζουμε να βγει καλό το αποτέλεσμα αλλά δεν το εγγυόμαστε, έτσι και αλλιώς πρώτη φορά το κάνουμε.
Αλλά και να καταφέρουμε να φτιάξουμε μερικά όμορφα μπλουζάκια είναι το λιγότερο, το σημαντικότερο είναι να αποδείξουμε ότι είναι απλό και οικονομικό. Μια πινελιά αυτονομίας στην ζωή μας και στις κινηματικές μας πρακτικές.

Σίγουρα μπορούμε να τυπώσουμε άσπρο χρώμα σε σκούρα μπλουζάκια, μέχρι τις 22 μάλλον θα μπορούμε και μαύρο σε ανοιχτόχρωμα. Οπότε καβαντζωθείτε ανάλογα.
Τι θα χρειαστείτε:
Ενα μακό (κοντομάνικο ή μακρυμάνικο)

Εργαστήριο DIY κατασκευής τσάντας από παλιό T-Shirt!
Ελάτε να φτιάξουμε μαζί μία τσάντα πολλαπλών χρήσεων (π.χ. για τα ψώνια ή την παραλία) δίνοντας ξανά ζωή και χρήση σε ένα μπλουζάκι που δεν φοράτε πια! Η κυκλική οικονομία στην πράξη!
Τι θα χρειαστείτε:
Κι άλλο ένα μακό (κοντομάνικο ή μακρυμάνικο) , Ψαλίδι (Αν δεν έχετε, θα έχουμε εμείς) , Όρεξη για δημιουργία!


Εργαστήρια:
14:00-15:00 - Εργαστήριο παρασκευής σποροβομβών-σβόλων φυσικής σποράς.
Ελάτε να λερώσουμε χέρια για να αναδεύσουμε, ανακατέψουμε, αναπηδήσουμε και να πλάσουμε τελικά σποροβόμβες με άργιλο και λογιών λογιών σπόρους!
*Φέρτε μαζί σας μια πετσετούλα για να πλύνετε χεράκια στο τέλος και ένα κουτάκι για να βάλετε τους σβώλους σας
15:00-16:00 - Κομποστοποίηση - Αρχές και τρόποι μέσα στον αστικό ιστό
16:00-18:00 - Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών εμπνευσμένων από τους ανθρώπους του καλαμποκιού για μικρά και μεγάλα παιδιά και Παιχνίδι με τη Γη/Πηλό
"Η Carmencita, ο Julio και η Pepita, τρεις μεξικανικές μαράκες, έρχονται να γνωρίσουν καινούριους φίλους και να μοιραστούν μαζί μας ιστορίες του τόπου τους για τη Γη και την αλληλεγγύη. Ελάτε να δημιουργήσουμε παρέα, με πηλό και φυσικά υλικά, τις δικές μας ιδανικές κοινότητες."


Συζητήσεις:
16:00-17:00
Ανοιχτή συζήτηση - Ο κοινοτισμός και η Μάνα Γη στο Buen Vivir
Σύλλογος "Εναλλακτική Δράση για ποιότητα ζωής"
Τον κοινοτισμό εμείς δεν τον καταλαβαίνουμε μόνο σαν ενότητα των ανθρώπων ή σαν κοινωνικό θεσμό, αλλά σαν κάτι ανώτερο, τον έχουμε δηλαδή, στο μυαλό μας σαν ενότητα της ζωής ή σαν δομικό στοιχείο της ζωής. Για εμάς όλα είναι μέρος της κοινότητας, τα βουνά τα δέντρα και τα έντομα, όλα είναι μέρος της. Στη γλώσσα μας λέμε "Πάτσα- Κάμα" και "Πάτσα-Μάμα", που σημαίνει είμαστε παιδιά του πατέρα κόσμου και της μάνας γης και αυτό έχει βαθιά επίδραση στη ζωή μας, γιατί απ' αυτό πηγάζει ό,τι μας κρατά στη ζωή, και αυτό είναι η κοινότητα. Άρα οποιοδήποτε είδος ή οποιοδήποτε μέρος της κοινότητας πάθει ζημιά, σημαίνει ότι παθαίνουν ζημιά όλα και γι' αυτό το λόγο οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας διδάσκουν να τα φροντίζουμε όλα. Αυτή τη φροντίδα για όλα από την οποία , ξεπηδά η ζωή, είναι που στην πράξη και στη γλώσσα μας αποκαλούμε "Buen Vivir" (ποιότητα ζωής)
17:00-18:00
Ανοιχτή συζήτηση με αφορμή το βιβλίο "Πόλη & Οικολογία"
από τον ελευθεριακό ιστότοπο & εκδόσεις «Αυτολεξεί»


Γιορτή:
18:00-19:00
Τελετή για να τιμήσουμε τη Γη, να της τραγουδήσουμε και να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα για αυτόν τον άλλο κόσμο που είναι εφικτός! Οι Ζαπατίστας αλλά και όλοι οι ιθαγενείς λαοί αναγνωρίζουν τις τελετές ως ένα άλλο "σχολείο" για τον σύγχρονο άνθρωπο, με δασκάλα τη Φύση, ως ένα χώρο διαμόρφωσης συνειδήσεων και ενθύμησης των πιο απλών και πολύτιμων αξιών μας. *Φέρετε μαζί: χαρτί, μολύβι και 2-3 χούφτες ζάχαρη!
19:00-20:30
Χορωδία της Περπερούνας, Οιστρογόνες, Αγία Φανφάρα, Μαντάρες
Καθ' όλη τη διάρκεια της Γιορτής θα υπάρχει φαγητό στο Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος, εμπνευσμένο από τη μεξικάνικη κουζίνα!
(Όλα τα έσοδα από το φαγητό θα διατεθούν στην οικονομική ενίσχυση του ταξιδιού των Ζαπατίστας)

Μπορείτε να φέρετε το δικό σας πιάτο ή τάπερ, μαχαιροπήρουνό και ποτήρι για την μείωση των απορριμμάτων.
Επίσης θα διατίθεται ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, αυτοκόλλητα, βιβλία, μπροσούρες) με τη συμμετοχή της συλλογικότητας "Αυτενέργεια", του συλλόγου "Εναλλακτική δράση για ποιότητα ζωής" , καθώς και υλικό από τον πανελλαδικό Θεματικό συντονισμό με αφορμή τον ερχομό των Ζαπατίστας "Αυτονομία-Αυτοθέσμιση-Κοινωνική Οικολογία"

Για τη Γη και την Ελευθερία
Για τη Ζωή

Suppοrt Earth

πηγή : https://supportearth.gr/pagkosmia-imera-tis-g…