Πέμπτη 6 Μαίου 2021 στις 10.30 πμ

16 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Πορεία Πρωτομαγιάς

κατάργηση του 8ωρου *

ωράριο - λάστιχο ανάλογα με τις ορέξεις των αφεντικών και κατάργηση της προσαύξησης των υπερωριών *

καθιέρωση ατομικών συμβάσεων εργασίας *

εκτίναξη του επιτρεπόμενου ορίου υπερωριών *

κατάργηση του πενθήμερου και επέκταση της κυριακάτικης εργασίας σε μια σειρά από κλάδους *

καθιέρωση της "ευέλικτης" τηλεργασίας *

επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και στοχοποίηση του ταξικού συνδικαλισμού

αφού κράτος και αφεντικά μας γυρνάνε στον μεσαίωνα

μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε κι εμείς τα ανάλογα μέτρα ;!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Σάββατο 24/4
12:00, πεζόδρομος
Αγ. Σοφίας

ΠΟΡΕΙΑ

Πέμπτη 6/5
10:30, Καμάρα

*οι στίχοι είναι από το τραγούδι "αρκετά" των Lost Bodies

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 5 Μάη συγκέντρωση, πλατεία Κοραή, 6μμ Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πλατεία Κοραή, 11πμ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Καμάρα, 10.30πμ

post image

ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Το ξέσπασμα και η εξάπλωση της πανδημίας του covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργεί ως μία τομή στην ιστορία και ως επιταχυντής της συνολικής συστημικής κρίσης αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την πλήρη αντικοινωνική και δολοφονική φύση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος, ο προσανατολισμός του οποίου όχι μόνο δεν είναι να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι ο περιορισμός και η αποστέρηση τους από την πληττόμενη κοινωνική και ταξική βάση, η παρασιτική του ύπαρξη πάνω της, διαπράττοντας ένα ακόμα έγκλημα εναντίον της.

Ενώ περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία σε όλη τη χώρα, επιχειρείται αυτή να αξιοποιηθεί ως εργαλείο αντικοινωνικής επιβολής της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα και με σκληρότερους όρους οι συνολικές αναδιαρθρώσεις που λεηλατούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και έχουν στόχο την διασφάλιση και διεύρυνση των προνομίων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Από την πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας, την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου μέχρι τις δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, την περαιτέρω λεηλασία του φυσικού κόσμου, το ρατσιστικό καθεστώς εξαίρεσης για πρόσφυγες και μετανάστες, την κρατική τρομοκρατία ο παρηκμασμένος κόσμος του κράτους και του καπιταλισμού δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα περισσότερο πέρα από βαρβαρότητα, πολέμους εκμετάλλευση και καταπίεση.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση, μετά το νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων, τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο και τον νέο εκπαιδευτικό νόμο, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση και νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη συνδικαλιστική δράση το οποίο μάλιστα αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση του εργασιακού πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια κατάργησης του εργατικού ωραρίου του 8ώρου κι επιχειρεί να θεσμοθετήσει την (ήδη) απλήρωτη υπερωρία την οποία συμψηφίζει με άδειες και ρεπό. Ταυτόχρονα επιχειρείται η στοχοποίηση και ο περιορισμός των απεργιών και των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Κινήσεις που αποτελούν πάγια αιτήματα της άρχουσας τάξης εδώ και καιρό, με σκοπό να εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και να ξεριζώσουν κάθε μορφή αντίστασης που μπορεί να αναπτυχθεί στους χώρους δουλειάς.

135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, το πρόταγμα της σύνδεσης των μερικών και αιτηματικών αγώνων, όπως αυτός για το οχτάωρο, με τον συνολικό αγώνα για μια χειραφετημένη κοινωνία, για την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και τον ελευθεριακό κοινωνικό μετασχηματισμό με βάση τις αρχές της κοινοκτημοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, παραμένει πάντα επίκαιρο.

Η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων που διεκδίκησαν και πάλεψαν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση μας δείχνει πως οι προλετάριοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους θεσμούς, τα κοινοβούλια, τις εκλογές, τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης. Ό,τι έχουμε να κερδίσουμε εμείς, οι από τα κάτω του κόσμου, θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών και ριζοσπαστικών αγώνων μας. Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και απομυζά μία κάστα εξουσιαστών και η παγκόσμια κοινωνική επανάσταση μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Για όλους εμάς τους εργαζόμενους, άνεργους, νεολαίους, ντόπιους και μετανάστες είναι απαραίτητο το ξεπέρασμα κάθε απογοήτευσης και ηττοπάθειας, είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η οργάνωσή μας σε κάθε κοινωνικό χώρο, σε κάθε χώρο εκμετάλλευσης. Η μόνη πραγματική προοπτική για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια ως ίσοι σε μία κοινωνία ίσων είναι να αγωνιστούμε με πίστη στο δίκαιο της ελευθερίας απέναντι στα δεσμά της οργανωμένης εξουσίας κράτους και καπιταλισμού, να οργανώσουμε τον αγώνα από τα κάτω για την ανατροπή τους με βάση τις αξίες του νέου κόσμου για τον οποίο αγωνιζόμαστε, έναν κόσμο της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης.

Ενάντια στους αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους

Ενάντια στην μισθωτή σκλαβιά, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 5 Μάη συγκέντρωση, πλατεία Κοραή, 6μμ

Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πλατεία Κοραή, 11πμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 6 Μάη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, Καμάρα, 10.30πμ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

http://apo.squathost.com/mafrokokkini-protoma…

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1612311/


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Με τα νέα αντεργατικά μέτρα η κυβέρνηση θέλει να μας γυρίσει αιώνες πίσω. Θέλουνε εργαζόμενους-εργαλεία, να δουλεύουνε όπως, όσο και όταν θέλει το κεφάλαιο, χωρίς κανένα δικαίωμα. Φορτώνουνε στις πλάτες μας ακόμα μια κρίση. Για εμάς, που παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο, είναι οι θυσίες, και για το κεφάλαιο τα κέρδη. Της δικής μας τάξης είναι οι αβοήθητοι νεκροί της πανδημίας. Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν αποδεικνύει ότι "η επόμενη μέρα" της πανδημίας, η λεγόμενη "επιστροφή στην κανονικότητα" θα σημάνει μεγαλύτερη εργασιακή βαρβαρότητα, βάθεμα του εργασιακού μεσαίωνα:

Καταργούνε το 5ήμερο-8ωρο, επιβάλλουνε την 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες, για 7 μέρες τη βδομάδα. Αυξάνουνε τις νόμιμες υπερωρίες σε 150 (από 120 στις υπηρεσίες και 96 στη βιομηχανία). Καταργούν την κυριακάτικη αργία για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους. Κάνουνε τη ζωή μας λάστιχο και τη δουλειά εξόντωση. Ρημάζουν τον ελεύθερο χρόνο μας. Λένε ότι τα μέτρα «δεν θα είναι υποχρεωτικά» και ότι είναι «προγραμματισμός του εργασιακού χρόνου». Δεν πείθουνε κανέναν! Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι είδους «συνεννόηση» γίνεται στους χώρους δουλειάς, υπό την απειλή της απόλυσης. Λένε με θράσος ότι «έτσι κι αλλιώς καταπατιέται το ωράριο», αυτοί οι ίδιοι που το καταπατούνε. ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.

Βγάζουνε το εργατικό κίνημα και τα μέσα πάλης του στην παρανομία. Απαγορεύουνε την απεργιακή περιφρούρηση. Βαφτίζουνε την απεργιακή συγκέντρωση «ψυχολογική βία» και ετοιμάζουνε διώξεις ενάντια στους εργατικούς αγώνες. Προετοιμάζονται, γιατί φοβούνται ότι θα αντιδράσουμε! Βάζουνε για τα καλά χέρι στα σωματεία μας, με το ηλεκτρονικό μητρώο-φακέλωμα, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και το όριο 50%+1 για κήρυξη απεργίας. Όπως έκαναν και με τις διαδηλώσεις φέτος, θέλουνε όποιος σηκώνει κεφάλι να τον καταστέλλουν. Είδαμε τη «δημοκρατία» τους στο Πολυτεχνείο, στην επέτειο του Γρηγορόπουλου και στη Νέα Σμύρνη. Φέρνουν νέο χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις. Δεν τους φτάνει που έχουν καταργήσει τις περισσότερες συμβάσεις, τώρα θέλουν να υπερισχύει η ατομική «συμφωνία» με τον εργοδότη από την κλαδική σύμβαση (όπου υπάρχει). Αλλά βάζουν και ως όρο στα σωματεία που διεκδικούν συλλογική σύμβαση, να έχουν αποδεχτεί την κρατική θηλιά του ηλεκτρονικού μητρώου.

Δεν παίρνουνε κανένα μέτρο προστασίας του εργαζόμενου από την πανδημία. Με τα self-test κάνουνε τους εργαζόμενους υπεύθυνους για τη διάγνωση του ιού, και τους τιμωρούνε αν δεν τηρούνε τα μέτρα. Ενώ οι ίδιοι παραμένουνε ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ, χωρίς μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, χωρίς Μέσα Μεταφοράς, χωρίς νέες ΜΕΘ, χωρίς προσλήψεις στα νοσοκομεία. Χιλιάδες άνεργοι μαραζώνουνε χωρίς επίδομα στην εξαθλίωση. Χιλιάδες έχουνε μείνει χωρίς ασφάλιση. Και αυτοί προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση, και φτιάχνουνε προγράμματα του ΟΑΕΔ με «μισθό» 200ευρώ το μήνα!

ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Οι εργαζόμενοι μονάχα με έναν τρόπο μπορούμε να κερδίζουμε δικαιώματα και κατακτήσεις: με τον ταξικό αγώνα. Τους ταξικούς αγώνες γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά. Τους εργάτες του Σικάγο, που 135 χρόνια πριν, οργανώθηκαν μέσα από τα σωματεία τους, έκαναν μαζική απεργία, και κατέκτησαν «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες προσωπικό χρόνο». Τους εργάτες της Θεσσαλονίκης του Μάη του 1936, που κατέκτησαν την κοινωνική ασφάλιση. Τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944 στην Καισαριανή, που έπεσαν θυσία για τη Λευτεριά. Απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα, να οργανώσουμε τους αγώνες της δικής μας εποχής. Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι χωρίς δικαιώματα. Δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών φονιάδων. Μόνο μέσα από την οργάνωση και την πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές, μπορούμε να κατακτήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας.

Να κάνουμε στην άκρη τους συμμάχους των εχθρών μας. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι άφαντη ένα χρόνο τώρα από τα προβλήματα των εργαζόμενων. Όταν είδε ότι οι εργαζόμενοι άρχισαν να προετοιμάζονται για απεργία στις 6 Μάη, έβαλε αμέσως «απεργία χωρίς συγκεντρώσεις» την 4η Μάη, για να διασπάσει την πάλη. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι σύμμαχος των εχθρών μας! Στην ανακοίνωση της λέει ότι ο νόμος «μπορεί να είναι και καλός»!

Να προσπεράσουμε το ΠΑΜΕ, που τόσο καιρό είχε σε «καραντίνα» και χωρίς συνελεύσεις τα σωματεία που ελέγχει. Περιορίστηκε σε κινητοποιήσεις «αντιπροσώπων», προτάσεις νόμων και «συμβολικές δράσεις», ενώ νομιμοποιεί την κρατική παρέμβαση στα σωματεία και συνεχίζει στην κατεύθυνση της διάσπασης του εργατικού κινήματος.

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ, με μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Να ζωντανέψουμε τα σωματεία μας και τις διαδικασίες τους και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. Για 5νθήμερο-8ώρο, υπερωρίες, κυριακάτικη αργία, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Για επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, για πλήρη ασφάλιση-περίθαλψη και μέτρα προστασίας. Για ελεύθερο, ανεξάρτητο συνδικαλισμό χωρίς κρατικό έλεγχο. Για το δικαίωμα των λαών στην Ειρήνη, ενάντια στον πολεμικό κίνδυνο.

Ταξική Πορεία

πηγή : email που λάβαμε στις 1 Μαΐου 08h


Ταξική αντίσταση ενάντια στον νέο εργασιακό μεσαίωνα

Φέτος η Πρωτομαγιά σηματοδοτεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό για τους αγώνες της εργατικής τάξης. Η πανδημία του Covid-19 λειτούργησε ως επιταχυντής της δομικής κρίσης του καπιταλισμού, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους, προλεταριοποίησε σημαντική μερίδα των μεσαίων στρωμάτων και αύξησε τη συσσώρευση πλούτου για το μεγάλο κεφάλαιο. Το χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην εργατική τάξη δεν έχει προηγούμενο. Θα μας βρουν, όμως, πεισματικά απέναντί τους, γιατί η ταξική πάλη δεν αναστέλλεται. Τιμούμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης, συνεχίζοντας τους αγώνες τους. Δε θα επιτρέψουμε να αρθούν κατακτήσεις για τις οποίες μόχθησαν και έδωσαν τη ζωή τους άνθρωποι της τάξης μας.

Μέσα σ' όλο αυτό το διάστημα τo κράτος απέδειξε για ακόμα μια φορά πως μεριμνά για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, η βαθμιαία ιδιωτικοποίηση της υγείας, η κερδοσκοπία και ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχανιών κόστισαν τις ζωές πολλών φτωχών ανθρώπων που αποκλείονται καθημερινά λόγω της ταξικής τους θέσης από παροχές που θα όφειλαν να είναι δημόσιες, δωρεάν και ελεύθερες στην πρόσβαση για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλους. Η κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε ως προτεραιότητα της πολιτικής της τη διάσωση και την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, κάνοντας τα θελήματα των ιδιοκτητών μεγάλων κλινικών και των αφεντικών της τουριστικής βιομηχανίας. Μπούκωσε στο χρήμα τα καθεστωτικά ΜΜΕ, για να προπαγανδίζουν ασταμάτητα το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να γλείφουν την κυβέρνηση και τα στελέχη της, προκειμένου να συσκοτίσουν τις εγκληματικές ευθύνες της βαθύτατα ταξικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, να χειραγωγήσουν και να ενοχοποιήσουν την κοινωνία. Επιπλέον, δαπάνησε μεγάλο τμήμα του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού σε εξοπλιστικές δαπάνες που βαθαίνουν περαιτέρω την εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στις πολεμικές προετοιμασίες, ενώ στο εσωτερικό δρομολογήθηκαν κατά προτεραιότητα προσλήψεις αστυνομικών και ΕΠΟΠ, αναβάθμιση και επέκταση του εξοπλισμού της αστυνομίας. Θέτοντας την κοινωνία στον πάγο με τα ασυνάρτητα από υγειονομική σκοπιά lockdown, την ώρα που ο κόσμος καθημερινά συνωστίζεται, ελλείψει υποδομών και μέτρων ασφαλείας, στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, η κυβέρνηση έδωσε το ελεύθερο στους μπάτσους να κάνουν ό,τι γουστάρουν, με αποτέλεσμα τη ραγδαία όξυνση της αστυνομικής καταστολής και τη διαμόρφωση ενός κλίματος κρατικής τρομοκρατίας στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ισχυρού αστυνομικού κράτους.

Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσω της πλήρους απονέκρωσης της κοινωνικής ζωής και της περιστολής των αντίστοιχων ελευθεριών, να προχωρήσει στην ψήφιση αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων, θεωρώντας πως δε θα συναντήσει αντίσταση. Είχε το θράσος να εκμεταλλευτεί καιροσκοπικά την πανδημία και εν τέλει να λασπολογεί εις βάρος όσων αντιστέκονταν στην υποτίμηση της υγείας, της εργασίας, των ζωών μας. Συνάντησε, όμως, μαζική κοινωνική αντίσταση στο εκπαιδευτικό μέτωπο, στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και στις διαδηλώσεις στις γειτονιές και τις πλατείες, γι' αυτό και αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί εν πολλοίς, επικεντρώνοντας την προσοχή της στο επικείμενο κερδοφόρο και χωρίς κάποιον σοβαρό υγειονομικό σχεδιασμό άνοιγμα του τουρισμού και στις πιθανές προσεχείς πρόωρες εκλογές.

Επόμενο βήμα της επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση ενάντια στην κοινωνική βάση είναι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, δια της οποίας αποσκοπεί να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έρχεται να θέσει τέλος στην 8ωρη εργασία, την οποία κατέκτησε η εργατική τάξη με αιματηρούς και μακρόχρονους αγώνες. Πλέον, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα, όταν κρίνουν ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους ακόμα και 10ωρα έχοντας την αντίστοιχη νομική κάλυψη του κράτους. Οι έξτρα ώρες εργασίας υποτίθεται ότι θα επιστρέφονται στους εργαζόμενους εν είδει άδειας ή με μείωση ωρών εργασίας άλλες μέρες, κάτι που δεν μπορούν να το εγγυηθούν φυσικά η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι απολύσεις, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν μεροκάματο. Πλέον, προβλέπεται η εργάσιμη εβδομάδα των 30-50 ωρών με τον συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης εργασίας. Οι νόμιμες υπερωρίες αυξάνονται από τις 120 στις 150 ώρες και η εκάστοτε επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να διευθετεί τον χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της, ξεζουμίζοντας έτσι τους εργαζόμενους, που θα αποστερούνται τις προσαυξήσεις λόγω υπερωριών. Η εργασία τις Κυριακές προβλέπεται να επεκταθεί και σε νέους κλάδους πέραν του εμπορίου (βλ. μεταφορικές, πληροφορική, logistics, data center, τηλεφωνικά κέντρα, ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου, παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος). Κατόπιν άδειας ΣΕΠΕ θα επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία και σε ορισμένους ακόμα κλάδους (βλ. εξεταστικά κέντρα, εξυπηρέτηση εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, συντήρηση σχολικών κτηρίων, προσαρμογή και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων). Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας θα γίνουν πλέον καθεστώς, επιχειρώντας να αφήσουν μόνους και ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους μπροστά στην πίεση των αφεντικών. Ο ταξικός συνδικαλισμός στοχοποιείται, οι συνδικαλιστές φακελώνονται, ορίζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργιών, όπου προβλέπεται η λειτουργία προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό 40%, το δικαίωμα του εργοδότη για λοκ-αουτ και η απαγόρευση κατάληψης ή αποκλεισμού του εργασιακού χώρου. Τέλος, εδραιώνεται η τηλεργασία και η εργασία μέσω πλατφορμών, που συνεπάγονται την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει αυτόν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα ως εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου εργατικού δικαίου της Ελλάδας και ως αναγκαία συμπόρευση των εγχώριων εργασιακών σχέσεων με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Αυτά τα παραμύθια προσπαθεί να μας πουλήσει με κυνικό τρόπο, για να αποσπάσει τη διαταξική συναίνεση και την κοινωνική ειρήνη. Γι' αυτό πρέπει να δοθούν άμεσα ηχηρές απαντήσεις από την εργατική τάξη, τα σωματεία και τις πρωτοβουλίες της. Είναι επιτακτική ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις την Πρωτομαγιά και να στηριχτεί η απεργία από τα κάτω που οργανώνουν στα τέλη του Μάη τα σωματεία βάσης και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπεράσπιση των ταξικών τους συμφερόντων. Να ενδυναμώσουμε, λοιπόν, τον ακηδεμόνευτο ταξικό συνδικαλισμό και να τον καταστήσουμε όχημα για την αναγκαία συσπείρωση και αντεπίθεση των εργαζομένων.

Να οργανώσουμε την πάλη μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αμοιβές και παροχές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Να μην επιτρέψουμε να βάλει το κράτος την ταφόπλακα στις κατακτήσεις μας και στα μέσα του αγώνα μας. Η συνειδητοποίηση των ταξικών μας συμφερόντων, του ταξικού μας εχθρού και η μεταξύ μας αλληλεγγύη να γίνουν οι κινητήριες δυνάμεις που θα σημάνουν την ανασυγκρότηση των ταξικών αντιστάσεων και τη μετωπική μας σύγκρουση με το κράτος και το κεφάλαιο. Μόνο με τις ίδιες μας τις δυνάμεις μπορούμε να αποτρέψουμε τη βάρβαρη επίθεση που μεθοδεύουν συντονισμένα κράτος και κεφάλαιο. Δεν έχουμε αυταπάτες περί μεταρρύθμισης ενός δομικά άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος, ούτε εμπιστευόμαστε τους εργατικούς μας αγώνες στον γραφειοκρατικό και υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

Καλούμε σε στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, την Πέμπτη 6 Μαΐου:

Αθήνα: 10:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Θεσσαλονίκη: 10:30 στην Καμάρα. Στηρίζουμε το κοινό α/α μπλοκ.
Κόρινθος: 11:00 στο Εργατικό Κέντρο και 18:00 στον Φλοίσβο.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ, ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: anarexchist-feexderation@riseup.exnet
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία


Πανό που αναρτήσαμε στην εξωτερική σκάλα του βιολογικού για τον εργασιακό μεσαίωνα και το νομοσχέδιο που καταργεί και επίσημα το 8ωρο.

10ωρο δουλειά - Μαύρη εργασία
ποινικοποιημένη η απεργία
Να ποια είναι η τρομοκρατία.

10 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΣΑΣ.

ΠΕΜΠΤΗ 6/5 - 10:30 - ΚΑΜΑΡΑ.

Αντιφασιστική Ομάδα Θεσσαλονίκης - Άν.Ομα.

πηγή : https://it-it.facebook.com/pg/anoma.thess/pos…


8 ώρες δουλειά είναι ήδη πολλές! Δεν θα ζούμε μονάχα για να δουλεύουμε και να καταναλώνουμε!

Να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά στις 6 Μάη με μαζική απεργία!

8 ώρες δουλειά είναι ήδη πολλές! Δεν θα ζούμε μονάχα για να δουλεύουμε και να καταναλώνουμε!

Κοινή ανακοίνωση με την Αναμέτρηση- Ομάδα Κομμουνιστριών/στων

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, θυμόμαστε την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886 για το 8ωρο, και πολλές φορές επαναλαμβάνεται η φράση - σε βαθμό να γίνεται βαρετή - ότι η Πρωτομαγιά είναι επίκαιρη ξανά, όσο ποτέ. Τι άλλο μπορούμε όμως να πούμε, όταν πάνω από 100 χρόνια μετά, με συγκριτικά τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, το κεφάλαιο στην Ελλάδα επιδιώκει να βάλει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες - που δουλεύουν ήδη περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα - να δουλεύουν 10ωρα και με τον νόμο; Τον νόμο Βρούτση - Χατζηδάκη που έρχεται να θεσμοθετήσει στην πράξη αυτό που ήδη ισχύει για πολλές και πολλούς, να δουλεύουν όσο και όποτε θέλει η εργοδοσία.

Η μάχη για το χρόνο εργασίας δεν σταματάει ποτέ, καθώς αποτελεί τον έναν από τους δύο βασικούς παράγοντες - ο άλλος είναι το ύψος του μισθού - που καθορίζουν την απόσπαση της απόλυτης υπεραξίας της εργατικής τάξης. Δεν αρκεί ποτέ στους καπιταλιστές ότι η απόσπαση της σχετικής υπεραξίας αυξάνεται διαρκώς λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας, την ώρα που η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων παραμένει καθηλωμένη. Τα θέλουν όλα δικά τους, σε μια συγκυρία που θεωρούν ότι είναι απολύτως ευνοϊκή:

Η κυβέρνηση όχι απλά έχει αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστεί την πανδημία, κολλημένη σε νεοφιλελεύθερα δόγματα, όχι μόνο ποινικοποίησε τον ελεύθερο χρόνο μέσα στο lockdown, αφού περιόρισε στο έπακρο τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης και της ψυχαγωγίας αλλά προχωράει ακόμα περισσότερο: Αξιοποιεί την πανδημία για να θεσμοθετεί τα πιο άγρια νεοφιλελεύθερα όνειρα, εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, χτυπώντας ένα θεμελιώδες δικαίωμα όπως είναι το 8ωρο. Την ίδια στιγμή δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο σύμμαχο από τη ΓΣΕΕ, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδείξει ότι, πλήρως αποκομμένη από την εργατική βάση, εκπροσωπεί πολύ περισσότερο τα συμφέροντα των εργοδοτών απ' ο,τι των εργατών.

Το δόγμα της ΤΙΝΑ που εγκαθίδρυσε η ήττα του '15 φαίνεται να μην ραγίζει ακόμα, και η ΓΣΕΕ εκπροσωπεί ολοένα και λιγότερους εργαζόμενους, και τους εκπροσωπεί με τρόπο που οριακά ταυτίζεται με τις εργοδοτικές επιδιώξεις.

Πέραν του χρόνου εργασίας, που προσαρμόζεται στη βούληση του εργοδότη, με το ίδιο νομοσχέδιο, καταργείται στην πράξη η Κυριακή αργία, αφού πλέον δεν θα πληρώνεται επιπλέον. Όλα αυτά συνδυάζονται με την "ατομική διαπραγμάτευση" των εργαζομένων με την εργοδοσία, παρακάμπτοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα σωματεία, ώστε να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο. Η τηλεργασία "ρυθμίζεται", όταν απλώς έρχεται να κανονικοποιηθεί ως εργασιακή συνθήκη, την οποία μπορεί να μην εμπιστεύονται τα μικρά αφεντικά, που αισθάνονται ότι χάνουν τον φυσικό έλεγχο των εργαζομένων, αλλά οι τράπεζες και ο ΣΕΒ επιδιώκουν διακαώς, για μια σειρά από λόγους: Μετακυλούν κόστη στους εργαζόμενους και ο συνδικαλισμός δυσχεραίνεται, οι εργαζόμενες μητέρες αναμένεται να δουλεύουν και να φροντίζουν το σπίτι τους ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι αισθάνονται την πίεση να "αποδείξουν" ότι δουλεύουν, καθώς αισθάνονται ότι δεν πουλάνε την εργατική τους δύναμη με την παρουσία τους στη δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα της εργασίας τους.

Ο συνδικαλισμός, η οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στην καπιταλιστική αδηφαγία χτυπιέται και νομοθετικά και ποινικοποιείται περαιτέρω, πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που υπερδιπλασίασε τις απαρτίες των συνελεύσεων. Η απόφαση για απεργία δυσχεραίνεται, ορίζεται πολύ υψηλό ποσοστό προσωπικού ασφαλείας σε δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Η απεργιακή περιφρούρηση διώκεται και μπορεί να επιφέρει απολύσεις συνδικαλιστών.

Όμως, όπως οι εργοδότες θέλουν να μας πάρουν το χρόνο μας και να τον διαχειρίζονται οι ίδιοι, εμείς θέλουμε να ζούμε και έξω από τη δουλειά. Βιώσαμε στην πανδημία με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τι σημαίνει η εξαφάνιση του ελεύθερου χρόνου. Τα ωράρια λάστιχο, τα τηλέφωνα και τα mail το βράδυ γιατί "αφού δεν μπορείς να πας και πουθενά", το lockdown ελεύθερου χρόνου στο οποίο μπήκαμε από το Νοέμβρη και μετά, την ώρα που οι δουλειές λειτουργούσαν κανονικά και χωρίς μέτρα προστασίας. Όταν μας είπαν ότι θα αναπληρώνουμε τις ημέρες καραντίνας με απλήρωτες υπερωρίες. Όπως το ζούμε πολλοί και πολλές από εμάς ήδη τα τελευταία χρόνια με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που μεταφράζεται σε αποδιάρθρωση της καθημερινότητάς μας. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε το χρόνο μας. Δεν θα δεχτούμε την αντιστροφή της πραγματικότητας, σε μια εποχή που η εκτίναξη της παραγωγικότητας και οι τεχνολογικές δυνατότητες επιβάλλουν τη συζήτηση για μείωση του εργάσιμου χρόνου, περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση των αποδοχών, πράγμα που με τον τρόπο τους παραδέχονται και οι καθόλου κομμουνιστικές Σουηδία, Ισπανία (βλ. πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας), κλπ..

Σε αυτό τον αγώνα, η πρωτομαγιά του 1886 αποτελεί παράδειγμα και όχι απλώς μια αναφορά στις αφίσες. Γιατί διδάσκει πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να οργανωθούν, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, και να πετύχουν αυτά που μοιάζουν ουτοπικά. Και ταυτόχρονα μας θυμίζει πως τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα, και δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητο.

Φέτος λοιπόν θα βγούμε στο δρόμο στις 6 Μάη. Με πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικά κέντρα με αγωνιστικές αποφάσεις, κόντρα στην την ηγεσία της ΓΣΕΕ που ήθελε να κάνει την Πρωτομαγιά παράταση των διακοπών του Πάσχα. Τιμώντας τους αγώνες των εργαζομένων όχι ως ένα καθήκον απέναντι στην ιστορία, αλλά αγωνιζόμενοι και εμείς, σήμερα, για τις δικές μας ζωές. Όχι μόνο για τις ώρες εργασίας μας, για να μην περάσει το 10ωρο και να μειωθεί προοπτικά ο χρόνος εργασίας με αύξηση των εργατικών απολαβών. Αλλά και για τις ίδιες τις ζωές των εργατ(ρι)ών που χάνονται στο βωμό του κέρδους, από τα εργατικά ατυχήματα των ντελιβεράδων ως τους τεχνικούς στους πυλώνες των υπεργολαβιών της ΔΕΗ, που η ιδιωτικοποίηση της συντήρησης έχει υποβαθμίσει και τα όποια μέτρα προστασίας υπήρχαν. Με την υγιεινή και την ασφάλεια να αποτελούν "βαρίδι" για την εργοδοσία ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Και τελικά, γιατί αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας αλλά και για την συνολική κατάργηση της εκμεταλλευτικής κοινωνίας.

Όλοι και όλες στην απεργία στις 6 Μάη και στις απεργιακές κινητοποιήσεις!

Στην Αθήνα, προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10.30, και κοινή διαδήλωση με τα συνδικάτα και τους απεργούς.

Στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα στις 10.30, και συμπορευση με όλα τα σωματεία και τις αγωνιζόμενες πολιτικές δυνάμεις

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

πηγή : https://synantisi.org/8-ores-doyleia-einai-id…


Ανεξάρτητη ταξική Πρωτομαγιά | Φοιτητικοί Σύλλογοι

Κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων Αρχιτεκτονικής, Γεωλογικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Πολιτικών Επιστημών και Ψυχολογίας σε Ανεξάρτητη Ταξική Πρωτομαγιά, ενάντια και στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί το κράτος και το κεφάλαιο.

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του συλλόγου φοιτητών Αρχιτεκτονικής, όπως ανέβηκε στη σελίδα της Πρωτοβουλίας Φοιτητριών Αρχιτεκτονικής, καθώς και την αφίσα που συνυπογράφουν 5 φοιτητικοί σύλλογοι.

Ολοι/ες στην απεργιακη συγκεντρωση στις 6 Μαη στις 10.30 στην Καμαρα

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη / Πρωτομαγιά:
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε νέο αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή στα μέσα Μαΐου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο Χατζηδάκη μέσα από τις διατάξεις του, ουσιαστικά:

/ καταργεί το 8ωρο και επαναφέρει το 10ωρο. Το ωράριο θα ρυθμίζεται ευέλικτα ανάλογα με το πόση δουλειά έχει μια επιχείρηση. Εννοείται ότι η υπέρβαση του 8ώρου, δηλ. οι δύο επιπλέον ώρες εργασίας, δεν θα αμείβονται καθόλου, αφού θα «συμψηφίζονται» με ημέρες ανάπαυσης σε επόμενο διάστημα, κάτι που οδηγεί σε ελαστικοποίηση της εργασίας. Ταυτόχρονα οι υπερωρίες αυξάνονται σε 150 σε όλους τους κλάδους.

/ καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας [ΣΣΕ]. Η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Έτσι ο/η κάθε εργαζόμενος/η θα είναι μόνος απέναντι στον εργοδότη δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την συλλογική διεκδίκηση.

/ προχωρά προς την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Αφού πρώτα άνοιξαν το εμπόριο τις Κυριακές, τώρα επεκτείνεται η εργασία το ΣΚ και σε άλλους κλάδους (πληροφορική, data centers κλπ).

/ καταργείται το δικαίωμα στην απεργία. Το νομοσχέδιο εισάγει υποχρεωτικά τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» για τα σοβαρά ζητήματα του σωματείου και για την κήρυξη απεργίας κάτι που στην ουσία από τη μια φακελώνει τους/τις εργαζόμενους/ες ενώ ταυτόχρονα ποινικοποιείται η λήψη αποφάσεων για απεργία. Δημιουργεί επιπλέον έναν νόμιμο απεργοσπαστικό μηχανισμό καθώς υποχρεώνει τα συνδικάτα να καθορίζουν «προσωπικό ασφαλείας» που πρακτικά κάνουν την απεργία άχρηστη. Φέρνει τέλος απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας και της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» η απεργία μπορεί να κηρυχτεί παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία. Πατώντας πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο για τις απεργίες που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (απόφαση για απεργία μόνο από το 50% των μελών των σωματείων) προχωράνε σε βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας καθιστούν εφικτό το "λιγότερη δουλειά - καλύτερες αμοιβές", κράτος και κεφάλαιο προσπαθώντας να ξεπεράσουν την κρίση και να αυξηθούν τα κέρδη προχωρούν σε αντιδραστικές τομές στο καθεστώς εργασίας, εντείνοντας την εκμετάλλευση. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να συνδέσει τους επιμέρους αγώνες, να συντονιστεί και να αγωνιστεί με το εργατικό κίνημα καθώς και οι τωρινοί φοιτητές/τριες αποτελούμε τους μελλοντικούς ευέλικτα εργαζόμενους. Η συνεχιζόμενη πάλη του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος απέναντι στο νόμο Κεραμέως και την συνολική επίθεση που δέχεται η δημόσια παιδεία δείχνει το δρόμο για αγώνες που μπορούν να ανατρέψουν νόμους αμφισβητώντας συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Η φετινή πρωτομαγιά έπειτα από πρόταση πρωτοβάθμιων σωματείων μεταφέρεται στις 6 Μάη [και όχι στις 4 Μάη -μέρα αργίας- όπως προτείνει η ΓΣΕΕ] ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και την κυβέρνηση, με ανεξάρτητη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων. Σε αυτή την άθλια επίθεση της κυβέρνησης, οι παρατάξεις του κυβερνητικού, εργοδοτικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και σε πολλά συνδικάτα έχουν επιλέξει ξανά την στήριξη στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ, απαίτηση του οποίου εξάλλου είναι ο αντεργατικός - αντισυνδικαλιστικός νόμος. Γι' αυτό το βάρος για το ξεδίπλωμα των αγώνων πέφτει στις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις. Στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση στην Καμάρα, ως το ανεξάρτητο, ταξικό κέντρο αγώνα με πολιτικό περιεχόμενο ρήξης και ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, με συντονισμό των σωματείων μέσα από συνελεύσεις σε ανατρεπτική λογική, κόντρα σε λογικές ανάθεσης και εφησυχασμού. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν σε δεκάδες πόλεις της χώρας μαζί με τις φοιτητικές διαδηλώσεις, τους αγώνες των υγειονομικών, τις εργατικές διαδηλώσεις και απεργίες, αποτελούν ρωγμές αμφισβήτησης της ασκούμενης πολιτικής και της κυβέρνησης.

afisa sf squat protomagia

πηγή : https://landandfreedom.gr/el/agones/384-thes-…


«Παράξενη Πρωτομαγιά, μ' αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια»

(Γκάτσος Ν.)

Πέρασαν 130 χρόνια από τη στιγμή της εργατικής διεκδίκησης στο Σικάγο για την καθιέρωση του 8ωρου και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Το 1886 στο Σικάγο 400.000 εργάτες απήργησαν και βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας τα εργατικά τους δικαιώματα τα οποία κερδήθηκαν ύστερα από άγριες συγκρούσεις και δολοφονίες εργατών από την αστυνομία. Εκείνη η στιγμή χαράχθηκε στη μνήμη όλων των εργαζομένων παγκοσμίως ως μέρα τιμής και αγώνα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες βρισκόμαστε μπροστά σε μια έντονη επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα μας. Δουλεύουμε το λιγότερο 8ώρες τη μέρα με απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες. Το κλίμα αβεβαιότητας και επισφάλειας συνοδεύεται με το φόβο της απόλυσης, την ανασφάλιστη εργασία και την καθιέρωση του κατώτατου μισθού. Οι καιροί θέλουν να θεωρείται τυχερό το άτομο που δουλεύει 48 ώρες την εβδομάδα και λαμβάνει 586ευρώ. Και ο κόσμος που στέκεται στην ουρά του ΟΑΕΔ για την κάρτα ανεργίας όλο και πληθαίνει.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και της εκπαίδευσης, φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο με μοναδικό στόχο να αυξήσει το κέρδος των αφεντικών και να αφαιρέσει κάθε εργατικό δικαίωμα από εμάς. Ο προς ψήφιση νόμος έρχεται να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Παράλληλα βάζει στο στόχαστρο και το δικαίωμα στην απεργία και την ίδια την ύπαρξη των εργατικών σωματεία και των συλλογικών μας οργάνων.

Η επίθεση όμως δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από εμάς. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς μας, διεκδικώντας ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία για όλους/ες, σταθερό ωράριο εργασίας, αύξηση μισθού, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

  • Άμεση Απόσυρση του Αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη
  • Οργάνωση στους χώρους εργασίας
  • Αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις
  • Δημόσια υγεία και παιδεία για όλους/όλες

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισες να απεργήσουν και να συμμετέχουν στο κάλεσμα στις 6/5 στις 10.30, Καμάρα

Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976044591

E-mail επικοινωνίας: psyxexoswmateiexo@riseupex.net

https://svepsykoi.espivblogs.net/

πηγή : email που λάβαμε στις 3 Μαΐου 21h


Οι διαδηλώσεις της πρωτομαγιάς αποτελούν ορόσημα για την ιστορία των ριζοσπαστικών κινημάτων. Από την εργατική απεργία του Σικάγο το 1886 για την διεκδίκηση του 8ώρου, στην απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 και από τις μαχητικές διαδηλώσεις της πρωτομαγιάς σε Γερμανία και Ιταλία, στις πορείες της εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το αναρχικό κίνημα αποτέλεσε ενεργό και αδιάσπαστο κομμάτι των στιγμών αγώνα όλα τα χρόνια. Άλλοτε σε στήριξη των αγώνων που έτρεχαν και άλλοτε ως κορύφωση των ίδιων του των αγώνων με βάση τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις που επικρατούσαν κάθε φορά.

Μέσα στην τελευταία διετία οι κρατικοί μηχανισμοί προβαίνουν στην καταπάτηση όλων των πτυχών των ζωών και της καθημερινότητας μας. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφασίζει την αλλαγή διάφορων νομοθεσιών και την θέσπιση νέων βάναυσων νόμων εκμεταλλευόμενη την κοινωνική νηνεμία και την ψυχολογική κούραση του αγωνιζόμενου και μη κοινωνικού συνόλου. Σκοτώνει την παιδεία προάγοντας την τηλεκπαίδευση, στοχοποιεί αγωνιζόμενα υποκείμενα απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις, λεηλατεί τον φυσικό κόσμο με νέες, κερδοφόρες επενδυτικές συμφωνίες με μεγάλες επιχειρήσεις και απαιτεί την κοινωνική υπακοή κυνηγώντας και καταστρέφοντας οτιδήποτε βρεθεί απέναντι στα σχέδια του. Όλα αυτά την στιγμή που τα περιστατικά έμφυλης βίας έχουν πολλαπλασιαστεί, οι φυλακές μυρίζουν θάνατο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστ(ρι)ών μετατρέπονται σε καταπακτές ψυχών και η λίστα έχει τον ατέλειωτο.

Ένα καινούριο «ανέκδοτο» αυτής της κυβέρνησης αποτελεί και η ψήφιση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο που καθρεφτίζει το πως στα εργασιακά κάτεργα εκμεταλλεύονται το εργατικό δυναμικό, πλέον και με νόμιμους όρους. Το νέο αυτό νομοσχέδιο προβλέπει την λειτουργία επιχειρήσεων, σημαντικών ως προς την ομαλή και λειτουργική συνέχεια της καθημερινότητας (το Δημόσιο, οι πρώην ΔΕΚΟ, τα λιμάνια και οι ΟΤΑ), τις μέρες απεργίας με ποσοστό 40% του συνολικού δυναμικού, καπηλευόμενο το πρόσχημα του προσωπικού ασφαλείας. Θα δουλεύεις δηλαδή, ακόμα κι αν θες να απεργήσεις καθώς η απεργία πλέον, θα είναι παράνομη και η παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών ποινικά κολάσιμη. Το 8ωρο θα αποτελεί παρελθόν καθώς τα νέα δεδομένα προβλέπουν μέχρι και 10ωρη εργασία, εκτός αν αποφασίσει το αφεντικό ότι δεν χρειάζεται, με τις υπερωρίες να παραμένουν απλήρωτες και να καλύπτονται ως ρεπό και άδειες εντός του ίδιου εξαμήνου. Δρομολογείται η υπεραπλούστευση των τακτικών απόλυσης καθώς μια απλή γνωστοποίηση αρκεί, για να ακυρώσει στην πράξη την προστασία των δικαιωμάτων κάθε εργαζόμενης με βάση τη σύμβαση εργασίας της. Δουλειά κάθε μέρα, δουλειά και την Κυριακή για να μην ζήσεις καμία μέρα εκτός δουλειάς και προλάβεις να αναπνεύσεις. Κράτος και αφεντικά επιχειρούν τον έλεγχο των αγωνιζόμενων υποκειμένων, αφού για να πεις την άποψη σου αναγκάζεσαι να γραφτείς στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο και για να μετράει πρέπει το σωματείο σου να είναι ήδη γραμμένο στα νόμιμα ψηφιακά μέσα. Τέλος, το 2022 δημιουργείται το Επικουρικό Ταμείο, το οποίο βασίζεται πάνω στην ιδιωτικοποίηση των συντάξεων με σκοπό να γλιτώσει τα λεφτά της κοινωνικής ασφάλισης. Σύνταξη, λοιπόν, όταν το κράτος αποφασίσει αν την έχεις κερδίσει. Κι όλα αυτά ενώ η μαύρη εργασία μαζί με την ανεργία έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μηχανικής κανονικότητας. Όλα αυτά τη στιγμή που οι εργοδοτικές δολοφονίες κανονικοποιούνται χωρίς κανένα κόστος και ηθικό ενδοιασμό για τα αφεντικά που πλουτίζουν από το αίμα μας.

Απέναντι στο μόνιμο πλέον καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που τείνει να εδραιωθεί και την νέα κανονικότητα που έρχεται, οφείλουμε να βγούμε στο δρόμο. Να δείξουμε δυναμικά ότι η αλληλεγγύη και η αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη ανασυγκρότηση του καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού δεν είναι λέξεις αόριστες και ανύπαρκτες, αλλά το παρόν και το μέλλον του αγώνα για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Οι φετινές διαδηλώσεις της πρωτομαγιάς που εδώ και μέρες μετρούν εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματισμούς διαδηλωτών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις συλλήψεις πάνω από 150 αγωνιστών της αριστεράς στην Τουρκία είναι η αρχή για την αντεπίθεση στην τωρινή καπιταλιστική ανασυγκρότηση. Το επόμενο διάστημα η θέση μας είναι στους δρόμους για να υπερασπιστούμε όσα κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες. Με διαδηλώσεις, παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας, απεργίες, μπλοκάρισμα της παραγωγής και συγκρούσεις να υπερασπιστούμε την ιστορία μας απέναντι στα σχέδια του κράτους και των αφεντικών. Οι νόμοι καταργούνται στα οδοφράγματα.

Πέμπτη 6 Μάη όλες και όλοι στους δρόμους-Απεργιακή πορεία 10:30 Καμάρα

κατάληψη Terra Incognita


πηγή : email που λάβαμε στις 4 Μαΐου 22h


Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας μας σπρώχνει 130 χρόνια πίσω,
καταργώντας το 8ωρο και απελευθερώνοντας τις ώρες εργασίας σε όσες θέλουν
τα αφεντικά.

Από τη μία, βγήκε ο Υπουργός Εργασίας και υπερασπίστηκε το 8ωρο έναντι του
10ώρου λέγοντας ότι θα είναι παράνομη η απόλυση εργαζομένου, αν απολυθεί
για αυτόν τον λόγο. Από την άλλη, απελευθερώνει τις απολύσεις δίνοντας το
δικαίωμα στα αφεντικά να απολύουν χωρίς λόγο, ακόμα και
συνδικαλιστές-συνδικαλίστριες που είχαν μια νομική προστασία απέναντι στα
αφεντικά.

Αυτό αποδεικνύει ότι είναι μια κοροϊδία τα λόγια του υπουργού και ότι το
μόνο που θέλουν να καταφέρουν είναι να μας πείσουν, για να μπορέσουν να
περάσουν το ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ νομοσχέδιο.

Για αυτούς τους λόγους καλούμε όλο τον κόσμο, εργαζόμενες/ους,
φοιτητές/τριες, άνεργους/ες και όλη την κοινωνία να αντιδράσουμε και να μην
εφησυχάσουμε στην ελπίδα μιας νέας κυβέρνησης, γιατί το ζητούμενο όλων
είναι το ίδιο: η σκλαβοποίηση της εργατικής τάξης.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Στις 10.30πμ στην Καμάρα, Θεσσαλονίκη
Στις 11.00πμ στα Προπύλαια, Αθήνα

Συνέλευση εργαζομένων στη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ


ΘΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ! ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΗ: ΑΘΗΝΑ 11.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10.30 ΚΑΜΑΡΑ

Image

Ταξική Αντεπίθεση

πηγή : https://twitter.com/t_antepithesi/status/1389…


Πορεία Πρωτομαγιάς

Αναρχική Συλλογικότητα Pueblo


ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΕΣΕΙΣ ΑΝΟΙΓΕΤΕ…

ΕΜΕΙΣ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Την Πέμπτη 6 Μαΐου έχουν μετατεθεί από τα αγωνιζόμενα κομμάτια της εργατικής τάξης οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς. Παρά τις προσπάθειες τόσο των κρατικών διαχειριστών τα τελευταία χρόνια (θεσμική μετατροπή της απεργίας σε αργία) όσο και των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ (μεταθέτοντας την απεργία στις 4/5) να αποδυναμώσουν και να απονοηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, οι λόγοι για να βρεθούμε στο δρόμο και να οξύνουμε τις αντιστάσεις μας παραμένουν σημαντικοί και επίκαιροι.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο η κοινωνία βρίσκεται σε κλοιό covid. Πέρα από τον «αόρατο εχθρό που βρίσκεται ανάμεσα μας», ένας άλλος διαχρονικός εχθρός, μέσω της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, συνεχίζει να επιτίθεται σε ότι έμεινε όρθιο τα χρόνια της κρίσης. Το κράτος, επιλέγοντας το lockdown ως μοναδικό μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, επέλεξε να δώσει λεφτά σε ΜΜΕ, πολεμικούς εξοπλισμούς, αστυνομία και να επιβάλει αυστηρή καταστολή.

Κι αφού πέρασε το καλοκαίρι όπου για να δουλέψει η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, άνοιξαν τα πάντα χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προφύλαξης εργαζομένων και μη απέναντι στο ιό, «ξαναεμφανίστηκε ο ιός λόγω ατομικής ευθύνης». Απανωτά lockdown, μπάτσοι παντού, ΜΕΘ πουθενά, στοίβαγμα στα ΜΜΜ, τεστ μόνο για τους έχοντες το 70αρι, εμβολιασμοί με κομματική προτεραιότητα και πόσες άλλες αμέτρητες...αριστείες, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία πλέον να αποτυπώνουν μια σκληρή εικόνα με κόστος ανθρώπινες ζωές. Οι φωνές των εργαζομένων υγειονομικών και των χρηστών υγείας πληθαίνουν για την κατάσταση που επικρατεί. Η δημόσια δωρεάν περίθαλψη συνεχίζει να υποβαθμίζεται. Απλήρωτες εφημερίες, μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μεταθέσεις υγειονομικών, σε άγνωστα για αυτούς πόστα, για να καλυφθούν τα κενά, πάγωμα χειρουργείων δημιουργούν αφενός ένα ασφυκτικό εργασιακό περιβάλλον, αφετέρου χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες περίθαλψης. Ταυτόχρονα, ένα σημαντικό κομμάτι της τάξης μας, οι μετανάστ(ρι)ες, λόγω έλλειψη ΑΜΚΑ αποκλείονται ακόμη και από την στοιχειώδη πρόσβαση στην περίθαλψη και τη διενέργεια self test.

Το κράτος αποφάσισε να ανοίξει μετά από μήνες τον κλάδο της εστίασης με αφορμή πάλι την έλευση των τουριστών, ενώ η πανδημία φαίνεται να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία ασφυκτικά γεμάτα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρισκόμαστε, στην πλειοψηφία μας, να δουλεύουμε με λιγότερα και μικρότερα μεροκάματα, με τα αφεντικά να προσπαθούν να κάνουν απόσβεση της χασούρας του προηγούμενου διαστήματος πάνω στις πλάτες μας και την εντατικοποίηση να αυξάνεται. Το κράτος συνεχίζει να μεταφέρει την ευθύνη για τη διάδοση της πανδημίας στους εργαζόμενους, με αμφιβόλου αποτελέσματος self test που είναι στην ευθύνη μας να κάνουμε και όχι από κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό.

Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης χτυπά κόκκινο, αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους σε αμέτρητες αυθαιρεσίες υγειονομικού περιεχομένου αυτή τη φορά, όπως η άρνηση κάλυψης του εβδομαδιαίου τεστ από την εργοδοσία ή η αδυναμία λήψης αναρρωτικής άδειας σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει. Παράδειγμα αν κάποιος εργαζόμενος βγει θετικός στον covid-19 μπαίνει σε καραντίνα και οι μέρες αυτές δεν αναγνωρίζονται ως αναρρωτική άδεια αλλά υποχρεούμαστε να τις αναπληρώσουμε το επόμενο διάστημα δουλεύοντας απλήρωτες υπερωρίες 10ωρα/12ωρα κάτι που έρχεται να νομιμοποιηθεί με τις αλλαγές ωραρίου στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Και αν κάποια δουλεύει σεζόν εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αφού συνάδελφοι /ισσες αναγκάζονται όχι να μείνουν σπίτι τους αλλά να βγάλουν την καραντίνα χωρίς ουσιαστική περίθαλψη ,στοιβαγμένη ο ένας πάνω στον άλλον .

Κι όσο ο κορωνοϊός φαίνεται να καλπάζει, το κράτος συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση με ένα νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα. Κορωνίδα αυτού, η κατάργηση του 8ωρου και η θέσπιση του 10ωρού σαν μια κανονικότητα, καταργώντας έτσι κάτι για το οποίο η τάξη μας έδωσε αγώνες για να το θεωρούμε δεδομένο. Η νομιμοποίηση των ελαστικών ωραρίων/10ωρου φέρνει κέρδη για τα αφεντικά και για εμάς μικρότερους μισθούς εφόσον δεν θα πληρωνόμαστε τις παραπάνω ώρες δουλειάς ως υπερωρία ή υπερεργασία αλλά ως ρεπό ή λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες.

Σε συνέχεια των παραπάνω, γίνεται προσπάθεια φακελώματος και ποινικοποίηση όσων συνδικαλίζονται και καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κήρυξη απεργίας μέσα από μια σειρά αλλαγών που παρεμβαίνουν στη λειτουργία των σωματείων (σε συνέχεια των αντεργατικών νομοσχεδίων του Σύριζα) όπως οι διαδικτυακές ψηφοφορίες, η ηλεκτρονική καταγραφή του μητρώου μελών, η επικύρωση αποφάσεων μόνο με το 50%+1 των μελών. Προσπαθούνε με κάθε τρόπο να εμποδίσουν τους εργαζόμενους/ες να συλλογικοποιήσουν τις ανάγκες τους και να υψώσουν αντιστάσεις σε ένα μίγμα που έρχεται να πέσει στα κεφάλια μας! Για το λόγο αυτό, οι κινητοποιήσεις και οι αντιστάσεις μας τον επόμενο καιρό οφείλουν να ενταθούν και να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αναχώματα στην επέλαση του κεφαλαίου.

Σαν προοίμιο του παραπάνω αντεργατικού νομοσχεδίου, έρχεται το τελευταίο διάστημα για διαβούλευση στη βουλή μία λίστα με επαγγέλματα τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ΒΑΕ). Πρόκειται ουσιαστικά για επαγγέλματα των οποίων η άσκηση ενέχει αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ή επιδείνωσης νόσου καθώς επίσης και για επαγγέλματα που προκαλούν φθορά σε όποιον τα ασκεί καθιστώντας αδύνατη την εργασία μετά από μία ηλικία. Στο κλάδο μας αν και υπάρχουν πόστα που ανήκουν στα ΒΑΕ παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές οι συμβάσεις μας είναι δηλωμένες ψευδώς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, βλέπουμε τις απεργιακές συγκεντρώσεις της πρωτομαγιάς σαν μία ακόμη αφορμή να συνδεθούμε με συναδέλφους και συναδέλφισσες, να μοιραστούμε τα αδιέξοδα και τις αγωνίες μας, να μετατρέψουμε την οργή μας σε δημιουργικές αντιστάσεις. Ενάντια στις εθιμοτυπικές φιέστες του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, επιχειρούμε να εμπνευστούμε ο ένας από την άλλη, να σπάσουμε την ανάθεση, να οργανώσουμε από κοινού τους αγώνες μας και να οξύνουμε τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας.

Οι ταξικοί μας αγώνες θα είναι αυτοί που θα καταργήσουν τους αντεργατικούς νόμους και θα γκρεμίσουν τον κόσμο των αφεντικών.

Άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Ενάντια στη θέσπιση του 10ώρου - Ενάντια στη διάλυση των ΣΕΠΕ.

Κάτω τα χέρια από τις απεργίες, τα σωματεία και τους αγώνες μας.

Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Κανένας αποκλεισμός από την δημόσια περίθαλψη

Μέτρα προστασίας για όλες τις εργαζόμενες.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΚΑΜΑΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 6/5 10:30

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

e-mail: swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr

site: http://ssmthess.espivblogs.net

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.


"Θα έρθει η μέρα που η σιωπή μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές που καταπνίγετε σήμερα"
August Spies


Έχουν περάσει 135 χρόνια από την εξέγερση του Σικάγο, από τον αγώνα των εργατών για το 8ωρο,
για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για την πτώση του καπιταλιστικού συστήματος. Κεκτημένα
που κατακτήθηκαν με αίμα, με θυσίες στους δρόμους, στις φύλακες και στο ικρίωμα. Για τα γεγονότα
του Haymarket καταδικάστηκαν 8 αναρχικοί, οι 7 σε θάνατο και ένας, ο Oscar Neebe, σε 15 χρόνια
κάθειρξη. Οι Spies, Parsons, Engel και Fischer απαγχονιστήκαν. Ο Lingg αυτοκτόνησε μια μέρα πριν
τον εκτελέσουν. Η θανατική ποινή μετατράπηκε σε ισόβια για τους Fielden και Schwab μετά από
πιέσεις από το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης.


Έχουν περάσει 85 χρόνια από τον ματωμένο Μάη της Θεσσαλονίκης από τη μεγάλη απεργία των
καπνεργατών και την εξέγερση που ακολούθησε με 11 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
Έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε τους αγώνες που έδωσε η τάξη μας στο παρελθόν. Οι αγώνες του χθες
είναι φάρος και έμπνευση για τους αγώνες του σήμερα. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας ακόμη
κρίσης. Η πανδημία είναι άλλη μία χρυσή ευκαιρία για το κράτος και το κεφάλαιο. Με πρόσχημα τον
covid 19 επιτίθεται στις ελευθερίες μας και σε όσα κεκτημένα μας έχουν μείνει. Σε διεθνές επίπεδο
βλέπουμε μια ολομέτωπη επίθεση στους "από τα κάτω". Το μέλλον που μας επιφυλάσσουν το κράτος
και τα αφεντικά είναι γεμάτο καταστολή, εξαθλίωση και θάνατο. Ο καπιταλισμός μεταλλάσσεται, η
παραγωγή αλλάζει, ο τρόπος χρήσης των νέων τεχνολογιών προς όφελος του κεφαλαίου θα
δημιουργήσουν χιλιάδες καινούριους άνεργους και όσοι θα εργάζονται θα δουλεύουν με ακόμη πιο
εντατικοποιημένους ρυθμούς για ψίχουλα.


Το ελληνικό κράτος από την αρχή της πανδημίας θωρακίστηκε -όχι απέναντι στον covid 19- αλλά για
να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου αφήνοντας τα φτωχότερα στρώματα και τους/τις
εργαζόμενους/ες εκτεθειμένους/ες στον ιό μετρώντας σήμερα χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας
απόρροια της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας. Προτίμησε να προσλάβει χιλιάδες μπάτσους,
εξόπλισε τον στόλο καταστολής και μοίρασε άφθονο χρήμα στα ΜΜΕ για τη διάχυση της κρατικής
προπαγάνδας, πετώντας το μπαλάκι της "ατομικής ευθύνης" αντί να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο
σύστημα υγείας. Όπως ήταν φυσικό, το κράτος συνέχισε μέσα στο λοκντάουν τον αντικοινωνικό του
ρόλο, ψηφίζοντας μια σειρά από εγκληματικά νομοσχέδια. Από το νομοσχέδιο για την παιδεία που
μεταξύ άλλων προβλέπει και την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, το νομοσχέδιο για το
περιβάλλον που θεσμοθετεί την περαιτέρω λεηλασία της φύσης, το νομοσχέδιο για τα
οπτικοακουστικά μέσα όπου καιροφυλακτεί η λογοκρισία και τον νέο πτωχευτικό κώδικα μια επίθεση
στην πρώτη κατοικία.


Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, το όποιο προβλέπει την
ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου και νομιμοποίηση του 10ωρου εργασίας, καθώς και την αύξηση
των υπερωριών ανά τον χρόνο από 120 σε 150. Πετάνε το μπαλάκι στην ατομική επιλογή του κάθε
εργαζόμενου για ευελιξία ωραρίων, γνωρίζοντας πως δεν έχει και πολλές επιλογές σε μία συμφωνία
που δεν γίνεται υπό ίσους όρους. Κατ' αυτό τον τρόπο νομιμοποιούν και παγιώνουν την 10ωρη
εργασία η οποία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία, αλλά με λιγότερες ώρες εργασίας τις
επόμενες μέρες. Επιπλέον, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προστίθενται και άλλοι κλάδοι,
προχωρώντας μεθοδικά προς την ολική κατάργηση της. Από την άλλη, ο συνδικαλιστικός νόμος, σε
συνέχεια των νομοσχεδίων του Σύριζα, στοχεύει ανοιχτά στην ποινικοποίηση και τρομοκράτηση της
συνδικαλιστικής δράσης, στην επίθεση στα σωματεία μέσω του ηλεκτρονικού φακελώματος των
μελών τους, την ηλεκτρονική ψηφοφορία και την ποινικοποίηση των απεργιακών παρεμβάσεων και
περιφρουρήσεων, όπου η απεργία θα κηρύσσεται παράνομη σε ενδεχόμενο μπλοκάρισμα της
παραγωγής μιας επιχείρησης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε
ημέρες απεργίας με προσωπικό ασφαλείας στο 40% των συνολικών εργαζομένων,
απονοηματοδοτούν τις απεργίες οι οποίες για να καταστούν δυναμικές και μαχητικές στοχεύουν στο
μπλοκάρισμα της ροής του κεφαλαίου.


Αν το κράτος και τα αφεντικά θεωρούν ότι θα μείνουμε άπραγοι/ες στην επίθεση που δέχονται τα
κεκτημένα του προλεταριάτου πλανώνται πλάνην οικτράν. Το 8ωρο και η απεργία είναι κατακτήσεις
βαμμένες με το αίμα της εργατικής τάξης. Οφείλουμε να ορθώσουμε ανάχωμα στις ορέξεις των
αφεντικών, με όπλα την Αυτοοργάνωση και την Αλληλεγγύη να αντεπιτεθούμε στο κράτος και το
κεφάλαιο. Μέσα από τα σωματεία βάσης κόντρα στο κρατικό-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό και την
λογική της ανάθεσης. Μέσα από ομάδες προλεταριακής αυτοάμυνας και συνελεύσεις γειτονιάς να
προστατέψουμε τις κοινότητες μας και να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Το μόνο που έχουμε
είναι ο ένας την άλλη. Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να ονειρευτούμε και να δημιουργήσουμε έναν
άλλο κόσμο, δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως την λεηλασία της φύσης. Η
Κοινωνική Επανάσταση είναι η μονή ρεαλιστική λύση για τα προβλήματα μας, για την
Απελευθέρωση της Τάξης μας, την Κοινωνική Απελευθέρωση, για την Αναρχία, τον Ελευθεριακό
Κομμουνισμό
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ


ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΑΣΗΣ


ΠΕΜΠΤΗ 6/5 ΚΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ 10:30

https://bit.ly/3ekfMDh

κάλεσμα : αναρχική ομάδα Θεσσαλονίκης Πυρανθός


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Σε λίγες ημέρες τίθεται προς ψήφιση άλλο ένα νομοσχέδιο, το οποίο καταστρατηγεί δικαιώματα, κατακτήσεις αιώνων και υποβαθμίζει την ίδια την ζωή των εργαζόμενων. Όπως μας συνηθίζει το κράτος, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας με τις απαγορεύσεις κι όλους τους περιορισμούς, για το ίδιο δεν σημαίνει κάτι άλλο παρά εκμετάλλευση για να περάσουν νομοσχέδια-αίσχη προς όφελος των πλούσιων φίλων τους και των αφεντικών. Ο Χατζηδάκης αναλαμβάνει τον γνωστό του ρόλο του. Αυτόν που έμαθε από μικρός στα έδρανα της ΟΝΝΕΔ. Αυτόν του εκτελεστή ειδικών αποστολών.

Έπειτα από το ξεπούλημα των βουνών και των θαλασσών του ελλαδικού χώρου, με το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, στις αδηφάγες ορέξεις της κάθε εταιρείας και επιχείρησης με μόνο σκοπό το κέρδος, συνεχίζει ακάθεκτος.

Αυτή τη φορά στόχος η εργασία. Σίγουρα για τα αφεντικά και το κράτος ποτέ δεν φτάνουν τα τωρινά δεινά και οι συνθήκες εκμετάλλευσης στον χώρους εργασίας. Και ποτέ δεν θα φτάσουν γιατί στόχος τους δεν είναι να είναι δίπλα στους/ις εργαζόμενους/ες αλλά να τους ξεζουμίσουν όσο παραπάνω μπορούν και να μην υπάρχει καν η δυνατότητα αντίδρασης. Κάπως έτσι, από την μαύρη και απλήρωτη εργασία, τους μισθούς πείνας, τα ελαστικά ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες, τον τραμπουκισμό των αφεντικών και την ίδια την πειθάρχηση που βρίσκεται στον πυρήνα της μισθωτής εργασίας, περνάμε στο επόμενο βήμα.

Κι αυτό σημαίνει με απλά λόγια: - Ο Χατζηδάκης σου λέει πως μπορείς να δουλεύεις 10ωρο εφόσον το συμφωνήσεις με το αφεντικό σου χωρίς να θεωρείται υπερωρία. Μία λεπτομέρεια που ξεχνάει, γιατί δεν έχει και κάποια επαφή με εργαζόμενους/ες, είναι πως σε κάθε συζήτηση τα αφεντικά έχουν το πάνω χέρι και την εξουσία, διότι σε όποια περίπτωση δεν συναινέσεις μπορούν να σε απολύσουν κιόλας και τους καλύπτει και ο νόμος. Οπότε κάνε την απλήρωτη υπερωρία σου, γύρνα μετά σπίτι στις λίγες ώρες που απομένουν μπας και ζήσεις και μετά άκου τον Χατζηδάκη να μιλάει για συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.

• Η εργοδοσία μπορεί με πολύ πιο απλό τρόπο να καταργήσει την Κυριακάτικη αργία, χωρίς να σου πέφτει λόγος προφανώς, το λέει το νομοσχέδιο.

• Μπορούν να φακελώσουν ηλεκτρονικά και να ελέγχουν τα στοιχεία σου εφόσον συνδικαλίζεσαι ως προυπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

• Ξέχνα τα μέσα διεκδίκησης βασικών πραγμάτων όπως της απεργίας, της περιφρούρησης της και της κατάληψης εργασιακού χώρου. Ο εργοδότης από εδώ και στο έξης έχει και με το νόμο τους μπράβους με το μέρος του. Θα μπορεί να επικαλεστεί όποτε θέλει, επειδή μπορεί "άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας" και να κηρύσσεται παράνομη όποια ενέργεια από τους/τις εργαζομένους/ες. Επίσης, επιβάλλει την ηλεκτρονική ψήφο σε ζητήματα λήψης αποφάσεων των εργαζομένων.

Αυτά κι άλλα πολλά όπως η καθιερώση ατομικών συμβάσεων εργασίας και άνοδος του επιτρεπόμενου όριου υπερωριών. Γι' αυτούς τους λόγους και για την συνεχόμενη υποτίμηση της ίδιας της ζωής, οφείλουμε να βρεθούμε στους δρόμους για να ανατρέψουμε το παραπάνω νομοσχέδιο έκτρωμα. Για το ξεπέρασμα της μισθωτής σκλαβιάς και για την ίδια την ζωή.

• ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠ' ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

• ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Συγκέντρωση και πορεία Πέμπτη 6 Μαίου 2021 στις 10.30 πμ Καμάρα

κάλεσμα : ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(Συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 20:00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Respiro di Libertά, Ολυμπιάδος και Ιουλιανού πίσω από την Λαοδηγήτρια)