Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 στις 20.00

Live streaming: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η πάλη ενάντια στην Αυτοκρατορία

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά την Τετάρτη 28 Απριλίου στις 8μ.μ. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας πάνω στον σύνδεσμο και να παρέμβετε μέσω του chat.

Εισηγητές:
Π. Καρυστινός, ΚΕΔ
Π. Παπαδομανωλάκης, GuernicaEu
D. Kovalevich, Borotba

«Η Αμερική επέστρεψε…. Η αμερικανική ηγεσία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα τάση ανόδου του αυταρχισμού, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων φιλοδοξιών της Κίνας να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να βλάψει και να διαταράξει τη δημοκρατία μας.». Με τα παραπάνω λόγια, ο Μπάιντεν συνοψίζει το αμερικάνικο δόγμα της μετα-Τραμπ εποχής, απειλώντας να βάλει φωτιά στον μισό πλανήτη προκειμένου η ατμομηχανή του παγκόσμιου καπιταλισμού, να επικαιροποιήσει την ηγεμονία της βάζοντας ξανά του κανόνες και, κυρίως, βάζοντας στη θέση τους τις δυνάμεις που απειλούν τη μονοκρατορία της pax americana και που ο Μπάιντεν τις κατονομάζει με τον πιο ανοιχτό τρόπο. Οι εμπρηστικές δηλώσεις του στις 17 Μάρτη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως «δολοφόνο χωρίς ψυχή» μόνο τυχαίες δεν ήταν σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη ενός μακρόσυρτου ψυχρού πολέμου.
Δεν υπάρχει, όμως, ψυχρός πόλεμος χωρίς θερμά μέτωπα. Ακριβώς τις ίδιες μέρες επέλεξε η μαριονέτα της δύσης που παριστάνει τον πρόεδρο της Ουκρανίας να υπογράψει το Διατάγμα 117/2021 που αξιώνει την προσάρτηση της Κριμαίας στο ουκρανικό έδαφος. Το διάταγμα αυτό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία. Είναι προφανές ότι ο Ζελένσκι δεν πήρε μια τέτοια απόφαση εν βρασμώ ψυχής ούτε στη βάση κάποιων εσωτερικών συσχετισμών. Κάθε μέρα τα διεθνή συστημικά μίντια καλλιεργούν ένα αντιρωσικό κλίμα, ενώ στο ενδιάμεσο μας βομαβρδίζουν με τα εκατομμύρια διώξεων του Ουιγούρων από το «αυταρχικό» κινεζικό καθεστώς. Την ίδια στιγμή από τα πιο επίσημα χείλη του νατοϊκού επιτελείου αλλά και των ευρωπαίων εταίρων των ΗΠΑ στην Ευρώπη εκστομίζονται αυστηρές συστάσεις και προειδοποιήσεις στη Μόσχα να αποσυρθεί από την Κριμαία και να παύσει κάθε υποστήριξη στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Μια τέτοια εξέλιξη θα καταλήξει σε μια τεράστια επιχείρηση εθνοκάθαρσης, διώξεων και επιβολής ενός ημιφασιστικού καθεστώτος στις περιοχές αυτές. Τη βρώμικη δουλειά δεν θα την αναλάβει επίσημα ούτε το ΝΑΤΟ ούτε, φυσικά, το ουκρανικό κράτος, αλλά οι πολυάριθμες φασιστικές συμμορίες, οι οποίες, ως γνωστόν, πρωταγωνίστησαν στο ακροδεξιό φιλοϊμπεριαλιστικό πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014 που επέβαλε τη γεωπολιτική στροφή της Ουκρανίας και την πρόσδεσή της στο άρμα της αυτοκρατορίας.
Η δεξιά κυβέρνηση της Ουκρανίας που βρίσκεται στην εξουσία είτε με τον Ποροσένκο είτε με τον Ζελένσκι, αλλά κυρίως με την υποστήριξη των ΗΠΑ, βρίσκεται σε πόλεμο με τους λαούς των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εδώ και 7 χρόνια. 14.000 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι λαοί του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζουν υπό τον αποκλεισμό της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της και πάντα υπό την απειλή μιας γενικευμένης εθνοκάθαρσης. Είναι προφανές ότι η ουκρανική πλευρά προβοκάρει διαρκώς παραβιάζοντας τις συμφωνίες του Μινσκ, με σκοπό την αναζωπύρωση των πολεμικών εχθροπραξιών, δοκιμάζοντας τα νεύρα όχι μόνο του λαού του Ντονμπάς αλλά και της Ρωσίας. Δεκάδες πολίτες ακόμα και μικρά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτές τις επιθέσεις από τα τέλη Μαρτίου, ενώ πολλά μέλη των αντιφασιστικών λαϊκών πολιτοφυλακών έχουν επίσης σκοτωθεί, υπερασπιζόμενα τους κατοίκους. Παιδιά, ηλικιωμένοι και άλλοι πολίτες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ θεωρούνται αναλώσιμοι στόχοι από το Κίεβο και την Ουάσινγκτον, καθώς προσπαθούν να προκαλέσουν μια κρίση που θα τους δώσει τη δικαιολογία για περαιτέρω στρατιωτική επέκταση του ΝΑΤΟ και για να χτυπήσουν τη Ρωσία.
Ο πόλεμος από την πλευρά του Κιέβου και των ιμπεριαλιστών πατρώνων του είναι ένας άδικος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Ο δυτικός ιμπεριαλισμός ήταν που ξεκίνησε τις αναταραχές, που χρηματοδότησε και ενορχήστρωσε το πραξικόπημα του 2014 - με τους φασίστες ως αιχμή του δόρατος. Η επικράτηση του πραξικοπήματος και η άνοδος της μαύρης, αμερικανοκίνητης αντίδρασης στην εξουσία υποβίβασε τον ρωσικό πληθυσμό σε πολίτες β' κατηγορίας, απειλώντας με ευθύ τρόπο την ίδια τους την ύπαρξη και αναγκάζοντάς τους να πάρουν τα όπλα.
Ο πόλεμος από την πλευρά των Λαϊκών Δημοκρατιών είναι δίκαιος και αντιιμπεριαλιστικός. Μια πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας δε θα αλλάξει καθόλου το χαρακτήρα του πολέμου αυτόν.
Το βασικό παγκόσμιο καθήκον για όσους παίρνουν θέση ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε θετική παγκόσμια εξέλιξη, είναι η ήττα του δυτικού ιμπεριαλισμού σε όλα τα μέτωπα στα οποία αυτός εμπλέκεται. Στη Δύση, το καθήκον αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό - καθώς πρόκειται για το μπλοκ της «δικής τους» αστικής τάξης, το οποίο εμπλέκεται σε έναν άδικο από την πλευρά του πόλεμο.

https://www.facebook.com/events/4619983783657…

πηγή : https://avantgarde2009.wordpress.com/2021/04/…