Πέμπτη 6 Μαίου 2021 στις 10.30 πμ

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 6 ΜΑΗ - ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

-ΚΑΤΩ το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, η πολιτική της φτώχειας και της βίας

ΌΛΟΙ-ΕΣ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ - 10.30 πμ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΜΕ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων της ΝΔ, μετά από έναν χρόνο εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς και παντελής αδιαφορία για ενίσχυση του ΕΣΥ, καμία προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ακραία αστυνομική βία και καταστολή, επιχειρεί ένα άρον-άρον άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής, μετά από τις χουντικές απαγορεύσεις που επέβαλε. Μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. Σα να μην έφτανε αυτό, με το νομοσχέδιο του καταστροφέα-«σούπερμαν» Χατζηδάκη (από όποιο Υπουργείο κι αν έχει περάσει, έχει αφήσει στάχτη και κουρνιαχτό), επιχειρεί να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα εντελώς εκδικητικά και σημειολογικά θέλουν να το κατεβάσουν προς ψήφιση μήνα Μάιο, δείχνοντας πως πρέπει να τελειώνουνε με τις κατακτήσεις και τους αγώνες ενός ολόκληρου αιώνα..

Οι βασικοί του άξονες ακολουθούν με ευλάβεια τις επιταγές της ΕΕ και της ακραίας νεοφιλελεύθερης έκθεσης Πισσαρίδη (5ο μνημόνιο) και ουσιαστικά καταργούν κάθε έννοια εργατικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος και ελευθερίας. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να κάνει νόμο, οποιαδήποτε παράνομη και αντεργατική μέχρι τώρα πρακτική των εργοδοτών, τις αντιδραστικές αποφάσεις των δικαστηρίων απέναντι στους εργαζόμενους. Μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω. Αποτελεί το «νομοσχέδιο των σκλάβων»:

1.Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή με άλλα λόγια κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

2.Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης. Πρακτικά, ατελείωτη δουλειά από την ανατολή ως την δύση, χωρίς προσαυξήσεις.

3.Απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-ελεύθερων διαπραγματεύσεων, που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, δηλαδή με το πιστόλι στον κρόταφο, θα επιβάλει τους μέχρι τώρα παράνομους ορούς εργασίας που θέλει.

4.Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι απαγορευτικό για την τσέπη μας, χρονοβόρο και εξαιρετικά αμφίβολο για οποιαδήποτε απόφαση υπέρ του εργαζομένου.

 1. Ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει ένα κύμα τρομοκρατίας με διώξεις αγωνιστών που εκφράζουν την αντίθεση τους στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (αντ-απεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου του εργασιακού χώρου.

6.Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα έχει ως επίπτωση το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλλον την μείωση των μισθών.

7.Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους συνεργάτη και όχι εργαζόμενου, δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου.

Οι Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό κινδυνεύουμε!

Oι εργαζόμενοι του κλάδου μας είναι οι μόνοι χαμένοι. Καταδικασμένοι στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, με τις πενιχρές ελεημοσύνες (534 ευρώ) του Μητσοτάκη όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, την ανεργία, τα λουκέτα καταστημάτων και ξενοδοχείων και τους χιλιάδες συναδέλφους που δεν έχουν απολύτως κανένα εισόδημα. Από την άλλη, η πλήρης ασυδοσία των εργοδοτών και η εντατικοποίηση για όσους δουλεύουν, τα εργατικά ατυχήματα και η ανασφάλεια των διανομέων φαγητού, οι κλοπές των Δώρων και οι ξυλοδαρμοί από τους εργοδότες. Η κυβέρνηση έδωσε και συνεχίζει να δίνει έναν πακτωλό χρημάτων στους εστιάτορες και ξενοδόχους αλλά τίποτα ουσιαστικά στους εργαζομένους. Οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις είναι στον αέρα και οι εργαζόμενοι του κλάδου τελείως απροστάτευτοι από πανδημία και εργοδοσία! Με αυτούς του όρους, το άνοιγμα της Εστίασης και του Τουρισμού σημαίνει το κλείσιμο των δικών μας σπιτιών και δικαιωμάτων. Να μην σώσουν και ανοίξουν!

Να τιμήσουμε στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά, τους μάρτυρες του Σικάγο 1886, της Θεσσαλονίκης 1936, της Καισαριανής 1944…

Το νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν θα περάσει!

Οι δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις του κλάδου, από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και την μαζική πορεία του κλάδου στις 20 Απρίλη στην Θεσσαλονίκη, ενάντια στο νομοσχέδιο και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με τη θύελλα αντιδράσεων ενάντια στην αυταρχικότητα της κυβέρνησης, καθυστέρησε την ψήφιση του νομοσχεδίου. Με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου - διανομείς, σερβιτόροι, μπουφετζήδες, καμαριέρες κτλ.- να βγούμε ξανά μαζί στους δρόμους και να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο που θέλουν να μας επιβάλλουν. Με την αλληλεγγύη και την ενότητα μας να εμποδίσουμε το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα που απειλεί μέχρι και τα τελευταία ψήγματα αξιοπρεπείας στους χώρους της δουλειάς. Εμείς έχουμε το δίκιο κι αυτοί τον φόβο!

 • Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας υποχρεωτικές για όλους με αυξήσεις στους μισθούς!
 • Να μην περάσει ο νέος νόμος Χατζηδάκη, ο «νόμος των σκλάβων». Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
 • Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση, εθνικοποίηση όλης της υγείας και φαρμακοβιομηχανίας. Μαζικά τεστ και εμβόλια για όλους.
 • Αυστηρός έλεγχος στις επιχειρήσεις - Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα δικαιώματά μας. Σε διαφορετική περίπτωση να κλείνουν.

πηγή : https://antepithesistonepisitismo.blogspot.co…


1 2 3 4

Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς - Όλοι/ες στις απεργιακές συγκεντρώσεις Πέμπτη 6/5

ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

6 ΜΑΗ - ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΚΑΤΩ το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, η πολιτική της φτώχειας και της βίας

ΟΧΙ στον εμπαιγμό της «Ατομικής Ευθύνης» - Πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ

Συγκεντρώσεις - Διαδηλώσεις, Πέμπτη 6/5

Αθήνα: 10:30 πμ, πλ. Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 11 πμ, Αγία Σοφία με Εγνατία

-

Ο ελληνικός καπιταλισμός, μετά από 11 χρόνια μνημονίων και έχοντας μετατραπεί σε αποικία χρέους, βρίσκεται σήμερα παράλυτος απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση, με μία ύφεση-μαμούθ που ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση 30 χρόνων, με δημόσιο χρέος ρεκόρ (210% του ΑΕΠ) και τις τράπεζες σε κατάσταση ακήρυχτης χρεοκοπίας. Οι βασικοί κλάδοι και οι επενδύσεις έχουν καταρρακωθεί, ενώ η «αποσωλήνωση» της οικονομίας από τα «μέτρα στήριξης» απειλεί άμεσα με τσουνάμι λουκέτων και θηριώδη ποσοστά ανεργίας.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι εγκληματική. Η επιβολή ενός από τα μακρύτερα και σκληρότερα λόκνταουν απέτυχε παταγωδώς. Με τις συνεχείς παλινωδίες και ανοιγοκλεισίματα της αγοράς, έχει οδηγήσει ολόκληρους κλάδους στην καταστροφή. Με την εξοργιστική προπαγάνδα των αργυρώνητων δημοσιογράφων της λίστας Πέτσα, και το αντιδραστικό ιδεολόγημα της «Ατομικής Ευθύνης», ενοχοποιούν τους πάντες εκτός από τους «ά(χ)ριστους» εαυτούς τους. Και όπου δεν πείθει ο λόγος τους, εξαπολύουν τις δολοφονικές συμμορίες των πραιτωριανών του Χρυσοχοΐδη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με τον τυχοδιωκτισμό της, τον αντιδραστικό ανταγωνισμό με τον τουρκικό καπιταλισμό και την τυφλή πρόσδεση σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, βάζει τον λαό σε τεράστιους κινδύνους.

Κάτω η αντεργατική πολιτική της ΝΔ - Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα

Αντί οποιασδήποτε ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και οργάνωσης των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε ΜΜΜ και εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. Σαν να μην έφταναν αυτά, προχωρά σε κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια και στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων με το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, το οποίο μετατρέπει σε νόμο οποιαδήποτε παράνομη και αντεργατική μέχρι τώρα πρακτική των εργοδοτών. Ένα «νομοσχέδιο των σκλάβων» που μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω, αφού προβλέπει:

- Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

- Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης.

- Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

- Απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-«ελεύθερων διαπραγματεύσεων», που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει τους μέχρι τώρα παράνομους ορούς εργασίας που θέλει.

- Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.

- Ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο.

- Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα έχει ως επίπτωση το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλλον τη μείωση των μισθών.

- Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig-economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους συνεργάτη και όχι εργαζόμενου, δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου.

Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας

Είναι επείγον να αντισταθούμε μαζικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εντείνουμε με τους αγώνες μας τη φθορά της. Σχεδόν 2 χρόνια στην εξουσία, αποδεικνύεται όλο και πιο καταστροφική. Με την βοήθεια των ιμπεριαλιστών και μιας χούφτας αργυρώνητων δημοσιογράφων εφαρμόζει μία πολιτική βίαιης φτωχοποίησης, ξεθεμελιώνοντας κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Επιβάλει σταδιακά και μεθοδικά μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, με τα ασύστολα ψέματα, τη συκοφάντηση των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όσων αγωνίζονται και βέβαια την καταστολή από τις δολοφονικές συμμορίες της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ κ.α.), τις οποίες συνεχώς εξοπλίζει και φασιστικοποιεί.

Η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει άλαλη και ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι αυτές οι πολιτικές της φτώχειας και της καταστολής είναι στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης και των εκπροσώπων της, δηλαδή όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), που θα εφαρμόσει οποιοσδήποτε φιλοδοξεί να διαχειριστεί την κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με αφορμή την πανδημία, έχει σιωπήσει, δίνοντας το ελεύθερο σε κυβέρνηση και εργοδότες να επιτεθούν. Τελευταίο κραυγαλέο δείγμα της κατρακύλας της είναι η μετάθεση της απεργίας της πρωτομαγιάς από την ηγεσία της ΓΣΕΕ στην ημέρα αργίας που ορίζει ο νόμος -δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση-, με αναφορά μόλις λίγων σειρών στο αντεργατικό έκτρωμα. Επαίσχυντη είναι και η στάση του ΚΚΕ, το οποίο παρά τις υπεραριστερές κορώνες, καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και των χουντοαπαγορεύσεων έχει υποταχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην αστική νομιμότητα και περιορίζεται σε κοινοβουλευτικές και συμβολικές «μάχες».

Κινητοποιήσεις έχουν πυκνώσει και ξεσπάσει: γειτονιές, φοιτητές και νεολαία, κομμάτια εργαζόμενων, ενάντια στην καταστολή. Δείχνουν την αγωνία για ένα μαύρο μέλλον, ότι θυμός και οργή συσσωρεύονται - και έναν δρόμο να παλέψουμε, χτίζοντας κέντρα αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο, γειτονιά, σχολείο, σχολή. Διέξοδος είναι η δική μας αυτοοργάνωση, με συνελεύσεις, επιτροπές, μαχητικές διαδηλώσεις, ανάπτυξη όλων των αγώνων μας. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας, να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

Σε όλο τον κόσμο μαίνεται η καπιταλιστική κρίση, σπέρνοντας ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, βάναυση καταστολή, πολιτική παρακμή και σήψη, ανταγωνισμούς, εξοπλισμούς, κίνδυνο νέων πολεμικών σφαγείων… Η πανδημία έδειξε πόσο γυμνές και αδίστακτες είναι οι αστικές δυνάμεις, αφήνοντας τη δημόσια υγεία να καταρρέει, ενώ μοιράζουν αφειδώς κρατικό χρήμα σε κεφάλαιο, τραπεζίτες και ελίτ, κερδοσκόπους των χρηματιστηρίων και «αγορών». Απέναντί τους ορθώνονται εκατομμύρια κόσμου, με μπροστάρη τη νεολαία, σε κοινωνικές εκρήξεις σε ΗΠΑ, Χιλή, Γαλλία, Ινδία κ.ά. Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τους μάρτυρες του Σικάγο 1886, της Θεσσαλονίκης 1936, της Καισαριανής 1944… είναι μέσα σ' αυτούς τους αγώνες που πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα της μοναδικής πραγματικής εναλλακτικής στην καπιταλιστική βαρβαρότητα: Της οικοδόμησης μιας επαναστατικής δύναμης, της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, του ανοίγματος του δρόμου προς τον Σοσιαλισμό.

Κάτω το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία και τον Συνδικαλισμό.

Υπερασπίζουμε τις ελευθερίες μας. Έξω ΜΑΤ - ΔΡΑΣΗ από τις γειτονιές και σχολές μας.

Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας. Λεφτά για Υγεία, Παιδεία Κοινωνικές Ανάγκες - ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή.

Διαγραφή του Χρέους - Φορολόγηση κεφαλαίου και πλουσίων - Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο. Έξω από Ευρώ και ΕΕ, που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και εξαθλίωση. Με ένα ταξικό Πρόγραμμα Σωτηρίας, για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.

-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/13664


1 2 3 4

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ | Πέμπτη 6/5 στις 11 π.μ. Αγίας Σοφίας με Εγνατία

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Ο φετινός εορτασμός της ιστορικής εξέγερσης των εργατών του Σικάγο, που αποτέλεσε σημείο ορόσημο για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων όλου του κόσμου καθώς καθιέρωσε την 8ωρη εργασία, πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο νέων αγώνων για την πτώση της εργατοκτόνας κυβέρνησης της Ν.Δ.. Η αδίστακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και έναν χρόνο επιδεικνύει επιστημονικό αναλφαβητισμό και πλήρη αδιαφορία για την προστασία της κοινωνίας από την πανδημία με αποτέλεσμα τους χιλιάδες νεκρούς συμπολίτες μας που στην μεγάλη πλειοψηφία τους γινόταν και έπρεπε να σωθούν. Αντί να ενισχυθεί ουσιαστικά το Ε.Σ.Υ. τα σκάνδαλα με δώρα εκατομμυρίων στο γαλάζιο συνάφι έφτασαν σε νέα ύψη όπως και η καταστολή με την αστυνομία να τρομοκρατεί νεολαία και εργαζόμενους.

Ενώ για μήνες κυβέρνηση και καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. τρομοκρατούσαν και έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους για την εξάπλωση της πανδημίας τους εργαζόμενους και την νεολαία που κατέβηκαν στον δρόμο να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους, οι ίδιοι δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό την ψήφιση νόμων που διαλύουν την παιδεία, ξεπουλούν την δημόσια -δηλαδή των εργαζομένων- περιουσία, περιστέλλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και με το νομοσχέδιο των σκλάβων, έμπνευσης Χατζηδάκη, επιχειρούν να ρίξουν ατομική βόμβα στο ήδη βομβαρδισμένο τοπίο των εργασιακών δικαιωμάτων. Το ν/σ θεσμοθετεί το νόμος είναι το δίκαιο…του εργοδότη και ταυτόχρονα προσπαθεί να κάμψει κάθε αντίσταση των εργαζομένων ατομικοποιώντας μας και χτυπώντας και πάλι τα μαχητικά σωματεία και τις συλλογικές διαδικασίες. Βασικότερα σημεία του ν/σ είναι:

 • Πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει ότι όρους εργασίας θέλει. Η γενίκευση αυτού του φαινομένου που εδώ και χρόνια βιώνουμε στον κλάδο, θα συμπιέσει μισθούς και δικαιώματα προς τα κάτω για όλους μας.
 • Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.
 • Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης. Υποτίθεται θα ανταμείβονται με σκόρπια ρεπό: αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτά δεν θα τα «τρώνε» καταχρηστικά οι εργοδότες, με το φόβητρο της απόλυσης, αυτό το σύστημα οδηγεί στην εξόντωση των εργαζομένων, που θα δουλεύουν 12ωρα για μήνες…
 • Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.
 • Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.
 • Υποχρεωτική για οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, καθίσταται η απογραφή στο Γενικό Μητρώο, που σημαίνει ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών.
 • Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο, η οποία θα διώκεται ποινικά.
 • Κάθε εργαζόμενος θα έχει κάρτα εργασίας, συνδεδεμένη με το πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που θα δείχνει το ακριβές ωράριο του. Αυτό όμως ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί με την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσω της δυνατότητας του εργοδότη να τροποποιεί νόμιμα το ωράριο κατά βούληση και… online!
 • Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig-economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους «συνεργάτη» και όχι εργαζόμενου (κάτι σαν επέκταση της εργασίας με «μπλοκάκι"), δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου, καθώς ο εργοδότης θα απαλλάσσεται σε αυτή τη μορφή εργασίας από τις υποχρεώσεις του απέναντι στον εργαζόμενο.

Να Διώξουμε Τους Ανίκανους Και Διεφθαρμένους

Η ψευτοαντιπολίτευση των κομμάτων του κοινοβουλίου δεν θέλει και δεν μπορεί να σταματήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ.. Το ίδιο και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της Γ.Σ.Ε.Ε. που υπακούοντας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης μετέφερε τον εορτασμό της πρωτομαγιάς στις 4/5 χωρίς συγκεντρώσεις! Η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που με την παρουσία μας στον δρόμο, με την οργάνωση και με σκληρούς αγώνες μπορούμε να επιβάλλουμε τις λύσεις μας και να σταματήσουμε την κυβέρνηση των εργοδοτών. Με πρώτο σταθμό στις 6/5, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την νεολαία που διαδηλώνει ενάντια στον καταστροφικό νόμο Κεραμέως και με κομμάτια εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας. Όλοι στην συγκέντρωση!!!

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)

πηγή : http://www.smeth.gr/node/483


1 2 3 4

*Κάτω «ο νόμος των σκλάβων»!*

*Όχι στην κατάργηση του 8ωρου!*
* Πέμπτη 6 Μάη, 11:00 το πρωί Εγνατία με Αγ. Σοφίας*

1η Μάη 1886, Σικάγο - Οι εργάτες εξεγείρονται με σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8
ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο».
Μάης 2021, Ελλάδα - Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας γυρίσει έναν ολόκληρο
αιώνα πίσω καταθέτοντας νομοσχέδιο που καταργεί την 8ωρη εργασία και τις
προσαυξήσεις των υπερωριών και ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση και των
υπολοίπων προσαυξήσεων (νυχτερινών, Κυριακών και αργιών κτλ.) που θα
σημάνει τρομακτική μείωση των μισθών μας.
Οι διανομείς μπροστάρηδες στον αγώνα όλων των εργαζομένων !
Αγώνας διαρκείας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη!

ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ!

*Τηλ.: 6982268508 *

*Fb**: **Επιτροπή Αγώνα Διανομέων*

*dianomeisthess**.**blogspot**.**gr*