Πέμπτη 6 Μαίου 2021 στις 10.00 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Αναρχική Πρωτομαγιά ενάντια σε κράτος και μισθωτή σκλαβιά

Αναρχική Πρωτομαγιά ενάντια σε κράτος και μισθωτή σκλαβιά. Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση [ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ]

post image

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

Από τις αρχές του 1870 στην Αμερική οι εργάτες οργανώνουν συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις βάζοντας μπροστά το αίτημα της καθιέρωσης του 8ώρου, μια εποχή που δούλευαν 72 ώρες τη εβδομάδα για μισθούς ψίχουλα με πρωτόγονες συνθήκες στέγασης και υγιεινής, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είχε καν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Πρωταγωνιστής των απεργιών αυτών είναι το αναρχικό κίνημα όπου με ισχυρή παρουσία στο Κεντρικό Εργατικό Συνδικάτο, δίνει εξεγερτικό χαρακτήρα στις απεργίες. Οι εργάτες εξοπλίζονται και συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής και τους απεργοσπάστες. Το πρόταγμα πλέον είναι ξεκάθαρο, από την διεκδίκηση του 8ώρου οι απεργοί δείχνουν τον δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση και ανατροπή του καπιταλισμού.

Τα γεγονότα στις αρχές του Μάη του 1886 έμελλε να γίνουν σταθμός στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί κατεβαίνουν στους δρόμους του Σικάγο. Η εξέγερση βάφεται με αίμα όταν η αστυνομία ανοίγει πυρ στο ψαχνό δολοφονώντας 4 εργάτες έξω από το εργοστάσιο ξυλείας. Την επόμενη μέρα οι απεργοί συγκεντρώνονται στην πλατεία Χέιμαρκετ όπου περικυκλώνονται από την αστυνομία και δέχονται επίθεση. Μια βόμβα τότε εκτοξεύεται από το πλήθος και σκοτώνει 7 αστυνομικούς με την αστυνομία να απαντάει με σφαίρες σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες απεργούς. Τις επόμενες ημέρες ένα κατασταλτικό πογκρόμ εναντίον πρωταγωνιστών του εργατικού κινήματος ξεκινά. Οι αναρχικοί Πάρσονς, Σπάις, Ένγκελ και Φίσερ οδηγούνται στην κρεμάλα με μοναδικό στοιχείο την πολιτική τους ταυτότητα, ενώ ο Λίνγκ αυτοκτονεί μια μέρα πριν στο κελί του. Στο πρόσωπό τους δικάζεται η αναρχική ιδέα και εκτελούνται προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Σήμερα 135 χρόνια μετά, το πρόταγμα των εξεγερμένων του Σικάγο παραμένει τόσο επίκαιρο όσο και επιτακτικό. Σε μια εποχή που η πανδημία του COVID-19 πλήττει κυρίως την κοινωνική βάση εξαιτίας της ταξικής της διαχείρισης, οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο βρίσκουν ευκαιρία να εξαπολύσουν μια ακόμα επίθεση στους εκμεταλλευόμενους. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων αντικοινωνικών μέτρων που πέρασε εν καιρώ πανδημίας (πτωχευτικός κώδικας, νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, αντιπεριβαλλοντικός νόμος κ.α.) επιτίθεται στην καρδιά των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Με το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη καταργούν (και τυπικά) το οκτάωρο και επιβάλλουν απλήρωτες υπερωρίες που θα αντισταθμίζονται με άδειες ή ρεπό. Η κυριακάτικη εργασία επεκτείνεται σε περισσότερους κλάδους και αυξάνεται περεταίρω στο εμπόριο. Η απεργία και οι εργατικές διεκδικήσεις ποινικοποιούνται καθώς διευρύνεται το πλαίσιο όπου θα κρίνεται μια απεργία παράνομη, θα διώκεται ποινικά η κατάληψη χώρων εργασίας ως διαμαρτυρία και οι συμμετέχοντες στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων θα φακελώνονται ηλεκτρονικά. Ακόμη προωθείται η απεργοσπασία διότι θεσπίζεται το 40% των επιχειρήσεων να αποτελείται από προσωπικό ασφαλείας.

Η παραπάνω εργασιακή αναδιάρθρωση, κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου, επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά ότι στον καπιταλισμό οι κρίσεις θα φορτώνονται στις πλάτες τις κοινωνικής βάσης. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν είναι τίποτα άλλο από εργασιακές σχέσεις λάστιχο, απλήρωτη δουλειά, εργοδοτική αυθαιρεσία και καταστολή με σκοπό την γρήγορη και αυξημένη κερδοφορία των αφεντικών. Τα ψέματα περί ''συνεννόησης εργαζόμενου - εργοδότη'' δε μπορούν να σταθούν μπροστά στην τρομακτική ταξική ανισότητα, τους εκβιασμούς και τον φόβο της ανεργίας. Ο νέος εργασιακός νόμος είναι αιτία πολέμου και το κεφάλαιο πήρε ήδη θέση. Ας αναστήσουμε την εξεγερτική μνήμη του Σικάγο μέσα από ακηδεμόνευτους, μαχητικούς ταξικούς αγώνες. Σε αντίθεση με τον κατασταλτικό χαρακτήρα του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, να οξύνουμε τον ταξικό πόλεμο δίνοντας ανατρεπτικό περιεχόμενο στους επιμέρους αγώνες και συνδέοντας τους στην κατεύθυνση της κοινωνικής επανάστασης. Μόνο έτσι μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι για την εξουσία και άρα αποτελεσματικοί, ικανοί να οδηγήσουν κράτος και αφεντικά σε υποχώρηση.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ 10.00

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Κεφαλονιάς

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1612332/


Ταξική Πρωτομαγιά ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. Ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Το 8ωρο κερδήθηκε με αίμα! Πέμπτη 6 Μάη, 10 πμ, Πλ. Βαλλιάνου

Συλλογικότητα Monte Nero για την Γη και την Ελευθερία

Image

πηγή : https://twitter.com/laf_portal/status/1389563…