Τετάρτη 12 Μαίου 2021 στις 18.30

Συγκέντρωση ενάντια στον αποκλεισμό των μαθητ(ρι)ών των εσπερινών λυκείων

Νίκη στον αγώνα των μαθητών-ριών των εσπερινών λυκείων - Να σταματήσουμε τον αποκλεισμό τους

Από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας έχει φανερώσει την διάθεσή του σχετικά με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν είναι άλλη από την δημιουργία σκληρών ταξικών φραγμών στους μαθητές και τις μαθήτριες μη προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων. Από την τράπεζα θεμάτων μέχρι και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ειδικά εν μέσω πανδημίας, ο αποκλεισμός ενός σημαντικού αριθμού μαθητών-ριών, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων ανάμεσά τους και η στρατηγική διαμόρφωσης εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις ανάγκες του Κεφαλαίου και όχι ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων, αποτελούν τους κύριους άξονες μίας βαθιά αντεκπαιδευτικής και αντιδραστικής πολιτικής.

Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» ουσιαστικά προβλέπει την έλαχιστη βάση εισαγωγής και για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Εσπερινών Λυκείων, κρίνοντας πως οι ευκαιρίες που δίνονται από τα ημερήσια και τα εσπερινά είναι ακριβώς ίσες. Το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει πολύ καλά πως στα -ήδη ξεχασμένα από το κράτος- εσπερινά λύκεια φοιτεί ένα πολύμορφο μαθητικό δυναμικό, διαφόρων ηλικιών και κυρίως ένα δυναμικό που δουλεύει παράλληλα με την εκπαίδευσή του. Επίσης, γνωρίζει πολύ καλά πως η παράλληλη εργασία συμβαίνει από την οικονομική εξαθλείωση και αποτελεί εξαναγκασμό και όχι επιλογή, ειδικά σε μικρές ηλικίες ή ανήλικα παιδιά. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρεί πως το μαθητικό δυναμικό των ημερήσιων λυκείων μπορεί να συγκριθεί σε υποστηρικτικό υπόβαθρό με εκείνο των εσπερινών. Ήδη, τους αναλογεί μόνο το 1% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, το οποίο είναι σκανδαλωδώς ελάχιστο φανερώνοντας την στρατηγική του σκληρού ταξικού διαχωρισμού, ενώ ήδη φέτος, ο αριθμός των εισακτέων πρόβλεπεται να μειωθεί κατά 30.000.

Δεκάδες μαθητικά συμβούλια εσπερινών λυκείων και εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες εδώ και μήνες αγωνίζονται για να μην περάσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία θα τους αποκλείσει από την εκπαίδευση και θα πετάξει στα σκουπίδια τα όνειρα τους για μία πιο δημιουργική ζωή με περισσότερες ευκαιρίες. Την Τετάρτη στις 12 Μαϊου διοργάνωσαν πανελλαδική ημέρα δράσης μαζί με συνδικάτα εκπαιδευτικών και καλούν στο υπουργείο Παιδείας στις 18.30. Εμείς, ως κλαδική ένωση εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, δεν έχουμε παρά να βρεθούμε στο πλευρό τους και να διεκδικήσουμε μαζί τους γενναία ενίσχυση των εσπερινών λυκείων και πραγματικές ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, θέτοντας του δικούς μας φραγμούς στην υποτίμηση και το τσάκισμα της τάξης μας.

- Κανένας αποκλεισμός μαθητών-ριών από την εκπαίδευση. Ούτε σκέψη για ελάχιστη βάση εισαγωγής.
- Πραγματική ενίσχυση των εσπερινών λυκείων, με μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ανεπτυγμένα προγράμματα σπουδών, νέες υλικοτεχνικές υποδομές και γενναία οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων μαθητών-ριών.

πηγή : http://rocinante.gr/niki-ston-agona-ton-mathi…