Τρίτη 18 Μαίου 2021 στις 18.00

Ανοιχτό κάλεσμα για την προετοιμασία του ταρατσόκηπου της κατάληψης Ντουγρού

Ανοιχτό κάλεσμα για την προετοιμασία του ταρατσόκηπου της κατάληψης Ντουγρού, την Τρίτη 18/5 από τις 18:00 και μετά.

Θα γίνει πρώτη γνωριμία με το εγχείρημα,, θα μάθουμε για την συγκαλλιέργεια, την αειφόρα και οικολογική γεωργία, θα φυτέψουμε τα φυτά για την θερινή σεζόν, θα γίνουν εργασίες στο χώρο.

Θα ακολουθήσει στις 21:00, προβολή του ντοκιμαντέρ: "Εν αρχή ην ο σπόρος"

Το ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο από τον Christophe Guyon και προβάλλει τον τρόπο που έχουν κυριαρχήσει μερικές εταιρίες, ώστε να απλώσουν τα καπιταλιστικά τους πλοκάμια και να αρπάξουν ακόμα και τους σπόρους στην σφαίρα της ιδιοκτησίας τους. Γίνεται ακριβής ανάλυση του όρου «γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί» και μια προβολή της κατάστασης στην Γαλλία, με τις κολλεκτίβες που προσπαθούν να παράγουν και να διανέμουν τους παραδοσιακούς και αρχαίους σπόρους.

Λίγα λόγια για την δομή:

Σε μία κοινωνία που εκμεταλλεύεται και εμπορευματοποιεί κάθε είδους ζωτικής σημασίας ανάγκες μας, όλες και όλοι γνωρίζουμε πως από τον βωμό του κέρδους δεν θα μπορούσε να λείπει η κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών. Η ολοένα και αυξανόμενη επέμβαση του ανθρώπινου είδους στη φύση, ή μόλυνση και λεηλασία της, δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από την μη εύρεση τροφίμων που να μήν ειναι βλαβερά για το περιβάλον και την υγεία μας. Τέτοια δεν είναι μόνο αυτά που παραγόνται σε τεράστιες εκτάσεις μονοκαλιέργειας, διευθυνόμενες από μεγαλοεταιρίες, αλλά και από μικρούς παραγωγούς που έχουν στην κατοχή τους μικρότερες εκτάσεις και επιλέγουν την μέθοδο της συμβατικής γεωργίας, αυτής δηλαδή που η χρήση φυτοφαρμάκων και η εξοντωτική κατεργασία της γης, είναι πάγια τακτική της και αποσκοπεί πάντα στο κέρδος και όχι στην παραγωγή ποιοτικών προιόντων . Σε αυτόν τον κλοιό που δημιουργεί μία μη ουσιαστική και υγειής σχέση μας με την γη και τα αγαθά που αυτή μας προσφέρει, γνωρίζουμε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε ολοκληρωτικά, αλλά σιγούρα υπάρχουν τρόποι που ως ένα βαθμό μας το επιτρέπουν. Έτσι εμείς αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε την ταράτσα της κατάληψης Ντουγρού και να δημιουργήσουμε τον δικό μας αστικό λαχανόκηπο, μετατρέποντας τον πιο ψηλό της όροφο, από ένα γκρίζο σε ένα πράσινο πλέον τοπίο. Στον κήπο μας, για την παραγωγή των φυτών μας χρησιμοποιούμε παραδοσιακούς σπόρους και αειφορικές-βιώσιμες καλιεργιτικές μεθόδους με μηδενική χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών. Μέσα από αυτήν την διαδικασία η οποία πραγματοποιείται περίπου εδώ και ένα χρόνο έχουμε κερδίσει πάρα πολλά, μιας και απολαμβάνουμε τα προιοντά που μας προσφέρει ο κήπος, γνωρίζοντας ακριβώς την αξιοπιστία της ποιότητας τους. Όμως όταν αναφερόμαστε σε αυτά που έχουμε κερδίσει, δεν εννοούμε μόνο σε υλικό επίπεδο. Η όλη παραγωγή της τροφής μας από εμάς για εμάς, με όρους συνεργασίας, από κοινού αποφάσεων για το πως θα την πραγματοποιήσουμε και ανεξάρτητη από μεσάζοντες και λογικές κέρδους, μας μαθαίνει πως κάνουμε την αυτοοργάνωση πράξη. Άλλωστε οι χώροι μας και οι δομές τους λειτουργούν με γνώμονα την αυτοοργάνωση, μιας και αυτός είναι ο τρόπος λειτουργείας που προτάσσουν σε κάθε επίπεδο της ζωής μας. Γνωρίζουμε πως το να καταρίψουμε σε όλα τα επίπεδα τις λογικές κέρδους και εκμετάλλευσης, μπορεί στην προκειμένη να φαντάζει ένα άπιαστο όνειρο, αλλά το να δημιουργούμε τις δικές μας δομές δίνοντας τες τα χαρακτηριστικά που μας εκφράζουν, είναι σαν να δημιουργούμε ρωγμές στο καπιταλιστικό και καταπιεστικό σύστημα που ζούμε. Και η αλήθεια είναι πως πολλές φορές καθώς κάνουμε δουλειές ή απολαμβάνουμε τον καφέ μας στο κήπο, κοιτάμε τις ταράτσες που υπάρχουν στην γειτώνια μας και αναρωτιόμαστε πόσο όμορφο θα ήταν αν η κάθε πολυκατοικία να δημιουργούσε έναν δικό της λαχανόκηπο και να κάλυπτε έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό κηπευτικών προιόντων που είχε στην κουζίνα της αλλά και επεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο στο μίζερο αστικό τοπίο.
*Η δομή του αστικού λαχανόκηπου είναι ανοιχτή και άρα πάρα πολύ θεμιτή η διάθεση καινούργιων ατόμων που θέλουν να ασχοληθούν με αυτήν.
*Επειδή όλοι και όλες έχουμε να μάθουμε και να ανακαλυψούμε πολλά σε σχέση με τις καλλιέργειες και τις μεθόδους που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε, στόχος μας είναι να το πετύχουμε τόσο μέσα από την πραγματοποίηση εργαστηρίων, όσο και μέσα από την μεταξύ μας τριβή που αναπτύσσεται τις ώρες που περνάμε στον κήπο

Δομή ταρατσόκηπου της κατάληψης Ντουγρού

πηγή : https://el-gr.facebook.com/ntougrou/posts/283…