Πέμπτη 27 Μαίου 2021 στις 20.00

Προβολή "ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο"

Σαν σχήμα, προβάλλουμε την ταινία "ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο", σε μια ιδαίτερη συγκυρία. 135 χρόνια μετά το αιματοβαμμένο Σικάγο, 150 μετά την Κομμούνα του Παρισιού, μετά απ' την πολύμηνη μάχη της νεολαίας της Θεσσαλονίκης απέναντι στον νόμο Κεραμέως και τις μαζικότερες φοιτητικές διαδηλώσεις που γνώρισε η πόλη εδώ και αρκετά χρόνια.

Το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα παγκόσμια, εξαπολύει και βαθαίνει σε ένταση την στρατηγικού χαρακτήρα επθεσή του συνολικότερα στους λαούς του κόσμου. Στη χώρα μας, επιχειρείται να χτυπηθεί το δικαίωμα στις σπουδές, πετώντας χιλίαδες παιδιών εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά αυτά μόνο "τυχαία" δεν είναι, προέρχονται απ' τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, τους "κολλασμένους". Στο ίδιο μήκος κύματος και για την "αξιοποίηση" της εργαλειοποιημένης στις απαιτήσεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, χτυπιούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, με προεξάρχων το 8ωρο μέσω του ν/σ Χατζηδάκη.

Επιλεγουμε στο πρόσωπο του ήρωα του λαού μας, κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, να τιμήσουμε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης που έδωσαν έως και τη ζωή τους για ένα καλύτερο κόσμο, "στο μπόι του ανθρώπου".

Πιστεύουμε ότι η ίστορία δεν είναι "μουσειακό έκθεμα", αλλά ότι η συλλογική μνήμη πρέπει να συντηρείται και να εξετάζεται σαν έμπνευση για τους αγώνες του σήμερα, που η ίδια η πραγματικότητα μας αναγκάζει να δώσουμε.

Με το βλέμμα στραμένο στις φωτεινές λεωφόρους του μέλλοντος, καλούμε σε αναστοχασμό και συζήτηση με αφορμή μια ταινία για το παρελθόν. Για να υπηρετήσουμε τις σημερινές απαιτήσεις της ταξικής πάλης, για να ανιχνεύσουμε τις σημερινές απαντήσεις που αυτή ζητάει, για να βοηθήσουμε το δέντρο της αντίστασης να ανθίσει!

πηγή : email που λάβαμε στις 24 Μαΐου 15h