Πέμπτη 27 Μαίου 2021 στις 13.00

2 καλέσματα : 1 2

Φοιτητική-Μαθητική διαδήλωση για την ανατροπή του ν. Κεραμέως (4777)

Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 27/5 ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ 1μμ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Οι θάνατοι από την πανδημία στη χώρα έχουν ξεπεράσει τους 11.000, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και ο λαός εκτίθεται καθημερινά σε κίνδυνο, αφού δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία μας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει μια σειρά από νόμους.
Όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει χτυπήσει το δικαίωμα στις σπουδές, την εργασία, την υγεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Έχοντας εξαπολύσει μια έντονη επίθεση στην εκπαίδευση το τελευταίο διάστημα, με τελευταίο τον νόμο 4777/2021 που ξεσήκωσε φοιτητικές κινητοποιήσεις, έρχεται να καταθέσει προς ψήφιση και το νομοσχέδιο που χτυπάει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα (νομοσχέδιο Χατζηδάκη).
Η κυβέρνηση με το νόμο 4777/2021 (νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη) υψώνει σκληρούς ταξικούς φραγμούς και ταυτόχρονα περνάει μέτρα για να χτυπήσει το άσυλο, να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό συνδικαλισμό. Έτσι και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη την ίδια ώρα που πάει να καταργήσει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, χτυπάει την απεργία, ποινικοποιεί τους αγώνες, θέλει να επιβάλει κρατικό έλεγχο στα σωματεία. Θέλει να μας αφαιρέσει τα μέσα που έχουμε για να οργανωνόμαστε και να διεκδικούμε. Όποιος σηκώνει κεφάλι θα καταστέλλεται.
Το νέο νομοσχέδιο παίρνει πίσω εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες της εργατικής τάξης και εργαζόμενων στρωμάτων και μας γυρνάει τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω:
- καταργεί το 8ωρο πενθήμερο και τη πληρωμή υπερωριών, επιβάλλει την 10ωρη εργασία
-αυξάνει τις νόμιμες υπερωρίες σε 150 (από 120 στις υπηρεσίες και 96 στη βιομηχανία)
-επεκτείνεται η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους
Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία μας προετοιμάζουν για μια εργασιακή ζούγκλα που θα επικρατεί ο φόβος της απόλυσης, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι χαμηλοί μισθοί και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Όσοι καταφέρουν να πάρουν πτυχίο θα έχουν ένα χαρτί που δεν θα κατοχυρώνει σχεδόν τίποτα σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων. Οι υπόλοιποι θα διαγραφούν ή θα τα παρατήσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών. Με την Εσωτερική Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και την Τράπεζα Θεμάτων τα παιδιά από τις φτωχές και λαϊκές οικογένειες θα αποκλειστούν μαζικά από το Πανεπιστήμιο και πολλά θα αποθαρρυνθούν εξ αρχής από το να δώσουν Πανελλήνιες, ακόμη και από το να τελειώσουν το Λύκειο.
Η αναδίπλωση της κυβέρνησης να μεταφέρει την πανεπιστημιακή αστυνομία για το φθινόπωρο είναι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας. Δεν αναιρεί, όμως, ότι ο νόμος είναι σε ισχύ. Γι' αυτό δεν επαναπαυόμαστε! Χρειάζεται να μαζικοποιήσουμε ξανά τις Γενικές Συνελεύσεις μας, να συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε κάθε Πέμπτη και να ενεργοποιήσουμε τους συλλόγους μας. Γιατί σε λιγότερο από ένα μήνα, χτυπώντας σκληρά τους μαθητές, θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής (ΕΒΕ). Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής εκτιμάται ότι θα αποκλείσει 25.000- 30.000 παιδιά. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο νόμος χτυπά από κοινού το δικαίωμα στην εκπαίδευση φοιτητών και μαθητών, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για κοινό αγώνα.
Η μαθητική και φοιτητική νεολαία μονάχα με έναν τρόπο μπορεί να κερδίσει δικαιώματα και κατακτήσεις απέναντι σε ένα σύστημα αδίστακτο: με αγώνα διαρκείας.


Κίνηση για την ανατροπή του ν.Κεραμέως


Σελίδα στο fb: Κίνηση για την ανατροπή του ν. Κεραμέως

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Μαΐου 14h


Αναδημοσιεύουμε το κάλεσμα των πρωτοβουλιών φοιτητών/τριών για την αυριανή πορεία ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Πορεία Πέμπτη 27/5 | Άγ. Βενιζέλου | 13.00

Image

πηγή : https://twitter.com/laf_portal/status/1397671…