Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 στις 13.00

7 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7

Πανεκπαιδευτική Πορεία/Ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Κάτω ο νόμος 4777 και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (4777)

  1. Πειθαρχικά και πανεπιστημιακή αστυνομία
  2. Ν + Ν/2 και διαγραφές
  3. Έλεγχος και καταστολή
  4. Ειδική βάση εισαγωγής και διπλό μηχανογραφικό

Ο νόμος αυτός έρχεται ως απόρροια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, η οποία είναι μια συνεχής διαδικασία αλλαγών/μεταβολών στον χώρο της εκπαίδευσης, έτσι ώστε αυτή να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κάθε κοινωνικοπολιτικού συστήματος και, στην δική μας περίπτωση, του καπιταλισμού και του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαία η περίοδος στην οποία ψηφίστηκε, καθώς η πανδημία έχει δώσει την ευκαιρία για μια σειρά νομοσχεδίων που πλήττουν την κοινωνική βάση, η οποία βρίσκεται αποδυναμωμένη λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Οι πρώτοι επηρεαζόμενοι από τον νόμο 4477 είναι οι μαθητές. Η επιβολή ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. και διπλού μηχανογραφικού, στερεί, σε τεράστιο αριθμό μαθητών, τη πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια. Έτσι, εντείνεται η ήδη προϋπάρχουσα εντατικοποίηση και βαθμοθηρία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού χρόνου και την παρεμπόδιση ανάπτυξης κριτικής σκέψης. Ακόμα, οξύνεται ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση από το συλλογικό πνεύμα και την προαγωγή του ατομικού δρόμου στα έφηβα ή/και μικρότερα παιδιά. Όσοι/ες μαθήτ(ρι)ες, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίου θα δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο ή/και θα αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως συνέπεια της περαιτέρω ύψωσης ταξικών φραγμών. Την ίδια ώρα, προωθείται η τεχνική εκπαίδευση και ο θεσμός της μαθητείας (μεταλυκειακό έτος, ετήσια εργασία με ελάχιστες αποδοχές που αιτιολογείται ως πρακτική και ωθεί σε κακοπληρωμένη εργασία).

Μία ακόμα βασική αιχμή του νέου νόμου, αποτελεί και η θέσπιση ορίου φοίτησης στα ν + ν/2 έτη, η οποία αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς και εισάγει την εντατικοποίηση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς φοιτήτ(ρι)ες, που πρέπει να εργάζονται για βιοποριστικούς λόγους παράλληλα με τις σπουδές τους, αποκλείονται από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και αντιμετωπίζονται από την κρατική προπαγάνδα ως «οικονομικά βάρη», με όρους κοινωνικού κανιβαλισμού. Η εφαρμογή του νέου 'νόμου θα ισχύσει, επίσης, και για τα παιδιά που έχουν εισέλθει στις σχολές πριν τη ψήφιση του νόμου, γεγονός που συνεπάγεται μαζικές διαγραφές και μείωση των πτυχιούχων, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ο νέος πειθαρχικός κώδικας ποινικοποιεί οποιαδήποτε δραστηριότητα μη εγκεκριμένη από αρχές, πρυτανεία και διοικήσεις τμημάτων, όπως τη χρήση αιθουσών για Γενικές Συνελεύσεις, πολιτικές δραστηριότητες, καταλήψεις και πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία είναι φύσει ασυμβίβαστα με το «αποστειρωμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον» που επιθυμεί το κράτος. Τα όργανα με τα οποία θα επιχειρηθεί η καταστολή των παραπάνω και η επιβολή του νόμου είναι, φυσικά, και άλλοι μπάτσοι του νέου σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας που βρίσκεται προ των πυλών. Σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε όλο το πανεπιστήμιο, στην πραγματικότητα, το κράτος δημιουργεί ένα σύγχρονο Πανοπτικόν εντός του campus, ενώ μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε αστυνομοκρατούμενο χώρο, καταργώντας, έτσι, και τον δημόσιο/ανοιχτό χαρακτήρα του. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό τη διασφάλιση της επέλασης των επιχειρηματικών και κρατικών συμφερόντων.

Τέλος, μέσα σε μια συνολική επιθετική πολιτική, το χτύπημα στα κεκτημένα της κοινωνίας στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με την καταστολή της ριζοσπαστικοποίησης και της πολιτικοποίησης εντός των πανεπιστημίων, οδηγεί σε αναχρονιστικές εργασιακές σχέσεις ενός αιώνα πίσω. Τόσο οι μαθητές όσο και οι φοιτητές από την κοινωνική βάση πλήττονται σφοδρά από τον νόμο, γι' αυτό υπάρχει η ανάγκη δόμησης κοινού αγώνα ενάντιά του.

Αντεργατικό νομοσχέδιο

Η επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου προς την κοινωνική βάση πέρα από το πανεπιστήμιο, εντείνεται και απέναντι στον κόσμο της εργασίας με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα η κυβέρνηση. Με αυτό, καταργείται τυπικά το κερδισμένο με αγώνες αιώνων, 8ωρο εργασίας και επεκτείνεται μέχρι και σε 10ωρο εργασίας με απλήρωτες τις υπερωρίες. Μόνη προϋπόθεση για την επέκταση του ωραρίου εργασίας, αποτελεί η εξόφληση των παραπάνω ωρών σε ρεπό, άδειες και μείωση αντίστοιχων ωρών. Ουσιαστικά παραχωρεί τη δυνατότητα στα αφεντικά να εκμεταλλεύονται παραπάνω την εργατική δύναμη και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων.

Το κράτος επιλέγει να ποινικοποιήσει και να υπονομεύσει την απεργία ως μέσο πίεσης. μέσω πολλαπλών διατάξεων του νέου νομοσχεδίου. Αυξάνει το προσωπικό ασφαλείας (δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό των εργαζομένων που απαιτείται ώστε να μπορεί να λειτουργούν επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο όπως Δημόσιο, ΟΤΑ) στο 40%, διασφαλίζοντας την λειτουργία των επιχειρήσεων ακόμα και σε περίπτωση απεργίας. Αναγνωρίζει ως νόμιμες τις συνελεύσεις των σωματείων που ψηφίζει το 50% των εγγεγραμμένων μελών τους (νόμος που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ). Με αυτό τον τρόπο τίθενται περαιτέρω φόβητρα και νομικά εμπόδια ώστε να μη συνδικαλίζονται και να μην απεργούν - η απεργία θα κρίνεται παράνομη αν ασκεί <<ψυχολογική βία>> - οι εργαζόμενες/οι, χτυπώντας ταυτόχρονα τις δομές και τους φορείς οργάνωσής τους και κρίνοντας παράνομη κάθε απόφαση διαδικασίας που δεν δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συμμετοχής. Πρακτικά, σε μία περίοδο όπου η φτώχεια και η ανεργία αυξάνονται γοργά, μεγαλώνει το κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στον κόσμο της εργασίας που έχει την ανάγκη να διεκδικεί καλύτερους μισθούς, συνθήκες εργασίας κ.ά., προσπαθώντας να τους υποτάξει στην εξαθλίωση. Ακόμη, ευνοείται το ψηφιακό φακέλωμα των εργαζομένων, καθώς δικαίωμα διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία για τη σύναψη ΣΣΕ (συλλογικής σύμβασης εργασίας) έχουν μόνο οι οργανώσεις εργαζομένων που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά μητρώα.

Το πλάνο της 《ανακούφισης》 των επιχειρήσεων από την κρίση του Covid19 που προβλέπει η κυβέρνηση, αφορά στην πραγματικότητα την ανακούφιση των εργοδοτών από περιττά έξοδα, αφού το νέο νομοσχέδιο προβλέπει και την απελευθέρωση των απολύσεων όσων εργαζόμενων βρέθηκαν σε αναστολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το μέτρο αυτό θα ωθήσει ακόμα περισσότερο κόσμο στην ανεργία, καθώς θα επιτρέπεται η άνευ όρων απόλυση όσου από το προσωπικό δε χρειάζεται λόγω της μειωμένης ή καθόλου δουλειάς που προκάλεσε η πανδημία.

Η απάντηση και η αντίσταση σε όλα τα παραπάνω και η εντεινόμενη εξαθλίωση των ζωών μας είναι μόνο οι αγώνες. Ο δικός μας αγώνας ως φοιτητές και φοιτήτριες είναι κοινός με τον αγώνα των εργαζομένων.

Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών Φυσικού


1 2 3 4 5 6 7

Όχι στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη - Αγώνας ΤΩΡΑ για να μην περάσει! Πέμπτη 3 Ιουνίου στάση εργασίας και συγκέντρωση, 1μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου


Αμπελόκηποι, 1/6/2021

Συνάδελφοι/ισσες,

Ενώ ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζιδάκης και η κυβέρνηση δηλώνουν αποφασισμένοι για την ψήφιση του πιο αντεργατικού νομοθετήματος όλων των εποχών (κατάργηση 8ωρου, υπερωριών και κυριακάτικης αργίας, επέκταση ελαστικών μορφών εργασίας, επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τα σωματεία και την απεργία κ.ά.), η ΑΔΕΔΥ έρχεται 3 μέρες πριν την προκηρυγμένη για τις 3 Ιουνίου απεργία να την αναβάλει για τις 10 Ιουνίου, ώστε να συμπέσει με την απεργία της ΓΣΕΕ.

Όμως η ΓΣΕΕ αρνούνταν να κηρύξει απεργία για τις 3 Ιουνίου, αφαιρώντας από το εργατικό κίνημα τη δυνατότητα να αναπτυχθεί αποφασιστική κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα. Και η ΑΔΕΔΥ άλλαξε την απόφασή της (παρόλο που η απεργία είχε προκηρυχθεί από εκατοντάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία και φαινόταν να αποκτά δυναμική) για να συμπέσει με μια ΓΣΕΕ που ανήγγειλε απεργία για "να βγει από την υποχρέωση" και όχι για αποφασιστικό αγώνα. Μια ΓΣΕΕ που το μόνο που είχε να πει για το αντεργατικό νομοσχέδιο είναι η διαφωνία της σε επίμαχες διατάξεις (και συμφωνία με άλλες «θετικές») αντί για μετωπική αντιπαράθεση με το τερατούργημα αυτό. Μια ΓΣΕΕ που είναι άφαντη όλα τα χρόνια των μνημονίων. Μια ΓΣΕΕ που κλείνει τα μάτια στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα, που δε λέει κουβέντα για τα σφαγιασμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προσπερνά ως άχρηστη πληροφορία της ημέρας τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα ή από τον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς.

Η ΑΔΕΔΥ όφειλε να μην ακολουθήσει την ΓΣΕΕ αφού είναι φανερό ότι αυτή επιδιώκει να υπονομεύσει και όχι να ενισχύσει το μέτωπο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Η ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία οφείλαμε και οφείλουμε να δημιουργήσουμε τους όρους για την οικοδόμηση ενός αγωνιστικού απεργιακού μετώπου που θα παλέψει για την απόσυρση του εργατοκτόνου νομοσχεδίου, για να μην κατατεθεί στη Βουλή και θα αντισταθεί με σθεναρό τρόπο στα σχέδια της κυβέρνησης να περάσει τη βάρβαρη πολιτική της και να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Συνάδελφοι/ισσες,

Για πρώτη φορά στα χρονικά αναβάλλεται απεργία, χωρίς την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζόμενων. Το κρίσιμο ερώτημα ήταν και παραμένει αν θα δοθεί η μάχη για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε στην αντεργατική, αντιεκπαιδευτική και αντισυνδικαλιστική επέλαση της κυβέρνησης.

Το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης κηρύσσει 2ωρη στάση εργασίας και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στη

συγκέντρωση των Σ.Ε.Π.Ε., ΕΛΜΕ και άλλων σωματείων, την Πέμπτη 3/6, στη 1.00 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

  • Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη να μην περάσει!
  • Κάτω τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης - όχι στην κατάργηση του οκτάωρου και των συλλογικών συμβάσεων!
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τα δημοκρατικά δικαιώματα!
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες! Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας! Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών/ μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία

Το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

πηγή : https://zsepethess.blogspot.com/2021/06/3-1.h…


1 2 3 4 5 6 7

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΚΑΤΩ το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που στοχεύει στην πλήρη μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους σκλάβους

-

Κατάργηση του 8ωρου - Καθιέρωση του 10ωρου. Το νομοσχέδιο καταργεί το 8ωρο με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς χωρίς πρόσθετη αμοιβή, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Εργαζόμενοι μερικής ζωής Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης υποχρεώνονται σε πρόσθετη εργασία, ακόμα και σπαστά την ίδια ή διαφορετική ημέρα, με προσαύξηση μόνο 12%. Ενώ η προσαύξηση της υπερεργασίας είναι 20% και της υπερωρίας 40%.

Εκτόξευση των υπερωριών και μείωση της αμοιβή τους. Από την μία αυξάνει στις 150 ώρες τις υπερωρίες και από την άλλη μειώνει την προσαύξηση τους στο 40%, ενώ μέχρι τώρα για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%.

Κυριακή αργία, για λίγους και εκλεκτούς. Για τουλάχιστον 30 ακόμα κλάδους και ειδικότητες καταργείται η κυριακάτικη αργία για όλες τις Κυριακές του έτους.

Κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας. Η ανεξαρτητοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας στοχεύει στο να μην υπάρχει καμία ευθύνη και υποχρέωση του υπουργείου για τη στελέχωση και τα πεπραγμένα της.

Ελευθερία στις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν προστατεύονται απέναντι στις απολύσεις, αλλά ακόμα και αν δικαιωθούν από τα δικαστήρια, ο εργοδότης μπορεί έναντι κάποιου αντιτίμου να μην τους ξαναπροσλάβει.

Μονιμοποίηση της τηλεργασίας όπου και όποτε θέλει ο εργοδότης. Το νομοθετικό πλαίσιο για την τηλεργασία προσφέρει στις επιχειρήσεις μείωση κόστους, αποφυγή της ευθύνης για την υγεία και την ασφάλεια, εντατικοποίηση της εργασίας, διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων.

Κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Μετατρέπει την απεργία σε «συμβολική πράξη» καθώς απαγορεύει και ποινικοποιεί την περιφρούρησή της και αυξάνει το προσωπικό ασφαλείας στο 40%. Υποχρεώνει τα σωματεία σε ψηφιακό φακέλωμα των μελών και των διαδικασιών τους. Χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης Μειώνεται ο αριθμός των μελών συνδικαλιστικών οργάνων που προστατεύονται από απόλυση και οι ημέρες συνδικαλιστικής άδειας.

Κάτω η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας - Όχι στα ψέματα και τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να σταματήσουμε την ψήφισή του αντεργατικού νομοσχεδίου, με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις. Να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα παντού, σε χώρους εργασίας, σε πλατείες, σε σχολεία και σχολές. Να μην ζήσουμε σαν δούλοι!

-

- Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.

- Σταθερή και πλήρη απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής και μαύρης εργασίας.

- Απαγόρευση των απολύσεων. Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλο το διάστημα ανεργίας.

- Απαγόρευση πλειστηριασμών και εξώσεων σε εργατικές και λαϊκές κατοικίες.

- Υποχρεωτικά μέτρα ατομικής προστασίας. Δημόσια, καθολική και δωρεάν ασφάλιση για όλους.

- Διαγραφή του χρέους. Γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία - Παιδεία - Εργασία.

-

ΟΛΟΙ στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις:

Τρίτη 1 Ιούνη, 7μμ, πλατεία Επταλόφου

Τετάρτη 2 Ιούνη, 7μμ, Ρολόι Νεάπολη

Πέμπτη 3 Ιούνη, 1μμ, Άγαλμα Βενιζέλου

-

Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση Αμπελοκήπων - Μενεμένης

πηγή : https://www.okde.gr/archives/13924


1 2 3 4 5 6 7

Δε θα γίνουμε σκλάβοι στο σύγχρονο μεσαίωνα τους!

Βγαίνοντας σιγά σιγά από το σκληρό και κατασταλτικό lockdown, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη νέα, πιο βάρβαρη, πραγματικότητα που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το «νομοθετικό έργο» έχει συνέχεια, λένε τα στελέχη της. Το χτύπημα των δικαιωμάτων μας πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία. Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!

Πριν λίγους μήνες, η κυβέρνηση ψήφισε τον Νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, εν μέσω αρκετά μαζικών κινητοποιήσεων, ο οποίος έρχεται να ορθώσει ακόμα μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς, να μειώσει τους εισακτέους των ΑΕΙ, να διαγράψει φοιτητές, να βάλει μπάτσους στις σχολές, να στήσει πειθαρχικά και φοιτητοδικεία. Έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται αφού όλες οι σχολές έχουν καθορίσει Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά πλειοψηφία από τα φτωχά και λαϊκά στρώματα, με την καθημερινότητα στα πανεπιστήμια να γίνεται ακόμα πιο εντατικοποιημένη.

Παράλληλα, οι σχολές μένουν κλειστές ενώ τα πάντα έχει «ανοίξει» (χωρίς προφανώς κανένα υγειονομικό μέτρο προστασίας). Αποδεικνύεται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Φοβούνται την επιστροφή των φοιτητών στα έδρανα, καθώς γνωρίζουν πως θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ξέρουν πολύ καλά ότι η δια ζώσης επαφή των φοιτητών μπορεί να οδηγήσει στη μαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, γεγονός που αποτελεί διαχρονικό εφιάλτη για το σύστημα και τις κυβερνήσεις. Μας θέλουν φοβισμένους και με σκυμμένο το κεφάλι ώστε να μην σταθούμε εμπόδιο στην νέα βάρβαρη καθημερινότητα που προσπαθούν να διαμορφώσουν.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πως θα μας πάνε σε μια εξεταστική ακόμα μεγαλύτερων αποκλεισμών. Από τη μία μας λένε ότι και αυτό το εξάμηνο της τηλεκπαίδευσης «κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα», από την άλλη «χρειάζονται» αναπληρώσεις και παρατείνονται τα εξάμηνα μέχρι και 31 Ιούλη σε κάποιες σχολές. Για μας είναι ξεκάθαρο. Με όποιο τρόπο και να γίνει η εξεταστική, το εξάμηνο έχει χαθεί για μεγάλο μέρος φοιτητών, λόγω της τηλεκπαίδευσης των ταξικών φραγμών και της πλήρους εντατικοποίησης. Για αυτό παλεύουμε για την κατοχύρωση των μαθημάτων του εξαμήνου χωρίς εξετάσεις, για να μη μείνουμε άλλο πίσω στις σπουδές μας, για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίση τους!

Τους προηγούμενους μήνες, μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, μεγάλη μερίδα φοιτητών πανελλαδικά βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον Νόμο Κεραμέως, σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) παρέμειναν ανενεργοί με τις συλλογικές τους διαδικασίες να μη μαζικοποιούνται στο βαθμό που απαιτείται. Ένα πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να καλέσουμε και να συμμετάσχουμε ενεργά στις Γενικές μας Συνελεύσεις και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας αταλάντευτα για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Κόντρα σε «αυτόκλητους σωτήρες» τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Κόντρα σε λογικές εφησυχασμού και αναμονής. Κόντρα στην ηττοπάθεια που σπέρνουν ΚΝΕ - ΕΑΑΚ περί πάλης για «να μείνει στα χαρτιά». Οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται και οι κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να το κάνουν. Μόνο εμείς με την πάλη μας μπορούμε να βάλουμε φραγμό και να τους ανατρέψουμε, μαζί με μαθητές - εκπαιδευτικούς - εργαζόμενους και όλο το λαό που βιώνουμε την ίδια επίθεση.

Η μαζική αντίδραση του κόσμου στις γειτονιές απέναντι στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή, σε συνδυασμό με την αντίδραση των φοιτητών ενάντια την ψήφιση και την εφαρμογή του νόμου (αστυνομία στις σχολές από τις 15 Απρίλη), πάγωσε αυτό το κομμάτι της εφαρμογής του νόμου, με την Κεραμέως να δηλώνει πως θα μας στείλει τους μπάτσους από Σεπτέμβρη. Είναι φανερό πως η οργάνωση και η αντίσταση του κόσμου είναι αυτά που μπορούν να σταματήσουν την επίθεση που βιώνουμε στα δικαιώματά μας, αλλά και το μέσο διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών φοίτησης και εργασίας. Πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας.

Η επίθεσή τους έχει και συνέχεια… Τίθεται προς ψήφιση νομοσχέδιο τερατούργημα στον εργασιακό τομέα, το οποίο καταργεί το 8ωρο και αυξάνει τις υπερωρίες. Ο υπουργός εργασίας ανακοίνωσε το περιεχόμενο του νέου ν/σ, με την επέκταση του 8ώρου σε 10ωρη εργασία και την "μείωση" της εργασίας την περίοδο που η επιχείρηση δε θα έχει και τόση δουλειά. Ταυτόχρονα καταργείται και ουσιαστικά πλέον η κυριακάτικη αργία, ενώ οι νόμιμες ετήσιες υπερωρίες ανεβαίνουν από 96 στις 120. Μαζί με όλα αυτά προφανώς και δε θα άφηναν τον νόμο αυτό εκτεθειμένο στην οργή και στην αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού, αφού με το ηλεκτρονικό φακέλωμα στα συνδικάτα (Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κα) θέλουν να χτυπήσουν όποιον τολμά να σηκώσει κεφάλι, να ποινικοποιήσουν τον ταξικό, ανεξάρτητο από το κράτος, συνδικαλισμό. Ταυτόχρονα συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία.

Θα ιδρώσουμε να πάρουμε ένα πτυχίο για να διαγραφούμε ή να γίνουμε σκλάβοι;

Μαζί με το πετσόκομμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία μας, έρχονται με το Ν/Σ Χατζηδάκη να μας κάνουν νόμιμους σκλάβους αφότου βγούμε από τις σχολές. Πλάι στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν διαμορφώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται η ΝΔ να βάλει το κερασάκι στην τούρτα. Μια ιστορική ρεβάνς για την εργοδοσία που την αναζητούσε αρκετά χρόνια και την παίρνει σε μια περίοδο που ξέρει ότι το κίνημα βρίσκεται σε φάση αποσυγκρότησης και δυσκολίας απάντησης. Κατακτήσεις ολόκληρων αιώνων καταργούνται (Άσυλο, 8ωρη εργασία, δωρεάν σπουδές, συνδικαλισμός), καλούμαστε να τις υπερασπιστούμε και να χτίσουμε μαζικό κίνημα. Οι μόνοι που μπορούμε να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για το παρόν και το μέλλον μας είμαστε εμείς.

Καλούμε όλους τους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, όλο το λαό, στην φοιτητική διαδήλωση στις 3/6 για την ανατροπή του Νομού Κεραμέως, καθώς και στις διαδηλώσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι για τα κέρδη κανενός!

  • Ανατροπή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη!
  • Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη!
  • Σπουδές - δουλειά με δικαιώματα και ελευθερίες!

πηγή : email που λάβαμε στις 2 Ιουνίου 14h


1 2 3 4 5 6 7

[Θεσσαλονίκη] Πέμπτη 03/06, 13:00. | Αγ. Βενιζέλου | Κάλεσμα στη συγκέντρωση-διαδήλωση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Ανακοίνωση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Έναν χρόνο τώρα, με το ξέσπασμα και την εξάπλωση της πανδημίας του covid-19, η διαχείρισή της σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναδείξει με τον πλέον προφανή τρόπο την εγκληματική φύση του κράτους και του καπιταλιστικού συστήματος. Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση έρχεται να υλοποιήσει με τους σκληρότερους όρους μια οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση που συνθλίβει τα κατώτερα στρώματα, φτωχοποιεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει ως πρωταρχική έγνοια τη μεγιστοποίηση του κέρδους των ισχυρών και τη διαφύλαξη των προνομίων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ.

Μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο εντάσσεται και το ελληνικό κράτος και η διαχείριση της πανδημίας από την ακροδεξιά-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχει υπάρξει καμιά μέριμνα για την ανθρώπινη ζωή και την περίθαλψη των χιλιάδων κρουσμάτων, με το σύστημα υγείας να έχει αφεθεί στις εντατικές προσπάθειες των εργαζόμενων και με τις ΜΕΘ να είναι ασφυκτικά γεμάτες. Παράλληλα, δεν έχει γίνει καμία επίταξη των ιδιωτικών κλινικών που διεκδικούν οι υγειονομικοί από την αρχή της πανδημίας, καθώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Την ίδια στιγμή η ανεργία γιγαντώνεται και το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων μολονότι κομμάτι της εργατικής τάξης είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους, οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς συνεχώς επιδεινώνονται και υποβαθμίζονται, ιδιαίτερα στα μεγάλα εργοστάσια, ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τα οποία μετακινούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της πανδημίας είναι ελάχιστα έναν χρόνο μετά. Την ώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης και υποχρεωτική τηλεργασία. Παράλληλα, η λίστα των εργατικών ‶ατυχημάτων" και θανάτων συνεχώς μεγαλώνει. Τον τελευταίο μήνα μόνο, συνέβησαν 2 εργοδοτικά εγκλήματα με αποτέλεσμα τον θάνατο 5 εργαζόμενων της ΔΕΗ (3 στην Εύβοια, 2 στην Κοζάνη).

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση, μετά το νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων, τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο και τον νέο εκπαιδευτικό νόμο, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση και νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη συνδικαλιστική δράση το οποίο μάλιστα αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση του εργασιακού πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια κατάργησης του εργατικού ωραρίου του 8ώρου κι επιχειρεί να θεσμοθετήσει την (ήδη) απλήρωτη υπερωρία την οποία συμψηφίζει με άδειες και ρεπό. Ταυτόχρονα επιχειρείται η στοχοποίηση και ο περιορισμός των απεργιών και των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Κινήσεις που αποτελούν πάγια αιτήματα της άρχουσας τάξης εδώ και καιρό, με σκοπό να εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και να ξεριζώσουν κάθε μορφή αντίστασης που μπορεί να αναπτυχθεί στους χώρους δουλειάς.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται πως ο εργοδότης θα μπορεί "κατόπιν συνεννόησης" να απασχολεί δύο ώρες επιπλέον την ημέρα το προσωπικό και στη συνέχεια αυτές οι ώρες να συμψηφίζονται για το επόμενο αντίστοιχο διάστημα με μείωση ωραρίου ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας. Προσπαθεί έτσι να καθιερώσει τις ατομικές συμβάσεις για τις ώρες εργασίας του κάθε εργαζόμενου. Παράλληλα αυξάνεται το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ανά έτος. Μέχρι σήμερα το ανώτατο όριο είναι 48 ώρες ανά 6μηνο για εργαζομένους σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις και 120 ώρες ανά έτος στους υπόλοιπους κλάδους. Αυτό θα ισχύει και για την εργασία τις Κυριακές και φυσικά χωρίς μισθολογική προσαύξηση, που ίσχυε μέχρι πρότινος. Επομένως οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες θα δουλεύουν περισσότερες ώρες και θα έχουν μικρότερες αμοιβές. Το ελαστικό ωράριο σε συνδυασμό με την αύξηση του ορίου υπερωρίας θα μειώσει το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις εις βάρος των εργαζομένων, δηλαδή θα μειωθεί το εισόδημά τους. Το νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή που καταπατά το 8ωρο, επιχειρεί την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και ακυρώνει το δικαίωμα στην απεργία. Αυτό στην πράξη πραγματοποιείται με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την αύξηση στο 40% του προσωπικού ασφαλείας, το δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ και την απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης της εισόδου του εργασιακού χώρου. Αναιρεί λοιπόν θεμελιώδεις συνδικαλιστικές ελευθερίες μέσω της στοχοποίησης των απεργιών και των εργατικών και συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων αλλά και εργαζόμενων που αντιστέκονται, με πρόσφατα παραδείγματα τις εκδικητικές απολύσεις των υγειονομικών που αγωνίζονται καθημερινά.

Είναι φανερό πως ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται να καταπνίξει κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση καθώς και να στοχοποιήσει τον κόσμο του αγώνα και τις αντιστάσεις που οργανώνονται από τα κάτω, τις απεργίες των σωματείων βάσης, τις ταξικές πρωτοβουλίες, τις κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων και συλλογικών οργανώσεων. Η μόνη πραγματική προοπτική για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια είναι η κοινωνική, πολιτική και ταξική οργάνωσή μας. Με σωματεία βάσης, εργατικά συμβούλια, ακηδεμόνευτα, αδιαμεσολάβητα, οριζόντια και αντι-ιεραρχικά σχήματα, από κοινού φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, να δώσουμε στους χώρους εργασίας, τα σχολεία, τις σχολές, στις γειτονιές και τους δρόμους τη μάχη του ταξικού και κοινωνικού αγώνα. Η λύση βρίσκεται πάντα στον δρόμο του αγώνα, για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση, απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

Ενάντια στην μισθωτή σκλαβιά, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή

προτάσσουμε την ταξική αλληλεγγύη, υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Ακηδεμόνευτοι, αδιαμεσολάβητοι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες μέχρι την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


1 2 3 4 5 6 7

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΝΑ ΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Τις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται προς ψήφιση στη βουλή το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που έρχεται ως συνέχεια της αντεργατικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης τα βάρη της οποίας σήκωσαν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες, το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο έρχεται να επισφραγίσει την επίθεση των αφεντικών στην εργατική τάξη αφού καταργεί το 8ωρο,την καταβολή των υπερωριών (αφού τις αντικαθιστά με ρεπό) ενώ διευρύνει για ακόμη περισσότερους κλάδους την Κυριακάτικη εργασία.

Ταυτόχρονα έρχεται να δώσει ένα οριστικό χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, με τη ΝΔ να παίρνει την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ τελειοποιώντας το ψηφιακό φακέλωμα των σωματείων καιτην εγκαθίδρυση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κάτι που σε συνδυασμό με διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης για υπεδιπλασιασμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου να κηρυχθεί απεργία, ουσιαστικά την καταργεί ως μέσο διεκδίκησης και πάλης των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή ορίζεται πως τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων επιχειρήσεων και φορέων που η λειτουργία τους θεωρείται κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο οφείλει να δουλεύει ακόμα και σε περίπτωση κήρυξης απεργίας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν είναι τυχαία κομμένο και ραμμένο στις ορέξεις των αφεντικών.Το νομοθετικό μακρύ χέρι της αστικής τάξης έρχεται να μετατρέψει οριστικά την ατζέντα του ΣΕΒ σε νομοσχέδιο με κύριους άξονες την "ελαστικοποίηση", την επίθεση στο συνδικαλισμό και εντέλει την μείωση των παραγωγικών εξόδων. Το ιδεολογικό προκάλυμμα του νομοσχεδίου, είναι η εμπέδωση της ατομικής διαπραγμάτευσης για το ωράριο μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Δεν υπάρχουν τάξεις παρά μόνο άτομα και έτσι καμία συλλογική διαπραγμάτευση/ σύμβαση δε θα μπαίνει μπροστά στις ατομικές συμφωνίες αφεντικών και εργατών/ εργατριών που "σαν ίσοι" θα συζητούν και θα αποφασίζουν για το αν και πόσο θα δουλεύουν οι δεύτεροι για τις ανάγκες και τα κέρδη των πρώτων.

Κι όταν στην μία πλευρά της ζυγαριάς μπαίνουν τα κέρδη των αφεντικών, δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις εργασιακές συνθήκες και το πώς αντιμετωπίζονται οι ζωές μας. Άλλωστε, δεν έχει περάσει καιρός από τις δολοφονίες εργατών σε εργοτάξια του Μετρό και του ΔΕΔΔΗΕ, από την κανονική λειτουργία και την απόκρυψη κρουσμάτων σε σούπερ μάρκετ και εργοστάσια όπου τα ελλιπή μέτρα προστασίας οδήγησαν ακόμη και στον θάνατο εργαζομένων.

Το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ακόμη και ο θάνατος από εργατικά ατυχήματα, ως αποτέλεσμα της επιδίωξης όλο και χαμηλότερου κόστους παραγωγής, αποτελούν κομμάτι της καπιταλιστικής νόρμας έτσι όπως έχει χτιστεί εδώ και αιώνες. Υπεύθυνοι για κάθε εργατική δολοφονία ήταν, είναι και θα είναι για πάντα οι κρατικοί μηχανισμοί και το κεφάλαιο.

Η αντίσταση, η συλλογικοποίηση, η οργάνωση στη βάση και ο αγώνας των εργαζομένων και των καταπιεσμένων είναι ο μόνος δρόμος όταν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλους νεκρούς εργάτες και εργάτριες στο βωμό των κερδών της αστικής τάξης.

Ο αγώνας ενάντια στην μισθωτή εργασία, ο αγώνας ενάντια στην ίδια την κρατική και καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας, ο αγώνας για το πέρασμα σε έναν κόσμο χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, προϋποθέτει και δένει διαλεκτικά με τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε ως κομμάτι της εργατικής τάξης, ως κομμάτι των καταπιεσμένων, μέσα από τα σωματεία αλλά και μέσα από πολιτικούς και κοινωνικούς σχηματισμούς, ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

Συνέλευση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο


1 2 3 4 5 6 7

ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΗΜΑ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΩΡΩΝ

10 ΝΑ ΝΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Έχει περάσει ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας, ένας χρόνος χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, ένας χρόνος και βάλε "ατομική ευθύνη" , σχεδόν ένα χρόνο που "μένουμε σπίτι" ,είμαστε σε αναστολή εργασίας ή χωρίς εισόδημα, δουλεύουμε σε πιο εντατικές συνθήκες (κούριερ/ ντελίβερι) και σίγουρα ζούμε μέσα στην επισφάλεια για το τι μας ξημερώνει. Μέσα σε αυτόν το χρόνο το κράτος έχει βρει την ευκαιρία να περάσει μια σειρά νομοσχεδίων, όπως ο πτωχευτικός κώδικας, νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη και ο αντεργατικός νόμος που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα. Νομοσχέδια που έρχονται σε σύμπνοια με τα συμφέροντα των αφεντικών και υποτιμούν την παιδεία, την εργατική μας δύναμη και συνολικότερα τις ζωές μας.

Γιατί δεν γουστάρουμε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη :

Αύξηση χρόνου εργασίας:

Η νομιμοποίηση του 10ώρου εργασίας/ήμερα είναι μία αλλαγή που άτυπα μπορεί εδώ και χρόνια να εφαρμόζεται σε διάφορους κλάδους (όπως τον δικό μας), αλλά σε θεσμικό επίπεδο γυρνάει τα εργασιακά κεκτημένα πάνω από έναν αιώνα πίσω. Οι ώρες που κάποτε θα πληρωνόμασταν ως υπερωρίες θα αντισταθμίζονται με λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες ή περισσότερα ρεπό. ∆ηλαδή, ακόμα πιο ελαστικά ωράρια με τη νομιμοποίηση του κράτους, ακόμα πιο μικρός μισθός (εφόσον χάνουμε την προσαύξηση 25% του ωρομισθίου που πληρωνόμαστε ως υπερωρία) για εμάς και σαφώς λιγότερη χασούρα για τα αφεντικά. Το παραπάνω παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως ατομική επιλογή του εργαζόμενου ενώ ξέρουμε πως οι συμφωνίες με τα αφεντικά δεν γίνονται υπό ίσους όρους ούτε έχουμε πολλές επιλογές όταν πρέπει να δουλέψουμε για να ζήσουμε. Επίσης προτείνεται η αύξηση των ωρών των υπερωριών από 120 σε 150 ανά χρόνο. Και όλα αυτά γεννούν συλλογικά ερωτήματα όπως αν θα μας απομείνει χρόνος για να ζήσουμε(;) , πως θα ορίζουμε εμείς τα ρεπό και τον ελεύθερο χρόνο μας όταν γινόμαστε λάστιχο για τα κέρδη τους (;) με μισθούς που ίσα ίσα καλύπτουν βασικές ανάγκες!

Κάρτα εργασίας

Για την καταπολέμηση της υποασφαλιζόμενης/μαύρης εργασίας προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικής κάρτας η οποία θα ελέγχεται από το Σ.Ε.Π.Ε. για την τήρηση του ωραρίου. Όσο καινοτόμο και να παρουσιάζεται το συγκεκριμένο μέτρο από την κυβέρνηση για την προάσπιση των εργαζομένων από τις αυθαιρεσίες των αφεντικών , είναι αναμφίβολο το πώς αυτό θα εφαρμοστεί και κατά πόσο θα ελέγχεται από το ΣΕΠΕ κρίνοντας και τι γίνεται στο τώρα. Σίγουρα δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως ακόμα και αν θεσμοθετηθεί στον κλάδο μας η κάρτα εργασίας , να βρεθεί στα χέρια των αφεντικών αντί για τα χέρια των εργαζομένων δίνοντας τους την ευκαιρία να αυθαιρετούν ηλεκτρονικά και να κάνουν ότι γουστάρουν με τις δηλώσεις των ωραρίων μας.

Αλλαγές στο Σ.Ε.Π.Ε.

To Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας φεύγει από τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας και μετατρέπεται σε "Ανεξάρτητη Αρχή". Το ΣΕΠΕ είναι ένας κρατικός φορέας που στόχος του είναι να διαφυλάσσει και να γνωμοδοτεί υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων του εργαζομένου. Πολλές φορές όμως έχουμε δεί να μη παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ των εργαζομένων ή ακόμα να παραβλέπει αυθαιρεσίες των αφεντικών σε ελέγχους, τώρα μένει να δούμε αν αυτή η αλλαγή θα λειτουργήσει επιταχυντικά ως προς τη διάλυση του αφήνοντας ακόμα πιο εκτεθειμένο τον κόσμο της εργασίας στις αυθαιρεσίες των αφεντικών.

Συνδικαλιστικός νόμος

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο όπως και προηγούμενα που είχαν περάσει επί Σύριζα προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει η εργατική τάξη να συνδικαλιστεί και να οργανωθεί. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την υποχρεωτικότητα του ηλεκτρονικού μητρώου μελών για κάθε σωματείο, το οποίο αν δεν καταθέτει ηλεκτρονικά χάνει τη θεσμική δυνατότητα διεκδίκησης δεδουλευμένων, Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κήρυξης απεργίας. Ακόμα προωθείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η απαραίτητη πλειοψηφία 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών για την κύρωση αποφάσεων. Προσπαθούνε με κάθε τρόπο να παρεμβαίνουν στις διαδικασίες μας, να τις αποδυναμώσουν να δυσκολέψουν την κήρυξη απεργίας και να φακελώσουν συνδικαλιστές και εργαζόμενους. Οι συνελεύσεις μας οι οποίες λειτουργούν χωρίς ιεραρχίες και ισότιμα προς όλα τα μέλη είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε κάθε απόφαση, είναι μια ζωντανή διαδικασία που συζητάμε ,συνδιαμορφώνουμε και άλλοτε διαφωνούμε και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί από μια διαδικτυακή ψηφοφορία. Αλλά και ούτε θα δώσουμε την ευκαιρία σε φιλοεργοδοτικούς εργαζόμενους, το κράτος και αφεντικά να σπάσουν ή να ελέγξουν δυναμικές αποφάσεις των σωματείων.

Παράνομες απεργίες/ Ποινικές διώξεις εργαζόμενων

Η απεργία, το μπλοκάρισμα της παραγωγής και της κυκλοφορίας του κεφαλαίου, ήταν, είναι και θα είναι εργαλεία αγώνα απαραίτητα για τις νικηφόρες μέρες του εργατικού κινήματος. Με τις αλλαγές που φέρει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη οι απεργίες μας κηρύσσονται παράνομες όταν παρακωλύεται η λειτουργία της επιχείρησης και οι απεργοί θα διώκονται ποινικά. Οι απεργίες δεν γίνονται για να πάρουμε ρεπό, ούτε για να κάνουμε περίπατο στην πόλη είναι το μέσο που θα ακουστούν οι φωνές μας και θα ασκήσουμε πίεση και κόστος στα κέρδη τους, όταν αυτά κερδίζονται στις πλάτες μας. ∆εν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μπλοκάρει τη λειτουργία κάποιου μαγαζιού ως μέσο πίεσης για την πληρωμή δεδουλευμένων ή για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε .

Άνοιγμα εστίασης

Ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην επιστροφή μας στην "νέα εργασιακή κανονικότητα", όπου δεν ξέρουμε πού, με τι μισθό ,για πόσο θα δουλεύουμε και με τι μετρά προστασίας. Με το άνοιγμα του επισιτισμού βρεθήκαμε στις ίδιες και χειρότερες συνθήκες με μειωμένα μεροκάματα, απλήρωτα νυχτερινά και τις αυθαιρεσίες των αφεντικών να εντείνονται, πατώντας ακόμα και στην κρατική διαχείριση της πανδημίας, συνεχίζοντας να αδιαφορούν για τις ζωές μας μπροστά στα κέρδη τους. Το κράτος συνεχίζει να μεταφέρει την ευθύνη για τη διάδοση της πανδημίας στους εργαζόμενους, με αμφιβόλου αποτελέσματος self test που είναι στην ευθύνη μας να κάνουμε και όχι από κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό. Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης χτυπά κόκκινο, αφήνοντας εκτεθειμένους τους/τις εργαζόμενους/ες σε αμέτρητες αυθαιρεσίες υγειονομικού περιεχομένου αυτή τη φορά, όπως η άρνηση κάλυψης του δεύτερου εβδομαδιαίου τεστ από την εργοδοσία ή η αδυναμία λήψης αναρρωτικής άδειας σε περίπτωση που κάποια/ος νοσήσει. Παράδειγμα αν κάποιος εργαζόμενος βγει θετικός στον covid-19 μπαίνει σε καραντίνα και οι μέρες αυτές δεν αναγνωρίζονται ως αναρρωτική άδεια αλλά υποχρεούται να τις αναπληρώσει το επόμενο διάστημα δουλεύοντας απλήρωτες υπερωρίες κάτι που έρχεται να νομιμοποιηθεί με τις αλλαγές ωραρίου στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Και αν κάποια δουλεύει σεζόν εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αφού συνάδελφοι/ισσες αναγκάζονται όχι να μείνουν σπίτι τους αλλά να βγάλουν την καραντίνα χωρίς ουσιαστική περίθαλψη ,στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον.

Απέναντι στην υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης, την εργασιακή αναδιάρθρωση και τις αυθαιρεσίες των αφεντικών οφείλουμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας έχουν κλέψει τα αφεντικά. Με όπλο μας τη συλλογική μας δύναμη, να αντισταθούμε σε ότι έρχεται, χωρίς να μοιρολατρούμε ή να αναθέτουμε τους αγώνες μας σε ξεπουλημένους εργατοπατέρες.

Ενάντια στο νέο εργασιακό πολυνομοσχέδιο

Τα νομοσχέδια καταργούνται στους δρόμους

Ενάντια στη θέσπιση του 10ώρου - Ενάντια στη διάλυση των ΣΕΠΕ

Κάτω τα χέρια από τις απεργίες, τα σωματεία και τους αγώνες μας

Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Κανένας αποκλεισμός από την δημόσια περίθαλψη

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Θεσ/νικης

mail: swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr

site: ssmthess.espivblogs.net

fb: Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς, τρανσφοβικούς και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.