Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 στις 21.00

Προβολή της ταινίας Vengo & Bar με λατινοαμερικάνικη μουσική

Προβολή Vengo & Bar με λατινοαμερικάνικη μουσική

Την Παρασκευή 04/06 στις 21.00 προβολή της ταινίας Vengo στην ταράτσα της Φαβέλας. Από τις 22.30 Bar και λατινοαμερικάνικες μουσικές.

"O,τι είναι διαφορετικό είναι επικίνδυνο για τις οργανωμένες κοινωνίες". Mε την φράση αυτή, ο Tόνι Γκατλίφ (Tony Gatlif), γαλλόφωνος σκηνοθέτης από το Aλγέρι, τσιγγάνικης καταγωγής, περιέγραψε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την κατάσταση των τσιγγάνων, που, όπως είπε, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, ζουν αποκλεισμένοι εδώ και εκατοντάδες χρόνια και μετακινούνται, όχι επειδή το επιθυμούν, αλλά γιατί τους "ξεβράζει" η ίδια η κοινωνία. Tις καταστάσεις αυτές διηγούνται, όπως είπε ο σκηνοθέτης, οι καλλιτέχνες και οι μουσικοί, που με τον τρόπο αυτό λειτουργούν ως "πρέσβεις". Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης στο κατάλογο του Φεστιβάλ της Βενετίας όπου η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της: "Το Vengo δεν είναι μια ταινία για τον Νότο, ή για το φλαμένκο, ή για την βεντέτα, ή για τους τσιγγάνους, ή ακόμα για την Ανδαλουσία. Αφορά όλα τα προηγούμενα, καθώς αυτά φωτίζονται απ' ένα εσωτερικό φως, από την έμπνευση, την ομορφιά. Τα πρόσωπα στην ταινία είναι ο εαυτός τους -ακόμα και όταν βρίσκονται μέσα σε οριακές καταστάσεις. Ανδαλουσιανοί χορευτές φλαμένκο. Κανονικοί ήρωες απο τον Νότο. Άνδρες και γυναίκες υποδύονται αυτούς του ρόλους κάθε μέρα. Όμως πέρα απ' όλα το Vengo είναι αυτό: μια κραυγή, ένα τραγούδι, ένας ύμνος στην ζωή, στην αγάπη και στον πόνο, στην τιμή του αίματος".

Αναφερόμενος στην ταινία του, ο κ. Γκατλίφ αναφέρθηκε στο τραγούδι του Διονύση Tσακνή Mπαλαμό, το οποίο άκουσε όπως είπε πριν από τρία χρόνια. Για έξι μήνες το άκουγε χωρίς να ξέρει τον δημιουργό και παρά τους ελληνικούς στίχους, του έμοιαζε με τσιγγάνικο. Tο τραγούδι αυτό αποτέλεσε την έμπνευση της ταινίας του και έτσι ο ίδιος έψαξε και ανακάλυψε μετά πως ο δημιουργός του ήταν Έλληνας.

Η προβολή θα γίνει στην ταράτσα της Φαβέλας. Αποστάσεις και χρήση μάσκας είναι απαραίτητες για την προστασία όλων μας.

πηγή : https://www.facebook.com/events/4886242024433…